cebule, 1,5 kilograma dobrej kapusty kiszonej, 500 gramów wołowiny gulaszowej (najlepsza będzie pręga), 500 gramów wieprzowiny (dobrze sprawdzi się łopatka, raczej nie szynka), 300 gramów dobrej kiełbasy (może być różnego rodzaju), 300 gramów boczku wędzonego, 3 garście suszonych grzybów, garść śliwek wędzonych (nie kalifornijskich), dwie czubate łyżki papryki czerwonej w proszku, czarny pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, szklanka
Kulinarna Polskażeberka wędzone ok 400 g łopatka ok 400 g biała kiełbasa 600 g szynka i inne wędliny marchewka cebula zakwas domowy żytni 400 ml śmietany 22% jajka ser biały (twaróg) chrzan majeranek natka pietruszki Mięso i żeberka gotujemy z marchewką i cebulą najlepiej dzień wcześniej. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy odpowiednią ilośc wody, ok 2 litry, wkładamy białą kiełbasę. Wszystkie
Gotowanie jest łatweszynki z dzika, maślanka – około 1 litra, sól gruboziarnista, 400 g boczku wędzonego parzonego, 3 gałązki rozmarynu, 6 jagód jałowca, 10 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziaren ziela angielskiego, sznurek do pieczenia, Mięso zalać maślanką i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Mięso wyjąć z maślanki, osuszyć, natrzeć solą i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Boczek pokroić
królestwo garówgram droższy 100 ml wody 40 ml oliwy sól Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis Składniki na wierzch: sos pomidorowy opakowanie szynki parmeńskiej pół puszki fasoli czerwonej lub kukurydzy kilka oliwek kulka mozzarelli wędzonej lub zwykłej garść rukoli Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej (ok. 40 stopni) wodzie. Do miski wsypujemy
Pyza i SurówkaSłynny placek lotaryński - rodzaj ciasta zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami i sosem bolognese. Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam! 200 g ciasta francuskiego wędzona pierś kurczaka 4 jajka 150 g śmietany 18 % 1/3 szklanki mleka 150 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa pieprz Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia
Atlas Smakówchciałem delektować się nim na święta. I nie myliłem się. Warto było czekać. Składniki : 60 dag mięsa mielonego drobiowego 30 dag boczku wędzonego w plastrach 15 dag pokrojonego w kostkę boczku (lub boczku z szynką) pół piersi z kurczaka 2 cebule 2 jaja 0,5 szklanki bułki tartej garść żurawiny suszonej garść słonecznika 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz
Mechanik w kuchniwolę go w wersji półkwaśnej, dlatego płuczę połowę jej objętości. Składniki (na duży garnek): 2 kg kwaszonej kapusty 250 g wieprzowiny od szynki 250 g chudej wołowiny 400 g dobrej, suchej kiełbasy 250 g wędzonego boczku 2 cebule 3 łyżki smalcu trzy garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 6 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego mały słoik koncentratu pomidorowego sól
W SMAKROLADY ŚLĄSKIE to dość szybkie danie i bardzo smaczne, super smakują z kluskami śląskimi i kapustą modrą. ROLADY ŚLĄSKIE SKŁADNIKI: 70 dag. szynki wieprzowej lub dużego schabu 2-3 ogórki konserwowe 15 dag. boczku wędzonego 2 łyżki musztardy 0,5 szkl. śmietany WYKONANIE: ogórki i boczek zmielić w maszynce z dużymi oczkami, doprawić do smaku mięso ubić, posypać
Kuchnia Beatykonieczny), nie podaję ich w składnikach. Składniki na ok. 3l zupy: - ok.220g zakwasu bezglutenowego - 125g kwaśnej śmietany - 200g wody od parzenia szynki (lub bulionu, rosołu, itp.) - 200g bulionu wege (od warzyw na sałatkę) - 1 cebula - ok.100-150g wędzonego boczku - 2 ząbki czosnku - majeranek - sól, świeżo mielony pieprz - 3-4 białe kiełbasy - kilka suszonych grzybów, ale nie jest to mus (ostatnio zapomniałam(...)uzyskania odpowiedniej gęstości zupy) - jajka ugotowane na twardo (po 1/2-1 szt. na porcję zupy) Zakwas blenduję razem ze śmietaną i z bulionem, wlewam do garnka z wywarem od parzenia szynki, dodaję suszone grzyby i całość doprowadzam do wrzenia, na niedużym palniku, co jakiś czas mieszając i dokładnie zeskrobując dno. W międzyczasie kroję boczek i cebulę w kostkę. Na patelni obsmażam
Smaczne Zdrowemuszkatołowa 0,5 g /kg -czosnek wyciśnięty przez praskę ja dałem 60 g do całości Wykonanie Łopatkę tniemy w kawałki 4 x 4 cm ,ścinki z szynki i schabu pozostawiamy jakie są i peklujemy dodając odrobinę wody. Czas peklowania 48 . Mieszamy co 12 godzin . Mięso drobiowe kupujemy na drugi dzień tniemy w kostkę(...)Nabijamy jelita i odwieszamy kiełbasę najlepiej w chodne przewiewne miejsce u mnie było około 6. Osuszanie w wędzarni Czas 40-45 min temp 35-45 stopni bez dymu Wędzenie 2,5-3 godz lub do koloru który nam pasuje w temp 50-60 stopni Parzenie woda 75-80 stopni i do uzyskania temperatury w środku kiełbasy 72 stopnie Wyjmujemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.receptury. Wytwarzane są tu typowo swojskie wyroby oparte przede wszystkim na prostocie wykonania oraz rodzimym surowcu. Specjalnością masarni są klasyczne, naturalnie wędzone wyroby (byliśmy i sprawdziliśmy wędzarnię) Zakład przerabia miesięcznie ok. 20 ton mięsa, z których powstają szynki, schaby, kiełbasy szynkowe, kiełbasy wiejskie, balerony, kabanosy, polędwiczki, boczki, pieczenie rzymskie, pasztety i salcesony. Cztery z ich wyrobów, sygnowane określeniem geograficznym
królestwo garówZiołowa szynka dojrzewająca z lubczykiem , wędlina z pończochy Wędliny dojrzewające wrosły w naszą kuchnię , niczym głóg Oczywiście cała familia je bezwzględnie uwielbia . Ich specyficzny smak nie ma sobie równych , a do tego są na pewno o tysiąc razy zdrowsze niż sklepowe . Jak sobie przypomnę , pierwszą swoją dojrzewającą wędlinę i strach ,że się zepsuje , to naprawdę chce mi się śmiać . Tego(...)mają końca , dajcie co lubicie lub według przepisu Zawsze wyjdzie smaczne i zdrowe Doskonały wybór dla tych co nie mają możliwości wędzenia , a chcą się cieszyć domową ,pyszną wędliną na kanapkach . Składniki : 1,5 kg szynki wieprzowej tak zwanej kulki 2 kg soli 1 kg cukru 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka suszonego lubczyku
Ogrodnik w podróżySUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabniane było na maszynce nr.8 -szynka 1 kg / kostka 1-1,5 cm -karkówka 0,5 kg /szarpak -boczek 0,5 kg /10 mm -łopatka 2 kl. 1 kg / 8 mm -ser żółty twardy w moim wypadku był to bursztyn i szafir po 150 g każdy /kostka 1 cm PRZYPRAWY MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól(...)biała po 2,5 g /kg -czosnek 5 g kg - zastosowałem jelita białkowe wiankowe fi 52 -woda 10% WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kawałki około 3 cm poza szynką którą tniemy docelowo w zalecaną kostkę i peklujemy zalecaną dawką 2 dni każdy rodzaj mięsa w osobnych pojemnikach. Następnie rozdrabniamy, dodajemy przyprawy i wodę, pamiętając aby wcześniej do wody
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.dwie łyżki -woda 200-250 g do całości Dodatkowo potrzebujemy -kątnica wieprzowa -sznurek Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i kroimy w grubsze plastry 2 kg szynki i 0,5 kg łopatki ale nie za duże mniej więcej 1/4 wielkości schabowego.Potem te plastry traktujemy tłuczkiem do schabowych ale nie za mocno.Jeszcze zostało(...)kiju wędzarniczym.Teraz wieszamy i niech ocieka w chłodnym przewiewnym miejscu u mnie to była cała noc. Osuszanie w wędzarni 45 min w temp 35-40 stopni Wędzenie 55-60 stopni do kolorku który nam pasuje czas wędzenia u mnie to 4,5 godz Pieczenie w piekarniku Przed włorzeniem do piekarnika nakuwamy kiełbasę w kilku miejscach wykałaczką
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.g/kg -czosnek zgnieciony przez praskę 5 g/kg -gorczyca 5 g/kg -woda 500 ml podczas dodawania przypraw -jelita wieprzowe WYKONANIE: Kupiony surowiec tniemy w dużą kostkę 4 cm,tylko szynkę tniemy docelowo w kostkę 1,5-2 cm. Cały surowiec peklujemy czas peklowania 2 dni. Po tym czasie rozdrabniamy surowiec i łączymy ze sobą, dodajemy wszystkie przyprawy, wodę i bardzo dokładnie(...)temp. pokojowa. Po osadzaniu kiełbasę pakujemy do wędzarni i osuszamy w 40 st. na żarze przy dużym ruchu powietrza, czas około 1 godz. kiełbasa w dotyku musi być suchutka. Wędzimy do koloru jaki nas zadowala czas u mnie około 3 godzin. Temp.wędzenia 50-60 st. Wędziłem olchą, jabłonią ,śliwą. Gdy kolorek kiełbaski będzie gotowy można kiełbaskę podpiec w wędzarni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.marchewki 7 pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Olej do smażenia Koper do posypania Przyprawy: ostra papryka wędzona, suszona marchewka, sól, pieprz Cebulę dymkę oraz por kroimy w kosteczkę. Szklimy w garnku na rozgrzanym oleju. Szynkę kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny, słodką papryką i obsypujemy mąką. Dokładamy do garnka. Marchewkę, pieczarki oraz seler naciowy kroimy
VioletoweKucharzenieprzekraczajmy 1 cm -teraz 1 i 2 peklujemy 24-48 godz.Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem bierzemy wszystkie przyprawy i dodajemy do jedynki oprócz gorczycy i wyrabiamy bardzo dokładnie aby wszystkie przyprawy dokładnie(...)batony wieszamy do lodówki na 6 godz.u mnie stały oparte o ściankę z powodu braku miejsca. -następnie 2-3 godz w temp.pokojowej co godzinę wycieramy ręcznikiem papierowym. Osuszanie i wędzenie - 35-45 st. osuszanie - 45-60 st. mini wędzenie - 50-60 st. wędzenie właściwe przez 3,5 - 4,5h. Najlepiej do uzyskania żądanego koloru. Parzenie: Woda 75-80 stopni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.czasie rozdrabniamy dodajemy wodę i mieszamy dosłownie przez chwilę aby szynka i woda rozłożyła się z resztą surowca nie wyrabiamy do kleistości. Jelita napełniamy średnio nie za ściśle nie za luźno. OSUSZANIE W temp. 35-45 przy dużym ruchu powietrza do momenty aż powierzchnia będzie całkowicie sucha. WĘDZENIE 2-2,5 godz. w temp 55-60 stopni PODPIEKANIE
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jest trudna, może trochę pracochłonna, ale kto raz spróbuje, nie będzie chciał już ruszyć tej kupnej. Według tego przepisu możemy zamiast wędzić, kiełbasę sparzyć na białą np. do żurku. Składniki: 3 kg łopatki 2 kg szynki 2 kg podgardla 1,5 kg udźca z dzika (można zastąpi wołowiną) Mięso kroimy w w mniejsze kawałki i solimy według podanego kalkulatora(...)jelita wieprzowe. Na kg farszu potrzebujesz ok. 1,5 m jelit. Nadziewamy maszynką z lejkiem. Nadzianą w jelita kiełbasę trzymamy w chłodnym miejscu przez noc, żeby się osadziła. Przed wędzeniem wyjąć, aby nabrała temperatury pokojowej. Nie można wkładać zimnej kiełbasy do wędzarni bo będzie po niej !Wyjmujemy ok 2-3 h przed wędzeniem. Wędzenie: Wygrzewamy wędzarnię, aby pozbyć się
kgwjanczewoprzetworów mięsnych, ale udało nam się wyeliminować znaczną część kupnych wędlin. Mój tata w krótkim czasie stał się mistrzem wędliniarstwa – robi kiełbasy, szynki i inne wędliny czy to przy użyciu szynkowaru, czy też metodą suszenia lub wędzenia. Nie będę ukrywać, że proceder ten jest generalnie dość pracochłonny. Ciężko więc byłoby zajmować się nim pracując na pełen etat, jednak jak się(...)niszczy zdrowia! Dania Dodatek , Śniadanie Kuchnia Europejska , Polska Keyword finger food , mięso , wędlina Porcje 1 porcja Czas przygotowania 15 minut Czas oczekiwania 5 dni Składniki 1 kg mięsa (schab, szynka, karkówka) 0,5 szklanki erytrytolu ("ile zabierze") 0,5 szklanki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej ("ile zabierze") 1 łyżka oleju z awokado 1 porcja mieszanki przypraw (czubryca, papryka słodka, papryka
Modern Cave GirlSzynka gotowana dobra jest nie tylko od święta. Właściwie, jak już macie potrzebę jeść wędliny, róbcie je domowymi sposobami. Jeżeli jesteście posiadaczami wędzarni, zazdraszczam! Jeżeli nie, gotujcie lub pieczcie mięsiwo. Sklepowe badziewia (oczywiście nie wszystkie, ale na pewno w większości) mają w swoim składzie same straszności. Robiłam już tę szynkę wielokrotnie i czasami wychodzi mi inna w smaku i inna(...)liście laurowe 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 mała cebula 1 czubata łyżka musztardy pół łyżeczki wędzonej papryki Do garnka z wodą wrzucamy wszystkie przyprawy, całą cebulę, ząbki czosnku i musztardę, zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Szynkę wkładamy do garnka, ważne jest, aby całe mięso było zanurzone w zalewie. Jeżeli jest potrzeba, można dolać wody. Zalewę z szynką
Kardamonovydrobno posiekany szczypiorek, koperek lub natka pietruszki: 2 łyżki sól i pieprz do smaku Choć my do farszu użyliśmy sera Cheddar i wędzonego boczku, możesz wykorzystać inne kombinacje jak na przykład prosciutto z parmezanem, klasyczną szynkę z mozzarellą lub smażone pieczarki z Gruyere. W wersji wegetariańskiej całkowicie pomiń mięso. Wówczas zamiennie do farszu możesz dodać suszone pomidory lub oliwki
Kuchnia Na Wypasieduet doskonały. Do faszerowania użyłam sera Gouda, ale może być inny, bardziej wyrazisty w smaku np. kozi Składniki: 700 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (lub łopatki) 1 bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 100 g wędzonego boczku około 200 g żółtego sera (użyłam Goudy) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka oregano sól
Oryginalny smakogórkach (można też dodać oba warianty razem jak lubisz kwaśniejszą wersję ) kiszone ogórki (jeśli masz jakieś dwa lub dużego jednego ) resztki kiełbas, szynki, wędlin, dowolnego gatunku – takie jakie lubisz lub masz pod ręką skórki po wędzonym boczku lub boczku dla smaku 2 średniej wielkości cebule (obojętnie czy czerwone czy białe ) seler, pietruszka, marchewka – cokolwiek z nich masz
Ogrodnik w podróżyjedyny w swoim rodzaju. Na samą myśl wizyty nad morzem, wiąże się smak potraw z morskimi rybami w roli głównej. Specyfika dań ze świeżą rybą, która jest na miejscu wędzona na gorąco lub na zimno, smażona i podawana bezpośrednio z połowów, nie równa się smakom ryb rzecznych lub jeziornych. Jak to mówią “nic tak nie smakuje jak świeża ryba znad(...)filetów, idealnie wzbogacą codzienne posiłki. Sklep rybny online dostarcza także ryby wędzone . Poza popularnymi gatunkami Makreli, Dorsza, Flądry czy wędzonego Łososia, na stół mogą trafić również Karmazyn, Halibut, Antar, Węgorz, Tuńczyk, Maślana lub Marlin. Wędzone na zimno lub gorąco dostarczane są w postaci dzwonków, polędwicy, brzuszków, kabanosów, szynki lub tuszy. Dzięki nim można uzupełnić posiłek wyjątkowym smakiem ryb prosto
Słodkie okruszkijedyny w swoim rodzaju. Na samą myśl wizyty nad morzem, wiąże się smak potraw z morskimi rybami w roli głównej. Specyfika dań ze świeżą rybą, która jest na miejscu wędzona na gorąco lub na zimno, smażona i podawana bezpośrednio z połowów, nie równa się smakom ryb rzecznych lub jeziornych. Jak to mówią “nic tak nie smakuje jak świeża ryba znad(...)filetów, idealnie wzbogacą codzienne posiłki. Sklep rybny online dostarcza także ryby wędzone . Poza popularnymi gatunkami Makreli, Dorsza, Flądry czy wędzonego Łososia, na stół mogą trafić również Karmazyn, Halibut, Antar, Węgorz, Tuńczyk, Maślana lub Marlin. Wędzone na zimno lub gorąco dostarczane są w postaci dzwonków, polędwicy, brzuszków, kabanosów, szynki lub tuszy. Dzięki nim można uzupełnić posiłek wyjątkowym smakiem ryb prosto
Słodkie okruszkicieciorką przepis na: Kuchnia Magdaleny 8. Sałatka z zupek chińskich i mozzarelli przepis na: Moje Pitraszenie 9. Sałatka z zupek chinskich z szynką konserwową przepis na: Zrób to Smacznie 10. Sałatka z zupek chińskich z wędzonym kurczakiem przepis na: Moje Domowe Kucharzenie 11. Sałatka z zupek chińskich i brokuła przepis na: Nasze Siódme Niebo 12. Sałatka z makaronem z zupek
BabskiePorady.pl - Przepisyprzypadnie do gustu tym którzy nie przepadają za posiłkami na słodko.Gofry wytrawne możemy podawać z różnymi ulubionymi składnikami. Tutaj podane z rukolą szynką i jajem sadzonym.Ale to mogą być różnego rodzaju pasty, twarożki,wędliny, ryby wędzone czy sery i warzywa. 1 szklanka maki pszennej tortowej 3/4 szklanki mleka 2 jajka M 50 gram startego żółtego sera 1/3 szklanki oleju
Andzia Pichciapetyczny sos. Saltimboccę z kurczaka polecam podać z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Zamiast włoskiego prosciutto możecie wykorzystać szynkę szwarcwaldzką. ➤Kliknij - Przepis na saltimboccę z kurczaka Środa - Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem Spolszczona frittata z burakiem, wędzonym pstrągiem, ziemniakiem i koperkiem. Oryginalna, ale uwierzcie mi - przepyszna! Smakuje też na zimno, choć ja polecam
Chilli Czosnek i OliwaPRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki podstawowe: 6 dużych ziemniaków, 50 dag pieczonego mięsa (u mnie szynka) * , 1/2 papryki zielonej, ogórek kiszony średniej wielkości, 2 łyżki oleju, słodka papryka wędzona Cykoria , sól, papryka ostra, zioła prowansalskie, curry. * Można również użyć mięsa gotowanego z zupy. :) Dodatkowo: garść posiekanego koperku, sos czosnkowy. Przygotowanie: Ziemniaki
JejKuchniazwykła maszynka do mielenia mięsa z końcówkami do kiełbas ( dostaniecie ją już od 40zł ) i ochota Składniki na białe kiełbasy: 1kg karkówki 1kg szynki 1kg boczku 300g słoniny główka czosnku opakowanie majeranku 4 łyżki papryki czerwonej wędzonej, mielonej 2 łyżki suszonego tymianku opakowanie suszonej pietruszki 2 papryczki chilli po 2 łyżki soli i pieprzu 0,5l lodowatej wody jelita wieprzowe
NiePieprz.plciepłą kolację. Kartoflak podajemy ciepłe z surówką, polane keczupem lub innym ulubionym sosem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 pętka ulubionej kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 2 jaja 2 ząbki czosnku 5 łyżek mąki sól pieprz plasterki szynki Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce (można na średniej wielkości oczkach albo zetrzeć tak drobno jak na placki). Jeżeli pojawi się dużo
Smaczne Potrawyzobaczcie co można przygotować: Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące tosty z wędzonym serem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Składniki: 2 kromki chleba, u mnie pszenny
Moja smaczna kuchniatalerz, dodać przygotowaną wcześniej salsę. Przegrzebki z pomidorową salsą podawać z bagietką polaną dobrą oliwą z oliwek. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Karmelizowane przegrzebki czyli scallopsy albo mał... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px
Pociąg Do Kuchnismaczna przystawka. Szybko można przygotować, a w plasterki sera można zawijać inne dodatki, np. rzodkiewkę, tuńczyka paprykę. Składniki 200 g wędzonego żółtego sera wędzonego (u mnie gouda) 3 ogórki konserwowe 8 szt pomidorków koktajlowych 50 g szynki gotowanej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego pęczek szczypiorku sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie Ser pokroiłem w plasterki
R'n'G Kitchenjelenia po niemiecku ragout z jelenia karczek z dzika schab z dzika z grzybami schab z dzika na jałowcu wędzony schab z dzika na sianie schab z dzika gołąbki z dzika pieczona szynka z dzika dzik w czekoladzie żeberka z dzika w jałowcu żeberka z dzika duszone boczek z dzika zawijany karczek cielęcy
królestwo garów