zeszklenia cebuli. W misce mieszam mięso z jednym jajkiem, dodaję dwie łyżki bułki tartej, przyprawiam, dokładnie mieszam. Mięso mielone z indyka lub piersi kurczaka możesz zastąpić mięsem wieprzowym lub wołowym, np. łopatką, szynką.. Do mięsa dodaję przesmażoną cebulę z czosnkiem, mieszam do połączenia. Na tej samej patelni lub w szerszym garnku rozgrzewam łyżkę oleju. Z mięsa formuję pulpeciki wielkości
Zasmakuj Kuchnizawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów
moj przepis nazawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów
moj przepis nazawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów
moj przepis narobić ten tort, zrobię o jedną warstwę niższy. Tu wyszło mi 6 warstw z samego pieczywa. Składniki: * chleb tostowy (30-36 kromek) * 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę) * kilka korniszonów * szynka ok. 20 dkg * krewetki koktajlowe 30 dkg * majonez * 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu Almette) * śmietana 18% * ogórki np. gruntowe * jajka 6 sztuk * szczypiorek * koperek * ser żółty * cytryna
Pieprzyć z Fantazjąrobić ten tort, zrobię o jedną warstwę niższy. Tu wyszło mi 6 warstw z samego pieczywa. Składniki: * chleb tostowy (30-36 kromek) * 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę) * kilka korniszonów * szynka ok. 20 dkg * krewetki koktajlowe 30 dkg * majonez * 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu Almette) * śmietana 18% * ogórki np. gruntowe * jajka 6 sztuk * szczypiorek * koperek * ser żółty * cytryna
Pieprzyć z Fantazjąbulionu* około łyżeczki suszonego oregano szczypta suszonej bazylii opcjonalnie odrobina ostrej papryki lub chili (jeśli lubicie) makaron spaghetti do podania olej do podsmażenia składników *najlepsze będzie mięso wieprzowe, u mnie dziś z szynki bo takie najbardziej lubi jeden z domowników **ilość zależy od m.in. preferowanej gęstości sosu, można użyć mniej Przygotowanie: Szykujemy składniki. Na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu delikatnie
Słodkie okruszkipodałam z kopytkami i sałatką z pomidorem, czerwoną cebulką i mini kulkami mozzarelli. Składniki na 5 porcji, tj. 5 kotletów mielonych: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki lub szynki 6 jajek (5 - do ugotowania, 1 - do panierki) 1 mała cebula sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego trochę szczypiorku trochę natki pietruszki mąka do obtoczenia
UgotowaćMielone można przygotować na wiele sposobów, ja ostatnio dodałam do nich pyszną wędzoną kiełbasę i były wspaniałe. SKŁADNIKI: 1/2 kg wieprzowego mielonego(u mnie z szynki) parka wędzonej kiełbasy 1 jajko sól,pieprz 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka roztartego majeranku 1 łyżeczka roztartego lubczyku 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: mięso zemleć, cebulę pokroić
Kuchnia Beatymięsnego i na moim stole się pojawi :) Składniki : ok. 50 dag mięsa z dzika- chuda szynka 50 dag mielonego mięsa wieprzowego - tłusty boczek kasza manna lub bułka tarta cebula 2 jajka sól, pieprz, majeranek, papryka ostra mielona Przygotowanie : Zmielić obydwa rodzaje mięsa Dodać do niego pokrojoną przesmażoną
Proste Potrawypropozycja na smaczny obiad. Podawać można go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Ze wszystkim smakuje. Ja przygotowałam z karkówki, ale również można ugotować z łopatki czy szynki. Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy znajdziecie tutaj . Polecam Wam również gulasz z kurczaka po węgiersku Składniki 70 dag karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 zółta
O kuchni z uczuciemalbo gości, którzy smakują mojej nowej potrawy i rozkoszują się jej smakiem! To wspaniałe uczucie cieszyć się tym widokiem. SKŁADNIKI: 5-6 ubitych kotletów drobiowych(można użyć wieprzowych) 20 dag. parzonej wędzonej szynki lub boczku 1-2 cebule pokrojone w piórka 10cm. białej części pora pokrojonego w krążki 10 dag. sera tartego na grubych oczkach lub krojonego w kostkę
