szynka z piekarnika - 2356 przepisów (strona:85/158)

Barszcz wołyński 145

barszczy. A uwierzcie mi jest ich sporo. Od czasu do czasu będą pojawiały się na blogu. Dzisiaj prezentuję barszcz wołyński. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: Ok. 300 – 500 gram chudego mięsa ( szynka, łopatka, ja ugotowałam na kurczaku ) Główka białej kapusty ( mała około 1 kg ) 2 ½ l wody Buraki ćwikłowe ( około 700 gram ) 1 spora marchew 1 pietruszka 1 cebula Pomidory w całości(...)puszki, gdy nie ma dobrych świeżych ( bez skóry ) Otarta skórka z cytryny Sól Ziele angielskie Liść laurowy Pieprz w ziarenkach Gęsta śmietana Olej Wykonanie: Buraki szorujemy i pieczemy w piekarniku do miękkości ( czas będzie uzależniony od wielkości buraków. Ja swoje piekłam około 40 minut w temp. 200 st .). Do garnka wlewamy wodę i dodajemy mięso. Szumujemy i wsypujemy sól, ziele

Smaki Ewy
Lazania… ulubiona 318

Zresztą sama lazania dietetyczna nie jest… Sekretny składnik zaznaczony został gwiazdką na liście :) Składniki: (5-6 porcji) 12-14 płatów makaronu lasagne 500 g mięsa mielonego (np. z szynki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku Sos boloński 520 g (np. taki ) *24 plasterki topionego sera żółtego (tostowego lub gouda) -musi to być właśnie ser topiony w plasterkach 1 łyżeczka(...)łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz olej do podsmażenia mięsa   Sos beszamel: 750 ml mleka 50-60 g mąki 60 g masła sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Odsunąć na bok patelni. Wrzucić mięso i smażyć, cały czas mieszając

Moja Delicja
SCHAB PIECZONY W RĘKAWIE 205

Pieczony schab to pyszne rozwiązanie kiedy już nie  mamy ochoty na kanapkę z szynka lub żółtym serem. Wychodzi tanio i szybko, bo schab praktycznie piecze się sam, a mamy gwarancję smaku i jakości... no i nie musimy się zastanawiać ile jest w naszym mięsku polepszaczy, wypełniaczy i innych wynalazków, które dominują w sklepowych szynkach.Taki schab to samo zdrowie(...)mieszanką ulubionych przypraw. Układamy w formie wyłożonej folią aluminiową lub wkładamy do rękawa do pieczenia. Całość wkładamy na 2 godziny do lodówki aby smaki się połączyły. Następnie pieczemy w piekarniku w 180 stopniach. Czas pieczenia w zależności od wielkości. Ja piekłam 1,5h. Podajemy w plastrach z sosem np. pieczeniowym albo chrzanowym lub też serwujemy na kanapkach z dodatkiem

Walijskie Pichcenie
Tarta z pieczarkami 231

Składniki ciasto: 160 g mąki (pół na pół pszenna i krupczatka Młynomag) 80 g masła 1 jajko duża szczypta soli nadzienie: 20 dkg pieczarek 1 większa

czarrna od kuchni
,,De volaille z serem i szynką” 304

kostki masła mieszamy z posiekaną pietruszką. Mięso rozcinamy na większe płaty, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Na tak przygotowane kotlety układamy plaster sera, następnie plaster szynki i smarujemy masłem z pietruszką. Zawijamy ciasno w roladkę, zawijając brzegi, by masło w czasie pieczenia nie wypłynęło. Dla pewności spinamy wykałaczkami. tak przygotowane devolaye obtaczamy w mące, następnie(...)solą, pieprzem jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor. Roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut pod przykryciem w 180 stopniach. Do usmażenia de vollaye wykorzystałam rondel z koszykiem do smażenia dostępną w sklepie internetowym http://przyjemnegotowanie.pl. Rondel z koszykiem do głębokiego smażenia

Podróż w kulinaria
Bataty faszerowane 377

lekko solimy i pieczemy przez ok. 40 minut w 200°C. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części szynkę parmeńską oraz posiekaną rukolę (lub szpinak). Przygotowujemy sos: jogurt blendujemy z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz liśćmi kolendry. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ(...)trochę na brzegach). Rozgniatamy go lekko widelcem. Dodajemy miąższ do farszu i mieszamy. Przyprawiamy płatkami chili, solą oraz pieprzem. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po upieczeniu możemy udekorować rukolą. Podajemy z kolendrowo-czosnkowym jogurtem. Post Bataty faszerowane pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Karkówka Adama - palce lizać 242

gotować około 8-10 min. Paprykę po ugotowaniu i wystudzeniu obrać ze skórki Przygotowany wcześniej płat mięsa posmarować koncentratem pomidorowym, posypać solą i słodką papryką Ułożyć na nim plastry szynki, kawałki papryki i pokrojony w cienkie plasterki ser ( ser kładziemy na papryce) Mięso zwinąć jak roladę, owinąć nicią  i oprószyć solą i pieprzem W dość dużej brytfannie rozgrzać olej(...)każdej strony Cebule obrać i pokroić w spore kawałki, umyte pomidory również pokroić w kawałki Przygotowane w ten sposób warzywa poddusić wraz z mięsem Następnie włożyć brytfankę do piekarnika Po upieczeniu wyjąć mięso z brytfanki i pozostawić na 10 min. do ostygnięcia, po czym pokroić w plastry  jak na zdjęciu Wymieszać keczup z sosem powstałym w  czasie pieczenia

Proste Potrawy
Domowe wędliny: Pieczeń wieprzowa 257

jakieś mięso na kanapce, przygotowuję je sama.Najprostszym i najszybszym sposobem jest przyrządzenie go według poniższego przepisu. Mięso praktycznie robi się samo.Składniki:dowolna ilość mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, schab...)ulubione przyprawy (sól, pieprz, chilli, czosnek, zioła)lub gotowa mieszanka przypraw ( do grilla, taco's, do marynowania mięsa - ważne! warto przeczytać skład i wybierać te mieszanki, które nie zawierają glutaminianu(...)innych świństw!)rękaw do pieczeniaMięso myjemy, pozbywamy się tłuszczu i obsypujemy obficie przyprawami.Wkładamy do rękawa, zamykamy go usuwając ze środka jak najwięcej powietrza i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Przyjmuje się, że każdy kilogram mięsa piecze się godzinę, jeśli więc mamy kawałek o wadze 1,5 kg, to powinniśmy piec go półtorej godziny.Mięso

chwile dla mnie
Bałabuchy kochają...olej rzepakowy! 213

rzeżuchy ogrodowej, wyrabiamy na kulę. Formujemy wałeczek o średnicy 5 cm i dzielimy go na równe porcje. Smarujemy olejem rzepakowym po wierzchu i sypeimy serem żółtym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni. Bałabuchy gotowe są kiedy osiągną złocisty kolor.  Danie najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu. Ale ja podalam je zupełnie inaczej, gdyż dzisiaj na barszcz(...)gorąco. U mnie są bałabuchy z kapustą po prostu. I nowalijkami. Im więcej ich macie tym...więcej ich jedzcie. Genialny smak mają bałabuchy przekrojone na pół z serem , szynką, ogórkiem itd. w środku jako malutka kanapeczka, przekąseczka. Moje córeczki zanim dostały swoją porcję na talerze, zdążyły łapsnąć po dwa i uciec pod stół... Bałabuchy to alternatywa dla..chleba na przykład

Z Kuchni Do Kuchni
MALINOWY OMLET "GRZYBEK" 131

białek, wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Krok 3. Blaszkę smarujemy miękkim masłem, posypujemy mąką - wylewamy masę omletową, wygładzamy szpatułką - wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut. *omlet możemy upiec na papierze do pieczenia - łatwiej będzie go wyjąć z formy. Krok 4. Gorący "grzybek" wykładamy na deskę, smarujemy dżemem malinowym Łowicz, zwijamy(...)plastry i posypujemy cukrem pudrem. Omlet "grzybek" podajemy polany sosem waniliowym, możemy udekorować malinami oraz listkami mięty lub melisy cytrynowej. Omlet "grzybek" możemy wypełnić dowolnym farszem np. jajecznicą, szynką, bakaliami, świeżymi owocami - wedle upodobań. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Cytrynowo - szalwiowa pieczen 183

