Tak jak obiecywałam oto przepis z wykorzystaniem twarożku do obiadu. Jest to potrawa kuchni regionalnej. Dokładnie pochodzi z rejonów wielkopolski. Pyry to w gwarze poznańskiej ziemniaki
PatiGotujePotrzebujecie szybkiego przepisu na bezmięsny obiad? To będzie dla Was rozwiązanie idealne. Połączenie jędrnego makaronu, kremowo-serowego sosu na bazie beszamelu i pysznych, zielonych brokułów. Danie
PatiGotujeDzisiejszy przepis pochodzi ze słonecznej Hiszpanii. Przygotowywany jest z surowych ziemniaków, masy jajecznej i różnych dodatków. Jednak niejednokrotnie dla przyspieszenia procesu jej przygotowania używa się ugotowanych
PatiGotujeUfff nareszcie wracam po krótkiej przerwie:) Brak czasu zmusza mnie do organizowania szybkich, za to pysznych posiłków:) Tym razem sos brokułowy, stały element mojej książki kucharskiej
Kuchnia Pełna PasjiTruskawki - jedne z moich ulubionych owoców. W tym roku prawdziwy truskawkowy szał - są dorodne, jest ich dużo i można kupić tanio.My przeważnie zajadamy się nimi tak
Smaczna PyzaNie znam osoby która powie że nie lubi frytek. A jeśli słyszę (albo czytam) u kogoś ostro trenującego że ziemniaki to samo zło, śmieję się pod
Karo in the KitchenMatko Boska, co za banał… Jajka, ziemniaki i fasola. Brzmi jak klasyczny wiosenny obiad, prawda? Brzmi, tylko i tyle – bo na pewno zwyczajnie nie wygląda. Jest
Karo in the KitchenMasz ochotę na trochę egzotyki w swojej kuchni? Wybierz się więc w podróż do Państwa Środka. Kuchnia chińska zachwyca fuzją wielu aromatów i pozwala odkryć szósty
Kuchcik gotujeZ podróży zapamiętujemy najczęściej piękne krajobrazy i zabytki, długo również pozostają w naszej pamięci smaki potraw, które jedliśmy. W artykule "Smaki Japonii - foto skrót z podróży
Kuchcik gotujeDziś propozycja na szybki obiad. Danie przygotujecie na jednej patelni. Szybki kurczaka z warzywami w dressingu 1000 wysp, to doskonała propozycja obiadowa
Słodkie okruszkiNie mam pojęcia dlaczego zrobienie domowego sushi przeraża większość gotujących. ;-) To naprawdę łatwe, szybkie i przyjemne. Dodatkowo tanie w porównaniu do zjedzenia go na
Szefowa kuchniKuchnia francuska to nie tylko wymyślne w składnikach i sposobach przygotowania dania. To również proste, szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby
Karo in the KitchenWitajcie :) Dzisiaj chcielibyśmy zaproponować Wam prostą zapiekankę makaronową. Jesteśmy fanami wszelkich zapiekanek od makaronowych przez ryżowe czy ziemniaczane. Wspaniałe danie, które daje
vegetanieTa pizza neapolitańska nie wymaga tyle zachodu i uwagi co fenomenalna pizza na zakwasie , a daje prawie taki sam efekt. Warto ją wypróbować, może okaże się
Karo in the KitchenLody przede wszystkim powinny być zimne! Cała reszta to już nasza kulinarna fantazja i finezja – bo do przygotowania niektórych konieczna jest specjalna maszynka, do innych – wystarczy
Karo in the KitchenTo ucierane ciasto na oleju to bardzo archetypiczny wypiek – to pewnie najwcześniej zapamiętany smak ciasta z owocami dla wielu z nas. Szybki deser, tani, prosty, niewymagający
Karo in the KitchenSzybko i sezonowo. To prawdziwy comfort food – kremowe risotto robi się prosto, łatwo i przyjemnie. Mocno serowe, delikatne, z wędzoną nutą bekonu i zieloną gwiazdą wiosenno
Karo in the KitchenMimo ogromnego zbioru książek kucharskich niewiele mam takich, do których często wracam. Wyjątkiem jest ‘Mamushka’ Olii Herkules – lekka, rodzinna, ciepła, bez zadęcia i przepychu. Olia zebrała
