dodałam i kilkanaście minut poczekałam. Babeczki się upiekły idealnie i z pesto smakowały genialnie.Składniki 6 babeczek:125 g makaronu kokardka mała Czaniecki,1 duże jajko,6 plastrów szynki wieprzowej suszonej, (prosciutto crudo),15 g startego sera żółtego,8 oliwek zielonych całych lub łyżki w plasterkach,3 łyżki kukurydzy (może być z puszki lub gotowana),oliwa z oliwek,¼ papryczki(...)połową startego sera, posiekaną papryczką chili i doprawiamy pieprzem. Do jajka z serem dodajemy makaron, oliwki w plasterkach, kukurydzę i całość dokładnie mieszamy.Foremki sylikonowe do wypieku babeczek wykładamy szynką, a następnie wypełniamy je przygotowanym makaronem i posypujemy startym serem.Pieczemy w 180°C ok. 20 min.Babeczki podajemy z pesto z bazylii, świeżą rukolą, cebulą i pomidorkami. Całość delikatnie skrapiamy oliwą
Moniki Smakołykiszklanki ciepłej wody 3 szklanki mąki pszennej niecała 1 szklanka mąki gryczanej 1 łyżka oliwy z oliwek 3/4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli DODATKOWO: kilkanaście plastrów szynki wieprzowej kawałek sera żółtego w kawałku ( u mnie Gouda) kilka łyżek keczupu Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób (tu tylko różnica w dodatku mąki gryczanej). Do miski wsypałam(...)pięścią w ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z każdej kulki Każdą rozwałkowałam na kształt przypominający prostokąt, oczywiście rozwałkowałam cienko, posmarowałam keczupem łagodnym, następnie na całym prostokącie porozkładałam plasterki szynki, którą posypałam żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach. Zwinęłam w tak zwaną roladę i pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki, które poukładałam na blaszce. Poukładałam w coś co kształtem przypominało
Blondynka Gotujedomowej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka domowa wegeta do smaku sol do smaku pieprz do smaku bułka tarta 0.8 kg fileta z indyka 0.7 kg szynki wieprzowej Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć. Oba kawałki mięsa wymyć, porządnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Marchew i pietruszkę obrać
Krakowskie smaki AniDrukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 50 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 50 min Pulpeciki 500 g mięsa wieprzowego mielonego * 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 1 jajko pieprz czarny sól Pozostałe składniki 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Sos 600 ml bulionu(...)smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany. Pulpeciki najlepiej smakują w towarzystwie klasycznych tłuczonych ziemniaków i buraczków. Świetnie sprawdzi się również kasza. * używam dobrej jakości mięsa z szynki wieprzowej By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniszklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szczypta soli 3 łyżki oleju Farsz z mięsa mielonego: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, chilli, zioła prowansalskie Sos beszamelowy
Gotuj z PrezesemMarzy Wam się chude mięsko w gęstym, aromatycznym sosie? Szynka w sosie śliwkowym nie dość, że jest bajecznie prosta do przygotowania, to na dodatek sos powstaje bez dodatku mąki! Idealna zarówno do klusek śląskich, jak i kaszy gryczanej czy gotowanych ziemniaków. Typowy, domowy obiad – zachęcam, aby wszedł na stałe(...)Waszego repertuaru – można go łatwo odgrzać i bez problemu zwiększać porcje, gdy mamy gości i chcemy przygotować wszystko dzień/dwa wcześniej. Szynka w sosie śliwkowym (4-5 osób) : 600-800 g surowej szynki wieprzowej 1 duża cebula (lub 2 małe) 150 ml czerwonego, wytrawnego wina (alkohol wyparuje podczas gotowania) 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 3 liście laurowe
Poezja smakuSkładniki: 2 -3 porcje: 125 g serka kremowego z pesto i rukolą ARLA Apetina, 100 g kaszy gryczanej niepalonej, woda, olej rzepakowy, 4 plastry szynki wieprzowej surowej (w zależności od wielkości), ok. 8 szt. całych oliwek zielonych, 2 mini papryczki, 6 pomidorków koktajlowych, 2 łyżeczki kapary, 2 garści rukli, listki świeżej bazylii, 1 papryczka(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną drobno ½ papryczką chili i sokiem z cytryny. Sos studzimy i mieszamy z 1 łyżką oleju rzepakowego. Naleśnik smarujemy serkiem kremowym, następnie układamy na nim szynkę i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Ponownie rozsmarowujemy serek na naleśniku, na długości układamy zwiniętą szynkę i wzdłuż niej oliwki. Dwa naleśniki połączone serkiem zwijamy w rulon i odstawiamy do lodówki
Moniki Smakołykidobrego gatunku mięsa, bardzo dokładnym wyrobieniu masy mięsnej i odpowiednim jej doprawieniu. Najlepsze przyprawy, to oczywiście własne kompozycje, a nie gotowe mieszanki. Składniki: - 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) - 2 czerstwe bułki + mleko do ich namoczenia - 2 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - natka pietruszki - 2 jajka - 3 łyżki musztardy (dałam sarepską) - 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)patelnią, przykrywamy pokrywką i dosmażamy kotlety na wolnym ogniu przez ok.15 minut (co jakiś czas obracając je). Odsączone z tłuszczu na papierowych ręcznikach, będą mniej kaloryczne. Kotlety mielone wieprzowe są bardzo popularne w kuchni polskiej. Soczyste, bardzo aromatyczne powinny trafić w gust nawet wybrednym podniebieniom. Kotlety mielone to wielkie pole do popisu – od kształtów, po smaki. Zmieniając przyprawy i dodatki
