naprawiania uszkodzonego kodu DNA, co znacznie obniża ryzyko wielu chorób, w tym nowotworów ! Kiwi nawet długo przechowywane, nie traci swoich wartości odżywczych, w tym witaminy C, która zazwyczaj dość szybko ulega utlenieniu. Uwaga , kiwi zawiera enzymy, które mogą wywoływać alergię, szczególnie u osób uczulonych na owoce papai lub ananasa
Przepisy i porady kulinarneKrajaczki do krojenia gotowanych warzyw. Warto je mieć w swojej kuchni. Gdy robisz sałatkę warzywną są po prostu niezastąpione. Ugotowane i obrane warzywa np. marchewka,pietruszka,seler itp bardzo szybko pokroimy drobniutko na małą kostkę bez wysiłku. Wystarczy nabić ugotowane warzywo na kratkę i przekręcić nim wokół własnej osi. Nie kosztują wiele a bardzo pomagają w kuchni
Przepisy i porady kulinarneoblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. Można także udekorować paskami ciemnej czekolady i kandyzowaną skórką pomarańczową wg. gustu i zdolności artystycznych :-) Babka ta jest soczysta i szybko nie wysycha, a to dzięki dodanym do niej bananom. Warto ją upiec na święta wielkanocne, polecam
Przepisy i porady kulinarnesuszonego kopru. Młode ziemniaki włożone na pół godziny do zimnej osolonej wody, łatwiej będą się obierały. Ugotowane ziemniaki w mundurkach do sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia do krojenia jajek. Aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało, należy dodać do masy niedużą utartą marchewkę
Przepisy i porady kulinarneziaren ryżu. Gdy będziemy nią potrząsać podczas solenia ryż będzie nam rozbijał grudki i przetykał w niej oczka. Nie zapomnijmy także sól przechowywać w suchym miejscu, ponieważ sól bardzo szybko wchłania wilgoć. Pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarneszybko zetrzeć na tarce warzywa np. cebulę , marchewkę lub ziemniaki na placki ziemniaczane, trzemy je ruchem okrężnym, najlepiej zgodnie z ruchem wskazówek na zegarze. Gdy będziemy trzeć warzywa góra-dół lub prawo-lewo po kilku ruchach warzywa zaczną nam się "ślizgać" i będziemy trzeć wolniej. Ten sposób jest oczywiście skuteczny gdy trzemy warzywa na papkę , nie na plasterki czy nitki
Przepisy i porady kulinarnełyżki parafiny i 2 łyżek soli. Następnie całość należy opłukać wodą z dodatkiem soli. Możemy także kupić w sklepach (np. chemicznych) lub w internecie specjalny środek do czyszczenia pieców, szybko i bez problemów wyczyścimy nim piekarnik czy szybę na której są trudno usuwalne zacieki. Polecam
Przepisy i porady kulinarnemyjemy szkło np. szklanki, kieliszki, pamiętajmy o tym że bardzo szybko się ono tłucze, wystarczy trochę nieuwagi i kłopot gotowy. Dlatego zawsze jak myjemy je w zlewie, należy dno zlewu wyłożyć gumową wkładką lub wyścielić grubą ścierką lub ręcznikiem. A po umyciu i wypłukaniu poukładać je na suchej ściereczce
Przepisy i porady kulinarnesprawia, że osobą palącym szybciej marzną kończyny, nos, uszy. Jedynym sposobem,aby to zmienić jest rzucenie palenia. Wtedy nasz organizm zacznie się oczyszczać z toksyn i zauważymy szybką poprawę , będzie nam cieple ! Pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarneśniadaniowym ( nie powinno się układać grzybów na gazetach, ponieważ mogą przesiąknąć farbą drukarską ) i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( około 40 C ). Nie zapomnijmy lekko uchylić drzwiczek piekarnika, aby szybko się nam nie nagrzewał. Gdy już je dobrze zasuszymy, możemy je przechowywać w zamkniętych słoikach lub w lnianych woreczkach, które przechowujemy w suchym miejscu. Tak robiły nasze babcie. Do suszenia grzybów
Przepisy i porady kulinarnechcemy szybko i równo pokroić kiwi na plasterki np. do dekoracji ciast, możemy użyć do tego celu krajaczki do jajek. Dojrzałe kiwi należy obrać ze skórki, włożyć do krajaczki, przycisnąć i gotowe ! W ten sposób uzyskamy równej grubości wszystkie plasterki
Przepisy i porady kulinarnebabkę piaskową dodamy pod koniec trochę rumu, likieru lub koniaku po upieczeniu nasze ciasto będzie miało wspaniały smak, aromat, a także będzie bardziej wilgotne. Ciasto nie będzie tak szybko wysychać podczas przechowywania
Przepisy i porady kulinarne