Karo in the KitchenNie ma chyba szybszych „pączków” niż te robione na homogenizowanym serku. To nie żaden nowoczesny wynalazek – podobne ciastka zwane túrófánk zjecie na Węgrzech, kolobok w Rosji
Karo in the KitchenKażdy kto mnie dłużej zna wie, że jestem żelkożercą. Nieważne ile żelków kupię, dostanę… Wciągam jak leci, ile się weźmie w dłoń. Ulubione? Wszystkie, poza tymi
Karo in the KitchenPisałam już przy okazji pierwszego na blogu przepisu na carbonarę że to nasz domowy, makaronowy ideał. Comfort food. Na blogu był już przepis z tłustą śmietanką
Karo in the KitchenSyta, kremowa, zawiesista i aromatyczna. Gęsta zupa – konsystencją plasuje się gdzieś na pograniczu zupy i treściwego gulaszu. Ze składników dostępnych bez problemu i przez cały rok
Karo in the KitchenLetnia, lżejsza – ale w dalszym ciągu pyszna i aromatyczna – wersja carbonary. Zamiast boczku, tutaj wędzonym elementem tego znanego i lubianego sosu do makaronu staje się wędzony
Karo in the KitchenMieszkamy w takim klimacie, że najsmaczniejsze zioła – świeże, soczyste i najbardziej aromatyczne – dostępne są u nas tylko latem. Zimą nie ma większego problemu z kupieniem kilku
Karo in the KitchenKasza jaglana to nie tylko świetny materiał na śniadanie, zamiast porannej owsianki. Przydaje się też jako zdrowa baza do wielu deserów. Korzystając z sezonowych owoców za
Karo in the KitchenGołąbki to nie tylko nieśmiertelne mięso i ryż albo kasze, tym razem… Moje gołąbki są z najprostszych, wręcz ‘chłopskich’ składników. Pełne ziemniaków. I z twarogiem
Karo in the KitchenCałkowicie wegetariański obiad który zaspokoi głód na długo. Skondensowane w smaku, pieczone warzywa, lekki szpinak, odrobina szlachetnego pleśniowego sera i płynne żółtko jaj. Nie potrzeba już
Karo in the KitchenChrupkie, soczyste i maksymalnie skondensowane w smaku szparagi, wypieczony bekon, płynne żółtko, ciągnący ser… Bułka maczana na przemian w czosnkowym maśle i żółtku. Pyszne i proste
Karo in the KitchenMłode ziemniaki , młody czosnek, świeży, soczyście zielony pachnący koperek. Ta potrawa to szybka i lekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych
Karo in the KitchenDelikatne włoskie risotto traktuję raczej jako lekką, wiosenną potrawę. Szczególnie wtedy, gdy dodaję do niego młode warzywa i delikatne mięsa, np. białe mięso ryb czy skorupiaki
Karo in the KitchenPiekielnie sycące i diablo kaloryczne. Mięciutkie, ciągnące się i chrupiące jednocześnie. Delikatnie mleczne i zdecydowanie serowe. Moje francuskie tosty z przypieczonym żółtym serem. Złote tosty – moje
Karo in the KitchenKolorowy obiad bez mięsa? Jeśli mam wybór – wybieram bakłażana. Żeby był zdrowszy niż ten w wersji smażonej, który ‘pije’ dużą ilość tłuszczu, wystarczy go tylko posmarować
Karo in the KitchenCzy z warzywa można zrobić ciekawe, ale i proste danie główne? Odpowiedzią na to pytanie może być cukinia faszerowana kurczakiem i fetą
Nerds KitchenOto pierwszy przepis z cyklu JEDZENIE Z GIER. Motywem przewodnim będzie dziś kultowy RPG w dwóch odsłonach: Fallout 3 oraz Fallout: New Vegas. Wybraliśmy danie
Nerds KitchenOto prawdziwe lody, nie takie z dodatkiem koszenily (naturalny czerwony barwnik otrzymywany z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej – pyszota
Nerds KitchenPieczona szynka zdecydowanie kojarzy się z domowym obiadkiem. Pewnie myślicie, że trzeba się nieźle napracować, żeby zajadać się pyszną pieczenią? Nic bardziej mylnego, tak naprawdę to
Nerds Kitchen