mojewypiekiinietylkonastępnym razem dopilnuję, żeby boczek był naprawdę tłusty pasztet będzie lepiej się smarował. Zrobiłam dwa rodzaje do jednego dodam trochę żurawiny uwielbiam ją- po prostu! SKŁADNIKI: 1/2 kg. szynki wieprzowej 1 kg. boczku(raczej tłusty) 1 pierś z kurczaka 1 udko kurczaka 1/2 kg. wątróbki drobiowej kawałek wołowiny(u mnie szponder z rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek(...)dolać wywaru), ma być wilgotna, ale nie luźna. Ponieważ to mój eksperyment, to upiekę pasztet w kokilkach i formie prostokątnej. Kokilki i formę smarujemy masłem -na dno kokilek położyłam szynkę, formę wysypać bułką tartą, przekładamy do nich masę(część mieszamy z żurawiną- do dwóch kokilek) ubijając, wierzch polać wywarem i do piekarnika w temp. 170 stopni na około 1 godz
Kuchnia BeatyOgródek Dziadunia (najlepsza "kupna" kapusta, polecam gorąco!), radicchio, czerwonej papryki, pomidora, czerwonej cebuli i czerwonego sera (dostaniesz go w większych marketach bez problemu). Kotlet do hamburgera powstał z chudej szynki wieprzowej. Zrobiłam też prosty sos na bazie majonezu i jogurtu naturalnego, ze świeżym czosnkiem i ogórkiem konserwowym. :) Jeśli na oba te składniki chcecie przepisy - dajcie znać w komentarzach, bardzo chętnie
Garniec Magaliejeszcze lepiej następnego dnia. składniki: kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków niepełna szklanka skrobi-mąki ziemniaczanej 1 średnie jajko pół płaskiej łyżeczki soli gulasz: 0,5 kg mięsa wieprzowego z szynki 1 ciemne, słodkie piwo (300ml ) 1 szklanka bulionu ( możesz użyć z kostki jak nie masz innego) 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości 4-5 suszonych
Ogrodnik w podróżyzdecydowałam się na wersję, którą nazwałabym „podstawową”, czyli bez specjalnych dodatków. Przepis znalazłam tutaj i tylko lekko go zmodyfikowałam, by mięso nie straciło na kruchości. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka) lub wołowego pokrojonego w kostkę 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki smalcu 2-3 cebule, pokrojone w półplasterki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka nasion(...)proszku. Pasuje do ziemniaków, różnego rodzaju klusków, ale można go też podać po prostu z chlebem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smaczne gulasze: Kavarma - bułgarski gulasz wieprzowy na czerwonym winie Gulasz cielęcy z pieczarkami Podkarpacki gulasz z kurczaka z dynią Czulent z kaszą i fasolą
Trzeci talerzRozpływająca się w ustach szynka wieprzowa pieczona w rękawie przepis tutaj jest już sprawdzonym daniem które gości u mnie w weekendy. Natchniona przez kolejne odcinki popularnych programów kulinarnych postanowiłam się trochę pobawić w kuchni i pokombinować z dodatkami typu chipsy z pietruszki i buraków oraz spróbować smaku puree z selera. Zaciekawiona smakiem i efektem końcowym podpatrzyłam przepis na stronie Kuchnia(...)koniec możemy dodać odrobinę soku z cytryny do smaku. Sos odlane mleko po gotowaniu warzyw ( ok 1 szklanki) łyżka masła płaska łyżka mąki dwie łyżki sosu z pieczonej szynki Do małego rondelka przelewamy mleko dodajemy sos z pieczeni (jeśli nie piekliśmy mięsa nic się nie stanie, możemy pominąć i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami). Dodajemy mąkę mieszamy
Piekielna Kuchnia Paticałej rodziny. Można przyrządzić je z różnych rodzajów zmielonych uprzednio mięs, najczęściej wieprzowego, wołowego lub drobiowego, mixów, np. mięsa wieprzowo-wołowego lub indyczego i wieprzowego. Dziś połączenie mięsa wieprzowego z szynki i mięsa indyczego. Delikatne i soczyste, przesmażone na maśle klarowanym dostają dodatkowego maślanego aromatu. Do kotletów możecie dodać kukurydzę, tarty ser, posiekaną paprykę lub pomidory, tarte pieczarki, marchew(...)sałatka z pieczonej papryki, warzywa pieczone , z patelni lub z wody, jednego rodzaju jak np. brokuły do obiadu czy fasolka szparagowa lub mieszanka. SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki 300 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 1/2 szklanki wody 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, słodka papryka do obtoczenia bułka tarta masło klarowane
Zasmakuj KuchniLecimy z przepisem! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej 1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu(...)zagotowania się sosu. DODATKOWO: pietruszka posiekana Śliwki w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO Podanie: Tak jak widać na załączonych obrazkach ziemniaczki wyłożyłam na talerz, obol kilka łyżek sosu, plaster szynki i śliwki z zalewy słodko-kwaśnej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeLecimy z przepisem! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej 1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu(...)zagotowania się sosu. DODATKOWO: pietruszka posiekana Śliwki w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO Podanie: Tak jak widać na załączonych obrazkach ziemniaczki wyłożyłam na talerz, obol kilka łyżek sosu, plaster szynki i śliwki z zalewy słodko-kwaśnej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje