szynka wieprzowa - 2583 przepisów (strona:117/173)

Biała kiełbasa domowa. 616

zła :)  Dlatego wrzucam przepis, może komuś się przyda :) Składniki: 1/2 kg boczku surowego 1 kg. karkówki 2 kg. szynki 5 ząbków czosnku 4 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki majeranku 1 szklanka zimnej wody jelita wieprzowe Do parzenia: 4 l. wody 1 łyżeczka soli 3 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego Wykonanie: Mięso pokroić na małe kawałki

Agusiowe smakołyki
Polędwiczka w sosie z czerwonego pieprzu 50

POLĘDWICZKA W SOSIE SKŁADNIKI polędwiczka wieprzowa o wadze 450 gramów; mały słoiczek marynowanego czerwonego pieprzu; 8 plasterków szynki dojrzewającej lub boczku; kieliszek białego wina; masło; świeży rozmaryn; pieprz; przepis na polędwiczkę w sosie z czerwonego pieprzu Artykuł Polędwiczka w sosie z czerwonego pieprzu pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Roladki z szynką parmeńską i śliwką 103

Robicie domowe przetwory? Jeśli nie polecam skorzystać z przetworów Moryń, sprawdzą się idealnie jako dodatek do mięs, u mnie dziś roladki wieprzowe z dodatkiem śliwek w occie. SKŁADNIKI: 9 plastrów schabu 9 plastrów szynki parmeńskiej 18 sztuk śliwek z zalewy octowej (firmy Moryń) 2 marchewki sól pieprz maggi papryka słodka 1 łyżka masła odrobina zalewy WYKONANIE: 1. Mięso rozbijamy

Dziś Ja gotuje
Kuchnia Austrii i Niemiec. Taka bliska a tak nieznana 127

Niemców jest wino wytwarzane zwłaszcza z winogron. Najbardziej popularne potrawy Do najbardziej popularnych artykułów spożywczych i potraw w kuchni niemieckiej zalicza się mięso wieprzowe, wołowinę, cielęcinę, baraninę, dziczyznę, drób, golonkę, białą kiełbasę z rusztu, salceson, szynkę, pasztety, smalec, sznycle, knedle, pierogi z mięsem, risotto, ziemniaki, kapustę białą i modrą, groch, szparagi, pstrągi, węgorze, okonie, karpie, śledzie, dynię, cebulę, pory, seler

ProstePesto.pl
BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM 164

Moja Książka Kucharska Bigos staropolski z winem. NAJLEPSZY PRZEPIS na bigos tradycyjny. Tradycyjny, najlepszy domowy bigos z kiszonej i słodkiej kapusty, z mięsem wieprzowym, wołowym i drobiowym, suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony boczek, kiełbasa i szynka, fantastyczne zioła, czerwone wino...cudowna eksplozja smaków! Najlepszy, mówię Wam…zapisujcie przepis, innego bigosu już nie zrobicie. Tak Wiem, mega pracochłonny ;) Bigos staropolski

Moja Książka Kucharska
DOMOWY PASZTET W SŁOIKU 176

zamrażalce podgardle więc trzeba go dobrze wykorzystać. Tym razem padło na pyszny domowy pasztet. Składniki:   ok 1,20 kg wieprzowiny ( łopatka,karkówka,szynka) ok 300 g podgardla bądź boczku surowego ok 300 g wątróbki wieprzowej bądź drobiowej 2 cebule 2-3 jajka 1 czerstwa bułka 4 ziela angielskie 3 liście laurowe 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majeranku

Niespełnione zdolności kulinarne
Długo dojrzewająca , szynka w typie serrano 227

Długo dojrzewająca , szynka w typie serrano Oczywiście do prawdziwego serrano, dużo jej brakuje , ale ta szynka jest naprawdę obłędnie pyszna i jej smak bardzo przypomina , oryginalne

Ogrodnik w podróży
Sylwestrowe przekąski - moje propozycje 244

szynką Kolorowa sałatka jarzynowo-warzywna Roladki z cukinii Pomidorki koktajlowe z mini mozarellą Pieczarki faszerowane   Sałatka z selera naciowego Sałatka z szynką, brokułem i mandarynką Sałatka z pieczarkami Sałatka na każda okazję Polędwica wieprzowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem Drobne ciasteczka na każdą okazję Cygaretki Ciasteczka Frigolotti   Sernik marmurkowy z Nutellą

Kuchnia u Krysi
TAURUS 132

golonki podkarpackiej z Pilzna i Perła 2010 za pasztet pieczony z dziczyzną, Perła 2011 za kiełbasę swojską pilzneńską. - Znak PDŻ (Poznaj Dobrą Żywność) szynki swojskiej pilzneńskiej, kiełbasy swojskiej pilzneńskiej, polędwicy paradnej i kiełbasy wachmistrza drobiowo - wieprzowej. 15 produktów jest wpisanych na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i rozwoju wsi Nagrody nagrodami degustacja degustacją, ale my czekaliśmy na najciekawszą część

królestwo garów
Forszmak lubelski ;) 639

Składniki: 500 g wieprzowiny ( schab, szynka lub karkówka) 150 g wędzonej kiełbasy 5 plasterków wędzonego boczku olej do smażenia czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych 2

