tanie danie - 2223 przepisów (strona:75/149)

Pizza neapolitańska na suszonych drożdżach 305

Ta pizza neapolitańska nie wymaga tyle zachodu i uwagi co fenomenalna pizza na zakwasie , a daje prawie taki sam efekt. Warto ją wypróbować, może okaże się

Karo in the Kitchen
Kokosowo-cytrynowe lody z blendera – lody z 3 składników 162

Lody przede wszystkim powinny być zimne! Cała reszta to już nasza kulinarna fantazja i finezja – bo do przygotowania niektórych konieczna jest specjalna maszynka, do innych – wystarczy

Karo in the Kitchen
Ucierane ciasto na oleju, z owocami 182

To ucierane ciasto na oleju to bardzo archetypiczny wypiek – to pewnie najwcześniej zapamiętany smak ciasta z owocami dla wielu z nas. Szybki deser, tani, prosty, niewymagający

Karo in the Kitchen
Superszybkie risotto z bobem – letni comfort food 259

Szybko i sezonowo. To prawdziwy comfort food – kremowe risotto robi się prosto, łatwo i przyjemnie. Mocno serowe, delikatne, z wędzoną nutą bekonu i zieloną gwiazdą wiosenno

Karo in the Kitchen
Placindy mołdawskie z fetą, twarogiem i ziołami 619

Mimo ogromnego zbioru książek kucharskich niewiele mam takich, do których często wracam. Wyjątkiem jest ‘Mamushka’ Olii Herkules – lekka, rodzinna, ciepła, bez zadęcia i przepychu. Olia zebrała

Karo in the Kitchen
Pączki pomarańczowo-rumowe z serka homogenizowanego – najszybsze 228

Nie ma chyba szybszych „pączków” niż te robione na homogenizowanym serku. To nie żaden nowoczesny wynalazek – podobne ciastka zwane túrófánk zjecie na Węgrzech, kolobok w Rosji

Karo in the Kitchen
Domowe żelki o smaku coca-coli 241

Każdy kto mnie dłużej zna wie, że jestem żelkożercą. Nieważne ile żelków kupię, dostanę… Wciągam jak leci, ile się weźmie w dłoń. Ulubione? Wszystkie, poza tymi

Karo in the Kitchen
Włoska carbonara z surowym żółtkiem – makaronowy ideał 188

Pisałam już przy okazji pierwszego na blogu przepisu na carbonarę że to nasz domowy, makaronowy ideał. Comfort food. Na blogu był już przepis z tłustą śmietanką

Karo in the Kitchen
Cullen skink – szkocka kartoflanka z wędzoną makrelą 160

Syta, kremowa, zawiesista i aromatyczna. Gęsta zupa – konsystencją plasuje się gdzieś na pograniczu zupy i treściwego gulaszu. Ze składników dostępnych bez problemu i przez cały rok

Karo in the Kitchen
Carbonara z wędzonym łososiem – lekka i odchudzona 169

Letnia, lżejsza – ale w dalszym ciągu pyszna i aromatyczna – wersja carbonary. Zamiast boczku, tutaj wędzonym elementem tego znanego i lubianego sosu do makaronu staje się wędzony

Karo in the Kitchen
Domowe kostki ziołowe – świeże zioła przez cały rok 232

Mieszkamy w takim klimacie, że najsmaczniejsze zioła – świeże, soczyste i najbardziej aromatyczne – dostępne są u nas tylko latem. Zimą nie ma większego problemu z kupieniem kilku

Karo in the Kitchen
Krem jaglany z chałwą i karmelizowanym rabarbarem 179

Kasza jaglana to nie tylko świetny materiał na śniadanie, zamiast porannej owsianki. Przydaje się też jako zdrowa baza do wielu deserów. Korzystając z sezonowych owoców za

Karo in the Kitchen
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem – mocno pachnące wędzonką 235

Gołąbki to nie tylko nieśmiertelne mięso i ryż albo kasze, tym razem… Moje gołąbki są z najprostszych, wręcz ‘chłopskich’ składników. Pełne ziemniaków. I z twarogiem

Karo in the Kitchen
Ziemniaki, bakłażan, szpinak, pieczarki i jajka – zapieczone 210

Całkowicie wegetariański obiad który zaspokoi głód na długo. Skondensowane w smaku, pieczone warzywa, lekki szpinak, odrobina szlachetnego pleśniowego sera i płynne żółtko jaj. Nie potrzeba już

Karo in the Kitchen
Szparagi pieczone – z bekonem, jajkiem i serem Provolone 211

Chrupkie, soczyste i maksymalnie skondensowane w smaku szparagi, wypieczony bekon, płynne żółtko, ciągnący ser… Bułka maczana na przemian w czosnkowym maśle i żółtku. Pyszne i proste

Karo in the Kitchen
Zapiekane młode ziemniaki – wiosenne gratin dauphinois 220

Młode ziemniaki , młody czosnek, świeży, soczyście zielony pachnący koperek. Ta potrawa to szybka i lekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych

Karo in the Kitchen
Kaszotto z boczkiem, porem i pieczarkami, cudnie kremowe 212

Delikatne włoskie risotto traktuję raczej jako lekką, wiosenną potrawę. Szczególnie wtedy, gdy dodaję do niego młode warzywa i delikatne mięsa, np. białe mięso ryb czy skorupiaki

Karo in the Kitchen
Tosty francuskie z serem 203

Piekielnie sycące i diablo kaloryczne. Mięciutkie, ciągnące się i chrupiące jednocześnie. Delikatnie mleczne i zdecydowanie serowe. Moje francuskie tosty z przypieczonym żółtym serem. Złote tosty – moje

