telepizzę lub centrum wsparcia psychologicznego, ale lepiej opanować nerwy i zrobić pyszną tartę z niczego. Tarta pysznie pachnie pieczonymi ziemniakami, wędzonką i aromatem przypraw. Zamiast wędzonego boczku, jak w przepisie, możecie dodać kiełbasę lub szynkę (cokolwiek macie w lodówce), a zamiast pora – cebulę i generalnie każde miękkie warzywo, które macie w lodówce, np. paprykę, szpinak, rzodkiewkę. Tartę można zjeść(...)chipsy, lekko chrupiące, delikatne i po prostu pyszne. Spróbuj też naszych przepisów na: Tartę na kalafiorowym cieście Tartę na brokułowym cieście Tarta ziemniaczana – składniki: 5 średnich ziemniaków Boczek wędzony w plastrach Dwie duże garści jarmużu Mały por 4 jajka 2/3 szklanki mleka 6 łyżek tartego parmezanu Kawałek dowolnego sera (1/3 szklanki): koziego roqueforta, cheddara, pleśniowego, mozzarelli 1 łyżka oregano
Niedzielny kucharzKanapka z pomidorem, jajkiem i grillowanym boczkiem to pomysł na oryginalne weekendowe śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty. Do przygotowania tego śniadania wybierzcie pieczywo jakie lubicie najbardziej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!niedzielę wraz z przyjaciółmi wędziliśmy wędliny na Święta (przepisy pojawią się wkrótce na blogu). Były szynki, polędwice, kiełbasy cienkie, grube, sól morska i po raz pierwszy serki. Serki najpierw leżały w solance, a potem obtoczyłam je w przyprawach. Wyszły przepyszne, na pewno będziemy powtarzać, testując inne posypki. Do wędzenia nadają się tylko serki typu włoskiego, a nie zwykłe białe sery
Kulinarne przygody Gatitytelepizzę lub centrum wsparcia psychologicznego, ale lepiej opanować nerwy i zrobić pyszną tartę z niczego. Tarta kusząco pachnie pieczonymi ziemniakami, wędzonką i aromatem przypraw. Zamiast wędzonego boczku, jak w przepisie, możecie dodać kiełbasę lub szynkę (cokolwiek macie w lodówce), a zamiast pora – cebulę i generalnie każde miękkie warzywo, które macie w lodówce, np. paprykę, szpinak, rzodkiewkę. Tartę można zjeść(...)chipsy, lekko chrupiące, delikatne i po prostu pyszne. Spróbuj też naszych przepisów na: Tartę na kalafiorowym cieście Tartę na brokułowym cieście Tarta ziemniaczana – składniki: 5 średnich ziemniaków Boczek wędzony w plastrach Dwie duże garści jarmużu Mały por 4 jajka 2/3 szklanki mleka 6 łyżek tartego parmezanu Kawałek dowolnego sera (1/3 szklanki): koziego roqueforta, cheddara, pleśniowego, mozzarelli 1 łyżka oregano
Niedzielny kucharzpodane mięso będzie smakowało wszystkim, a w szczególności mięsożernym panom ... :)) (takowego wyhodowałam na własnej piersi!) ;-) Składniki: 1 ,5kg szynki wieprzowej olej majeranek sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany liść laurowy ziele angielskie jałowiec 100g wędzonego boczku 2 ogórki kiszone 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu 2 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Szynkę nacieramy olejem, następnie obficie obsypujemy przyprawami
Walijskie PichcenieCałe danie stworzyło zgrany duet! Polecam na obiad! 500 g fileta z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa do kurczaka 7 plastrów żółtego sera 7 plastrów polędwicy wiśniowej 100 g wędzonego surowego boczku 10 pieczarek Sos beszamelowo koperkowy: 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki ryżowej 700 ml mleka 3,2% 2 łyżki koperku 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem(...)kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na każdym płacie mięsa układamy plastry szynki i żółtego sera. Zwijamy w ciasny rulon i owijamy wędzonym boczkiem. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki kroimy na ćwiartki, układamy przy mięsie. W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, wlewamy mleko. Sos gotujemy
VioletoweKucharzeniewody · 150 gram wędzonego boczku · 150 gram kiełbasy ( ja dałam śląską ) · 150 gram wędzonki – szynki · 2 marchewki · ½ korzenia pietruszki(...)jajka ugotowane na twardo · 2 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: W wodzie gotujemy boczek wędzony, kiełbasę i wędzonkę. Po zszumowaniu dodajemy pokrojone warzywa. Gdy mięsa będą miękkie wyjmujemy je a do wywaru dodajemy śmietanę rozmieszaną z mąką. Mieszamy i podgrzewamy aż zupa zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy chrzan, sok z cytryny oraz sól
Smaki Ewyświetnie sprawdza się też na imprezach lub jako lekka kolacja. Zawsze znika błyskawicznie i zgarnia same komplementy. Jedzą i oczy i usta ;-) Wędzonego łososia możecie zastąpić suszonymi pomidorami lub w wersji mięsnej szynką parmeńską. Możecie przygotować ją z dwudniowym wyprzedzeniem, zawinąć w folię spożywczą i do czasu podania przechowywać w lodówce. Pamiętajcie, aby nie przesuszyć ciasta zbyt długim(...)SZPINAKOWE 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka ( oddzielnie żółtka i białka) 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE 300-400 g łososia wędzonego w plastrach 300 g delikatnego twarożku śmietankowego (polecam Almette) 2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka DO PODANIA: posiekany świeży koperek, płatki chili lub młotkowany różowy pieprz, cząstki cytryny
cool and mintySałatka z szynką i żółtym serem to bardzo prosta, składająca się dosłownie z kilku składników sałatka. Idealnie się sprawdzi na każdą imprezę, spotkanie ze znajomymi czy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wody wyciskamy czosnek i mieszamy. Następnie do rozdrobnionej golonki dodajemy tyle wody aby podczas mieszania powstała nam masa klejąca, mięso ma się bardzo dobrze kleić. Resztę wody dodajemy do szynki, karkówki i boczku dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie wyrabiamy, dodajemy klej z golonki i ponownie dokładnie mieszamy. Napełniamy osłonki ściśle i odwieszamy do osadzenia. OSADZANIE 2 godz. w pokojowej(...)godzin w warunkach chłodniczych OSUSZANIE W WĘDZARNI Przy dużym ruchu powietrza bez dymu temp. 40-45 .Osuszamy do momentu aż batony kiełbasy będą suche i ciepłe . WĘDZENIE 3,5-4 godz. w temp.50-60 PARZENIE Woda 75 stopni do uzyskania w środku 68-70 stopni. Ps. Dla eksperymentu ta samą masę mięsną zapakowałem w jelito wieprzowe
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.przepis na naleśniki – naleśniki z tuńczykiem – naleśniki z jajkiem – naleśniki pełnoziarniste z serem i jagodami – naleśniki amerykańskie pancakes – naleśniki z szynką parmeńską – naleśniki ruskie – naleśniki z jabłkami NALEŚNIKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 4 naleśniki Składniki: – naleśniki z przepisu na naleśniki – oliwa lub olej o smażenia – 150 g kremowe
nietylkopasta.plwystarczy tylko wymieszać go z pokrojoną w paseczki szynką lub grubą kiełbasą i polać gorące ziemniaki. Do tego błyskawiczna surówka i pełen obiad gotowy. Klasyczne pieczone ziemniaki i sos serowy to wyjątkowe połączenie smaków. Szynka wypełnia doskonale brak mięsa w tym daniu, tym bardziej, że sos jest wystarczająco syty. Oczywiście szynkę można pominąć i ziemniaczki też wyjdą super. Przepis(...)nasza propozycja przypadnie Wam do gustu i będziecie często do niego wracać. ZIEMNIAKI W SOSIE SEROWYM Z SZYNKĄ Składniki: ziemniaki: 1 kg szynka lub gruba kiełbasa: 100 – 150 g ser : 100 g śmietana 30 % : 100 – 150 ml sól i pieprz wędzona papryka: 0,5 łyżeczki ostra papryka: 0,5 łyżeczki masło: 1 łyżeczka ZIEMNIAKI W SOSIE SEROWYM
Kuchnia Na Wypasiejajko 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) około 3/4 szklanki mąki 2 łyżki płatków owsianych (można pominąć) 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona) 1/4 łyżeczki soli pieprz Dodatkowo: 100g pieczarek 50g szynki 50g/3 plastry sera topionego (może być ser żółty) pomidorki koktajlowe Ponadto: olej do smażenia Placuszki a'la pizza- przygotowanie: Połowę pieczarek należy pokroić w kostkę
Di gotujeWiele osób do dnia dzisiejszego lubi od czasu do czasu przygotować sobie takie śniadanie. Podpowiadamy jak to zrobić. Przeczytaj także: Jajecznica z pomidorami i szynką Składniki świeże pieczywo – dowolne masło szalotka szczypiorek 100g wędzonego boczku 2 łyżki mleka sól pieprz 2 jajka Warto wiedzieć: Ile gotować jajka Kanapka z jajecznicą – przepis Zaczynamy oczywiście od przygotowania jajecznicy. Na patelni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podawane z pieczywem. Mimo że, to danie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki
Kuchnia MagdaLenypodawane z pieczywem. Mimo że, to danie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki
Kuchnia MagdaLenydrożdży świeżych 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/3 szkl wody z mlekiem (pół na pół) 1 łyżka oleju Dodatki: kiełbaski, kabanoski, frankfurterki, szynka pokrojona w kosteczkę około 1 łyżka ketchupu papryka wędzona, słodka, ostra, bazylia, oregano (po szczypcie, tych co nie lubimy, nie dajemy) ser żółty paski kukurydza konserwowa, ogórek kiszony pokrojony w kostkę 1/2 kulki mozzarelli pokrojonej
Gotowanie...to proste !pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe 700 g mięsa wieprzowego (np. mięso od szynki, łopatka, karczek) 0,5 kg kiełbasy, najlepiej wiejskiej wędzonej, mogą być różne gatunki 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg boczku surowego 700 g wołowiny Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę kiszoną zalewamy wodą
PichceniomaniaBardzo aromatyczna zupa fasolowa ,pełna smaku dobrej kiełbasy i wędzonego boczku. 20 dag.suszonej fasoli białej 1 kość od szynki 1 pęczek włoszczyzny 100 g.wędzonego boczku 100 g.kielbasy( ja dałam jałowcową) 2 cebule 1 łyżeczka mąki 2 ząbki czosnku 2 duże ziemniaki 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego Sól
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibędzie soczysta i na pewno smaczniejsza. My bardzo lubią sałatki z kurczakiem na słodko, polecamy nasze przepisy na sałatki z ananasem: – warstwowa z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym – sałatka hawajska z makaronem, szynką i ananasem – sałatka z kurczakiem, ananasem i orzechami Ta dzisiejsza sałatka smakuje trochę inaczej, jest bardziej sycąca od tych powyżej, dzięki dodatkowi ryżu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRolady często goszczą w mojej kuchni bardzo je lubię w każdej wersji Składniki • 4 plastry mięsa z szynki ok 60 dag • 2 cebule • 25 dag boczku wędzonego • 2 mniejsze ogórki kiszone • musztarda • sól • pieprz • smalec do smażenia Sposób przygotowania 1. Mięso roztłuc tłuczkiem.Każdy plaster rolady posypać pieprzem i solą i posmarować musztardą Cebulę boczek pokroić w kostkę
W królestwie smaków BeatyPrzepis Kiełbasa Jackówka puszczańska-pomijamy wędzenie tylko parzymy Składniki: -mięso jedynka:schab-1.250 kg szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklo sól-17-20 gram/kg - pieprz biały 1 g/kg pieprz czarny 1 g/kg -pieprz ziołowy 2 g/kg -czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości -gorczyca 3 g/kg -woda
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mięsa (szynka-łopatka) 350 g dobrej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g pieczarek 1 puszka groszku 4-5 ogórków kiszonych 1 marchewka garść pokrojonego pora sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka lubczyku suszonego kolendra 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek 2 łyżki smalcu 1 łyżka
Gotowanie jest łatweŻurek z otrębami Jajka otulone wędzonym łososiem z musem awokado Schab w brzoskwiniach Pieczona szynka świąteczna Staroświecki pasztet z trzech mięs Pasztet z suszonymi śliwkami Kaczka faszerowana Kiełbasa parzona z golonki Teryna drobiowa Mazurek bakaliowy Mazurek makowy Mazurek kajmakowo-morelowy Makowiec Wykwintna babka pomarańczowa Babka migdałowa Drożdżowa baba szafranowa
Wiem co jemPyszny pasztet domowy, którego wykonanie jest ekspresowe i nie wymaga pieczenia. Polecam także sprawdzony przepis pasztet z cukinii Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 5 dag tłuszczu 20 dag wędzonego boczku 10 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 pęczek natki pietruszki sól do smaku pieprz Wykonanie: Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone mięso i dusić na wolnym
Tradycyjna KuchniaKrackebrod 12g świeżych drożdży 250ml wody 230g mąki żytniej razowej 80g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kminu lub kminku Dodatki -zielony ogórek, chrzan, wędzona makrela, -marynowany śledź, śmietana 18%, koperek, ale także -szynka, musztarda, pomidor, -żółty ser i konfitura Sposób przygotowania Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski wsypać pozostałe składniki i wymieszać. Dolać wodę z drożdżami
W kuchni wieczoremPropozycja przystawek na imprezę, kolację lub party. Polecam i zapraszam po przepis : Składniki: Ser brie ser wędzony ser z żurawiną ser philadelfia pomidor 3 plastry szynki oliwki nadziewane ostre papryczki winogron krakersy Wykonanie: Sery i inne dodatki ukłądmy na desce. Dekorujemy winogronem . Smacznego
Smaki Edytymąki ziemniaczanej 1 jajko 2 płaskie łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 250g mleka 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru NADZIENIE 150 g wędzonego boczku 150 g żółtego sera 150 g salami, szynki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wsypać do miski całą mąkę, zrobić dołek na środku. Dodać rozpuszczone drożdże w letnim mleku z cukrem, oliwę, jajko, sól
zielonacukinka