wszyscy:) Sos pomidorowy jest doskonałym dodatkiem, polecam:) 2 duże główki młodej kapusty około kg mięsa z łopatki lub szynki 50 dag ryżu 2-3 cebule smalec sól pieprz majeranek czosnek w granulkach sos: koncentrat pomidorowy śmietana około 200 ml pieprz biały mielony sól do smaku łyżka skrobi Mięso gotuję z odrobiną soli. Po ugotowaniu, studzę
Takie tam pichcenieimportującą te wina. Rozpoczęliśmy od Finca Resalso 2012 ( 100 % Tempranillo dojrzewa 4 miesiące w beczkach dębu francuskiego) to wino: młode, świeże, nieskomplikowane. Będzie doskonałym dodatkiem do kanapeczek z szynką Iberico i pomidorami Kolejne Emilio Moro 2010 – ( 100% Tempranillo dojrzewa 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego) to już zdecydowanie więcej aromatów owocowych – głównie czerwonych owoców oraz lekkie(...)gęsty. Wino bardzo skoncentrowane o długim bardzo przyjemnym finiszu. Będzie doskonale pasować do smażonych roladek z ciasta Won-Ton wypełnionych mięsem z ogona wołu i sosem Pedro Ximenez DeSabor jest również importerem hiszpańskich szynek, wędlin, serów, oliwek oraz oliwy I właśnie kilka rodzajów oliw mieliśmy również okazję zdegustować. Almazara "El Tendre"to firma która powstała w 1839 roku
królestwo garówsłoiku i za pasteryzować . Po miesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie każdy sos do nich pasuje . te co dzisiaj opisze są w sosie paprykowo-śmietanowym . Składniki na klopsiki 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 jajko 1 kajzerka sól , pieprz do smaku Składniki na sos 200g śmietany
Eli Gotowaniemleka 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli Sos beszamelowy: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki tartego żółtego sera sól i pieprz do smaku Dodatkowo 4 parówki 4 plastry szynki ogonówki 2 łyżki tartego sera 3 łyżki bułki tartej 4-6 pomidorków koktajlowych(...)sól i olej i mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Z ciasta smażymy naleśniki - pieczemy z jednej strony. Parówki owijamy szynką. Następnie zawijamy je naleśnikami, upieczoną stroną do zewnątrz. Przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy je z masłem, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy ketchup i doprawiamy solą i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżki majonezu, 16 plastrów szynki, 8 plastrów sera, garść posiekanej natki pietruszki, olej lub oliwa Wykonanie: Musztardę mieszamy razem z majonezem. Gotowym sosem smarujemy placki tortilli następnie posypujemy natką pietruszki. Na każdą tortillę układamy 4 plastry szynki i 2 plastry sera. Zwijamy w rulonik. Na wierzchu smarujemy oliwą lub olejem. Zapiekamy w piekarniku w 170C przez
Passion of Cookingdoprowadzamy resztę składników do stanu, w którym widzimy je powyżej - obrane pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, mozarellę w plastry, szynkę targamy na małe kawałki, a ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Mamy teraz czas na przygotowanie sosu - w misce mieszamy razem śmietanę, jajko, cały starty żółty ser i wszystkie przyprawy. Gdy nasz sosik się przegryza, szynkę wrzucamy(...)patelnię, na niewielką ilość tłuszczu. Powiecie, że wędzonej szynki się nie smaży, a ja powiem, że to rewelacyjnie uwydatnia jej smak ;) Podsmażamy tak, by tylko lekko się zarumieniła, nie chcemy, by nam wyschła. Gdy ziemniaki będą już miękkie (mogą być leciutko twardawe, choć bez przesady), studzimy je i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, a następnie wykładamy pierwszą warstwę
Kulinarne zapędy Kokosawsunęłam na najniższą szynę pieca, aby pizza piekła się przede wszystkim od spodu.Zamiast tradycyjnego sosu do pizzy na bazie passata di pomodoro, wykorzystałam przepyszny dip z pieczonych pomidorów - słodko-kwaśno-pikantny, z dodatkiem octu balsamicznego, który ładnie komponuje się z rukolą. Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) ciasto z przepisu Bei, odsyłam(...)mnie typ 650) 1/2 łyżeczki soli ok. 100 ml wody szczypta drożdży instant 1 łyżka oliwy dodatki: sos z pieczonych pomidorów (lub przecier pomidorowy wymieszany z ząbkiem czosnku, oregano, szczyptą soli i cukru) 2 kulki sera mozzarella 5 plastrów szynki parmeńskiej, pokrojonej na paski 2 duże garści rukoli kawałek sera parmezan lub pecorino Przygotowanie:1. Zrób zaczyn: w małej
