sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić ją na mięso wieprzowe, zdając sobie sprawę, że nie jest ono spożywane tradycyjnie w Maroku. Myślę, że poniższy przepis sprawdzi się z dowolnym rodzajem mięsa, dlatego zachęcam Was, abyście przygotowali szaszłyki z tego(...)fresh Joyce Goldsteinna 5 szaszłykówczas przygotowania: 20 min., marynowanie mięsa co najmniej 4 godz. (lub cała noc)Składniki:800 g dowolnego mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak), ja użyłam szynkę wieprzową1 cebula, drobno posiekanaoliwasól, pieprzcząstki cytryny do podaniana sos charmoula:sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku rozdrobnione1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku1/4 łyżeczki cayenneok. 60 g posiekanej
Chilli Czosnek i Oliwapowstał więc trochę z sentymentu do tych studenckich lat. Posmakował całej rodzinie i zagości jeszcze nieraz w mojej kuchni. Składniki: ? 250 g mięsa z karkówki ? 250 g mięsa z szynki wieprzowej ? 150 g boczku wędzonego ? kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej ? 4-5 ogórków kiszonych ? 1 cebula ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? 1/2 selera ? 4 liście laurowe ? kilka ziaren ziela(...)mąki ziemniacanej Wykonanie: ? Na 1 łyżce oliwy podsmażyć pokrojony w kostce boczek i odłożyć do garnka. ? Następnie na 2 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojone w kostkę mięso z karkówki i szynki, dodać do boczku. ? Na koniec podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. ? Połączyć wszystko w garnku, podlać ok. 1 litrem wody, dodać przyprawy i dusić na wolnym ogniu
To co kochamtych studenckich lat. Posmakował całej rodzinie i zagości jeszcze nieraz w mojej kuchni. Składniki: • 250 g mięsa z karkówki • 250 g mięsa z szynki wieprzowej • 150 g boczku wędzonego • kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej • 4-5 ogórków kiszonych • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • sól(...)podsmażyć pokrojony w kostce boczek i odłożyć do garnka. • Następnie na 2 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojone w kostkę mięso z karkówki i szynki, dodać do boczku. • Na koniec podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. • Połączyć wszystko w garnku, podlać ok. 1 litrem wody, dodać
To co kochamPoznaj znakomite pulpety wieprzowe w sosie własnym z warzywami, które udadzą się każdemu. To szybki i bardzo prosty obiad na co dzień. Są delikatne, aromatyczne i syte. Pulpety to niezapomniany smak z dzieciństwa. Można je lubić lub nie, ale są naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu. Sprawdź również moje pulpety(...)sosie koperkowym oraz pulpety w sosie pomidorowym . Pulpety z warzywami – składniki: Moja szklanka to pojemność 250 ml. Z podanych składników otrzymasz około 15 pulpetów. 500 g mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) 100 g cebuli (1 mniejsza sztuka) ząbek czosnku 1 średnie jajko 3 płaskie łyżki bułki tartej łyżeczka ulubionych przypraw (oregano, bazylia, zioła prowansalskie) łyżeczka soli po pół łyżeczki
Ania gotujemięso po upieczeniu jest kruche i soczyste. W łatwy sposób, z niewielkim nakładem pracy mamy smaczną i zdrową wędlinę, bez sztucznych dodatków. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: szynka wieprzowa o wadze ok. 1,5kg 1 łyżeczka czosnku granulowanego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego 1 łyżeczka majeranku ok. 0,5l mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym i natarłam ze wszystkich stron solą, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Majeranek roztarłam w dłoniach i posypałam nim wierzch mięsa. Czosnek obrałam. Dwa ząbki czosnku pokroiłam w plasterki i poukładałam na mięsie. Trzeci ząbek czosnku przecisnęłam przez praskę i wymieszałam z mlekiem. Mleko wlałam
Waniliowe Improwizacjedanie jednogarnkowe z kawałkami mięsa wołowego, papryki, pieczarek i ziemniaków. Czas przygotowania: 2 godziny Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 700g mięsa z szynki wieprzowej 400g wołowiny 600g ziemniaków 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 1 mały pęczek natki piertruszki 250g pieczarek 1 mała cebula 3 ząbki czosnku
karolgotujewyśmienita propozycja, której nie może zabraknąć na świątecznym stole.Taka szynka również idealnie smakuje na zimno, pokrojona w plastry, podana z sosem tatarskim, chrzanowym lub sałatką. składniki szynka wieprzowa ( ok 1,5kg ) 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli pół łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyzka oleju 1-2 łyżki musztardy 5 ząbków(...)wlewamy olej, dodajemy musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy z każdej strony umyte i osuszone mięso. Szynkę wkładamy w rękaw do pieczenia, szczelnie zawiązujemy z obu stron, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do lodówki na dobę do zamarynowania. Następnego dnia mięso wyjmujemy z lodówki, rękaw nakłuwamy
Smakowite DaniaCzas przygotowania: 30 minut Składniki: 800 g selera 2 ziemniaki 1 duża cebula 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 1200 ml bulionu 50 ml białego wytrawnego wina 100 g szynki wieprzowej 100 g śmietany 18% olej rzepakowy sól Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy ją na patelnię, dodajemy .listki i tymianek. Cebulę smażymy, aż będzie(...)bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, wlewamy wino. Wszystko doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie, W międzyczasie szynkę kroimy w paski i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym. Z zupy wyjmujemy listki, warzywa miksujemy, dodajemy śmietanę i sól, mieszamy. Zupę podajemy posypaną tymiankiem i szynką
Kulinarne przygody GatityPopełniłam w wykonaniu jeden błąd, na który uczulam zawczasu - wygodniej i praktyczniej zrobić sakiewki większe, a mniej. Wygodniej będzie się je jadło, a wnętrze lepiej przejdzie wszystkimi smakami. 500g szynki wieprzowej pół puszki groszku konserwowego 2 nieduże marchewki 2 średnie ziemniaki 50g żółtego sera 1 duży pomidor sok wyciśnięty z 1 cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku(...)łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli Na początek mięso przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w niedużą kostkę, po czym umieszczamy w niemetalowym naczyniu. Szynkę oprószamy dokładnie dość dużą ilością czarnego pieprzu oraz suszonego oregano. 4 łyżki oleju rzepakowego mieszamy z sokiem z cytryny i taką miksturą zalewamy mięso. Dobrze mieszamy i odstawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyakiełbasy, które po sparzeniu możemy suszyć lub smażyć. Do domowego wyrobu kiełbasy potrzebujemy nadziewarkę (lub końcówkę do maszynki do mielenia mięsa, która umożliwi nadziewanie mięsa do jelit) oraz jelita wieprzowe lub baranie, w których będziemy umieszczać mięso. Wszystko to można znaleźć na stronie DobraKielbasa.pl , miejscu stworzonym dla miłośników domowych mięsnych wyrobów. Oprócz sklepu, strona zawiera przepisy i wskazówki jak przygotować(...)najlepsze mięso i odrzucamy z niego wszystko to czego nie chcemy jeść. Jeśli lubimy mniej tłuste kiełbasy dodajemy mniej boczku/podgardla. Kiedyś przygotowywałam kiełbasę z łopatki wołowej (z odciętym tłuszczem), szynki wieprzowej i niewielkiego kawałka podgardla. Kiełbasa wyszła bardzo mięsna – ja taką lubię; ale dla lubiących tłuste kiełbasy mogłaby być zbyt sucha. Taka kiełbasa jest poza tym dosyć droga
OstryKęskiełbasy, które po sparzeniu możemy suszyć lub smażyć. Do domowego wyrobu kiełbasy potrzebujemy nadziewarkę (lub końcówkę do maszynki do mielenia mięsa, która umożliwi nadziewanie mięsa do jelit) oraz jelita wieprzowe lub baranie, w których będziemy umieszczać mięso. Wszystko to można znaleźć na stronie DobraKielbasa.pl, miejscu stworzonym dla miłośników domowych mięsnych wyrobów. Oprócz sklepu, strona zawiera przepisy i wskazówki jak przygotować(...)najlepsze mięso i odrzucamy z niego wszystko to czego nie chcemy jeść. Jeśli lubimy mniej tłuste kiełbasy dodajemy mniej boczku/podgardla. Kiedyś przygotowywałam kiełbasę z łopatki wołowej (z odciętym tłuszczem), szynki wieprzowej i niewielkiego kawałka podgardla. Kiełbasa wyszła bardzo mięsna – ja taką lubię; ale dla lubiących tłuste kiełbasy mogłaby być zbyt sucha. Taka kiełbasa jest poza tym dosyć droga
OstryKęsmnie, najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa. Do sałatki można również wykorzystać niewielką ilość ugotowanego ryżu (około 50-100 g) i posypać posiekaną natką pietruszki. 500 g szynki wieprzowej (np pieczonej polędwicy) kilka ogórków konserwowych 1 czerwona cebula 6 jajek opcjonalnie – około 50-100 g ugotowanego ryżu Sos: mały koncentrat pomidorowy Pudliszki (90g) 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru(...)sól, ostrą mieloną papryką oraz musztardę. Całość doprowadzamy do wrzenia, mieszamy. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy do przestudzenia. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Szynkę, ogórki konserwowe oraz czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Majonez łączymy z przestudzonym sosem pomidorowym. Dodajemy do sałatki. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia
Smaki Na Talerzusobą do pracy. Również możecie ją podać podczas nadchodzących domowych spotkań ze znajomymi. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 10 os. Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 200 g szynki wieprzowej 100 g żółtego sera 200 g drobnego makaronu (użyłem kolanek) 1 por 1 puszka groszku zielonego 1 puszka kukurydzy 3 ogórki kiszone 3 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki(...)aldente, odcedzamy z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Do dużej miski wsypujemy groszek i kukurydzę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę, starty na dużych oczkach ser i pokrojonego w półplasterki pora. Następnie dodajemy wcześniej ugotowany makaron, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i jajka na twardo. Do sałatki dodajemy majonez, śmietanę, musztardę
kulinarnyJasię obiema rękoma pod tym. :) Szynka duszona z żurawiną i boczkiem SKŁADNIKI: - ok. 6 ząbków czosnku (2-3 ząbki pokrojone w grubsze paski, 3 ząbki drobno posiekane) - 1 szynka wieprzowa w całości (ok. 1 kg-1,2 kg), umyta i osuszona - 4 średnie lub 2 duże czerwone cebule, pokrojone w piórka - niewielka ilość oleju rzepakowego - 1 opakowanie boczku(...)masła do smażenia) - Gałązką świeżego tymianku - Gałązką świeżego rozmarynu - 1 kg ziemniaków, ugotowanych - niewielka ilość soli - niewielka ilość mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE: 2-3 ząbki czosnku kroimy w grubsze paski. Szynkę nacinamy nożem, w nacięcia wkładamy pokrojony czosnek. Szynkę doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Pozostałą część czosnku siekamy i rozcieramy z odrobiną soli
Zainspiruj się kuchnią