Kuchnia Beatyzrobiłam wersję bez dodatków. Pieczeń możecie także wzbogacić podsmażonymi, pokrojonymi na kawałki grzybkami lub kawałeczkami papryki. Wszystko zależy od Waszej inwencji. Polecam. Składniki: • 50 dag mięsa wieprzowego mielonego (z łopatki lub szynki) • 10 dag cieniutkich plasterków boczku • 1 cebula • 1 jajko • 1 mała bułeczka pszenna • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, Delikat do mięs Sposób przygotowania: 1. Cebulę posiekać w drobniutką kosteczkę
W mojej kuchnizawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów
moj przepis najest nieco zmodyfikowany (m.in. nie ma imbiru ani cytryny). Zupa gulaszowa bardzo posmakowała wszystkim, nawet nasz niejadek zajadał się, aż mu się uszy trzęsły. ok.750 dag mięsa wieprzowego (może być karczek lub szynka) 2 cebule 4 ziemniaki 3 czerwone papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku mąka olej szczypta papryki słodkiej szczypta papryki ostrej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty 0,5 kg wołowiny na gulasz 0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona) 0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną) 0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzygotowania tej potrawy wykorzystałam resztki wędlin, które zalegały mi w lodówce. Wyszła pyszna, sycąca potrawa, idealna na obiad jednodaniowy. SKŁADNIKI: 300g fasoli białej perłowej, 400g żeberek wieprzowych, 250g kiełbasy cienkiej, 250g szynki wędzonej, 1 cebula, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki kminku, 1 łyżka przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 2 łyżeczki
Tradycyjna kuchnia KasiPasteura. Wykazał, że wywołują go drobnoustroje. W wyniku tych badań opracował metodę konserwacji pożywienia poprzez obróbkę termiczną (proces też zwany jest od nazwiska uczonego pasteryzacją).Kiełbaski z szynki mini (93% mięsa). Kiełbasa wieprzowa średniorozdrobniona wędzona parzona.Najlepsza część mięsa wieprzowego dająca doskonały i subtelny smak kiełbasek. Starannie dobrane przyprawy podkreślają delikatność i walory smakowe
Moje domowe kucharzeniejednogarnkowa - aromatyczny bigos staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. Składniki:1 kg kiszonej kapusty700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.)300 g łopatki wieprzowej10 suszonych borowików2 cebule10 suszonych śliwek2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego i jałowca40 ml czerwonego winasól, pieprz, cukierKiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i zalać(...)jałowiec, liście laurowe i dusić na małym ogniu przez około godzinę.Grzyby ugotować w rondelku w szklance wody, pokroić w paski i razem z wywarem dodać do kapusty.Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor.Wędliny i cebulę również pokroić w kostkę i razem podsmażyć.Wszystkie przesmażone mięsa dodać do gotującej się kapusty i nadal
wyzwania kuchenneSkładniki:10 kg łopatki/szynki wieprzowej 1,5 kg łopatki/ szynki wołowej 3 kg boczku ( jeżeli boczek jest bardzo chudy dodać ok 1 kg słoniny)15 g pieprzu czarnego w ziarenkach5 g kolendry5 g gorczycy8 g ziela angielskiego5 liści laurowychkilka listków suszonej miętyok 400 g soli peklującej/ do smakudodatkowo 20 m jelita Przygotowanie:Boczek oskórować
Niezły MłynekSkładniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (ja używam polędwiczki lub szynki) 2 cebule 2 papryki 15 pieczarek Marynata: 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej szczypta pieprzu cytrynowego 1 łyżka bazylii suszonej 1 łyżka kolendry suszonej 1 łyżka tymianku suszonego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy sól
Niezły Młynekdziś pyta: A kiedy przyrządzisz mi te „puchatki”? Teraz robię je często. Czasem dodaję do nich świeże lub suszone zioła. Szczególnie polecam do mięs wieprzowych – np. pieczonej karkówki, łopatki, szynki czy polędwiczek, ale również świetnie sprawdzą się w przypadku wołowiny i dziczyzny. Puddingi yorkshire: 4 małe jajka 150 g mąki (1 szklanka) 200 ml mleka (4/5 szklanki
Poezja smakupewno tego spróbuję. Tymczasem zapraszam na mój najnowszy sposób na mielone... Klops mięsno-warzywny z makaronem i sosem cebulowym Na klops będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki) 2 marchewki 1 pora 1/2 puszki kukurydzy 100 g łuskanego słonecznika 2 jajka 1 małą bułkę (kajzerkę) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 g koncentratu pomidorowego
Ratunku obiadKrokiety z farszem mięsnym Pyszne krokiety z farszem mięsnym, to doskonały pomysł na zagospodarowanie mięsa obgotowanego z kości wieprzowych , lub np ścinek po formowaniu szynki , czy schabu . Farsz wychodzi aromatyczny , delikatny , doskonale smakują podane z każdą zupą krem lub sosem jogurtowym . Mogą stanowić danie główne lub przystawkę . Namawiam , pracy może sporo , ale efekt wyśmienity Składniki 6 cieniutkich naleśników
Ogrodnik w podróżySzynka i ser Szynka i ser, czyli, Pršut i sir w Chorwacji a szczególnie w regionie Istrii to niemalże obowiązek przed posiłkiem. Istryjska Szynka jest robiona z o skórowanej nogi wieprzowej, solonej na sucho w soli morskiej, doprawionej naturalnymi przyprawami, takimi jak czosnek, pieprz, rozmaryn czy liście laurowe, suszonej w wiatrach północnej Bury. Szynka dojrzewa
RafalCookmagicznie .. mimo prostoty a może dzięki niej Choć osobiście preferuję żeberka ekstra mięsne, karczek, a nade wszystko łopatkę , to szynka i inne chudsze części tez się nadają To obiad dla każdego, Ci którzy nie lubią tłuszczu mogą użyć schabu i szynki, a Ci co tak jak ja, cenią sobie smak tłuszczyku i jego przewodnictwo aromatów, niech się skupią na średnio(...)dobie kryzysu czasowego lub lockdawnoego Zdrowe bo domowe i tego się trzymajmy .. póki siłownie zamknięte.. składniki na około 4 osoby: 0,6 kg łopatki wieprzowej ( lub innej lubianej części blondyny, żeberka, szynka, schab, karkówka czy mostek.. ) 2 łyżki smalcu 4-5 kulek ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 2-3 średnie cebule sól, pieprz do smaku
Ogrodnik w podróżyprzepis, bo jestem pewna, że przyda się on prędzej czy później;) 1 op. kuskusu (300g) puszka fasolki czerwonej puszka groszku puszka kukurydzy około 150-200g szynki (u mnie mieszanka drobiowej i wieprzowej) 3-4 sztuki papryki konserwowej bez skórki majonez kielecki śmietana 18%, kwaśna sól, pieprz, zioła prowansalskie kostka rosołowa – opcjonalnie Kaszkę wsypujemy do większej miski. Dodajemy rozdrobnioną(...)przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie „przeczesujemy” ją widelcem. Groszek i czerwoną fasolkę przelewamy na sicie zimną wodą. Kukurydzę osączamy z zalewy. Szynkę oraz paprykę konserwową kroimy w kostkę. W garnuszku mieszamy 3 duże łyżki majonezu z 1 łyżką kwaśnej śmietany. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Wszystkie składniki łączymy ze sobą
Smaki Na Talerzuchrupiącym wierzchem z sera i zapieczonej szynki włoskiej. Polecam wszystkim miłośnikom zapiekanek i kuchni włoskiej! Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego ½ bakłażana ½ marchewki ½ cebuli 7-8 suszonych pomidorów 8-10 sztuk pieczarek 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 średni pomidor 6-7 plastrów
Mania Gotowaniafetą Ekspresowa sałatka z kuskusem Sałatka „Król imprezy” Warstwowa sałatka z mięsem mielonym i mozzarellą Sałatka z orzo, porem i kukurydzą Sałatka z selerem konserwowym, jabłkiem, szynką i ananasem Sałatka ziemniaczana z porem Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem Sałatka śledziowa Sałatka królewska Przekąski na zimno Makaronowe muszle z tuńczykiem Muszle makaronowe faszerowane serkiem śmietankowym i suszonymi pomidorami(...)makaronowych Róże z ciasta francuskiego i salami Krakersy z cheddarem Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami Pieczeń z mielonego boczku Rolada serowa Serowa rolada z polędwiczką wieprzową Rolada serowa z jajkami i szynką Bułeczki czosnkowo-serowe Mini kanapeczki z bagietki Mini sucharki imprezowe – pyszne Przekąska śledziowa Śliwka owinięta boczkiem Twisterki z ciasta francuskiego z serem i pietruszką Roladki
