rocznie. Moja pizza jest w wersji mini, a zamiast ciasta z mąki pszennej jest smaczne warzywo. Składniki 1 bakłażan 3 - 4 pieczarki 2 plastry szynki włoskiej tarta mozarella lub ser żółty sos pomidorowy sól ziołowa Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko solimy. Odstawiamy na kilka minut(...)Wstawiamy bakłażana i pieczemy 5 minut. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę włoską rwiemy na małe kawałki. Bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Każdy plaster smarujemy sosem pomidorowym. Następnie nakładamy szynkę i pieczarki. Wszystkie plastry posypujemy tartą mozarellą lub serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 12 - 15 minut aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni
My Chcemy JeśćTakie mięsko super będzie smakowało na zimno z sosem tatarskim, chrzanowym czy czosnkowym. Dodatkowe zdjęcia wstawię później, ponieważ dopiero jest peklowane mięso.Jeszcze dzisiaj możecie to przygotować, ale dopiero jutro piec. Idealne na kolacje świąteczną. Kulkę umyć i osuszyć. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem. Suszone pomidory wyjąć z zalewy i bardzo drobno posiekać,dodać posiekany czosnek, obłożyć nimi mięso oraz(...)lekko nożem nakłuć na głębokość 1 cm. Włożyć szynkę do naczynia żaroodpornego i obsypać świeżo posiekanym tymiankiem, kilka razy obrócić , żeby mięso było obtoczone z wszystkich stron. Grzybki suszone pokruszyć i dodać do mięsa.Polać mięso oliwą ze słoiczka od suszonych pomidorów i dodatkowa zwykłym olejem, znowu dokładnie wymieszać. Mięso powinno być przykryte do 3/4 wysokości. Zamknąć naczynie, wstawić
Kuchnia PokoleńAsparagus is my love. Składniki. 0,5 kg szparagi białe 3 plastry szynki gotowanej 10 dag mozzarella 0,5 szt ciasto francuskie sól cukier zioła prowansalskie 1 jajko czarny sezam Sos. 1 ząbek czosnek 1 łyżka majonez curry koperek sok z cytryny przyprawa do potraw Kucharek(...)Wykonanie. Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, koperkiem, sokiem z cytryny, curry i dodać odrobinę Kucharka. Szparagi obgotować w wodzie z solą i cukrem. Plastry szynki lekko posmarować sosem czosnkowym i posypać startą mozzarellą. Na każdym plastrze położyć 2 - 3 szparagi i całość zawinąć w szynkę. Z ciasta francuskiego wyciąć radełkiem paski i owinąć nimi szynkę. Ułożyć
Kulinarny karnet Christopherakurczaka około 1/2kg. 5 ugotowanych jajek kapusta pekińska 5 ogórków konserwowych 5 plastrów szynki wędzonych grubości (4-5 mm) papryka konserwowa 1 mała cebula 2-3 łyżki ketchupu pikantnego i majonezu, około 100ml śmietany słodkiej 12% WYKONANIE: Ketchup, majonez i śmietankę dokładnie mieszamy - sos filet kroimy w drobną kostkę smażymy z przyprawą gyros i drobno posiekaną cebulą, wrzucamy(...)miski, "piszemy" sosem, kroimy bardzo cienko kapustę dodajemy do naczynia- popisać sosem, następnie warstwa pokrojonych w drobną kostkę ogórków, kapusta pekińska-popisać sosem, przesmażona pokrojona w kostkę szynka, kapusta-popisać sosem, pokrojone w kostkę jajka, kapusta-popisać sosem, pokrojona w paski papryka konserwowa-popisać sosem GOTOWE
Kuchnia Beatytego dobre wino ;) chociaż ostatnio to tylko soczek porzeczkowy... Zrobienie wymaga kilka minut cierpliwości, ale warto...Paluszki z prosciutto Składniki:opakowanie ciasta francuskiego10 plasterków szynki parmeńskiej (prosciutto)sos pomidorowysezamjajko Składniki na sos pomidorowy:2 łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnkułyżeczka oleju z pestek winogronprzyprawa do pizzyoreganosólPrzygotowanie:Wszystkie składniki sosu mieszamy razem na jednolitą masę. Rozkładamy ciasto francuskie(...)smarujemy je przygotowanym sosem pomidorowym, układamy przecięte na pół plasterki szynki i wycinamy je z ciasta. Zwijamy w paluszki, układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Pyszności
Lawendowe Niebowww.mgotuje.pl Dzisiejszy przepis jest z serii szybkich pomysłów na obiad, który nie zajmie Wam wiele czasu. Pierś z kurczaka owinięta w szynkę parmeńską w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli. To pyszne danie, które polubi każdy. Do mięsa możecie podać ryż tak jak ja, kaszę (polecam kuskus lub bulgur), ziemniaki lub podpieczoną
Marta GotujeCamembert z migdałami i pistacjami wg Pascala Szparagi z szynką i jajkami, zapiekane w kokilkach Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem) Szparagi w cieście francuskim z sezamem Szparagi z szynką szwarcwaldzką / parmeńską Piersi kurczaka w kremowym sosie z białymi
Kulinarne Przebojeszklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 2 łyżki sosu pomidorowego Kilka plastrów szynki 5-6 pieczarek 150 g mieszanki warzywnej 100 g sera z niebieską pleśnią 100 g żółtego sera Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy olej oraz rozpuszczone(...)wodzie drożdże. Wszystko mieszamy i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykrywamy ściereczką). Po wyrośnięciu formujemy placek o średnicy 26 cm. Smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz mieszankę warzywną. Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 12 minut. Posypujemy pokrojonym