Chilli Czosnek i Oliwarazowa czosnkowa pizza* z jajkiem, kukurydzą, pomidorem, szynką i mozzarellą*razowo-pszenna, dodałam granulowany czosnekWytrawne śniadania bywają u mnie rzadko, ale jak już są to (zazwyczaj) jest to jajecznica, ale nie tym razem, tym razem jest pizza, ale jajko musi być, nie ma innej opcji.Idę odkopać walizkę.Jeszcze tylko 4dni(...)już? Wczoraj udało mi się uwiecznić (prawie) wszystko co zjadłam, a więc pokazuje wam jeszcze mój wczorajszy jadłospis. I. Naleśniki z kokosowym twarożkiem, sosem jagodowym* i borówkamiII. czosnkowy wrap* z jajecznicą, szynką, sałatą, pomidorem i szczypiorkiem*z domowej oriszowo-pszennej tortilliIII. Ziemniaczano-serowe knedle ze śliwkami i cynamonem podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym(no i jeszcze większą ilością
More food, love and dreamsmojego bloga, dlatego wymyśliłam tę oto pizzę. Inspiracją był dla mnie właśnie smak pieczonych brukselek, które jako warzywa kapustne, świetnie łączą się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy(...)kulinarny. Polecam :)P.s. Jak widzicie, znowu wykorzystałam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie. Według mnie daje najlepszy możliwy smak. Więcej na jego temat przeczytacie przy przepisie na pizzę z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem. Pizza z brukselką i szynką (na drożdżowym zaczynie) przepis własny ciasto na drożdżowym zaczynie na podstawie przepisu Bei ja zrobiłam 4 małe pizze, ale można
Chilli Czosnek i Oliwakażdy o nim słyszał, ale nie każdy robił. Jest świetnym pomysłem na śniadanie albo kolację. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, dodatkiem smażonego chrupiącego boczku albo szynki parmeńskiej, jak również podane ze szparagami i sosem holenderskim. Robi się je niezwykle szybko i zaskakują zarówno podniebienie, jak i oczy! Koniecznie spróbujcie! Jak zrobić to idealne? Zobaczcie! JAK UGOTOWAĆ PERFEKCYJNE JAJKA W KOSZULCE
Ostra na SłodkoTradycyjne kanapki w ostatnią sobotę zamieniliśmy na pełną witamin, kolorową sałatkę w plackach tortilli. Można do tego zestawu dodać również szynkę lub/i ser żółty, a dressing pomarańczowy zastąpić sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu. Mnie taka orzeźwiająca mieszanka smaków bardziej odpowiadała. Składniki: 6-8 tortilli 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli ok. 10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych
Czerwień i błękitwodą, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy przestudzony i odcedzony ryż, posiekanego selera, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki oraz pokrojoną w cieniutkie, drobne paseczki szynkę konserwową. Z majonezu, ketchupu oraz jogurtu przygotowujemy sos, dodajemy do sałatki, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia w czekoladziedzisiejszym zestawie jedzonka do pracy znajdziecie: Śniadanie : Brioszki z wolno pieczoną szynką z buraczkiem. Lunch : Makaron z cukinią w sosie pomidorowym Przekąska : Ciastko z budyniem (kupne, ale bardzo je lubię) A już wkrótce lżejsze i bardziej wiosenne zestawy ;) Smacznego
Codzienne Gotowaniesałatek szczerze polecam. Najbardziej lubię jego dodatek do sezonowych warzyw: sałaty, ogórka, pomidora, rzodkiewki. Można dodać trochę startego sera, pokrojonej w paski szynki. Na zdjęciu akurat w towarzystwie kotleta mielonego i warzyw. Do samego sosu można użyć octu balsamicznego (jego kolor będzie wtedy ciemniejszy) albo soku z cytryny zamiast octu jabłkowego. A jeśli zamiast jogurtu dodacie musztardę, powstanie taka
bistro mamaprzez ok. 40 minut w 200°C. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części szynkę parmeńską oraz posiekaną rukolę (lub szpinak). Przygotowujemy sos: jogurt blendujemy z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz liśćmi kolendry. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ ze środka (zostawiając trochę
Poezja smakuSkładniki: 70 dag szynki pokrojonej w dowolną kostkę 2-3 łyżki sosu sojowego 1 cebula kilka suszonych grzybków liść laurowy ziele angielskie gałązka rozmarynu sól pieprz kminek mielony woda + maka olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso pokrojone w kostkę wymieszać z sosem sojowym, odstawić minimum na 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso mocno zrumienić na oleju
Kuchnia domowa Animięsem do rękawa piekarniczego i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfannie lub głębokiej blasze i piec 1,5-2 godziny aż szynka będzie miękka i krucha. Szynkę można podawać jako wędlinę lub podgrzane w sosie jako mięso do obiadu
Czerwień i błękit