szynka wieprzowa - 2583 przepisów (strona:109/173)

Bitki wieprzowe w sosie ze śliwkami 157

Bitki wieprzowe w sosie ze śliwkami to pomysł na bardzo smaczny obiad, w dodatku naprawdę prosty do przygotowania. Do dania możemy użyć mięsa wieprzowego bez kości: polędwiczek, schabu, karkówki, szynki – mięso kroimy w plastry i delikatnie, niezbyt mocno rozbijamy młotkiem do mięsa (zbyt mocne rozbicie może spowodować, że mięso potem w gotowaniu zacznie się rozpadać – chyba, że lubimy(...)jeśli chcecie by się rozpadły w sosie, dodajcie je wcześnie, jeśli wolicie jak ja by zostały w miarę całe – dorzućcie je pod koniec gotowania. PRZEPIS NA BITKI WIEPRZOWE ZE ŚLIWKAMI Składniki na bitki wieprzowe ze śliwkami: 600g wieprzowiny bez kości np karków olej 1 cebula 10 śliwek węgierek sól pieprz ząbek czosnku 2 łyżki mąki Jak zrobić bitki wieprzowe

Dorota Smakuje
Karminadle z szynką, camembertem i pomidorami 174

małe kawałki aromatycznej szynki gotowanej, delikatnego klasycznego sera camembert wraz ze świeżo skrojonym czerwonym pomidorem w towarzystwie bazylii i chili. Składniki: 500 g mięsa zmielonego wieprzowego 1 jajko 1 średni pomidor 4 plastry szynki gotowanej (lub innej Waszej ulubionej) 1/3 sera camembert 120 g 1/3 szklanki gazowanej lub nie wody sól, pieprz, chili, bazylia, czosnek - wedle uznania masło klarowane

Zasmakuj Kuchni
Mielonka z dzika 90

SUROWIEC -szynka z dzika 5 kg -podgardle wieprzowe 1,5 kg -skórki wieprzowe 400 g PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE  -peklosól 15g /kg -pieprz czarny 4 g/kg -przyprawa do dziczyzny 6g/kg (przyprawa z firmy RUNO) -czosnek duża główka -woda 15% -skrobia 3% WYKONANIE  Kupiony  surowiec tniemy na kawałki 3-4 cm peklujemy odkładamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa w słoiku 122

wiem, co jem i co jest w środku. Z pomocą przyszedł mój Tata, który wędliny robi najlepsze na świecie.  Oto jego przepis: 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki (może być też szynka lub karkówka) - możecie zrobić więcej  na 1 kg mięsa 15-20 g słoniny (20, jeśli mięso jest chude) na 1 kg mięsa 15g soli peklowej, czyli

Cytryna&Co.
Pieczeń z wątróbką 107

Składniki : 1,30 kg szynki z dzika 50 dag wątróbki wieprzowej 45 dag karkówki 3 duże jajka 2 duże cebule 3 duże świeże grzyby sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka mielona ostra ok. 1/2 szklanki kaszy manny Przygotowanie: Surowe mięso z dzika i karkówkę mielimy Umytą wątróbkę gotujemy z obraną cebulą, dokładamy również kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy, solimy

Proste Potrawy
Polędwiczki w sosie śliwkowym 111

Jeżeli chcecie uzyskać „efekt wow” przy okazji spotkania rodziny, znajomych, przyjaciół, szczerze polecam. Z pewnością na dokładki trzeba się przygotować:) Składniki 500 g polędwiczek wieprzowych 2 łyżki oleju kilka plastrów szynki dojrzewającej sól, pieprz do smaku Sos 400 g śliwek 50 g powideł śliwkowych 80 ml … Czytaj dalej Polędwiczki w sosie śliwkowym

gotuj ze mną
Bogracz z kiszonym ogórkiem i ziemniakami 382

Zapraszam na przepis na pyszny bogracz z polskim akcentem, czyli ogórkiem kiszonym. A po przepisie zajrzyjcie na fotki z moich ukochanych Bieszczadów :) Składniki: 70 dag mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę (u mnie szynka) 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 1 duża marchewka 10 pieczarek kilka ogórków kiszonych 3 duże ziemniaki 1 puszka pomidorów lub kilka świeżych pomidorów obranych

