Barcelona 248każdej knajpce można zjeść paellę w różnych wariantach - z mięsem, warzywami, wegetariańską, owocami morza, na bazie ryżu lub makaronu, z sosem pomidorowym, atramentem z kałamarnicy,...ciężko wszystko zapamiętać :) Danie to jest smaczne, stosunkowo niedrogie i sycące, choć zazwyczaj ilość dodatków jest symboliczna. Jednak po kilku dniach, pomimo różnorodności, może się znudzić ;) Paella z owocami morza, groszkiem(...)radosnego miasta. Dla zainteresowanych małe podsumowanie kosztów wyprawy w przeliczeniu dla jednej osoby: lot tanimi liniami ryanair - 280 zł nocleg w hotelu ** (dwu gwiazdkowym) w pokoju dwuosobowym z łazienką i śniadaniami wliczonymi w koszt pobytu - 30 euro / doba obiad: paella - ok. 12 / 15 euro; danie mięsne - ok 30 euro; zestaw w pans - ok. 7/8 euro
Taste Of My Day
Sos pomidorowy – z pieczonych pomidorów 318Bez żadnych wyrzutów sumienia korzystam w kuchni z pomidorów w puszce – są idealnie słodkie, dojrzałe, soczyste i dodatkowo – obrane. Dostępne zawsze, wszędzie i w wielu wariantach
Karo in the Kitchen
Kluski leniwe – słodki obiad nie tylko dla leniuchów 10488Leniwe kluski uwielbiam od pierwszego kęsa. Jeszcze na studiach, w ramach czwartkowych obiadów w mlecznym barze Jacek i Agatka, zawsze były częścią mojego zamówienia. Porcja klusek
Karo in the Kitchen
Pasta z wędzonej makreli 271Pasty kanapkowe to temat rzeka – bo na smaczne smarowidło do chleba można przerobić prawie wszystko – resztki mięsa z obiadu, przeróżne wędliny, jajka, rośliny strączkowe, twarde i
Karo in the Kitchen
Domowe masło orzechowe 169Domowe masło orzechowe to pyszny dodatek nie tylko do pieczywa. Masło orzechowe świetnie sprawdza się jako składnik kremów, ciast i ciasteczek, jak również w daniach
Kuchcik gotuje
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 304Ryby są szybkie do przyrządzenia, prawda? Większości wystarczy pieprz, sól, kawałek cytryny do podania i dobry tłuszcz do smażenia. Wiecie już, jak bardzo lubię ryby pieczone
Karo in the Kitchen
Kurczak pięć smaków. Taka to była dziwaczka 259Na obiad miała być kaczka po pekińsku. Ale kaczka ze sklepu wyszła, zostały „do wyboru” zagrodowe kurczaki. Marynata już była naszykowana, no cóż… Takim kurczakiem nigdy
Karo in the Kitchen
Skwierczący sos – do mięs i do warzyw 261Ten sos to kwintesencja prostoty – zarówno w doborze składników jak i techniki wykonania. Tylko pięć komponentów i… lekko odwrócone myślenie o gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos
Karo in the Kitchen
Schab inaczej – pieczone kotlety z musztardą francuską, ziołami i octem balsamicznym 461Nie jestem fanką nudnych panierowanych schabowych, które stały się świętym kanonem kuchni polskiej. Moja sypialnia jest położona zaraz nad sklepem mięsnym. Uwierzcie mi, ilość pobudek zaserwowanych
Karo in the Kitchen
Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami 203Zostało mi 6 białek po robieniu faworków. Zapowiedzieli się goście – trzy dni pod rząd. Co można zrobić lepszego do kawy niż bezy? Upiekłam za jednym zamachem
Karo in the Kitchen
Jogurtowe ciasto pomarańczowe 311Zima to świetna pora na cytrusy – z krajowych owoców niewiele nam zostało. Długie i ciemne wieczory zachęcają do odpoczynku na kanapie z dobrą książką, gorącą herbatą
Karo in the Kitchen
Zaplatane bułki supełki – z czosnkiem, masłem i pietruszką 349Dawno nie było na blogu żadnego pieczywa, pora dzisiaj na domową piekarnię! Chrupiące i pachnące, zaplecione na supeł bułki. Puszyste i szybkie – z masłem, z czosnkiem
Karo in the Kitchen
Piersi z kurczaka w sosie grzybowym ze śmietanką i porami 357Kurczak w nieco innej wersji – w kremowym sosie, z grzybami. Aromatyczny od lekkich, duszonych porów, gładki i kremowy od śmietanki. Szybki i syty obiad – w całości
Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa w pomidorach – pikantna i śródziemnomorska 238Fasolka w pomidorach to w żaden sposób nie jest nowy temat. Moja fasolka to śródziemnomorska wariacja – zielona szparagowa fasolka, najlepsza w szczycie sezonu, rumiane czerwone papryki
Karo in the Kitchen
Kukurydza po meksykańsku – Elote. Pieczenie kukurydzy 309Proszę państwa, jaki TO jest smak! Dawno nic mnie tak kulinarnie nie strzeliło w twarz i nie kazało popatrzeć na składniki/produkty od nowa, inaczej, z
Karo in the Kitchen