cebule pół pęczka natki pietruszki nić do związania pieczeni Mięso skrapiamy sokiem i nacieramy tymiankiem, szałwią, solą i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 h. Kiedy szynka przejdzie ziołami, związujemy ją nicią formułując przy tym roladę. My niestety nie posiadamy w domu specjalnej nici, dlatego związaliśmy mięso kilkukrotnie "złożoną" nitką.  Tak przygotowaną roladę obsmażamy na silnie(...)nadaje ze względu na niższą temperaturę dymienia. Mięso delikatnie rumienimy i przekładamy do brytfanki. Zapobiegnie to puszczaniu soków podczas pieczenia, dzięki czemu pieczeń pozostanie soczysta.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni z termoobiegiem lub 190 - góra - dół. Podczas, gdy mięso siedzi w piekarniku, przygotowujemy ziemniaki. Myjemy je dokładnie i kroimy w grube frytki. Na ok 6 - 8 części

Kuchnia od dwojga
Wegański chleb na bazie ziaren i bakalii 188

oraz dżemem. Przelewamy do składników suchych. Mieszamy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i mocno ubijamy dłońmi. Odstawiamy na 3 godziny, następnie pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 40 minut. Po tym czasie delikatnie wyciągamy chleb z formy, od góry przykładamy blaszką i przewracamy na drugą stronę. Ściągamy ostrożnie papier do pieczenia i dopiekamy chlebek(...)najlepiej całą noc i dopiero następnego dnia kroimy. Chleb taki z racji wielu ziaren troszkę się kruszy, ale jest to rzeczą normalną. Doskonale smakuje z sałatą, plastrem sera lub szynki, ale to już oczywiście wersja dla mnie, nie dla wegan ;) Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Pieczeń ognista zamiast wędliny 167

godziny.   20 minut przed końcem pieczenia rozcięłam rękaw wzdłuż, żeby para wyszła i wstawiłam ponownie do piekarnika, żeby mięso podpiekło się na wierzchu. Upieczone mięso wyjęłam z piekarnika i po wystudzeniu wyjęłam z rękawa. Po wystudzeniu zdjęłam sznurek i schab pokroiłam w plastry.           Pieczeń ognista okazała się strzałem w 10. Dlatego, że takiej(...)dosłownie pochłaniali. I znów trafiony wybór. Jeśli lubicie pikantne potrawy to zachęcam Was do zrobienia takiej wędliny i życzę SMACZNEGO! Krys Polecam inne mięsa, które przygotowałam jako domową wędlinę: Szynka pieczona w rękawie Boczek rolowany pieczony w folii Pieczeń cielęca podana zimno Rolada z trzech rodzajów mięsa Schab pieczony w porach z kolorowym pieprzem .... a po resztę przepisów odsyłam

Kuchnia u Krysi
Kotlety mielone z pestkami dyni 202

szynki 3 łyżki pestek dyni 1 jajko 2 łyżki bułki tartej razowej 1 łyżka musztardy Dijon Sól, pieprz Bułka tarta razowa do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, pestki dyni oraz musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Z masy mięsnej formujemy małe(...)obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i układamy kotlety. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy na pół godziny piekarnika, pieczemy w temperaturze 160 stopni. Bułkę tartą można kupić w sklepie- Klik

Bajeczna Kuchnia
Tarta z groszkiem i ricottą 135

elastyczne. Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut. Cebulę obierz, pokrój w kotkę i podsmaż na pozostałym maśle, dodaj groszek, pokrojoną w paseczki szynkę, 100 ml ciepłej wody i gotuj około 15 minut. Wymieszaj ricottę z jajkami,solą, pieprzem, posiekanymi listkami mięty, pozostałym parmezanem, śmietanką i 2/3 ugotowanego groszku. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek(...)wyłóż nim wysmarowaną masłem formę o średnicy około 20 cm (jeśli macie większą formę, dodajcie większą ilość składników). Na ciasto wylej przygotowane nadzienie i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Po upieczeniu na tartę ułóż pozostałą część groszku (po uprzednim podgrzaniu) i podawaj. SMACZNEGO :) tarta na słono tarta z groszkiem i ricottą

Calzonella.com

Proponowane wyszukiwania