tarta czekoladowa - 2127 przepisów (strona:37/142)

Fit menu na Boże Narodzenie 228

czekoladą Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów Świąteczne ciasto czekoladowe z kumkwatami Chleb piernikowy z orzechami laskowymi Kluski z makiem i orzechami Tarta makowa Piernikowe gwiazdki

My Chcemy Jeść
Metrowiec 810

metrowiec. Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią wzmaga się mój apetyt na te „cięższe” ciasta. Wszystkie letnie tarty i biszkopty z galaretką robią miejsce dla pysznych szarlotek, serników czy też czekoladowych słodkości. Zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta do kawki:) Metrowiec Ciasto 8 jajek 2 szkl cukru 3 szkl mąki 16 łyżek oleju

Pieguskowa Kuchnia
Placuszki czekoladowe z cukinii 159

dobrze smakują z jogurtem i powidłami śliwkowymi Składniki: 1 mała cukinia 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 spore łyżki budyniu czekoladowego bez cukru 0,5 łyżeczki STEWII Sposób przygotowania: Cukinie obieramy, myjemy i trzemy na najdrobniejszej tarce dodajemy pozostałe składniki i mieszamy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni pod przykryciem, żeby było nam łatwiej odwracać na drugą stronę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
707. Czekoladowo mi i zdjęć kilka(naście). 169

czekoladowa owsianka* z mleczkiem kokosowym i borówkami  *z kakao, gorzką czekoladą i odrobiną tartej cukinii Wieczorem lubię usiąść i jedną ręką zdjęcia w dół przesuwać, a drugą owsiankę mieszać, lubię chwile ciszy gdy nagle mój śmiech gdzieś w tle wybucha, bo.. "co to za zdjęcie?", lubię wspominać, choć tak dawno to przecież nie było.  (podobno robię

More food, love and dreams
Tarta bananowa 172

nowego, a poza tym bardzo lubię próbować nowe przepisy. Troszkę pozmieniałam w przepisie, zamieniłam kilka składników. Zamienienie kilku składników wcale nie ujęło tarcie :) bardzo ciekawy i pyszny eksperyment :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: Spód; 400 g ciastek HIT czekoladowych 80 g masła Budyń; 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 5 żółtek 0,5 litra mleka 75 g masła Wypełnienie(...)układamy na budyniu i wkładamy do lodówki. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę.  Ubitą śmietankę dajemy na tartę i wkładamy do lodówki. Czekolada do dekoracji: Do rondelka dajemy czekoladę, mleko i rozpuszczamy. Ciepłą czekoladą dekorujemy tartę bananową

Serce zamknięte w formie pyszności
Pyszne ciasto otrębowe 403

Dolewamy olejek migdałowy 7. Wsypujemy bakalie opruszone mąką i wszystko mieszamy. 7. Ciasto przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. 8. Pieczemy do 60 min. w temp. 200 C. 9. Dekorujemy polewą czekoladową ( klik ) i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych i czekolady :) 163

można pokryć, do wyboru: - gotową polewą czekoladową i prażonymi orzechami laskowymi* - cukrem pudrem, - lukrem, Na początek smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą tortownice średnicy 24cm z oczkiem. Następnie mielimy orzechy laskowe na miałką mączkę. Czekoladę trzemy na drobnej tarce. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, do której dodajemy kolejno po jednym jajku ciągle ucierając(...)zostawiamy w nim ciasto na około 10 minut, po których wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto zdobimy wg uznania. Ja oczywiście proponuje polewę czekoladową i prażone orzechy :) * Orzechy laskowe kroimy na dość grube kawałki, a następnie wrzucamy na gorącą patelnie i podpiekamy, cały czas mieszając. Następnie przesypujemy na talerz i zostawiamy do całkowitego wystudzenia

Smakowy Raj
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4680

Pani Dulska to ciasto tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2 makowe i 1 orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z dodatkiem pomarańczy. Słodycz ciasta przełamują jabłka, które są kwaskowo-pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak – mak, orzechy(...)łyżka kakao 1 łyżeczka aromatu waniliowego Ciasto orzechowe (1 placek): 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 3 płaskie łyżki mąki pszennej (tortowej) 2/3 szklanki cukru pudru Szczypta proszku do pieczenia Czekoladowa masa budyniowa: 1 budyń czekoladowy (jeśli jest bez cukru to dodatkowo potrzebne będą 2 łyżki cukru) 450 ml mleka 1 kostka masła

Trzeci talerz
Jesienny syndrom Tourette'a 123

kruszonkowej konsystencji. Wbijamy jajko i szybko, ale dokładnie wyrabiamy aż ciasto stanie się jednolite. Formę do tarty natłuszczamy lub wykładamy dno papierem (a boki natłuszczamy)- u mnie to było 23cm, dlatego zmniejszyłam proporcje musu (oczywiście po fakcie- ale wiecie, musu czekoladowego nigdy za wiele*). Wykładamy ciastem wkładamy na 30min do lodówki, lub na krócej do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy(...)Przygotowujemy krem migdałowy- ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem do otrzymania puszystej masy. Wbijamy jajko, następnie dodajemy mielone migdały i tartą skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy. Schłodzone ciasto nakłuwamy gęsto i przykrywamy pogniecionym papierem do pieczenia i wysypujemy na nie specjalne ceramiczne fasolki, albo jak ja- nieugotowany ryż. Pieczemy 10 minut, potem usuwamy przykrycie i pieczemy jeszcze

les mirabelles
Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym 178

pudru jajko spora szczypta soli 1/2 słoika masła orzechowego z kawałkami orzeszków garść prażonych orzeszków ziemnych do dekoracji Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół

Smakołyki Asi
Tarta chałwowa 146

wafelków czekoladowych 2-3 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella 2 łyżki masła 200 g twaróg delikatny President 200 g chałwy o dowolnym smaku pół puszki masy kajmakowej Herbatniki i wafelki miksujemy na pył. W garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła i krem czekoladowy. Nie gotujemy i uważamy aby się nie przypaliło. Wsypujemy zmiksowane herbatniki i wafelki czekoladowe. Mieszamy na bardzo wolnym ogniu(...)bardzo krótkiej chwili, jak tylko się wszystko połączy ciasteczkową masę wykładamy na blaszkę do tarty, lub na silikonową formę tortową. Jak trochę ostygnie wkładamy do lodówki, jak pod drzwiami stoją goście – wkładamy na kilka minut do zamrażalnika. W tym czasie zabieramy się za masę. Do garnka wkładamy łyżkę masła, jak zacznie się topić, na wolnym ogniu dodajemy

Kocham Czekoladę
Tarta szpinakowo jaglana 169

myślę, że bez oporu będę korzystać ;) Póki co zapraszam "do ogrodu" ;)  Składniki na formę o wym. 12x30cm   Tarta szpinakowa: 200g mąki 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 50g szpinaku rozdrobnionego Hortex Szczypta soli Krem jaglany, czekoladowy: ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 tabliczka czekolady deserowej 150ml mleka 2% 2 łyżki masła orzechowego 2 pełne łyżki kakao Kilka

Kuchnia w czekoladzie
CYTRYNOWIEC Z KREMEM 137

rzepakowego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 olejek cytrynowy  Masa budyniowa kakaowa: 2 budynie czekoladowe bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 1/2 l mleka 250 g margaryny  1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Dodatkowo: posypka waflowa żółta białe perełki cukrowe pastelowe serduszka(...)tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa budyniowa kakaowa - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas

Ciastka - domowe słodkości
Murzynek 133

ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rum, żółtka i masę czekoladową. Wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do keksówki. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. przed(...)wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu ciasto polać odłożoną wcześniej masa czekoladową. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Tort straciatella z wiśniami 208

mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 50 g kropelek czekoladowych lub posypki do ciast Masa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietan fiksy 3 łyżki cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml Galaretka wiśniowa syrop z wiśni 1 żelfiks(...)łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Poncz: 1 szklanka przegotowanej wody 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka rumu Dekoracja: polewa czekoladowa wisienki kandyzowane bita śmietana czekoladowe serduszka Sposób przygotowania: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę wsypując w trakcie miksowania cukry, ubijać do uzyskania białej lśniącej masy. Dodać żółtka i delikatnie zmiksować. Mąkę pszenną

Wanilia i Kardamon
Ciasto podwójnie czekoladowe 178

Składniki na nasączenie: 1/2 szklanki mocnej czarnej herbaty sok z 1/4 cytryny 1/2 kieliszka wódki (opcjonalnie) Składniki na krem czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania kremu: w garnuszku(...)wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy o średnicy 24 cm . Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut do tzw."suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Z biszkoptu odcinamy nierówny wierzchołek i drobno kruszymy. Biszkopt nasączamy obficie mieszanką herbaty, soku z cytryny i wódki. Wykładamy na niego czekoladowy krem, całość posypujemy okruszkami. Wkładamy

My Culinary Art
Tarta czekoladowa ze smakiem masła orzechowego 170

tarty wysmarować dokładnie masłem. Dno i boki formy wyłożyć masą krakersową, wklepać w formę. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 10 minut. Wyjąć, wystudzić Krem orzechowy: 180 g smietankowego serka ( np. Turek, Łaciaty, Almette ) 75 g masła orzechowego 100 g cukru pudru Serek i cukier puder zmiksować do gładkości. Dodać masło orzechowe i dalej miksować. Czekoladowe ganache(...)palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do połączenia się składników i otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawić do lekkiego zgęstnienia. Krem orzechowy wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na krem wylać gęstniejące ganache, następnie tartę umieścić w lodówce. Kiedy ganache będzie już dość gęste udekorować precelkami. Do dekoracji użyłam paluszków, można dekorować wedle uznania

Moje Wyroby
Tarta z malinami 328

domu więc na pewno sporo przepisów z malinami w roli głównej postaram się zamieścić. Zaczynamy od popularnego przepisu na tarte z malinami. Do tego spód ciasteczkowy bez pieczenia czyli szybko takie ciasto można zrobić.   Składniki 2 opakowania markiz czekoladowych 50g masła 50 g mlecznej czekolady 250 serka mascarpone 250g słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 opakowania kartoników(...)malinami cukier puder Przygotowanie 1. Ciastka, masło, mleczną czekoladę wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki do ciast. Masę wysypujemy do formy na tartę lub do tortownicy która też dobrze się spisze w tym przepisie. Masę ciasteczkową musimy mocno wcisnąć w foremkę. Wsadzić foremkę z spodem ciasteczkowym do lodówki. 2. serek mascarpone zmiksować razem z cukrem

zjem to blog kulinarny
Mazurek Czekoladowy z Polewą Kawową i Kardamonem 192

To jest naprawdę mazurek, który każdy choć raz powinien zrobić. Zapach unoszący się w kuchni podczas jego przygotowywania, bezcenny! Smak niesamowity! Z doświadczenia Wam powiem tylko

Blondynka Gotuje