szynka z piekarnika - 2356 przepisów (strona:92/158)

Szynka pieczona z liściach laurowych 201

składniki* 1 kg szynki wieprzowej* kminek mielonymarynata* liście laurowe*sól* pieprz* 1 łyżeczka tymianku* 1 łyżka musztardy* 4-5 ząbków czosnku* olejSposób wykonaniaZąbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, składniki marynaty poza liśćmi laurowymi wymieszać ze sobą.Umyte i osuszone mięso obtoczyć w marynacie, obłożyć liśćmi laurowymi, ułożyć w naczyniu, przykryć pokrywą lub folią i wstawić do lodówki(...)godzin.Następnie mięso posypać jeszcze kminkiem i wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego lub fali do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Aby mięso było bardziej przypieczone ok. 20 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.Piec w temp. 190 stopni ok. 1 h 20 min.Po wyłączeniu piekarnika zostawić mięso jeszcze na ok 10 min.Z powstałego wywaru można przygotować

Mix smaku
Polędwica a’la Wellington 144

kilka minut, żeby odpoczęła i lekko ostygła. Wykonanie – na stole rozłożyć folię spożywczą, która pomoże Ci w zawinięciu rolady. Na folii rozłożyć kolejno płaty szynki. Na szynkę rozłożyć równo warstwę pieczarek i na to położyć polędwiczki. Jeśli macie dużą to wystarczy jedna. Ja miałam małe więc dałam dwie. Ogólnie robi się z jednej. Zawijać roladę pomagać sobie folią. Zwinąć(...)francuskiego. W miejscu gdzie ciasto się łączy uznać jako spód rolady. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem. Można obsypać delikatnie suszonymi ziołami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30-40 minut. Zależy to jaki stopień usmażenie lubicie. powinna być lekko czerwona w środku. Ja takiej nie lubię więc piekę dłużej. Roladę podawać pokrojoną

Kuchnia Pokoleń
ZAPIEKANKI Z JAJKIEM 248

Idąc tropem Wielkanocy przedstawiam Wam zapiekanki z jajkiem. Można dodatkowo dodać szynkę, pieczarki, suszone pomidory oraz to wszystko na co tylko macie ochotę. Ja minimalistka wybieram jajo z żółtym serem i szczypiorkiem. Fantastyczne śniadanie, uwierzcie.  Składniki:  kajzerki ( tyle ile zjemy lub ile mamy gości )  odrobina masła  żółty ser jajka  szczypiorek  Sposób przyrządzenia: Z każdej(...)żeby nie przeciąć dna.  Do środka wbić surowe jajko, przyprawić solą i pieprzem, posypać wcześniej startym żółtym serem. Przykryć odkrawaną częścią bułki, zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20-30 min. Tuż przed podaniem posypać szczypiorkiem.  Smacznego

pieprzny smaczek
Pieczeń z suszonymi owocami 124

Składniki: 2 kg mięsa z szynki 300 g suszonych śliwek kalifornijskich 200 g suszonych fig 120 g suszonych moreli Składniki na marynatę: 5 łyżek oliwy 2 łyżki miody pszczelego 4 łyżki białego wina  4 łyżki syropu z granatów 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu pszczelego 2 łyżki mieszanki greckiej - suszonka (oregano, majeranek, czosnek, chilli, cebula, sol i pieprz(...)ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę Przygotowanie: Mięso myjemy. Następnie przekłuwamy mięso nożem do filetowania na wylot. W miejsce dziur wsadzamy suszone owoce. Mięso nacieramy marynatą.  BRYTFANKA Pieczemy w piekarniku 180 stopni - góra dół. około 90 minut Smacznego

ClauditteMissCooking
Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami 168

deskę / stolnicę leciutko podsypujemy mąką i zagniatamy w jednolitą kulę, okrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.  Nadzienie   50 dkg mięsa mielonego ( u mnie pomieszana łopatka i szynka wieprzowa )  2 cebule 3 ząbki czosnku  5 łyżek kukurydzy konserwowej  1 papryka czerwona nie za duża 10 małych pieczarek 1 łyżeczka rozmarynu  1/2 łyżeczka ostrej papryki(...)chwilę przesmażamy mieszając. Dodajemy mięso i smażymy razem przez około 5 minut ciągle mieszając. Następnie dokładamy pozostałe składniki i mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody. Doprawiamy do smaku.  Włączamy piekarnik na 180 C.  Ciasto wyciągamy z lodówki na blat lekko podsypany mąką. Odrywamy porcję ciasta i wałkujemy  tak aby ciasto za grube nie było. Szklanką wycinamy kółka

Kuchnia na wzgórzu
Pizza z patelni w dwóch wariantach 204

kolei to na proszku do pieczenia jest o wiele szybsze do przygotowania, gdyż nie ma wymaga oczekiwania aż ciasto wyrośnie. Sama pizza zaś smakuje tak jak ta z piekarnika, pieczona w zwykłej blaszce. Po prostu spróbujcie oba warianty i sami zdecydujcie :) Dodatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie w lodówce lub tego, co lubicie.  Drożdżowa(...)szklanki mąki pszennej  pół szklanki ciepłej (letniej) wody  2 łyżki oleju  1/2 łyżeczki soli (lub ciut więcej, mało solę) Dodatki: Kilka plastrów salami lub szynki ½ małej czerwonej cebuli Kilka pieczarek 1 łyżka oleju 5 dag startego sera żółtego Sos pomidorowy: 70 ml przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) – kilka łyżek sól, pieprz do smaku bazylia i oregano do smaku

Fabryka pomysłów
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim 158

Polędwica w cieście francuskim świetnie się prezentuje i z całą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą

Polska Zupa
Rogaliki z szynką i serem 155

Zaczynamy od przygotowania nadzienia: szynkę kroimy w kostkę (jeśli używamy wędliny w kawałku) lub na cienkie, niezbyt długie paski (jeśli mamy wędlinę w plasterkach). Żółty ser ścieramy na tarce. Szynkę i ser umieszczamy w miseczce, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok. Ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy twaróg, olej, sól, żółtka i wyrabiamy(...)Następnie dzielimy na 8 części. Na każdy powstały trójkąt (u jego podstawy) nakładamy trochę farszu i zawijamy. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika, smarujemy wszystkie roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach (rogaliki powinny się ładnie zezłocić). Rogaliki są gotowe do jedzenia od razu po wyjęciu z piekarnika J Smacznego

MyCookBook.pl
Roladki z kurczaka zawijane w szynce parmeńskiej 176

pół - zostana małe kawałki ale takie mają być.  Jedną stronę kotlecików opruszamy odrobiną soli i pieprzu drugą natomiast smarujemy marynatą - dość grubo. Każdy kotlet kładziemy na plaster szynki parmeńskiej na kotlet pasek zóltego sera, 0,5cm-1cm. serka topionego i kawałek czerwonej cebuli, zwijamy całość w zgrabną roladkę. Roladki panierujemy najpierw w mące co pozwoli na uszczelnienie środka( mocno(...)naczynia żaroodpornego lub brytwanki. Na każdą roladkę kładziemy wiórkę masła śmietankowego. Pozostałość po marynacie zalewamy wodą opłukujemy i wlewamy do naczynia- nie może się nic zmarnować. Naczynie wkładamy do piekarnika na 40 min, 175st. po połowie czasu roladki poobracać. Wraz z roladkami wytwarza się smakowity sos, którym polewamy roladki wykładając je wcześniej na talerz

Kubki smaku
Czerstwiaczki – szybka kolacja 216

czerstwego chleba kilka plastrów masła jajka ( tyle sztuk , ile porcji nam potrzeba ) kawałek sera do utarcia cebulka parę kawałków kiełbasy 0 tym razem śląska , ale może być dowolna lub szynka sól , pieprz do smaku odrobina czosnku granulowanego małe foremki – kokilki do zapiekania Do każdej kokilki, wkładamy plaster masła , na dno . Następnie układamy pocięte kawałki chleba . Kawałek na spodzie , resztę(...)przeszkadza ) , podsmażony kawałek kiełbasy i wbijamy surowe jajo . Solimy , pieprzymy i na czubku – na jaju układamy jeszcze jeden ,plaster kiełbaski i całość posypujemy startym serem . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około 10-15 minut w zależności jakie jajko lubimy , ścięte , czy luźne , im bardziej ma być wypieczone , tym dłużej trzymamy . Gotowe , teraz nieodzowny ketchup

Ogrodnik w podróży
Muffiny drożdżowe faszerowane 190

tego przepisu przygotowałam 6 dużych muffinów. W drożdżowym cieście zrobiłam małe wgłębienie i tam nałożyłam farsz przygotowany z pieczarek, boczku, cebuli i żółtego sera.. Polecam też roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Muffiny drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli(...)wodę z oliwą. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wodę, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy ok. 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym, ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i jeszcze chwilkę wyrabiamy. W czasie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczona figa z ricottą. 252

Dziś mam dla Was wspaniałą propozycję na lunch lub kolację. Pieczona figa nadziana ricottą, otoczona wianuszkiem z szynki dojrzewającej wygląda i smakuje genialnie. Mięciutki owoc, kremowy serek - całość po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 świeże figi 4 platerki prosciutto 4 łyżki ricotty 4 gałązki tymianku 4 łyżeczki miodu świeżozmielony pieprz krem/ ocet balsamiczny SPOSÓB(...)środka figi włożyć łyżkę ricotty, gałązkę tymianku i opleść plasterkiem prosciutto. Na konic polać łyżeczką miodu i posypać świeżozmielonym pieprzem. 3. Figi ułożyc na blaszcze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. 4. Upieczone figi polać kremem balsamicznym i podawać z ulubioną sałątą oraz grzankami. Smacznego

DefinicjaSmaku
Letnia tarta z cukinią 164

zobaczył w niej ogórek krótki. Panu więc dedykuję przepis i polecam zabawę w znajdź 5 różnic.Składniki:ciasto francuskie1 młoda cukiniapół małej cebuli2 ząbki czosnkułyżeczka kaparówkilka czarnych oliwek3 plasterki szynki 200g śmietany 18%2 jajka4 plasterki sera żółtegopłaska łyżeczka ziół prowansalskichsól i pieprzfolia aluminiowafasola/groch lub ciężarki do obciążania ciasta Sposób przygotowania:Ciasto kroimy w kwadrat troszkę większy niż spód formy(...)ognia, dodajemy zioła, sól i pieprz i mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą śmietanę, jajka i pokrojne w kostkę plasterki sera. Doprawiamy solą i pieprzem.Wyjmujemy tartę z piekarnika. Jeśli się nam gdzieś wybrzuszyła, łyżką przygniatamy. Na podpieczony lekko spód wkładamy pokrojoną w kostkę wędlinę i cukinię z dodatkami z patelni. Zalewamy wszystko mieszanką śmietany, jajek i sera.Pozostałą

W kuchni wieczorem
Fritata. 365

pierwsze uratuje to Was przed brakiem obiadu, a dwa zamrożone warzywa nie tracą swoich drogocennych witamin i można je śmiało używać ;). Składniki: 5 dużych jaj 40 ml mleka szynka konserwowa (lub inne rodzaje wędliny według swojego gustu) ok 100 - 200 g opakowanie warzyw Iglotex bukiet 9 warzyw 1 cebula 100 g sera żółtego pieprz, sól do smaku łyżka oleju Wykonanie(...)dokładnie mieszamy), dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Następnie w naczyniach do zapiekania układamy warzywa z wędliną i zalewamy mieszaniną jaj. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do lekkiego zrumienienia ok 20 min.Podajemy gorące z ulubionym sosem i np. kromką świeżego pieczywa. Smacznego

Malinowe Pocałunki
Zapiekanki z szynką i serem 163

kawałku 350 g majonez ok 3-4 pełne łyżek keczup ok 3-4 pełne łyżki czosnek granulowany szczypta soli pieprz bagietka / chleb tostowy / bułki / zwykły chleb Zaczynam od pokrojenia szynki w małą kostkę i wrzucam ją do większej miski. Następnie ser ścieram na tarce o dużych oczkach i również wrzucam do miski. Teraz dodaję majonez, keczup, czosnek, sól oraz pieprz(...)miałam w domu chleb tostowy ale najbardziej polecam bagietkę). I na każdą kromkę nakładam ok 1 pełnej łyżki farszu. Gdy wszystkie zapiekanki będą gotowe, wstawiam je do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni aż ser się rozpuści i troszkę przypiecze. Życzę smacznego

Kuchnia Viki