tanie danie - 2223 przepisów (strona:72/149)

Gnocchi jaglane z palonym masłem – bez jajka i bez glutenu 171

Włoskie kluseczki gnocchi można zrobić nie tylko z ziemniaków – w mojej wersji powstały ze zdrowej i pożywnej kaszy jaglanej. Bez dodatku jajka, całkowicie bez glutenu – bo

Karo in the Kitchen
Brownie bez miksera – wilgotne i ciemne 263

Brownie to szybkie i mało wymagające ciasto. Tak mało wymagające, że nie potrzebujecie do jego zrobienia nawet miksera – wszystko można zrobić jedną łyżką. Chrupiące z zewnątrz

Karo in the Kitchen
Tosty francuskie z chałki, pieczone. Śniadanie na słodko 216

Słodkie śniadania mają pewną zaskakującą właściwość – kochają je nie tylko dzieci. Przez dłuższy czas moje śniadania to był croissant albo drożdżówka i kawa, bo tak wygodnie

Karo in the Kitchen
Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2957

Przyznajcie się ile razy szykując obiad mamrotaliście pod nosem „ech, znowu ziemniaki?” Ziemniaki wcale nie muszą być nudne i byle jakie mimo, że grają przy obiedzie

Karo in the Kitchen
Gnocchi w z karmelizowanymi pieczarkami, cebulą i fetą 144

Nie zawsze mam ochotę stać w kuchni i robić kluski, kopytka czy gnocchi sama. Na ratunek przychodzą gotowe, które wcale nie biją po kubkach smakowych sztucznością

Karo in the Kitchen
Chleb pszenny parzony, trzy dni świeży, z super chrupiącą skórką 213

Cudnie miękki, a jednocześnie zwarty i puszysty pszenny jasny chleb na drożdżach. Jest naprawdę prosty do zrobienia, wymaga od Was jedynie posiadania termometru do precyzyjnego określenia

Karo in the Kitchen
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 291

Baba ziemniaczana to tradycyjny przysmak z Białorusi. U nas najbardziej popularna jest na Podlasiu i Suwalszczyźnie, ale znana i lubiana wszędzie – w każdym rejonie Polski jest

Karo in the Kitchen
Ogórki kiszone na sucho – małosolne 156

Ogórki na sucho – bez zalewy. Wygodnie – bo robimy na raz tylko tyle ogórków, na ile mamy ochotę i tyle, ile potrzebujemy. Do ich zrobienia nie potrzebujemy

Karo in the Kitchen
Zoodle alla Alfredo – makaron z cukinii w sosie light 219

Lekkie, letnie, zielone i pyszne! Jedna porcja to około 400 kalorii – ta potrawa świetnie się sprawdzi gdy przycinacie w swojej diecie węglowodany. Klasyczny pszenny makaron z

Karo in the Kitchen
Risotto z kurkami i z boczkiem 158

Kurki to jedne z pierwszych grzybów które pojawiają się z początkiem lata. Świeże pierwsze grzyby, optymistycznie słoneczne w kolorze i jędrne, warto wykorzystać do aromatycznego risotta

Karo in the Kitchen
Smażone młode śledzie ze słodko-kwaśną sałatką ziemniaczaną 186

Bardzo sezonowa potrawa – młode wiosenne śledzie, delikatna ale wyrazista słodko-kwaśna sałatka z nowych ziemniaków. Śledzie nie wymagają szczególnej troski i obróbki, są bardzo szybkie do

Karo in the Kitchen
Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników 4062

Ciasto z trzech składników. Sernik japoński w niczym nie przypomina klasycznego polskiego czy nowojorskiego sernika – jest lekki i bardzo, bardzo delikatny. Mało w nim sera, brak

Karo in the Kitchen
Grecki zielony hummus – feta, oliwki, szpinak i suszone pomidory 201

Nie jestem ortodoksem w kuchni. Nie ma jedynie słusznych przepisów i jedynie słusznych sposobów, zawsze można coś zamienić, dodać, udoskonalić, odświeżyć, zrobić po swojemu. Hummus ‘po

Karo in the Kitchen
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku – zawsze soczysta 489

Chude mięso to kulinarne wyzwanie. Pierś z kurczaka – szczególnie. Sami wiecie, że jej smażenie i pieczenie może być i ciężkie, i frustrujące. Ile razy dostaliście w

Karo in the Kitchen
Gumidrink cherry coke. Drink z białą wódką, w postaci galaretki 199

Myślimy – drink. Widzimy ładną szklankę i płyn. Słomkę, parasolkę, lód, kolorowe dodatki… A każdy płyn można zamienić w ciało prawie stałe –zrobić z niego galaretkę

Karo in the Kitchen
Lemoniada waniliowa. Drink z serkiem homogenizowanym, galaretką i białą wódką 190

Serek waniliowy do drinka? O tak. Serek można jeść nie tylko łyżeczką i nie tylko z płatkami zbożowymi. W tym wydaniu i połączeniu – jest nie do

Karo in the Kitchen
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 216

Sosy do makaronów na bazie masła i śmietany są pyszne… I przy okazji mają milion kalorii. Ten sos jest inny. Kremowo miękki i gładki, delikatny. On

Karo in the Kitchen
Klopsiki ziołowe z indyka w sosie z piwa APA, z młodą glazurowaną marchewką 153

Indyk jest zdecydowanie zdrowszy od wieprzowiny, bo jest chudszy i bardziej bogaty w białko. Klopsiki z indyka w smaku nie ustępują tym wieprzowym ani tym zrobionym

