śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana pod nazwą(...)osób 1.5 l do 2 l wywaru warzywnego * 0.5 l zakwasu do żurku ( może być już gotowy, lub sami możemy go zrobić)** 500 g białej kiełbasy 300 g boczku wędzonego surowego 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 5 ziarenek owoców jałowca 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka pieprzu mielonego białego 1 łyżka octu 1 szklanka
ClauditteMissCookingplacki tortilli 1-2 łyżki serka śmietankowego typu Almette, Turek itp kilka plastrów szynki parmeńskiej garść mieszanki sałat kilka suszonych pomidorów z zalewy kilka czarnych oliwek łyżeczka tartego parmezanu II sposób: 1-2 placki tortilli 1-2 łyżki serka chrzanowego typu Almette kilka plastrów wędzonego łososia garść mieszanki sałat ok 1/3 czerwonej papryki *** Pierwsze roladki. Placek tortilli smarujemy(...)plastry szynki parmeńskiej *** *** Na szynce rozrzucamy poszarpaną sałatę *** *** Na wierzchu układamy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz czarne oliwki. Całość posypujemy parmezanem *** *** Tortille ciasno zwijamy w rulon *** *** Zwiniętą tortille kroimy na około 2-3 centymetrowe porcje *** *** Układamy na talerzu *** *** Drugie roladki. Placek tortilli smarujemy serkiem chrzanowym. Na serku rozrzucamy garść sałat *** *** Na sałacie układamy 2-3 plastry wędzonego łososia
Blog z ApetytemKiełbasa „Tuchowska” , wędzona, podsuszana Kolejne wyroby masarskie ..to było nieuniknione , co jak ,co ale wyrób własnych wędlin wciąga lepiej niż odkurzacz " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ostatnio pokusiłam się o zakup całej świnki , połowa poszła do zamrażarki , a druga na wędlinki , szynki itp . Po kolei , będę zamieszczać wyroby , wraz z postępem dojrzewania , po wędzeniu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyTakie sobie Antipasto per due, czyli lekka przystawka w stylu włoskim. Karnawał już się zaczął więc możemy to danie podać zwiększając ilość składników dla naszych gości. Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym, to klasyczna przekąska włoskiej kuchni. Prosta i smaczna jak wszystko w tej kuchni. Sos balsamiczny podajemy osobno w buteleczce. W tym przepisie w stylu włoskim(...)koszyka. Zniżka nie obejmuje produktów promocyjnych i przecenionych, minimalne zamówieniowe by zniżka zadziałała to 50 zł. kod: Straga Polecam również sałatkę Piotra z wędzonym łososiem i truskawkami gdzie wykorzystuje się również sos balsamiczny. Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym jest godna polecenia. Więc polecam. Przekąska dla 2 osób: Składniki: • 1 gruszka w korzennej marynacie • 3 plasterki szynki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięresztę surowca. Teraz zgodnie z gramaturą mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie rozdrabniamy na sitku 10 mm szynkę a resztę surowca na 6 mm. Pamiętajmy aby mięsa nie wyrabiać do kleistości mieszamy tylko po to aby wymieszać mięso. Napychamy jelita dość ciasno .Odwieszamy w chłodne miejsce na kije do osadzenia(...)bądź zimna to osuszamy kabanosy w wędzarni przy szybkim ruchu powietrza w temp. 40 stopni czas około 30 min. Powierzchnia kabanosów musi byś sucha i ciepła zanim puścimy dym. WĘDZENIE 2-2,5 godziny w temp.55-60 stopni następnie podpiekamy temp.85 stopni do uzyskania w środku 68-70 stopni. Odwieszamy w przewiewne miejsce do ostygnięcia. Chowamy do lodówki bądź można
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.startego sera typu bursztyn lub parmezan 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (ja użyłam wędzonej) 1 łyżeczka ziół prowansalskich, oregano lub bazylii 1 duże jajko duża szczypta soli Wierzch: 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit – ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak(...)szklanki startego sera typu bursztyn lub parmezan 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (ja użyłam wędzonej) 1 łyżeczka ziół prowansalskich, oregano lub bazylii 1 duże jajko duża szczypta soli 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit - ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola
Poezja smakuzmieniłem swoich poglądów i ciągle jestem weganem (weganinem?). Sama nazwa o niczym nie świadczy. Tak samo smak użytych odzwierzęcych odpowiedników nie jest tożsamy (oprócz nazwy) z tradycyjną szynką lub serem. Ale czy to źle? Niekoniecznie. Nazwa ma tylko sugerować czego z wyglądu i smaku powinniśmy się spodziewać. Wędlin oraz serów wegańskich nie jadłem już dosyć długo. Dlaczego? Bo nie było(...)Mleko sojowe – 250g Czarna sól – 2 spore łyżeczki Płatki drożdżowe – 2 łyżki Warzywa suszone – 2 łyżki Pieprz i papryka wędzona – po szczypcie Olej – do smażenia Ser (u mnie ementaler) oraz szynka wegańska (u mnie z pieprzem) Wykonanie: Mąkę, sól, płatki drożdżowe oraz warzywa suszone blendujemy dokładnie z wodą (można również użyć trzepaczki tradycyjnej
