tanie danie - 2223 przepisów (strona:66/149)

Barcelona 215

każdej knajpce można zjeść paellę w różnych wariantach - z mięsem, warzywami, wegetariańską, owocami morza, na bazie ryżu lub makaronu, z sosem pomidorowym, atramentem z kałamarnicy,...ciężko wszystko zapamiętać :) Danie to jest smaczne, stosunkowo niedrogie i sycące, choć zazwyczaj ilość dodatków jest symboliczna. Jednak po kilku dniach, pomimo różnorodności, może się znudzić ;) Paella z owocami morza, groszkiem(...)radosnego miasta. Dla zainteresowanych małe podsumowanie kosztów wyprawy w przeliczeniu dla jednej osoby: lot tanimi liniami ryanair - 280 zł nocleg w hotelu ** (dwu gwiazdkowym) w pokoju dwuosobowym z łazienką i śniadaniami wliczonymi w koszt pobytu - 30 euro / doba obiad: paella - ok. 12 / 15 euro; danie mięsne - ok 30 euro; zestaw w pans - ok. 7/8 euro

Taste Of My Day
Sos pomidorowy – z pieczonych pomidorów 270

Bez żadnych wyrzutów sumienia korzystam w kuchni z pomidorów w puszce – są idealnie słodkie, dojrzałe, soczyste i dodatkowo – obrane. Dostępne zawsze, wszędzie i w wielu wariantach

Karo in the Kitchen
Kluski leniwe – słodki obiad nie tylko dla leniuchów 10452

Leniwe kluski uwielbiam od pierwszego kęsa. Jeszcze na studiach, w ramach czwartkowych obiadów w mlecznym barze Jacek i Agatka, zawsze były częścią mojego zamówienia. Porcja klusek

Karo in the Kitchen
Pasta z wędzonej makreli 231

Pasty kanapkowe to temat rzeka – bo na smaczne smarowidło do chleba można przerobić prawie wszystko – resztki mięsa z obiadu, przeróżne wędliny, jajka, rośliny strączkowe, twarde i

Karo in the Kitchen
Domowe masło orzechowe 139

Domowe masło orzechowe to pyszny dodatek nie tylko do pieczywa. Masło orzechowe świetnie sprawdza się jako składnik kremów, ciast i ciasteczek, jak również w daniach

Kuchcik gotuje
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 263

Ryby są szybkie do przyrządzenia, prawda? Większości wystarczy pieprz, sól, kawałek cytryny do podania i dobry tłuszcz do smażenia. Wiecie już, jak bardzo lubię ryby pieczone

Karo in the Kitchen
Kurczak pięć smaków. Taka to była dziwaczka 216

Na obiad miała być kaczka po pekińsku. Ale kaczka ze sklepu wyszła, zostały „do wyboru” zagrodowe kurczaki. Marynata już była naszykowana, no cóż… Takim kurczakiem nigdy

Karo in the Kitchen
Skwierczący sos – do mięs i do warzyw 214

Ten sos to kwintesencja prostoty – zarówno w doborze składników jak i techniki wykonania. Tylko pięć komponentów i… lekko odwrócone myślenie o gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos

Karo in the Kitchen
Schab inaczej – pieczone kotlety z musztardą francuską, ziołami i octem balsamicznym 415

Nie jestem fanką nudnych panierowanych schabowych, które stały się świętym kanonem kuchni polskiej. Moja sypialnia jest położona zaraz nad sklepem mięsnym. Uwierzcie mi, ilość pobudek zaserwowanych

Karo in the Kitchen
Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami 166

Zostało mi 6 białek po robieniu faworków. Zapowiedzieli się goście – trzy dni pod rząd. Co można zrobić lepszego do kawy niż bezy? Upiekłam za jednym zamachem

Karo in the Kitchen
Jogurtowe ciasto pomarańczowe 261

Zima to świetna pora na cytrusy – z krajowych owoców niewiele nam zostało. Długie i ciemne wieczory zachęcają do odpoczynku na kanapie z dobrą książką, gorącą herbatą

Karo in the Kitchen
Zaplatane bułki supełki – z czosnkiem, masłem i pietruszką 294

Dawno nie było na blogu żadnego pieczywa, pora dzisiaj na domową piekarnię! Chrupiące i pachnące, zaplecione na supeł bułki. Puszyste i szybkie – z masłem, z czosnkiem

Karo in the Kitchen
Piersi z kurczaka w sosie grzybowym ze śmietanką i porami 320

Kurczak w nieco innej wersji – w kremowym sosie, z grzybami. Aromatyczny od lekkich, duszonych porów, gładki i kremowy od śmietanki. Szybki i syty obiad – w całości

Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa w pomidorach – pikantna i śródziemnomorska 198

