szynka wieprzowa - 2583 przepisów (strona:106/173)

Gulasz segedyński 45

pieczywem. To pyszne danie przyrządza się z mięsa wieprzowego i kiszonej kapusty, przez co w smaku nieco przypomina tradycyjny polski bigos. Nie jest to potrawa bardzo szybka w przygotowaniu, ale warto poświęcić trochę czasu, aby cieszyć się tym nietuzinkowym smakiem. Polecam!     Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka i szynka) 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 3 łyżka

Blog z Apetytem
Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym 58

Poznaj pyszny gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym, którego nie zagęszczam mąką. Soczyste kawałki mięsa w aromatycznym sosie pomidorowym zachwycą każdego. Potrawa świetnie pasuje do ryżu lub ziemniaków na obiad. Gulasz jest prostym i smacznym daniem obiadowym. Możesz go wykonać w klasycznym sosie własnym, śmietankowym lub pieczarkowym. Mi bardzo smakuje także w sosie mocno pomidorowym(...)dadatkiem warzyw. Gulasz – składniki: Kaloryczność: 140 kcal w 100 g. Szklanka to pojemność 250 ml. Podane proporcje są dla 4 osób. Dieta bezglutenowa. 500 g mięsa wieprzowego (najlepsza jest łopatka, później szynka lub w ostateczności karkówka) 100 g koncentratu pomidorowego lub 250 ml przecieru pomidorowego 500 ml bulionu warzywnego lub wody (2 szklanki) 200 g papryki (1 sztuka

Ania gotuje
Piernikowa rolada z łopatki wieprzowej, nadziewana owocami 275

Szynka lub schab to najczęściej wybierane fragmenty mięsa na pieczeń wieprzową. Czyste mięso bez przerostów tłuszczowych, zwarte i chude. Ale i mniej szlachetną łopatkę wieprzową da się zmienić w piękną, smaczną i – co nie pozostaje bez znaczenia – soczystą pieczeń. Wieprzowinie świetnie pasują słodkie dodatki. Suszone owoce namoczone w rumie i przyprawa do piernika robią z pospolitej wieprzowej łopatki dobrą propozycję

Karo in the Kitchen
Sałatka szynkowa 2 52

papryką konserwową. Świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa. Dobrze sprawdzi się w roli sałatki na kolację, czy sałatki na święta. około 400-450 g szynki (u mnie częściowo szynka konserwowa, a częściowo polędwica wieprzowa) 1 czerwona cebula 5-6 jajek 7-8 ogórków konserwowych 2/3 małego słoika papryki konserwowej, najlepiej bez skórki (fajna jest piquillo z Lidla) 1 mała puszka(...)umieszczamy koncentrat, olej, musztardę, cukier, ocet oraz mieloną paprykę i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Łączymy z majonezem. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę. Szynkę, ser, cebulę, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w większej misce (Uwaga! ja nie dodaję całego sosu, wolę jak jest

Smaki Na Talerzu
Sałatka z chińskim makaronem, kapustą pekińską i szynką 139

przypadnie ona do gustu. 150 g chińskiego makaronu 3 jajka 1/2 kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 ogórek zielony 1 puszka kukurydzy 200 g szynki (u mnie pieczona polędwica wieprzowa) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatkowo: 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego granulowany czosnek mielona papryka ostra imbir suszony sól, pieprz Do miski dajemy olej, ciemny(...)drobno siekamy. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę. Ogórka (jeśli ma twardą skórkę, obieramy) kroimy na pół, a następnie znów na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia

Smaki Na Talerzu
Biała kiełbasa domowa | Jak zrobić? 123

wpisie oprócz dokładnego przepisu na białą kiełbasę znajdziesz również wiele porad dotyczących jej przygotowania. Klasyczna biała kiełbasa surowa składa się zazwyczaj z mięsa z łopatki, szynki oraz boczku i/lub podgardla wieprzowego. Jest tradycyjnym dodatkiem do żurku wielkanocnego. Świetnie uzupełnia smaki innych zup, np. grochówki. My dodajemy ją bardzo często do kapuśniaku. Z białej kiełbasy surowej wychodzą bardzo proste w przygotowaniu(...)przygotować? Przede wszystkim zadbajmy o dobre jakościowo mięso. Nie może to być mięso mrożone! Przygotowujemy kiełbasę surową, więc musimy mieć produkt jak najświeższy. Jakie mięso? Sprawdzi się łopatka, szynka oraz mięso z większą ilością tłuszczu, np. boczek (oczywiście surowy) lub podgardle. Proporcje mięs należy dostosować do własnych upodobań smakowych. Część z nas woli kiełbasę tłuściejszą, inni chudszą. Trzeba te proporcje