Smaki Na Talerzukamienny moździerz, dzięki któremu można utrzeć przyprawy, co wydobywa ich pełnie aromatów i nadaje potrawie bardziej intensywny smak. Składniki na łopatkę wieprzową pieczoną w sosie: 0,8 – 1 kg łopatki (może też być szynka, schab czy karkówka) 300 ml bulionu 3 cebule 3 ząbki czosnku łyżeczka soli himalajskiej gruboziarnistej, kilka ziaren pieprzu kolorowego, kilka ziaren pieprzu czarnego, pół łyżeczki(...)zmieszamy temperaturę do 170 C i pieczemy jeszcze 30-40 min. [caption id="attachment_8712" align="aligncenter" width="1024"] Łopatka wieprzowa pieczona w sosie[/caption] Zobacz inne przepisy na pieczoną wieprzowinę: Karkówka Po Cygańsku Z Pieczarkami I Papryką Szynka Z Warzywami Pieczona W Rękawie Karkówka Pieczona W Musztardzie Schab Pieczony W Ketchupie – Przepis Na Obiad Karkówka Kebabowa Z Piekarnika Schab
e-PrzepisyKulinarneBitki wieprzowe w sosie ze śliwkami to pomysł na bardzo smaczny obiad, w dodatku naprawdę prosty do przygotowania. Do dania możemy użyć mięsa wieprzowego bez kości: polędwiczek, schabu, karkówki, szynki – mięso kroimy w plastry i delikatnie, niezbyt mocno rozbijamy młotkiem do mięsa (zbyt mocne rozbicie może spowodować, że mięso potem w gotowaniu zacznie się rozpadać – chyba, że lubimy(...)jeśli chcecie by się rozpadły w sosie, dodajcie je wcześnie, jeśli wolicie jak ja by zostały w miarę całe – dorzućcie je pod koniec gotowania. PRZEPIS NA BITKI WIEPRZOWE ZE ŚLIWKAMI Składniki na bitki wieprzowe ze śliwkami: 600g wieprzowiny bez kości np karków olej 1 cebula 10 śliwek węgierek sól pieprz ząbek czosnku 2 łyżki mąki Jak zrobić bitki wieprzowe
Dorota Smakujemałe kawałki aromatycznej szynki gotowanej, delikatnego klasycznego sera camembert wraz ze świeżo skrojonym czerwonym pomidorem w towarzystwie bazylii i chili. Składniki: 500 g mięsa zmielonego wieprzowego 1 jajko 1 średni pomidor 4 plastry szynki gotowanej (lub innej Waszej ulubionej) 1/3 sera camembert 120 g 1/3 szklanki gazowanej lub nie wody sól, pieprz, chili, bazylia, czosnek - wedle uznania masło klarowane
Zasmakuj KuchniSUROWIEC -szynka z dzika 5 kg -podgardle wieprzowe 1,5 kg -skórki wieprzowe 400 g PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 15g /kg -pieprz czarny 4 g/kg -przyprawa do dziczyzny 6g/kg (przyprawa z firmy RUNO) -czosnek duża główka -woda 15% -skrobia 3% WYKONANIE Kupiony surowiec tniemy na kawałki 3-4 cm peklujemy odkładamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wiem, co jem i co jest w środku. Z pomocą przyszedł mój Tata, który wędliny robi najlepsze na świecie. Oto jego przepis: 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki (może być też szynka lub karkówka) - możecie zrobić więcej na 1 kg mięsa 15-20 g słoniny (20, jeśli mięso jest chude) na 1 kg mięsa 15g soli peklowej, czyli
Cytryna&Co.Składniki : 1,30 kg szynki z dzika 50 dag wątróbki wieprzowej 45 dag karkówki 3 duże jajka 2 duże cebule 3 duże świeże grzyby sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka mielona ostra ok. 1/2 szklanki kaszy manny Przygotowanie: Surowe mięso z dzika i karkówkę mielimy Umytą wątróbkę gotujemy z obraną cebulą, dokładamy również kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy, solimy
Proste PotrawyJeżeli chcecie uzyskać „efekt wow” przy okazji spotkania rodziny, znajomych, przyjaciół, szczerze polecam. Z pewnością na dokładki trzeba się przygotować:) Składniki 500 g polędwiczek wieprzowych 2 łyżki oleju kilka plastrów szynki dojrzewającej sól, pieprz do smaku Sos 400 g śliwek 50 g powideł śliwkowych 80 ml … Czytaj dalej Polędwiczki w sosie śliwkowym