VioletoweKucharzeniePyszny schab w sosie chrzanowym z szynką parmeńska, szczypiorkiem i czerwonym pieprzem. Możecie zobaczyć także mój przepis na schab w sosie musztardowym . Składniki: 5 kotletów schabu, 400 ml śmietanki 30%, 2 łyżeczki chrzanu Orzech , kilka kawałków szynki parmeńskiej, posiekany szczypiorek, pieprz czerwony ziarnisty, sól, pieprz czarny mielony, olej ryżowy Oleofarm . Przygotowanie: Rozbite kotlety schabu przyprawiamy pierzem i solą
Aga w kuchniSkładniki na ciasto: 2 szklanki mąki torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 200 ml letniej wody Składniki farszu: 15 dag pieczarek kilka plasterków szynki opakowanie sera gouda Sos do pizzy: 150 ml keczupu Kotlin 3 czubate łyżeczki oregano szczypta suszonej bazylii 4 ząbki czosnku Przygotowanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże. Mieszamy(...)Blachę do ciasta smarujemy olejem. Ja do tego wykorzystuję pędzelek kuchenny. Ciasto formujemy w rękach na okrągły placek i wykładamy na blachę. Na ciasto wylewamy sos i równomiernie go rozprowadzamy. Następnie rozkładamy ser, szynkę, a na końcu pieczarki. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Smacznego
Smak mojego domuTradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, z dodatkiem chrupiącego boczku, szynki dojrzewającej i oliwek. Dla mnie idealne połączenie. Jeśli chodzi o sam makaron, to jest to jedna z moich wakacyjnych zdobyczy. Czarny makaron jest barwiony naturalnym czarnym atramentem z kałamarnicy. Makaron ma specyficzną, konsystencję, która nam nie do końca przypasowała. Jest gładki, sprężysty i nieco gumowaty. W smaku raczej(...)różni się od normalnego spaghetti. Przepis dodaję do akcji "Makaron rządzi zdrowo". Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym (Włochy) Składniki: 350g makaronu spaghetti 50 g szynki włoskiej dojrzewającej np. prosciutto 50 g boczku (w cieniutkich plasterkach) około 10 czarnych oliwek 6-7 pieczarek 2 garści rukoli 6 suszonych pomidorów 1/3 zielonej części dymki
Mania Gotowanialucynako z bloga Czary Gary Makaronowe literki z warzywami - przepis z bloga Zapach apetytu Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami - Josia z bloga Kuchnia Josi Makaron z szynką i oliwkami w sosie balsamico - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blogMakaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym - przepis z bloga Gospodyni MiejskaMakaron po sycylijsku zapiekany z bakłażanem i kozim serem - przepis(...)kuchni Spaghetti z tuńczykiem w stylu Livorno - Agnieszka z bloga Czerwona fasolaSpaghetti z buraczanym pesto - lucynako z bloga Czary GarySpaghetti z sosem pomidorowym - Małgorzata Ćwiklińska z bloga Apetyczna kuchnia.pl Tagliatelle z cukinią i szynką parmeńską (con prosciutto e zucchine) - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiemTagliatelle z fetą i szpinakiem - Monika Piotrowska z bloga Malowane smakiem Tagliatelle
Chilli Czosnek i Oliwapomysł na trochę ciekawsze śniadanie. Większość składników każdy pewnie ma w domu. Składniki: dwie bułki 4 plasterki szynki szczypiorek mozzarella sos włoski (Winiary) masło Wykonanie: Bułki przekroić na pół, posmarować masłem, polać sosem włoskim. Na nim ułożyć pokrojone w kostkę plasterki szynki, ułożyć 2-3 plastry mozzarelli i posypać szczypiorkiem. Zapiekać przez kilka minut (do roztopienia mozzarelli) w dobrze rozgrzanym
Pasja Smakuzasadzie to moja wariacja na temat gulaszu… Chudziutkie mięso z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym, podane z kaszą kuskus. Prosty i smaczny pomysł na obiad Składniki:600 g szynki wieprzowej1 duża cebula3 ząbki czosnku1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1 łyżeczka oregano1 łyżeczka pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki bazylii1/2 łyżeczki tymianku1/2 papryczki chilli2 puszki pomidorów (po 400 g)1,5 łyżki koncentratu pomidorowego(...)Pudliszki”około 1 szklanki bulionu 3 łyżki suszonej słodkiej papryki7 suszonych pomidorów (w oleju)szczypta cukruoliwa z oliweksólPrzygotowanie:Szynkę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, rozgnieciony kmin rzymski, oregano, pieprz ziołowy, bazylię, tymianek i delikatnie solimy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy mięso
Oryginalny smakDzisiaj ugotowałam makaron z brokułami. Pełny gar pysznego makaronu, w kremowym sosie. Sos do makaronu przyrządziłam z ulubionymi serami. Oprócz brokułów dodałam również pieczarki i szynkę. Makaron doprawiłam oregano i rozmarynem. Gotowe! Praktycznie i szybko. Makaron z brokułami to pyszne danie na kolację. Resztki swobodnie można zapakować w lunchbox do pracy. Makaron z sosem i brokułami Składniki(...)porcji 1 duży brokuł 250 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku po ½ łyżeczce suszonego oregano i rozmarynu 1 łyżka świeżego oregano 250 g gotowanej szynki 1 łyżka oleju Sos do makaronu 250 ml śmietanki lub mleka 250 g mascarpone 250 g żółtego sera, dojrzałego sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy dijon Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij
codojedzenia