Blendmancałości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg -gałka muszkatałowa 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 /g/kg -jelita wołowe grube 40-45 mm Wykonanie: Mięso z szynki kroimy 2 x 3 cm i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do schabowych Mięso z karkówki mielimy fi 8 mm Oba mięsa peklujemy osobno przez 48 godz. Następnie łączymy mięsa i dajmy(...)kiełbasa wisi w chłodnym i przewiewnym miejscu) U mnie było 6 godzin.Czyli kiełbasa musi odpocząć powisieć w chłodnym przewiewnym miejscu. Osuszanie w wędzarni Temperatura 40-45 stopni czas godzina Wędzenie Dwie godziny w temp.55-60 Następnie podnosimy temperaturę do 85-90 i dopiekany do 65 stopni w śrdoku I smacznego
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.całości -pieprz biały 1 g /kg -pieprz czarny 2 g /kg -gałka muszkatałowa 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 /g/kg -jelita wołowe grube 40-45 mm Wykonanie: Mięso z szynki kroimy 2 x 3 cm i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do schabowych Mięso z karkówki mielimy fi 8 mm Oba mięsa peklujemy osobno przez 48 godz. Następnie łączymy mięsa i dajmy(...)kiełbasa wisi w chłodnym i przewiewnym miejscu) U mnie było 6 godzin.Czyli kiełbasa musi odpocząć powisieć w chłodnym przewiewnym miejscu. Osuszanie w wędzarni Temperatura 40-45 stopni czas godzina Wędzenie Dwie godziny w temp.55-60 Następnie podnosimy temperaturę do 85-90 i dopiekany do 65 stopni w śrdoku I smacznego
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Mieliłem na maszynce nr.8 -szynka 1kg/ krojone w kostkę 1-2 cm -boczek bez skóry 1 kg/10 mm -indyk 1kg (tzw. mięso gulaszowe) 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 18g/kg -pieprz biały 1g/kg -pieprz czarny 2g/kg -chili jalapeno grys czerwone ostre 1-2g/kg osobiście dałem 1g/kg -papryka płatek mix 10g/kg -gorczyca(...)wiankowe WYKONANIE Mięso boczek i indyka kroimy w kawałki około 3-4 cm, szynkę natomiast w kostkę już docelowo 1-2 cm i peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2-3 dni. Po tym czasie mięso boczek i indyk mielimy zalecanymi siatkami, dodajemy szynkę, wodę i mieszamy następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita ściśle
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Pyszne zrazy zawijane z szynki wieprzowej, z dodatkiem boczku, cebulki i ogórka kiszonego. Składniki: 0,5 kg chudej szynki wieprzowej 2 ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg boczku parzonego lub wędzonego 1 kostka bulionu 2 liście laurowe,3 ziarenka ziela ang. papryka słodka,pieprz, sól olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy w plastry około 1 cm,.Ubijamy tłuczkiem każdy kawałek(...)laurowy,sól do smaku i gotujemy ok. 1 godz. do miękkości.Na koniec zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą.Sos można zabielić śmietaną. Jako dodatek do zrazów z szynki polecam Kapustę (czerwoną) duszoną z jabłkiem (klik po przepis) Zobacz również: Zrazy z mięsa mielonego Artykuł Zrazy z szynki wieprzowej pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!Gofry wytrawne z dipem ziołowym i wędzonym łososiem to pyszny pomysł na niebanalne śniadanie. Idealne, chrupiące i puszyste gofry posmarowane dipem na bazie jogurtu greckiego i serka kanapkowego, z dodatkiem aromatycznego wędzonego łososia. Prosto, pożywnie i obłędnie pysznie. Jak zrobić gofry wytrawne? Gofry wytrawne , czy też gofry na słono , przygotowuje się praktycznie tak samo jak popularne gofry na słodko. Jedyną(...)wędzonym łososiem z powodzeniem możecie zjeść na każdy posiłek. Z czym podawać gofry? Głównymi dodatkami są tutaj dip ziołowy i wędzony łosoś. Możecie urozmaicić te gofry dodając do nich jeszcze orzeźwiającą salsę z pomidorów, grillowane szparagi czy blanszowany szpinak. Sprawdź też inne pomysły na śniadanie: Puszyste placki z ricottą Tosty francuskie z piekarnika Tureckie bułeczki śniadaniowe Frittata z pieczarkami, szynką
Na-talerzu.plcałości lub pokrój w równej wielkości trójkąty. Wędliny Na deskę serów i wędlin podaj wszelkiego rodzaju wędliny, pokrojone na kawałki kabanosy, kiełbaski, szynka dojrzewająca. Polecam także salami klasyczne lub z dodatkiem pieprzu. Ułożony w zgrabne roladki wędzony łosoś także wzbogaci smak domowej deski. Orzechy Na deskę serów polecam dodatek orzechów brazylijskich, włoskich lub pekan, orzechy nerkowca, pistacje, orzeszki ziemne solone
Zasmakuj Kuchnijest po prostu wyśmienite. A to wszystko na ulubionej, chrupiącej bułce dyniowej. Przyznam szczerze, że to dzięki tej kanapce odważyłam się zjeść wędzonego łososia i nie żałuję. Polecam wszystkim tym, którym znudziła się standardowa bułka z szynką i serem :) Przepis Pascala z Kuchni Lidla. Składniki: (4 porcje) 2 pory – białe części – drobno posiekane (dałam 1 duży) 20g masła
Moja Delicja