gotuj ze mnąZapraszam na przepis na pyszny bogracz z polskim akcentem, czyli ogórkiem kiszonym. A po przepisie zajrzyjcie na fotki z moich ukochanych Bieszczadów :) Składniki: 70 dag mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę (u mnie szynka) 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 1 duża marchewka 10 pieczarek kilka ogórków kiszonych 3 duże ziemniaki 1 puszka pomidorów lub kilka świeżych pomidorów obranych
Kuchnia domowa Anigodne wypróbowania...nawet z ciekawości efektu :) Pięknie zapraszam, korzystajcie z przepisu na tradycyjną rosyjską soliankę z mięsem i ziemniakami. SKŁADNIKI: 500g wołowiny z kością 300g mięsa wieprzowego 300g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku 4 średnie ziemniaki 1 cebula +1 opalona cebula do wywaru 1-2 marchewki + 1 marchew do wywaru 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, por, kilka
Moja Książka KucharskaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: polędwiczk a wieprzowa (około 500 g), 100 g szynki szwarcwalckiej, łyżka sosu sojowego, łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego, olej, sól morska. Przygotowanie: Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Sos sojowy mieszam z musztardą, nacieram polędwicę, doprawiam solą, następnie smaruję olejem, obtaczam
JejKuchniajęzyku polskim! Nie będziecie mieć większego problemu, aby zamówić coś pysznego! Polecam dwa dania, których miałam okazję próbować - grillowaną pierś z kaczki z gnocchi z szynką i szpinakiem oraz marynowane żeberka wieprzowe z sosem z owoców dzikiej róży, konfiturą z czerwonej cebuli i marynowanymi cebulkami. Oba dania - palce lizać! Pierś kaczki była genialnie wypieczona, podobnie jak żeberka
Garniec Magaliespełniać i w ten o to sposób dzisiaj goszczę Was smarowidłem pasztetowym, które godne jest polecenia. Raz przygotowane na zawsze pozostanie w Waszym menu. Pasztet wieprzowy do słoików SKŁADNIKI : 500 g szynki 1 0 0 g wątróbki drobiowej 15 0 g podgardla 2 łyżki smalcu sól i pieprz do smaku 1-2 listki liś cia laurow ego kilka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipoczątku do końca. Warto zrobić tej pieczeni więcej niż zamierzamy zjeść, gdyż reszta mięsa może stanowić wyśmienitą wędlinę domowej roboty. Przepis własny Składniki: mięso wieprzowe, kawałek 1,5 kg (łopatka, szynka) folia aluminiowa + łyżeczka smalcu do natłuszczenia folii 1 jajo kopiasta łyżka musztardy ziołowej łyżka białej gorczycy 10 ziaren ziela angielskiego płaska łyżeczka pieprzu ziołowego liść laurowy łyżka
Poezja Smaków - blog kulinarnywyszedł w sam raz smakowo i proporcjonalnie do mięsa i tłuszczu. Zapraszam na chłopskie smarowidło. SKŁADNIKI: 500 g słoniny 30 g boczku 400 g wieprzowego mięsa mielonego np. łopatka lub szynka 2 średnia cebula 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz, majeranek 1 jabłko WYKONANIE Boczek i słoninę kroimy w dość drobna kostkę ( wcześniej schłodzić , będzie się lepiej
W kuchennym oknie EwyChiari” IGT Toscana Sangiovese 2005 BOSCARELLI - Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2010 GIACOMO FENOCCHIO – „Bussia” Barolo DOCG 2009 TAVERNA – Aglianico del Velture DOC 2009 Roladki z szynki parmeńskiej z nadzieniem z nóżek wieprzowych i jajek przepiórczych z dodatkiem trufli. TENUTA LENZINI – Syrah IGT Toscana Rosso 2009 FATTORIA LAVACCHIO – “Cedro” Riserva DOCG Chianti Rufina 2008 PODERE LA CHIESA – „Sabiniano di Casanova
królestwo garówczasu i co za tym idzie cierpliwości. Ale w większości pulled pork robi się sama i efekt końcowy zdecydowanie wart jest całego zachodu. Ja wykorzystałam łopatkę wieprzową, ale można użyć także karkówki. Szynka według mnie jest jednak za chuda na to danie i mięso na koniec wychodzi wiórowate. My zjedliśmy naszą pulled pork jako domowy fast food chociaż raczej powinnam
Smaczna PyzaGulasz wieprzowy z dynią Składniki: 750 g szynki 1 kg dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 200 g obranych i pokrojonych pomidorów 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz liść laurowy 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego natka pietruszki Drobno posiekaną cebulę i czosnek
Miksturownik