Druga przystawka z serii w galarecie. Zrobiłam sos z chrzanu,śmietany, bryndzy z dodatkiem koperku. Plastry szynki zwinęłam w rożki, nałożyłam do niej sos i szparagi. Półmisek wypełniłam jeszcze ćwiartkami jajek, brokuł,pokrojoną marchewką i marynowanymi kukurydzami. Zalałam wszystko galaretką. Spróbujcie! Smacznego
potrawyregionalneszynki parmeńskiej ( może być inna) 6 parówek 12 plasterków sera żółtego sos pomidorowy lub keczup. Wykonanie - Na naleśnik rozsmarować trochę sosu pomidorowego , na sos położyć plaster sera żółtego . - Na ser plaster szynki . Na brzegu ułożyć parówkę , zrolować . - Do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego ,ułożyć zwinięte naleśniki . Na każdy położyć plasterek sera . Zapiekać w 220 stopniach do chwili rozpuszczenia
Eli Gotowanieobiad = pizza :) Dziś proponuję hawajską. To jedna z moich ulubionych kompozycji. Bardzo lubię ananasa w daniach niesłodkich. W połączeniu z kurczakiem, sosem, warzywami czy właśnie pizzą. Pizza hawajska Pyszna, chrupiąca, prosto z piekarnika Pizza hawajska to zazwyczaj szynka i ananas. Ja proponuję wzbogacić ją o duszone pieczarki z cebulką. Przepis na moje sprawdzone ciasto do pizzy oraz prosty i szybki(...)teraz chyba zacznę robić okrągłą. Taka jednak bardziej do mnie przemawia. Ciasto wałkujemy (lub rozciągamy) na grubość ok. 5 mm i smarujemy dość grubo sosem. Posypujemy żółtym serem, układamy pieczarki z cebulką, szynkę i ananasa. Całość pieczemy na papierze do pieczenia 20-25 min w 180 stopniach Celsjusza. A tu jeszcze przed wstawieniem do piekarnika Zachęcam do pieczenia domowej pizzy
Ratunku obiadłatwa, prosta, tania - to jej zaleta!, a co dopiero smak.... Składniki: 1 duży por 200 g makaronu 1 puszka fasoli czerwonej 3 ogórki kiszone 2 parówki z szynki 1/2 papryki czerwonej sos 1 mały jogurt naturalny 2 łyżeczka musztardy 2 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Por oczyszczamy odcinamy białą część, przecinamy po długości, kroimy
kgwjanczewowystrój i białe kafelki na ścianie przywiodły mi na myśl sklep mięsny albo rybny. W dużej witrynie chłodniczej pyszniły się oliwki, marynowane karczochy, przeróżne sery i włoskie szynki. Na półkach wspaniałe sosy, makarony, konfitury, oliwy. Menu wypisano na kafelkowej ścianie nad barem. Warto przyjrzeć się zawartości półek z jedzeniem, gdyż oferowany przez delikatesy wybór jest oszałamiający. Wspaniałe makarony powstające przy
Chilli Czosnek i Oliwaścieramy na tarce, szynkę kroimy w kostkę. Jajko roztrzepujemy w mleku, dodajemy śmietanę i doprawiamy natką, solą i pieprzem. Na spód tarty układamy starty ser i szynkę, całość zalewamy przygotowanym sosem śmietanowym. Tartę wstawiamy do gorącego piekarnika, nagrzanego do 190*C i pieczemy przez 30 minut. Różowy talerz Arv, ręcznik kuchenny w różową kratkę oraz formę na tartę możecie
Gotowanie i blogowaniekawałek ładnej szynki ok 600 g sos sojowy ocet balsamiczny oliwa 1 cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera kasza gryczana 1 szkl 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli szczypta ogórków kiszonych suszonych Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku
Gotowanie jest łatwezawinąć w szynkę. Spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Zapieczoną mozzarellę układać na talerzu, udekorować smażoną szynką i smażonymi kaparami. Sos, który wytworzy się podczas zapiekania wylać. * najlepiej z mleka bawolego zastawa
królestwo garówwyglądał tak :376 polubień na FB 138 obserwujących 23 posty 47 ,463 wyświetleń najpopularniejsze posty :Roladki z kurczaka w szynce wędzonej Makaron z sosem warzywno-śmietanowym Lunch box po męsku Po więcej zdjęć zaglądajcie na Instagram blogowy.Dziękuję
Magiczne Życie Martykostkę (uprzednio go usmażyłam z solą i pieprzem). Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10-15 minut, aż będzie rumiana. 2 pizzę zrobiłam już klasyczną – sos pomidorowy, ser żółty, szynka i pieczarki. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówSkładniki: 1 awokadosok z cytryny50 g szynki surowej lub polędwicy surowej1 mandarynka sos: 1łyżka oliwki1łyżka soku z cytryny1 łyżka winiakuszczypta soliAwokado przekroić na pół ,wyjąć pestkę i z miąższu wydrążyć kulki. Skropić cytryną.Szynkę pokroić w cienkie paseczki.Mandarynkę obrać i podzielić na cząstki. Wszystko połączyć i skropić sosem .Odstawić na kilka minut.Przed podaniem posypać sałatkę pokrojoną melisą
Kulinarny karnet Christopheraniezauważona wśród mojej pokaźnej kolekcji, dostałam ją chyba na 18ste urodziny), wiedziałam, że muszę go wypróbować. Bazuje na najlepszych hiszpańskich składnikach (wino, szynka Serrano, papryka) i jest idealny na tę porę roku. Kusi pysznym sosem o złożonym smaku.No właśnie, skusilibyście się? Jest jeszcze(...)czas, aby przygotować go na niedzielny obiad:) Pollo al Chilindrón to danie typowe dla regionu Aragonia w północno-wschodniej Hiszpanii. Kurczaka dusi się w sosie, dla którego bazą są pomidory przesmażone z cebulą i czosnkiem, szynka Serrano, czerwone wino (poleca się to z regionu Rioja) oraz duża ilość czerwonej papryki. Od siebie dodałam jeszcze papryczkę chilli - jak mój Mąż stwierdził
Chilli Czosnek i OliwaplastryCebula 1Czosnek 2 ząbkiPomidorki cherryOliwa z oliwekSos PestoSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Następnie dodajemy porwane plastry szynki parmeńskiej i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos Pesto. Łączymy makaron z usmażoną cukinią. Przed podaniem dodajemy świeżo pokrojone pomidorki cherry
kulinarnyJaszybkie danie. Idealne na śniadanie, lekkie a zarazem sycące - pyszność składniki: 4 figi 100 g świeżej rukoli 150 g mini mozzarelli 100 g szynki szwarcwaldzkiej 10 pomidorków koktajlowych czerwonych, pomarańczowych sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Rukolę myjemy i układamy na półmisku, mozzarellę(...)pomidorki przecinamy na pół, szynkę rwiemy albo kroimy w paseczki, figi myjemy i tniemy na ćwiartki. Całą sałatkę zalewamy sosem ( składniki sosu dobrze ze sobą połączyć. Smacznego
Niezły Młynekbeszamelem (przepis żródłowy) . Na pierwszy raz w sam raz - pomyślałam. Pozostało przepis wprowadzić w życie: Składniki: pęczek zielonych szparagów (12 sztuk) 6 cienkich plastrów szynki dojrzewającej (np. Szwardzwaldzkiej) 1 kulka mozzarelli 400 ml sosu beszamelowego (o którym w następnym wpisie) sól, cukier Przygotowanie: Szparagi płuczemy - szczególnie zwracając uwagę na końcówki, by dobrze usunąć ziarna piasku. Odcinamy zdrewniałą część łodygi. Podgotowujemy(...)grubości i wielkości szparagów). Należy uważać by nie rozgotować końcówek. Są najdelikatniejsze, zawierają najwięcej smaku i wartości odżywczych. Lekko przestudzone szparagi zawijamy parami w plastry szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy kawałkami mozzarelli. Zalewamy sosem beszamelowym. Szparagi wyglądają przepięknie wg mnie w tym wydaniu. Zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. My zjedliśmy je wraz z młodymi ziemniaczkami
Kuchnia po mojemu