Czerwona Porzeczka
Wędlina wędzona, podsuszana z tymiankiem, nowy smak tradycji 81

przepis, tymianek wnosi dużo ciekawego aromatu, a lekkie podsuszenie nadaje wędlinie głębszego, lekko jakby orzechowego posmaku.. Pycha i samo zdrowie..bo jedzonko domowe.. składniki: 2 kg mięsa wieprzowego np. schab z warkoczem 6-7 gałązek świeżego tymianku marynata: 2,5 litra wody 10 kulek ziela angielskiego 2 łyżki brązowej gorczycy 1 łyżka ziaren pieprzu 1 główka czosnku(...)wystudzonej całkowicie zalewy dodaj peklosól. Żeby uniknąć nieapetycznego zielonkawego środka, warto nastrzyknąć mięso zalewa. Czyli po mojemu duża strzykawka i najgrubsza igła z apteki, wydatek groszowy, a wchodzi w szynkę jak w tyłek, nastrzykuje aż miło. No na pewno milej-bezboleśniej, niż przy zastrzyku domięśniowym na własnym zadku Resztę zalewy przelej do naczynia, zanurz w niej wędlinę, tak żeby

Ogrodnik w podróży
Kiełbasa krucha z galaretką 710

SUROWIEC -szynka 5 kg -boczek bez skóry dość chudy 4 kg -podgardle bez skóry (najlepiej z przyrostem mięsnym )1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona nie jodowana 17-18 g/kg -gorczyca biała ziarno 3 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -pieprz kolorowy gnieciony w moździerzu(...)g/kg -czosnek świeży polski dobrej jakości 8-10 g/kg -majeranek 0,3 g/kg -woda zimna 100 mil -woda wrząca 900 mil -jelita wieprzowe 26-30 mm WYKONANIE Kupione mięso myjemy tniemy w kawałki 3 na 3 cm, szynkę, boczek i podgardle w osobnych pojemnikach. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami zgodnie z gramaturą szynkę, boczek i podgardle. Przyprawy dodajemy stopniowo i dokładnie mieszamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Fioletowe purre rozmarynowe ze szparagami na zielono owinięte szynką 126

temu nutę zioła uzyskały. Składniki na ok. 3 porcje: garść zielonych szparagów, ok. 500 g fioletowych ziemniaków, gałązka świeżego rozmarynu, 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (2 plastry na 1 porcję) surowej, wędzonej na zimno  z udźców wieprzowych , 3 - 4 cebulki dymki ze szczypiorkiem, ½ płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju rzepakowego, pęczek zielonej pietruszki, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony(...)całość podsmażamy, szparagi powinny być al dente.  Do szparagów dodajemy posiekany szczypiorek i pietruszkę, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Porcje gorących szparagów z cebulką zawijamy w dwa plasterki szynki. Purre podajemy ze szparagami w szynce, dokładamy podsmażonej cebulki

Moniki Smakołyki
Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym (bez zagęszczania) 113

Mięso idealnie komponuje się z sosem pomidorowym, którego nie trzeba zagęszczać mąką. Sos jest mocno pomidorowy, gęsty i po prostu pyszny - jak zresztą całe danie. Polecam! około 500g mięsa wieprzowego (*) papryka słodka papryka ostra sól mąka do obtaczania (**) olej Dodatkowo:   300g włoszczyzny mrożonej (***) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 750 ml bulionu(...)gulasz gotować na malutkim ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Na końcu danie doprawić bazylią oraz solą z pieprzem do smaku. (*) Tym razem u mnie karkówka, ale można użyć szynki, łopatki, chudego boczku lub mięso pomieszać. (**) U mnie pszenna lub orkiszowa, ale w przypadku diety bezglutenowej doskonale sprawdzi się też np. kukurydziana.  (***) Można użyć świeżych warzyw

Di gotuje
Kiełbasa Szlachty według Jacka W 240

Przepis Mięso: -2 kg szynki klasa pierwsza cięta w plastry -0,5 kg łopatka klasa druga cięta w plastry -0,5 kg łopatki klasa druga mielona fi 8mm Przyprawy -sól kamienna nie jodowana 18 g?kg -pieprz czarny 2 g /kg -bazylia 1 g/kg -oregano 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -zioła prowansalskie 0,5 g/kg(...)czosnek zgnieciony przez praskę 50 g do całości -miód dwie łyżki -woda 200-250 g do całości Dodatkowo potrzebujemy  -kątnica wieprzowa -sznurek Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i kroimy w grubsze plastry 2 kg szynki  i 0,5 kg łopatki ale nie za duże mniej więcej 1/4 wielkości schabowego.Potem te plastry traktujemy tłuczkiem do schabowych

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania