kupiłam kawałek) ale można ją zastąpić np. szynką szwardzwaldzką lub podobną. Składniki: 1 mała cukinia 2 pomidory ½ cebuli ( ja użyłam czosnkowej ) 2 plasterki szynki prosciutto ( moje były ok 10 cm ) Sos : 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok ½ ) Cukier, sól Zioła ( bazylia, oregano ) Wykonanie: Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw ścinamy paski do surówki(...)Dodajemy pokrojone pomidory w większą kostkę, cebulę w plasterki. Szynkę kroimy na nierówne kawałki i również dodajemy do cukinii. Z podanych produktów przygotowujemy sos, doprawiamy go solą i cukrem do smaku. Sos intensywnie mieszamy ( następuje emulgacja i sos nabiera konsystencji emulsji ). Surówkę polewamy sosem i gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewyłyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego (nie trzeba) - 80ml oliwy z oliwek - 250ml letniej wody Dodatkowo: - ulubione dodatki: pieczarki, szynka, cebula, salami, różne sery, tarta mozzarella, mozzarella w kulce (pokrojona w plastry). - ruccola do posypania (kto lubi) - szybki sos pomidorowy - sos czosnkowy: * 2 ząbki czosnku * kubek jogurtu greckiego * 1 łyżka majonezu (nie trzeba) * sól i pieprz do smaku Czosnek(...)minut. Wyrośnięte ciasto zbijamy, odrywamy kawałki ok.200-250g i formujemy na papierze do pieczenia okrągłe placki. Spłaszczamy i rozciągamy na pożądaną grubość i wielkość. Każdy krążek smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki (szynka, salami, sery, pieczarki, itp) . Na wierzchu układamy plastry mozzarelli, posypujemy startą mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do min. 220*C i pieczemy ok. 15 minut
Smaczne Zdrowepopularnym dyskoncie spożywczym. Okazał się bardzo smaczny, bo to MAKARON :) Wszelkie kluchy są zawsze smaczne :) Smak delikatny, lekko "morski" w tle. Czarny makaron w sosie śmietanowym Składniki: opakowanie czarnego makaronu 200 ml śmietanki 30% szynka a'la parmeńska (kilka plasterków) 1/2 puszki kukurydzy 2 garści rukoli parmezan (do posypania) gałka muszkatołowa sól, pierz opcjonalnie ser brie do sosu Czarny makaron(...)sosie śmietanowym Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy kukurydzę, porwaną na kawałki szynkę i rukolę. Podgrzewamy chwilkę i wlewamy śmietankę. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy wrzucić pokrojony w kosteczkę ser brie. Gdy makaron jest ugotowany wrzucamy go do sosu na patelnię lub podajemy na talerzach nakładając
Pyza i Surówkałyżeczka soli 1,5 szklanki ciepłej wody (300ml) Sos : średnia cebula 2 ząbki czosnku 250-300ml przecieru pomidorowego (passaty) łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii duża szczypta słodkiej i ostrej papryki duża szczypta cukru sól, pieprz oliwa i łyżka masła Dodatki : kilka plastrów szynki parmenskiej garść rukoli kawałek parmezanu Przygotowanie : Ciasto : Drożdże wsypać do kubka(...)formować placek. Kamień lub talerz do pieczenia pizzy delikatnie wyjąć z piekarnika, postawić na drewnianej desce, wysypać niewielką ilością semoliny i ułożyć na niej ciasto. Placek posmarować sosem pomidorowym, położyć na nim szynkę parmeńską i piec przez kilkanaście minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Pizzę wyjąć z piekarnika, położyć na niej rukolę i posypać startym parmezanem. Smacznego
Codzienne Gotowaniezapraszam Was na szybkie i proste ale jakże efektowne i smaczne wałeczki mięsne. Do ich przygotowania użyłam Remuladę Duńską Folwark którą otrzymałyśmy do przetestowania - za sos i możliwość skosztowania dziękujemy. Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką i Remuladą Duńską FOLWARK SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego wołowego 1 małe jajko 1/2 czerstwej kajzerki 2 łyżki kaszy manny 3-4 gałązki natki pietruszki(...)opiekamy wałeczki na rumiano z wszystkich stron przez około 10-12 minut co pewien czas obracając. Smacznego !!! Do przygotowania tych pysznych mięsnych wałeczków z szynką wykorzystałam Remuladę Duńską Folwark , którą otrzymałyśmy do przetestowania. Sos którym jest remulada duńska opakowany jest w tubie na której znajduje się czytelna etykieta zawierająca wszystkie niezbędne informacje o produkcie. Sam sos to sos majonezowy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soliok. 150g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania)ok. 100 ml sosu pomidorowegooregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: dowolne składniki na pizze (np. pieczarki, szynka, boczek, salami, oliwki itp.) Najlepsza Domowa Pizza - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej(...)się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli. Możemy również posypać drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie wykładamy ulubione składniki i posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą (jeżeli chcemy, aby składniki były
Słodka Stronapropozycja mojej pysznej sałateczki. Gruszka, rukola, szynka i orzechy brzmi pysznie i jest pysznie. składniki: 2 garście rukoli 1 duża soczysta gruszka 7-8 plastrów szynki wędzonej w cieniutkich plastrach 1 garść orzechów włoskich sos balsamiczny do skropienia Składniki na dwie porcje. Orzechy uprazyc na suchej patelni. Na talerzach ułozyc listki rukoli. Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazdo(...)nasienne. Każdą ćwiartkę przekroić jeszcze na pół. Pokrojona gruszkę ułożyć na rukoli. Pomiędzy gruszką ułożyć plastry szynki zwinięte w "różyczkę" i kawałki prażonych orzechów. Całość skropić sosem balsamicznym i od razu podawać
Monia miesza i gotujezachowuje swoją soczystość i może być podana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do tego odpowiedni sos chrzanowy lub żurawinowy. POTRZEBUJEMY: ok. 1,5 kg szynki bez kości, można w dwóch mniejszych kawałkach MARYNATA: 5-6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 5-6 ząbków czosnku(...)zioła typu tymianek, kolendra, rozmaryn, majeranek 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu papryka słodka w proszku 2 łyżki sosu sojowego WYKONANIE: Z podanych składników, oprócz czosnku i papryki, robimy marynatę. Nacieramy szynkę i zostawimy na około dobę w zimnym miejscu. Przed pieczeniem nacieramy jeszcze papryką. Pieczemy w temperaturze ok 220 st. C przez
W kuchennym oknie EwyAromatyczne, mięciutkie kawałki soczystego mięsa, skąpane w pysznym, aksamitnym sosie musztardowym. Nieskomplikowane, smaczne danie, które pozwoli nam urozmaicić codzienne obiadki ;-) Polecam!!! Składniki na bitki w sosie musztardowym 70 dag mięsa wieprzowego (szynki, łopatki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku pieprz olej SOS MUSZTARDOWY: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400-450 ml rosołu (może być
Rozpustne gotowaniełyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki suszonych drożdży 150 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego Rapso Sos 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego Kamis przyprawa do pizzy sycylijskiej Kamis szynka czerwona cebula pomidorki koktajlowe ser żółty Przygotowanie: Mąkę przesiać dodać cukier, sól, drożdże olej,wodę(...)zagnieść ciasto. Odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce. Patelnię posmarować olejem i umieścić ciasto na patelni i docisnąć do dna aby powstał placek. Posmarować ciasto sosem pomidorowym i oprószyć przyprawą. Ułożyć plasterki szynki, pokrojoną w piórka cebulę, przekrojone pomidorki skórką do dołu i całość posypać startym żółtym serem. Patelnię podgrzewać na średnim ogniu około ok. 5 minuty
Ala piecze i gotujedobrze wyglądać, zachwycać smakiem i rozpieszczać składnikami, które nie mogą po prostu nie rozpieszczać! Figi <3, parmezan, gorgonzola, szynka serrano, kwaśny granat i pomidorki, całość z chrupiącymi orzeszkami pinni i zieloną rukolą wymieszaną z roszponką. Problemem był jedynie sos, który będzie łączył się ze wszystkimi składnikami – wybrałam stojący w lodówce sos balsamico, który przygotowałam kilka tygodni wcześniej(...)roszponkę, pocięte plastry szynki, ćwiartki fig, pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Posyp orzeszkami i ziarnami granatu. Wyłóż pomidorki przekrojone na pół. Polej sosem. Całość obficie posyp tartym parmezanem. Składniki 100 g rukoli 100 g roszponki 100 g szynki serrano lub innej długodojrzewającej 5 fig ziarna z 1 granatu 50 g orzeszków pinni 40 g parmezanu (lub grana padano) 100 g gorgonzoli
Eat me! Fit me!typu szerokie, pofałdowane wstążki (szerokość około 15 mm). Wyszedł pyszny makaron w sosie z różnych serów. Składniki 150-180 g makaronu ricciarelle 4 łyżki sera pastorella 40 g startego żółtego sera gouda 6 łyżek śmietanki 12% 2/3 łyżeczki musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 plastry szynki prosciutto natka pietruszki sól pieprz biały starty parmezan Przygotowanie Makaron ugotowałem w osolonej(...)patelni rozgrzałem niepełną łyżeczkę oliwy z oliwek, dodałem pokrojoną w paski szynkę i podsmażyłem do zarumienienia, co jakiś czas mieszałem. Gorący makaron wymieszałem ze sosem. Wyłożyłem na talerz, posypałem świeżo startym parmezanem, szynką i posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenjedne z moich ulubionych roladek. Farsz z suszonych pomidorów i czarnych oliwek, a wszystko polane sosem ze świeżej bazylii… mniam Składniki:Roladki:1 kg szynki wieprzowej1,5 słoika suszonych pomidorów (około 430 g)1 słoik czarnych oliwek (290 g)sólpieprzSos bazyliowy:2 pęczki bazylii200 g jogurtu naturalnego100 g gęstej śmietany 18%1/2 łyżeczki soku z cytrynysólpieprzszczyptę cukruPrzygotowanie:Roladki:Szynkę
Oryginalny smakSKŁADNIKI: 2 zupki np. rosół 1-2 ogórki świeże kawałek papryki żółtej lub czerwonej 2-3 plastry sera żółtego 2-3 plastry szynki wędzonej 3 jajka cebula szalotka lub czerwona sos czosnkowy WYKONANIE: zupki przygotowujemy wg. przepisu, zostawiamy do ostygnięcia, ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki, posypać solą odstawić na 1/2h, paprykę, ser, szynkę kroimy w słupki
Kuchnia Beatymąki 20 dag sera łagodnego nadającego się do zapiekania mleko kawałek szynki gałka muszkatołowa, pieprz, sól pietruszka (do posypania) Kalafior umyć i podzielić na duże różyczki. Ugotować „al dente” (najlepiej na parze). Zrobić zasmażkę z mąki i masła, dodać mleko, wymieszać. w razie potrzeby dodać mleko by sos był odpowiednio gęsty. Gotować jeszcze przez chwilę – sos powinien być gęsty(...)konsystencji tłustej śmietany. Pod koniec dodać pieprz, gałkę, mieszać chwilę i zestawić z ognia. Pokrojoną szyneczkę przysmażyć na oleju. Gotowe warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Na wierzch ułożyć kosteczki szynki i utrzeć warstwę ser. Zapiekać 10-15 min w temperaturze 190 stopni. Podawać z posiekana pietruszką Smacznego
MarciochaKucharzy