Karo in the Kitchen
Bakłażan pieczony na ostro i szybka sałatka caprese 186

Kolorowy obiad bez mięsa? Jeśli mam wybór – wybieram bakłażana. Żeby był zdrowszy niż ten w wersji smażonej, który ‘pije’ dużą ilość tłuszczu, wystarczy go tylko posmarować

Karo in the Kitchen
ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ 480

Czy z warzywa można zrobić ciekawe, ale i proste danie główne? Odpowiedzią na to pytanie może być cukinia faszerowana kurczakiem i fetą

Nerds Kitchen
BlamCO Mac & Cheese – FALLOUT – 3,75 zł 367

Oto pierwszy przepis z cyklu JEDZENIE Z GIER. Motywem przewodnim będzie dziś kultowy RPG w dwóch odsłonach: Fallout 3 oraz Fallout: New Vegas. Wybraliśmy danie

Nerds Kitchen
DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE – 1 zł 14735

Oto prawdziwe lody, nie takie z dodatkiem koszenily (naturalny czerwony barwnik otrzymywany z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej – pyszota

Nerds Kitchen
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 463

Pieczona szynka zdecydowanie kojarzy się z domowym obiadkiem. Pewnie myślicie, że trzeba się nieźle napracować, żeby zajadać się pyszną pieczenią? Nic bardziej mylnego, tak naprawdę to

Nerds Kitchen
Wołowina po burgundzku 244

lubicie smaków wytrwanych, to nie będzie danie dla Was. W daniu mocno czuć smak wina więc jego wybór będzie dosyć istotny. Ale po kolei... Co potrzebujemy : pół kilograma wołowiny (ja użyłem polędwicy, ale nada się każda część. i będzie taniej) 1.5 szklanki czerwonego wina (wytrawne, choć ciekawy jestem co by było jak  by zrobić

Snejkusiowe Przepisy
Groszkowe risotto z przegrzebkami 184

samo co świeże przyznam że były warte swojej ceny bo tanie to one nie są. Mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Obrabiać należy je bardzo krótko bo po dłuższej obróbce termicznej tracą smak i są gumowate. Zapraszam gorąco na danie iście królewskie. Groszkowe risotto z przegrzebkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Przy świecach... czyli sałatka z kurczakiem! 164

odpowiedzieć na to pytanie ! Idealna Kolacja powinna charakteryzować się 3 cechami : *Ma być Tanio... *Ma być Pysznie.... *Ma stwarzać atmosferę do dalszej współpracy ! :) Dlatego najodpowiedniejszą potrawą która zadowoli podniebienia jego i jej ,będzie sałatka z kurczakiem . To lekkie a za razem sycące danie można zaaranżować tak ,że nawet Picasso by sie nie zawstydził . :) Do idealnej sałatki

Wspólne smaki
Miska Tupperware 296

zaparzane. Podejście siódme..miało być ciasto kruche...-zabrakło czasu i chęci...ale nadrobię to i dam znać..A teraz podsumowanie moich wrażeń i odczuć co do miski..  jednym słowem .no może trzema.. JESTEM BARDZO ZADOWOLONA ..Taka miska w sumie nie jest tania, ale i nie jest droga .Osobom , które dużo pracują z ciastem drożdżowym polecam z czystym

Moje domowe kucharzenie
Zupa z soczewicy z makaronem 133

Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia zupa z soczewicy z makaronem to lekka, pożywna i zdrowa potrawa. Taka zupa podana do obiadu nie obciąży organizmu, ale

Kuchcik gotuje
Krem z groszku 206

Ulubiony krem mojego męża i myślę, że wielu z Was. Bardzo zdrowy i pożywny, tani i szybki w przygotowaniu

KuchniaWeDwoje.pl
Targowisko „Isemarkt” w Hamburgu 148

24 lipca odwiedziliśmy z przyjaciółmi jeden z najsłynniejszych i największych targów w Hamburgu. Nie, nie ma mowy o pomyłce w dacie – w Hamburgu targi to

Szybko Tanio Smacznie
Mamałyga z sosem grzybowym, czyli bałkańskie klimaty. 210

Hej :) Dzisiaj zahaczamy o bałkańskie klimaty i chcemy Was zachęcić do wypróbowania klasyki bałkańskiej, czyli mamałygi inaczej zwanej polentą. Wspaniałe danie z

vegetanie
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 183

Sekret dobrego zdrowia i długowieczności Japończyków? Zupa miso. Jedzona o każdej porze dnia i nocy, między posiłkami, na śniadanie. Szybka i prosta w przygotowaniu, jeśli tylko

Karo in the Kitchen
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 209

wiemy co jemy i możemy jeść zdrowiej, taniej i bardziej różnorodnie. Również Gotuj.Skutecznie.Tv radzi nam, żeby przygotować sobie posiłek poprzedniego dnia wieczorem i żeby ugotować większe porcje i zamrozić na później. Drugie śniadania Magdaleny przypominają mi posiłki, które ja sama jadłam. Też nie było szału, jeśli chodzi o sposób podania i estetykę dań. Plusem tej książki jest jednak(...)Grecji. Jest też sporo wspomnień z wakacji np. w Maroku czy w Indiach. Z przepisu dowiemy się jak zaplanować sobie listę zakupów, jakie elementy dania możemy przygotować poprzedniego dnia i jak zapakować gotowe danie, żeby nie straciło smaku. To dużo ciekawsza propozycja niż stołówkowe jedzenie, które nadwyręża nasz budżet i zdrowie. Zamiast tego możemy postawić

Ugotowane pozamiatane