Kuchnia Na Wypasie
Poniedziałkowy "fit" - Pulpety z jarmużem 157

nietuzinkowy i lubię zabawę jego smakiem. Tym razem przygotowałam z nim pulpeciki, które można swobodnie zaliczyć do dań "lekkich". Do ich przygotowania użyłam mięsa z szynki, wybrałam to chudziutkie mimo, iż wieprzowe. Całość została przygotowana na parze co dodatkowo wzbogaca nasze danie. Polecam dla całej rodziny.  Pulpety z jarmużem SKŁADNIKI : 350 g mięsa mielonego z szynki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałek: Tagliatelle al ragu 154

głębią smaku zawiesistego sosu warzywno-mięsnego. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim sposób jego duszenia – powolny, bez pośpiechu. Ważne są też składniki: bulion, wino i panchetta, którą my zastępujemy szynką parmeńską. Nie polecamy w roli zamiennika boczku, a jeśli już to w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował sosu. Zawsze przygotowujemy więcej sosu, żeby nadmiar podzielić na porcje dla dwóch osób(...)połączcie z zimnym sosem. Dzięki temu pasta szybko się schłodzi i będzie można ją sprawnie zapakować do lunchboxa. Składniki: 250 gr mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego Makaron tagliatelle 4 plastry szynki prosciutto (w oryginalne jest panczetta, w Polsce mega trudna do kupienia więc nie ma sobie co zawracać głowy poszukiwaniami. Można użyć wędzonego boczku, ale w niewielkiej ilości

Niedzielny kucharz
Szlakiem WGL II 125

starych sprzętów gospodarstwa domowego. Gospodarze mogą zorganizować każdą imprezę i bardzo dobrze nakarmić gości.  Naprawdę dobrze - sprawdziliśmy to osobiście.  Gospodarz robi pyszne nalewki i wspaniałe wędliny, a szynka po prostu idealna. Istnieje możliwość zorganizowania pokazów robienia masła, mielenia ziarna. Masło ubite z własnoręcznie odwirowanej w cenrtyfudze, śmietany z mleka od szczęśliwych krów smakuje rewelacyjnie. Czas umila Gospodarz śpiewając(...)zwanymi „kozami”, które tworzą niepowtarzalny klimat. Pani Ewa zdobyła wiele nagród, w tym perłę 2015 „na najlepszą polską regionalną potrawę lub danie” za medaliony z polędwiczek wieprzowych z kozim serem, wędzoną szynką i kaszą jęczmienną. Ale to nie jedyne popisowe danie Gospodyni.  Wiemy, bo sprawdziliśmy. Pani Ewa prowadzi warsztaty z plastyki obrzędowej.  Wypieka opłatki, z których robi wycinanki

królestwo garów
Gulasz po węgiersku 50

gulasz węgierski i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Gulasz węgierski Składniki na gulasz po węgiersku. 1 kg mięsa wieprzowego na gulasz (np. udziec, szynka, łopatka) 250 g cebuli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 2 łyżki smalcu 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu(...)wlać wymieszaną z wodą mąkę. Mieszając od czasu do czasu gotować bez przykrycia na średniej wielkości ogniu przez 10 minut. Gulasz węgierski Warto wiedzieć robiąc gulasz po węgiersku. Mięso wieprzowe pokroiłam w kostkę o wielkości około 2,5-3 centymetra. Sięgnąć można po jeden dowolny rodzaj mięsa bądź wykorzystać mieszankę kilku. Gulasz można lecz nie trzeba zagęszczać mąką. Osobiście preferuję

MeCooks
Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej 177

oraz kromkę lub skórki chleba. Przykrywamy czystą lnianą ściereczką i trzymamy w temperaturze pokojowej. Zakwas jest gotowy po 3-4 dniach Składniki żurku wędzona noga wieprzowa (w sklepach bardzo często można kupić tzw. " szynkę z nogą ", kiedy jednak cała wędlina zostanie już skrojona, pozostaje dobrze uwędzona wieprzowa noga wraz ze sporą ilością mięsa, która doskonale nadaje się na żurek) Można

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Forszmak wieprzowy – kuchnia podkarpacka 53

wieprzowy – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Skolin, gmina Wielkie Oczy, powiat lubaczowski Forszmak to regionalne danie typowe dla wschodnich rejonów Polski. Znane jest głównie na Lubelszczyźnie, ale też w północno-wschodniej części Podkarpacia. Jest to danie mięsno-warzywne gotowane na gęsto – coś pomiędzy bardzo gęstą zupą a gulaszem. W zależności od regionalnych zwyczajów forszmak gotuje się na mięsie drobiowym, albo wieprzowym. Często(...)kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat Lubaczowski. PS. Czyż nazwa gminy Wielkie Oczy nie jest najładniejszą w Polsce? :) Forszmak wieprzowy – kuchnia podkarpacka Składniki: 300 g polędwicy wieprzowej (surowe mięso) 200 g szynki wędzonej (wędlina) 200 g boczku wędzonego 7-8 ziemniaków 2-3 ogórki kiszona 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu 1 mały

Trzeci talerz
Pulpeciki w sosie pomidorowym 72

zeszklenia cebuli. W misce mieszam mięso z jednym jajkiem, dodaję dwie łyżki bułki tartej, przyprawiam, dokładnie mieszam. Mięso mielone z indyka lub piersi kurczaka możesz zastąpić mięsem wieprzowym lub wołowym, np. łopatką, szynką.. Do mięsa dodaję przesmażoną cebulę z czosnkiem, mieszam do połączenia. Na tej samej patelni lub w szerszym garnku rozgrzewam łyżkę oleju. Z mięsa formuję pulpeciki wielkości

