zagotować zupę. Śmietankę zahartować w odrobinie zupy aby podczas wlewania śmietany do zupy nie zważyła się. Gdy w zupka jest już gotowa wystarczy dodać starty ser żółty. I mamy szybką, łatwą i smaczną zupę serową. Ja osobiście taką zupę podaję z makaronem domowej roboty. W mące robimy dołek i dodajemy jajko, mieszamy widelcem. Składniki zagniatamy dodajemy olej (można olej zamienić
Amatorka kuchennasałaty na to na przemian pomidor i mozzarelle. Na górze posypałam świeżą bazylią i polałam odrobiną sosu do sałatek. Od czasu do czasu lubię zjeść taką sałatkę, która jest szybka w wykonaniu, ale bardzo dobra
Amatorka kuchennażółtko 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki drobno pokrojonego masła Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę siekamy z masłem dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy ciasto. Połowę ciasta wykładamy na dno tortownicy o średnicy 28 cm. Ja resztę ciasto zamroziłam sobie :) Nakłuwamy ciasto i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Ciasto trzymałam około 15min
Amatorka kuchennakotleciki robią co jakiś czas. Najczęściej wtedy gdy już nie mam ochoty jeść mięsa na obiad. Kotleciki jajeczne są bardzo proste i co dla mnie ważne dość szybko się je robi :) Składniki: 8 ugotowanych jajek 2 surowe jajka 2-3 łyżki bułki tartej 2 cebule sól pieprz bułka tarta Przygotowanie: Cebulkę siekamy
Amatorka kuchennaśmietany 2/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto na około 3-5 mm (zależy jakie lubimy ciasteczka) i wykrajać kieliszkiem kółka. Ja tym razem ciasto pokroiłam radełkiem w kwadraty :) Piec około
Amatorka kuchennaBywają dni kiedy nie ma ochoty piec się ciasta lub nie ma lodówce potrzebnych składników wtedy na szybko robię taki oto deserek, który znika w mgnieniu oka i jest uwielbiany przez moje dzieci i nie tylko ;) Składniki: galaretka o dowolnym smaku 250 ml śmietany kremówki 30% pół tabliczki czekolady mlecznej 1 łyżeczka kakao ciemnego
Amatorka kuchennabudyniem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i piec około 35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka Po upieczeniu szybko wyjąć biszkopt i upuścić go z około 60cm na podłogę. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i gotować około 10 minut. Następnie dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia
Amatorka kuchennałyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko ze sobą połączyć. Połowę ciasta zamrozić a drugą część włożyć do lodówki na 15 minut. Masa serowa: Gdy ciasto kruche leży w lodówce można zrobić masę serową. Twaróg zmielić ( ja osobiście tego nie robiłam
Amatorka kuchennapostanowiłam jeszcze upiec pączuśki serowe. Serowe dlatego, ponieważ głównym składnikiem jest serek homogenizowany. Nie piekę ich zbyt często, ponieważ zawsze zapominam o tym przepisie a jest bardzo łatwy i szybki. Składniki: 300g serka homogenizowanego waniliowego 1,5 szklanki mąki 2 jajka 1 żółtko
Amatorka kuchennaoznacza to jednak, że przez 3 dni nie wychodzimy z kuchni:) dlatego nie ma się co zniechęcać tylko wziąć za przygotowanie bo warto. Poza tym tak naprawdę szybko się ją robi. Najbardziej czasochłonny jest pierwszy dzień ze względu na przygotowanie owoców i syropu. Tak przygotowane konfitury możemy potem dodawać do lodów, smarować chleb czy świeże bułeczki (mniam, mniam) albo
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compracy:) Składniki: 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% ok. 1 1/2 litra wody 1 kostka rosołowa drobiowa (wiem, że to grzech :) ale ma być szybko) 1 woreczek ryżu lub makaron-świderki (moja wersja ma ryż) 1 łyżeczka natki pietruszki do posypania Zrobić wywar na kostce rosołowej W oczekiwaniu na zagotowanie wywaru przygotować w kubeczku lub szklance
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdosyć dziwne bo od czasu do czasu lubię zjeść tatara. Jednak mięsa usmażonego pół na pół nie przełknę choćby za sam wygląd... 9. Twoja ulubiona potrawa ? Taka, która szybko znika z talerza ;) 10. Wschód czy zachód słońca? Zachód 11. Owoce czy warzywa? Wypadło na owoce, bo są alfabetycznie przed warzywami :) Teraz pora na moje pytania: 1. Ulubiony film
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comŻelatynę rozpuścić w mleku, wymieszać i odstawić Twaróg i cukier puder przełożyć do malaksera i zmiksować Żelatynę podgrzać w mikrofali lub kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki masy serowej i szybko wymieszać do połączenia składników (ja to robiłam sprężynką) Przełożyć do masy serowej i chwilę wymieszać do momentu połączenia składników Całą masę przełożyć na biszkopty, wygładzić i włożyć do lodówki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRozgrzać olej na patelni i smażyć cebulę, aż zmięknie. Po usmażeniu zachować ten sam tłuszcz - usmaży się w nim wątróbkę Po upływie godziny odlać mleko z wątróbki i szybko ją opłukać pod bieżącą wodą Oczyścić starannie z błonek i pokroić na małe kawałki, przyprawić pieprzem i oprószyć mąką. UWAGA: wątróbkę soli się dopiero na talerzu, już usmażoną. W przeciwnym
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com