problemu można wyjąć z opakowania i zaserwować. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego smaku cytrynowych lodów z kawałkami tarty i bezy, polane cytrynowym sosem to bardzo polecam. Lody Carte d’Or Chocolate Lemon Pie podałam w własnoręcznie przygotowanych czekoladowych miseczkach, które można na koniec zjeść 😉 Czy to nie jest dobry pomysł? Zresztą…sami spróbujcie! 🙂 Składniki(...)pasków czekoladowych, odstawiamy aby chipsy lekko zastygły, Chipsy delikatnie odklejamy od folii i lekko je skręcamy, uważamy aby nie połamały się. Miseczki czekoladowe wypełniamy dowolnymi dodatkami, w tym wypadku lodami i owocami. Umyte owoce mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Lody wyjmujemy z zamrażalnika na chwilę przed podaniem, możemy też dodać trochę posiekanej mięty i świeżej stewii. Do czekoladowych miseczek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki: 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 40 g tartych orzechów włoskich Back Mit 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 5-6 dużych bananów 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l)+ mleko i cukier do jego ugotowania odrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki(...)łyżki kakao 300 ml śmietanki 30 % Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i tarte orzechy. Ciasto wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem i piec ok 30 minut na 180 C. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną
Monia miesza i gotujezmielonych migdałów 150 g posiekanej czekolady szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny szczypta cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika do dekoracji: polewa czekoladowa, prażone posiekane migdały do formy: masło i bułka tarta Przygotowanie: żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianą, dodajemy
Niezły Młynekczasu, pije się ją o temp. 8- 10 ºC. Wiśnie, oczywiście uprzednio wydrylowane zawsze wykorzystuję do ciast, szczególnie dobrze smakują we wszelakich tortach z czekoladowymi kremami, bardzo prosto można je wykorzystać również do tarty, wykładamy wiśnie na spód, zasypujemy cukrem, zalewamy galaretką i mamy proste ciasto z dodatkiem alkoholu
Kuchenne aromatytrzecie urodziny Karolinki upiekłam taki właśnie tort. Ciężki, mocno czekoladowy, z kwaskowym wiśniowym nadzieniem i kremową, puszystą śmietanką. Nietypowy, bo nie na bazie biszkopta, a mojego ulubionego ciasta czekoladowego Patrycji . Oczywiście dla małej księżniczki najważniejsza była dekoracja - tu mogłam spełnić się artystycznie:) Kosztowało mnie to sporo pracy, ale było warto. Tort zrobił furorę, a ja miałam OGROMNĄ
Kulinarne Inspiracjetruskawkami - jajecznica z twarogiem i kminkiem Obiady: - knedle ze śliwkami i cynamonem - placuszki z cukinii ze szparagami - domowe lasagne z mozzarellą Desery: - krucha tarta z orzechami włoskimi - puszyste serniczki cytrynowe na zimno - czekoladowy pudding Przepisy z tej książki może przygotować w domu każdy. Nie wymagają specjalnych umiejętności ani specjalistycznego sprzętu. To książka, która nie tylko poszerzy zakres naszych
Szefowa kuchniserowe Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem(...)waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik
Kulinarne przygody Gatitymożna by to i owo poprawić, jednak jestem całkiem z niego zadowolony. Ciasto wyszło kruche i smaczne, a czekoladowo-orzechowy krem z daktyli i awokado świetnie się z nim komponuje, do tego ulubione suszone owoce lub orzechy i voila , tarta gotowa :). Składniki: 250 g mąki z kaszy jaglanej* 2-3 łyżki melasy z karobu 50 g oleju kokosowego(...)łyżki soku z pomarańczy szczypta soli morskiej krem czekoladowo-orzechowy z daktyli i awokado ( "wegańska nutella" z tego przepisu ) jagody goi, orzechy laskowe i suszony kokos do posypania Z mąki z kaszy jaglanej, melasy, oleju kokosowego, pomarańczy (skórka+sok) i soli zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować olejem kokosowym. Wyłożyć nań ciasto (jest dość
Food Squaredesery: Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem(...)waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik
Kulinarne przygody GatityObłędnie czekoladowa, obłędnie pyszna, na obłędnie kruchym spodzie. Cóż tu dużo mówić, po prostu trzeba ją zrobić! Mimo tego że jest bardzo czekoladowa i bardzo słodka, to na jednym kawałku ciężko poprzestać :) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka kakao 100g masła 2 źółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ganache(...)kulę i włożyć na 20 min do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm (w razie potrzeby lekko podsypać mąką) i wyłożyć nim formę do tarty. Piec ok 15-18 min w 180 stopniach, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od formy (kruche ciasto jest dość tłuste, więc jeśli formy są silikonowe lub teflonowe
DefinicjaSmakuwanilinowego 2 szklanki mleka w proszku Polewa: tabliczka czekolady mlecznej 1,5 łyżki kakao 4-5 łyżek mleka garść posypki (orzeszki, czekoladowe płatki, czekoladowe kamyczki itp.) Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą (moja forma ma 22x30cm). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę, po czym dodać(...)Gotową masą przełożyć ostudzony biszkopt. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, dodać kakao i energicznie wymieszać. Polewą polać przełożone ciasto i posypać dowolną posypką (najlepiej orzeszkami lub czekoladową posypką
Gotowanie jest łatwemakaronem i szpecle (np. Cannelloni z farszem z ricotty) Inne dania główne (np. Pizza z tuńczykiem) Dania główne na słodko (np. Tarta z kawałkami pigwy) * Dodatki (np. Słodkie marchewki, Przystawka z selera) * Desery (np. Krem czekoladowy, Pigwowe cukierki) * Ciasta, torty i inne wypieki (np. Ciasteczka wspomagające nerwy, Tort Sachera) * Wypieki na przyjęcia (np. Wieńce z ciecierzycy, Pikantne ptysie
Z miłości do słodkościsłodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem(...)waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik
Kulinarne przygody Gatitytwarogu chudego 25 dag mascarpone 1 szklanka śmietanki 30% 2 listki żelatyny 2 łyżki wiórków kokosowych białych 2 łyżki tartej gorzkiej czekolady 80 ml likieru kokosowego 100 g cukru pudru 25 dag świeżej borówki Wiórki czekoladowe do posypania Sposób przygotowania: Czekoladowe pucharki na czas przygotowania serniczków włożyć do lodówki. Śmietankę kremówkę ubić na pianę, ale nie bardzo
Wanilia i Kardamon