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki z kaszą gryczaną 78

zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów

moj przepis na
Gołąbki z kaszą gryczaną 73

zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów

moj przepis na
Gołąbki z kaszą gryczaną 141

zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów

moj przepis na
Tort kanapkowy 105

robić ten tort, zrobię o jedną warstwę niższy. Tu wyszło mi 6 warstw z samego pieczywa. Składniki: * chleb tostowy (30-36 kromek) * 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę) * kilka korniszonów * szynka ok. 20 dkg * krewetki koktajlowe 30 dkg * majonez * 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu Almette) * śmietana 18% * ogórki np. gruntowe * jajka 6 sztuk * szczypiorek * koperek * ser żółty * cytryna

Pieprzyć z Fantazją
Tort kanapkowy 182

robić ten tort, zrobię o jedną warstwę niższy. Tu wyszło mi 6 warstw z samego pieczywa. Składniki: * chleb tostowy (30-36 kromek) * 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę) * kilka korniszonów * szynka ok. 20 dkg * krewetki koktajlowe 30 dkg * majonez * 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu Almette) * śmietana 18% * ogórki np. gruntowe * jajka 6 sztuk * szczypiorek * koperek * ser żółty * cytryna

Pieprzyć z Fantazją
Spaghetti z prostym sosem pomidorowym z mięsem i papryką 181

bulionu* około łyżeczki suszonego oregano szczypta suszonej bazylii opcjonalnie odrobina ostrej papryki lub chili (jeśli lubicie) makaron spaghetti do podania olej do podsmażenia składników *najlepsze będzie mięso wieprzowe, u mnie dziś z szynki bo takie najbardziej lubi jeden z domowników **ilość zależy od m.in. preferowanej gęstości sosu, można użyć mniej Przygotowanie: Szykujemy składniki. Na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu delikatnie

Słodkie okruszki
Jajka po szkocku - kotlety mielone z płynnym żółtkiem 194

podałam z kopytkami i sałatką z pomidorem, czerwoną cebulką i mini kulkami mozzarelli.  Składniki na 5 porcji, tj. 5 kotletów mielonych: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki lub szynki 6 jajek (5 - do ugotowania, 1 - do panierki) 1 mała cebula sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego trochę szczypiorku trochę natki pietruszki mąka do obtoczenia

Ugotować
Mielone z wędzoną kiełbasą 107

Mielone można przygotować na wiele sposobów, ja ostatnio dodałam do nich pyszną wędzoną kiełbasę i były wspaniałe. SKŁADNIKI: 1/2 kg wieprzowego mielonego(u mnie z szynki) parka wędzonej kiełbasy 1 jajko sól,pieprz 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka roztartego majeranku 1 łyżeczka roztartego lubczyku 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: mięso zemleć, cebulę pokroić

Kuchnia Beaty
Klops z mięsa mieszanego 138

mięsnego i na moim stole się pojawi :)                        Składniki : ok. 50 dag mięsa z dzika- chuda szynka 50 dag mielonego mięsa wieprzowego - tłusty boczek kasza manna lub bułka tarta cebula 2 jajka sól, pieprz, majeranek, papryka ostra mielona Przygotowanie : Zmielić obydwa rodzaje mięsa  Dodać do niego pokrojoną przesmażoną

Proste Potrawy
Gulasz z pieczarkami i papryką 696

propozycja na smaczny obiad. Podawać można go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Ze wszystkim smakuje. Ja przygotowałam z karkówki, ale również można ugotować z łopatki czy szynki. Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy znajdziecie tutaj . Polecam Wam również gulasz z kurczaka po węgiersku Składniki 70 dag karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 zółta

O kuchni z uczuciem
Schabowe na bogato. 163

albo gości, którzy smakują mojej nowej potrawy i rozkoszują się jej smakiem! To wspaniałe uczucie cieszyć się tym widokiem. SKŁADNIKI: 5-6 ubitych kotletów drobiowych(można użyć wieprzowych) 20 dag. parzonej wędzonej szynki lub boczku 1-2 cebule pokrojone w piórka 10cm. białej części pora pokrojonego w krążki 10 dag. sera tartego na grubych oczkach lub krojonego w kostkę

Kuchnia Beaty
Pieczeń rzymska wg Aleex 170

zrobiłam wersję bez dodatków. Pieczeń możecie także wzbogacić podsmażonymi, pokrojonymi na kawałki grzybkami lub kawałeczkami papryki. Wszystko zależy od Waszej inwencji. Polecam. Składniki: • 50 dag mięsa wieprzowego mielonego (z łopatki lub szynki) • 10 dag cieniutkich plasterków boczku • 1 cebula • 1 jajko • 1 mała bułeczka pszenna • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, Delikat do mięs Sposób przygotowania: 1. Cebulę posiekać w drobniutką kosteczkę

W mojej kuchni
Gołąbki z kaszą gryczaną 144

zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania