dodatki: - na sos: puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego garść świeżych liści bazylii łyżeczka oregano pół łyżeczki soli szczypta pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki - na wierzch: 10 pieczarek pokrojonych w plasterki jedna papryka pokrojona w kostkę kula mozzarelli pokrojona w półplasterki 10 plastrów sera gouda 10 plastrów szynki, pokrojonych w kwadraciki jedna(...)wrośnięcia). Wszystkie składniki sosu zblendowałam. Gdy ciasto wyrosło podzieliłam je na 3 części i rozwałkowałam dosyć cienko. Powstałe okrągłe blaty rozłożyłam na blaszki, wysmarowałam sosem i ułożyłam dodatki - najpierw mozzarellę, potem cebulę, szynkę, paprykę, pieczarki i plastry żółtego sera. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Kulinarny Pamiętniksklepów. Im więcej jem tych przygotowanych w domu, tym bardziej zadziwiają mnie różnice smakowe w zestawieniu z tymi sklepowymi. Zwłaszcza, jeżeli chodzi o konsystencję. Tę szynkę zjeść można na ciepło z brązowym sosem pieczeniowym lub na zimno, do kanapek właśnie :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); PIECZONA SZYNKA Składniki: - około 1 kilograma szynki (najlepiej - kulka) - 50 mililitrów oliwy z oliwek - 4 łyżki tymianku - 2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu - 4-5 ząbków czosnku - kilka plastrów wędzonej szynki
Życie zamknięte w smakumiałaby pewnie w tej sytuacji ochotę co najwyżej na kawę i aspirynę. Jednak Lamuel zarządził, by przyniesiono mu tosty z masłem, plasterki szynki, jajka ugotowane w koszulkach oraz porcję sosu holenderskiego. Z tych składników skonstruował sycące danie, które zwróciło uwagę maitre d'hotel restauracji. A ten, po poddaniu potrawy drobnym modyfikacjom wprowadził je do oferty lokalu. Tak jajka
Bon Appetit MałgorzatyTaki mini kanapeczki sprawdzą się nie tylko w karnawał :) Składniki: chleb tostowy serek do smarowania (dowolny smak) szynka w plasterkach rzodkiewka ogórki kiszone pomidorki koktajlowe zielone oliwki tary żółty ser keczup sos lub majonez czosnkowy siekana zielona cebulka Sposób wykonania: 1. Kromki chleba cienko posmarować serkiem, kanapki przekroić na pół. 2. Plasterki szynki pokroić w szerokie paski, pomidorki, ogórki kiszone
Kuchnia domowa AniZnana sałatka. Jak trzeba zrobić coś szybko, to polecamy. Składniki Sos : pół szklanki oliwy z oliwek 1/4 szkl octu winnego 2 roztarte ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano 2 jajka ugotowane 300 g szynki parzonej 300 g żółtego sera(...)sałaty lodowej 1 1/2 startej marchewki 300 g pomidorków koktajlowych sól pieprz czerwona cebula listki bazylii Przygotowanie Sos : w zamkniętym słoiku wymieszałem oliwę, ocet, roztarty czosnek i oregano. Energicznie potrząsałem, aż powstała emulsja. Sałatę porwałem na mniejsze kawałki. Szynkę i żółty ser pokroiłem w cienkie paski. Marchewkę po obraniu i umyciu starłem na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroiłem
R'n'G KitchenWymieszać. Do sosu można dodać jeszcze:a) sos balsamiczny. Ale Uwaga! Sos ten ma bardzo wyrazisty smak, a w kontakcie z musztardą Dijon... możecie wypalić sosie kubki smakowe ;) super pasuje do sałatki z szynką parmeńską, gruszką i serem gorgonzola. b) łyżeczkę miodu. Przełamanie musztardy słodkim miodem daje naprawdę cudowny i aksamitny efekt! Uwielbiam go używać do sałatki z kurczakiem
Kitchens Alphabetgotować tradycyjnie - też nie będzie źle . I klopsiki i sos są bardzo grzybowe, podałam z kaszą bulgur, ale świetna będzie też gryczana lub pęczak. Polecam, bo danie bardzo smaczne. składniki ( 4 porcje) 600 g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta lub bardzo drobno posiekana 2 jajka, lekko roztrzepane 50 g bułki tartej(...)ostrożnie włożyć do wywaru pulpety. Jeżeli trzeba - uzupełnić bulionem. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Można sos doprawić na koniec śmietaną, ale taki czysty grzybowy bardzo nam smakował, więc my zjedliśmy bez doprawiania. Smacznego
Stare Garychcę Wam pokazać, to połaczenie makaronu, ananasa i szynki konserwowej. Składniki: - 1/2 szklanki makaronu włoskiego - 1 puszka ananasa - 300 g szynki konserwowej - 5 ogórków konserwowych - 2 pęczki szczypiorku - 3 łyżki przyprawy delikat czerwony - 1 łyżeczka soli czosnkowej sos - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka przyprawy curry Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem delikata oraz soli czosnkowej. Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Szynkę, ogórki oraz szczypiorek kroimy w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki łączymy i polewamy przygotowanym sosem
Zainspirowana w kuchniSpaghetti all'Amatriciana Składniki: 6-7 plasterków szynki włoskiej 8-9 plasterków włoskiego salami 5 suszonych pomidorów 10 czarnych oliwek 1 papryczka chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek ½ cebuli 200 ml przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka(...)przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15 minut. W międzyczasie od czasu do czasu mieszamy sos. Na koniec doprawiamy go sosem worhestershire , sosem sojowym, ziołami, pieprzem i ewentualnie solą. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Szynkę oraz salami kroimy w dość cienkie paski. Oliwki kroimy na 4 części. Podsmażamy na patelni, aż będą chrupkie. Dodajemy pokrojone w kostkę
Mania Gotowanianiż może Wam się wydawać. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 cebula 8 pomidorów koktajlowych 6 pieczarek 0,5 czerwonej papryki 100 g szynki pieczonej albo salami 150 g sera (użyłam goudy) sos 4 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki wody 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka bazylii, tymianku sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki znajdziecie tutaj(...)wodą, sprasowanym czosnkiem i przyprawiamy, dobrze mieszając. Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy połową sosu, układamy na nim co tylko chcemy pamiętając o podzieleniu składników na dwie części. Ja użyłam, pieczarek, pomidorków przeciętych na ćwiartki, papryki pociętej w paski, szynki pieczonej, cebuli pociętej w piórka i startego sera. Następnie rolujemy ciasto w poprzek i tniemy na kawałki
Niezły Młynektalerzu :) Polecam podawać z kaszą. Składniki: 1 kg filetu z indyka 200 g pasty pomidorowej z suszonych pomidorów 250 g szpinak 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 100 ml białego wytrawnego wina pieprz sól oliwa Szpinak umyć i odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę wrzuć drobno pokrojoną cebulę następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec(...)Piec ok 1,15 godz. Po 45 minutach wlać wino. Na ostanie na ostatnie 15 minut zdjąć pokrywę. Podawać z ulubioną kaszą a powstałym sosem polać całość. * Mięsa nie solę bo szynka, pasta i szpinak są dość słone
Delicious Titbitsszklanka cieplej wody 1 łyżka oleju dodatki: 300 g mięsa mielonego 6-7 plasterków szynki 300 g pieczarek 2 czerwone cebule ½ czerwonej papryki 2 małe ogórki kiszone 250 g sera ulubiony sos pomidorowy lub dobrej jakości ketchup sól, pieprz oregano, ostra papryka Przygotowanie: Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto(...)tarce. Blachę obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką) i układamy je na blachę. Na wyłożone okrągłe pizzerinki nakładamy sos pomidorowy (ewentualne ketchup), a następnie nakładamy na każdą składniki : plasterek szynki, mięso mielone, podsmażone warzywa, ogórek kiszony, posypujemy serem i doprawiamy oregano oraz ostrą papryką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut
Symfonia smakowaroladki to jeden z naprawdę nielicznych przepisów, do których wracam dość regularnie. Uwielbiamy w rodzinie roladki wszelkiej maści, ale te, z szynką, serem i ogórkiem w środku najbardziej przypadły nam do gustu. ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. /znany; własna metoda;/ na 5 porcji 5 plastrów schabu bez kości100 ml śmietanki 12 %5 plastrów żółtego sera5 plastrów szynki1/2 korniszona na każdy(...)plasterku szynki, sera, połówce korniszona. Starannie i "ciasno" zawijam, spinając wykałaczką, aby się nie rozpadły. Na patelni roztapiam odrobinę masła, dodaję nieco oliwy układam roladki i podsmażam. Rozkruszyłam następnie kostkę mięsnego wywaru i dorzuciłam do mięsa. Podlałam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem około 5-7 minut. W tym czasie przygotowuję sos. Serki topione dokładnie
W kuchni Karmel-itkiprzygotowanym mięsem, wkładamy do większego garnka z wodą i gotujemy. Po niecałej godzinie mamy pyszną domową wędlinę, którą możemy zjeść na ciepło do obiadu wraz z sosem, jaki wytworzy się podczas gotowania. Gotową szynkę możemy również schłodzić i używać jako wędliny na kanapki. Składniki: 80 dag piersi z indyka 1,5 papryczki chipotle 50 g startego parmezanu 4 łyżki octu
Moja Delicja