Kuchnia domowa Ani
ROSYJSKA SOLIANKA Z MIESEM I ZIEMNIAKAMI 174

godne wypróbowania...nawet z ciekawości efektu :) Pięknie zapraszam, korzystajcie z przepisu na tradycyjną rosyjską soliankę z mięsem i ziemniakami. SKŁADNIKI: 500g wołowiny z kością 300g mięsa wieprzowego 300g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku 4 średnie ziemniaki 1 cebula +1 opalona cebula do wywaru 1-2 marchewki + 1 marchew do wywaru 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, por, kilka

Moja Książka Kucharska
POLĘDWICZKA PIECZONA W SZYNCE SZWARCWALCKIEJ 117

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: polędwiczk a wieprzowa (około 500 g), 100 g szynki szwarcwalckiej, łyżka sosu sojowego, łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego, olej, sól morska. Przygotowanie: Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Sos sojowy mieszam z musztardą, nacieram polędwicę, doprawiam solą, następnie smaruję olejem, obtaczam

JejKuchnia
Kulinarne podróże Magalie - Morawy cz. II 142

języku polskim! Nie będziecie mieć większego problemu, aby zamówić coś pysznego!  Polecam dwa dania, których miałam okazję próbować - grillowaną pierś z kaczki z gnocchi z szynką i szpinakiem oraz marynowane żeberka wieprzowe z sosem z owoców dzikiej róży, konfiturą z czerwonej cebuli i marynowanymi cebulkami.  Oba dania - palce lizać! Pierś kaczki była genialnie wypieczona, podobnie jak żeberka

Garniec Magalie
Smarowidło pasztetowe do słoików 144

spełniać i w ten o to sposób dzisiaj goszczę Was smarowidłem pasztetowym, które godne jest polecenia. Raz przygotowane na zawsze pozostanie w Waszym menu.  Pasztet wieprzowy do słoików  SKŁADNIKI : 500 g szynki 1 0 0 g wątróbki drobiowej 15 0 g podgardla 2 łyżki smalcu sól i pieprz do smaku 1-2 listki liś cia laurow ego kilka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Soczysta pieczeń wieprzowa z ziołową skórką. 200

początku do końca. Warto zrobić tej pieczeni więcej niż zamierzamy zjeść, gdyż reszta mięsa może stanowić wyśmienitą wędlinę domowej roboty.  Przepis własny Składniki: mięso wieprzowe, kawałek 1,5 kg (łopatka, szynka) folia aluminiowa + łyżeczka smalcu do natłuszczenia folii 1 jajo kopiasta łyżka musztardy ziołowej łyżka białej gorczycy 10 ziaren ziela angielskiego płaska łyżeczka pieprzu ziołowego liść laurowy łyżka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Smalczyk domowy 151

wyszedł w sam raz  smakowo i proporcjonalnie do mięsa i tłuszczu. Zapraszam na chłopskie smarowidło. SKŁADNIKI: 500 g słoniny 30  g boczku 400 g wieprzowego mięsa mielonego np. łopatka lub szynka 2 średnia cebula 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz, majeranek  1 jabłko WYKONANIE Boczek i słoninę kroimy w dość drobna kostkę ( wcześniej schłodzić , będzie się lepiej

W kuchennym oknie Ewy
LUXITALYWINE & WHITE TRUFFLE 97

Chiari” IGT Toscana Sangiovese 2005 BOSCARELLI - Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2010 GIACOMO FENOCCHIO – „Bussia” Barolo DOCG 2009 TAVERNA – Aglianico del Velture DOC 2009 Roladki z szynki parmeńskiej z nadzieniem z nóżek wieprzowych i jajek przepiórczych z dodatkiem trufli. TENUTA LENZINI – Syrah IGT Toscana Rosso 2009 FATTORIA LAVACCHIO – “Cedro” Riserva DOCG Chianti Rufina 2008 PODERE LA CHIESA – „Sabiniano di Casanova

królestwo garów
Pulled pork. Wyczesana wieprzowina - wersja pikantna 208

czasu i co za tym idzie cierpliwości. Ale w większości pulled pork robi się sama i efekt końcowy zdecydowanie wart jest całego zachodu. Ja wykorzystałam łopatkę wieprzową, ale można użyć także karkówki. Szynka według mnie jest jednak za chuda na to danie i mięso na koniec wychodzi wiórowate. My zjedliśmy naszą pulled pork jako domowy fast food chociaż raczej powinnam

Smaczna Pyza