Fasolka w pomidorach to w żaden sposób nie jest nowy temat. Moja fasolka to śródziemnomorska wariacja – zielona szparagowa fasolka, najlepsza w szczycie sezonu, rumiane czerwone papryki

Karo in the Kitchen
Kukurydza po meksykańsku – Elote. Pieczenie kukurydzy 258

Proszę państwa, jaki TO jest smak! Dawno nic mnie tak kulinarnie nie strzeliło w twarz i nie kazało popatrzeć na składniki/produkty od nowa, inaczej, z

Karo in the Kitchen
Grillowane boczniaki. Grzanki z boczniakami, serkiem i podsuszaną wędliną 220

Bardzo lubię grzyby i korzystam z nich w kuchni sezonowo, używając tych, które akurat są dostępne. Boczniaki są delikatne w smaku, a przygotowane w ten sposób

Karo in the Kitchen
Pasta jajeczna – nie tylko na śniadanie. Patent na obieranie jajek w kilka sekund 195

Pasta jajeczna i grzanki. Zderzenie dwóch tekstur – kremowej, delikatnej z chrupiącą i przypieczoną. Śniadaniowy duet idealny. Moja pasta jajeczna jest mocno przyprawiona a dodatek curry, selera

Karo in the Kitchen
Bułki pszenne w godzinę – najszybsze domowe pieczywo 247

W tych bułkach jest dużo cukru i dużo drożdży. Ale nie są ani bardzo słodkie, ani bardzo drożdżowe. Pasują i do dżemu, i do wędliny. A

Karo in the Kitchen
Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty 312

Majonez z blendera – jego robienie to 20 sekund. Dłużej trwa mycie naczyń, prawda? Jeśli do tej pory kupowaliście majonez w sklepie, zapomnijcie o nim, zobaczcie jak

Karo in the Kitchen
‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! 198

Szykujemy tylko jedną masę – nie będzie ani bardzo lekka, ani bardzo kremowa, przypomina raczej ciasto na naleśniki. Za to po upieczeniu powstaje… sztywny spód, kremowy środek

Karo in the Kitchen
Chleb pszenny razowy ze słonecznikiem, na piwie Guinness 198

Co weekend nasz dom pachnie chlebem. A ten, dzięki dodatkowi piwa i razowej mące sprawi, że Wasz dom zapachnie jak prawdziwa piekarnia. Chleb zaczynamy przygotowywać wieczorem

Karo in the Kitchen
Naleśniki jesienne 209

Naleśniki z kremowym serkiem i owocami. Goździki, cynamon i anyż gwiaździsty dodają jabłkom i gruszkom ciepłego aromatu. Lekki, szybki i słodki obiad. Wszystkie składniki ciasta wkładamy

Karo in the Kitchen
Chrupiące bagietki w godzinę 365

Cześć, jestem Karo i jestem carboholikiem. Nie dla mnie diety bez pieczywa. W chlebaku bułka być musi. Wprawdzie tym szybkim bagietkom jeszcze się nie udało tam

Karo in the Kitchen
Pancakes z makiem i masłem o smaku mango – bardzo puszyste 155

Pancakes mogłabym jeść codziennie. Byle by się znalazł ktoś, kto wyręczy mnie od stania nad patelnią. To ciasto rośnie wysoko i jest bardzo puszyste. A mak

Karo in the Kitchen
Ciasto bardzo kruche z waniliową pianką i śliwkami 42877

Kruche, rozpływające się w ustach ciasto. Soczyste słodkie śliwki z jesiennym aromatem goździków i cynamonu. Pianka waniliowa lżejsza i delikatniejsza niż ta w ptasim mleczku. I

Karo in the Kitchen
Wytrawne galette z młodą cukinią i twarogiem 259

Szybka i prosta wytrawna tarta na kruchym cieście. Idealna na letni obiad, lekką ciepłą kolację, na spotkanie z przyjaciółmi przy kieliszku wina. Aromatyczna, chrupiąca i kremowa

Karo in the Kitchen
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 191

Na pewno znacie metodę pieczenia kurczaka na butelce. A czy znacie tą, która do pieczenia wykorzystuje puszkę zamiast butelki? Jeśli nie, to przeczytajcie jakie ma plusy

Karo in the Kitchen
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 199

Sałatka z bardzo smacznym ryżem basmati i tuńczykiem w roli głównej. Zachęcam do przygotowania ryżu basmati takiego sypanego, wystarczy tylko dodatkowe 30 minut na moczenie, a

Kuchcik gotuje
Rozmarynowy kurczak z morelami 205

Uwielbiam takie ekspresowe w przygotowaniu, nieskomplikowane i smaczne dania. Polecam Ci, gdy nie jesteś kulinarnym wirtuozem a klasyczny schaboszczak nie cieszy jak dawniej. Przygotowanie dania

Wielki apetyt