Karo in the Kitchen
Podgrzybki duszone w śmietanie 164

Poznajcie mój ulubiony – zaraz obok naleśników – sposób na podanie podgrzybków. To właśnie one, a nie prawdziwki, są dla mnie prawdziwym jesiennym przysmakiem. Zdecydowanie aromatyczne i mocne

Karo in the Kitchen
Jaglanka z jabłkami karmelizowanymi w miodzie 166

Owsianka jest pycha. Ale jeszcze lepsza jest jaglanka. Na śniadanie czy na deser, na kolację. Tą wersję szczególnie lubię późną jesienią i zimą, gdy siadamy uzbrojeni

Karo in the Kitchen
Barszczyk zabielany raz! – zupa ekspres, w 20 minut 161

Nie lubię barszczu z torebki. Ale taki, z koncentratu, ląduje na stole zawsze, gdy mam ochotę na barszcz z porcją białej fasoli lub gotowanych ziemniaków, a

Karo in the Kitchen
Piszinger, andrut, kajmak – wafle w 20 minut 341

Pamiętacie te przekładane wafle? Kto u Was w domu robił najlepsze? Te z dzisiejszego przepisu to bardzo szybka wersja znanego smakołyku – tortu Pischinger. Mocno kakaowe, idealnie

Karo in the Kitchen
Jajka w kokilkach, zapiekane ze szpinakiem 195

Ciepłe śniadanie, lunch albo kolacja w 25 minut. Jajecznicę robi się szybciej, ale zapiekane jajka… Są proste. Sycące. Ze szpinakiem i gałką muszkatołową nabierają nowego wymiaru

Karo in the Kitchen
DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW 265

Domowe pieczywo wymaga mnóstwa czasu i cierpliwości? Nie jest to regułą! My preferujemy szybkie przepisy, jak ten na drożdżowe domowe bułki do hamburgerów. Są duże, ciężkie

Nerds Kitchen
AROMATYCZNE PIERSI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH A LA KFC – 3,70 zł 425

Lubicie soczyste, aromatyczne mięso z piersi kurczaka? Czy dodatek chrupiącej panierki was przekonuje? A co powiecie na to, że panierka jest do tego nieziemsko aromatyczna? Propozycja

Nerds Kitchen
SOS CZOSNKOWY 398

Sos czosnkowy jest genialny w swej prostocie. Idealny do mięs, zapiekanek, tostów czy nawet wykończenia zup. Dlaczego na bazie majonezu, a nie śmietany czy jogurtu? Bo

Nerds Kitchen
Rosół z odzysku – szybki rosół na korpusie pieczonego kurczaka 561

Przy przepisach na wybitnie ‚kurczakowe’ zupy, czyli bulion drobiowy i na złoty rosół , używam mięsa pieczonego kurczaka. Ostatniego dużego, zagrodowego kurczaka jedliśmy przez trzy dni – pierwszego

Karo in the Kitchen
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i owocami 158

każde trzy które upiekłam zawsze dwie gdzieś pękły przy nadziewaniu. Stąd dobrze zaplanować sobie z góry sposób jej udekorowania – żeby zakryć efekt takich wypadków. Poza tym rolada to ciasto tanie i sezonowe – w lecie świetnie się sprawdzi z bitą śmietaną i owocami, a w zimie – z prażonymi jabłkami. ROLADA BISZKOPTOWA Biszkopt szykujemy według wytycznych z tego przepisu . Prostokątną(...)blacie. Biszkopt na roladę pieczemy krótko – tylko około 10-15 minut – powinien być jasny i miękki, sprężysty jak omlet, nie może stać się suchy bo w takiej formie nie da się zrolować. Po 10 minutach sprawdźcie, czy jest upieczony do suchego patyczka – jeśli nie, dajcie mu jeszcze kilka minut, koniecznie sprawdzając czy to już. Odpowiednio upieczone ciasto od razu wyjmujemy

Karo in the Kitchen
Ciasto chlebowe do pizzy – najlepsze i ulubione 291

Każda pizza zaczyna się od ciasta. Niektórzy lubią cienkie i bardzo chrupiące, inni puszyste i mocno przypieczone. Ja uwielbiam to ciasto chlebowe – zawsze z przypieczoną złocistą

Karo in the Kitchen
Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach 190

Co jest dobrego w domowych wędlinach? Wszystko! Od początku do końca wiemy, czego do ich zrobienia używamy, a nabierając z czasem wyczucia w kuchni – całkowicie kontrolujemy

Karo in the Kitchen
Pulpeciki z buraków, słodkich ziemniaków i świeżych ziół 100

Korzystając z sezonu na buraki postanowiłam przygotować pulpeciki z ich udziałem. Żeby uzyskać aromatyczne danie dodałam świeże zioła, takie jak cząber, tymianek

Szybko Tanio Smacznie
Ziemniaki Hasselback- i cóż że ze Szwecji? 188

sposób mamy internetową legendę…   Danie ma dużo młodszą historię. W 1940 roku, rok po wybuchu II Wojny Światowej, mimo zachowania neutralności podczas ataku wojsk hitlerowskich na sąsiadujące Norwegię i Finlandię, uzależniona handlowo i gospodarczo od hitlerowskich Niemiec Szwecja odczuła skutki wojny. Ziemniaki były pożywieniem tanim i łatwo dostępnym, były szykowane i podawane na wiele sposobów(...)kuchni Leif Elisson, w 1953 roku wymyślił i podał na jedne z zajęć poświęconych kartoflom tak upieczone ziemniaki.   Serwowane zawsze na gorąco, mogą stanowić przystawkę lub dodatek do dania głównego. W Szwecji nierzadko spotyka się je jako potrawę śniadaniową, a także podaje się je… z chlebem.   Bazą tego dania są odpowiednio wybrane ziemniaki i sposób

Karo in the Kitchen