szybkie - 4648 przepisów (strona:133/310)

Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 252

cebula dymka 5 listków bazylii sól, pieprz PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta: Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min. *W między czasie przygotowujemy składnik na masę do tarty. Schłodzone ciasto wykładamy na folię spożywczą. Przykrywamy folią

kulinarnyJa
Szparagi z masłem cytrynowym, parmezanem i pomidorkami cherry 187

stracić ich smaku i uroku. Zdecydowałem się delikatnie je zblanszować i przesmażyć na maśle z pomidorkami cherry. Do tego świeży rozmaryn i płatki parmezanu.  Proste i szybkie danie dla tych, co na świeże szparagi czekają cały rok. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżych szparagów 10 pomidorków koktajlowych (cherry

kulinarnyJa
Pierś z kurczaka w ziołach z jabłkami 240

moja przyjaciółka zaprosiła mnie do siebie i od niechcenia przygotowała obiad według przepisu swojej erasmusowej koleżanki. Do dziś jest to jedno z moich ulubionych dań. Ciężko je popsuć, jest szybkie w przygotowaniu i wyśmienite! Można zrobić je niedbale jako danie jednogarnkowe, wtedy kroimy wszystko w kostkę i dusimy wspólnie na patelni, można też spróbować podać je w bardziej elegancki sposób

W kuchni wieczorem
Risotto z zielonymi szparagami i łososiem 190

pewno słyszałam podobne stwierdzenie z jej ust w którymś z programów. To danie dla tych, którzy lubią gotować i mieszać w garnkach. W sumie takie proste. W sumie takie szybkie. Jednak te 20 minut stania nad rondelkiem, mieszania ryżu, dolewania bulionu i powtarzania tej czynności jak w transie, spokojnie, bez pośpiechu, wprawia w magicznie przyjemny nastrój.Jeśli chodzi o "techniczne

W kuchni wieczorem
Chleb z dynią na zakwasie żytnim 197

Jakiś czas temu mój zakwas dokonał swojego żywota i przez krótki czas zawiesiłam wyrób domowego pieczywa. Dość szybko jednak doszłam do wniosku, że długo tak nie wytrzymam, bo nadmuchane powietrzem kajzerki zaczęły mi stawać w gardle, a żytnie chleby w piekarniach przypominały, ile jeszcze receptur jest jeszcze do wypróbowania. Nie pozostało mi nic innego jak ponownie zrobić zakwas (robienie zakwasu

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. II - Katie Quinn Davies, "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu" 194

zobaczyłam kilka tygodni temu, że została ona wydana w języku polskim, stwierdziłam, że to znak z niebios i muszę ją mieć. No i mam... i... trochę żałuję, że tak szybko poddałam się impulsowi i nie porównałam wcześniej obu wydań. Jeśli jednak spojrzeć na tą publikację bez porównań do oryginału, to na polskim rynku i tak jest to pozycja wyjątkowa.Zacznę

W kuchni wieczorem
Zaczynamy podróż wokół kuchni świata. Styczeń - kuchnia indyjska! 179

pokrzepiający i rozgrzewający charakter świetnie sprawdzi się w środku zimy.Na czym bazuje kuchnia indyjska?Jeśli przyjrzycie się trochę głębiej kuchniom różnych krajów i przygotujecie kilka klasycznych dań, szybko okaże się, że te potrawy mają kilka wspólnych mianowników. Najczęściej chodzi o przyprawy, zioła, sosy, dodatki, które nadają pozostałym składnikom specyficzny charakter. Kuchnia indyjska bazuje na przyprawach korzennych, czosnku i imbirze. Potrawy

W kuchni wieczorem
Kuchenna ABC - Naan i paratha, czyli chlebki indyjskie 180

nich zarumienione bąbelki. Będziecie widzieć, kiedy są upieczone. Trzeba uważać, żeby ich nie spalić. Może się Wam też przypalać mąka z chlebków. Miejcie pod ręką wilgotne ręczniki papierowe, którymi szybko przetrzecie zbędne spalone resztki mąki

W kuchni wieczorem
Tort Sylwestrowy 191

cukru200 g masła400 g konfitury malinowej (do posmarowania biszkoptu)W garnku zagotuj 500 ml mleka. W pozostałej części rozpuść budyń. Garnek z mlekiem odstaw z ognia, wlej budyń i szybko rozprowadź w mleku. Wstaw z powrotem na ogień i mieszaj przez około 1 minutę aż zgęstnieje. Górę garnka przykryj folią spożywczą i całość odstaw w chłodne miejsce lub do zimnej

Food Square
Granola - przepis podstawowy 183

dodajemy miód i ponownie mieszamy. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy zawartość i pieczemy przez 20-25 minut w 170 stopniach, mieszając co ok.5-8 minut, ponieważ granola szybko się przypala. Po upieczeniu i wystudzeniu dodajemy rodzynki i mieszamy. Przekładamy do szklanego słoika lub metalowej puszki.Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Domowy serek topiony 253

prawdziwą czekoladę, nie przypominam sobie nic "podobnego". Mleko to było prawdziwe mleko, a nie jakieś UHT. Kupowało się je w szklanych butelkach i szybko chowało do lodówki, żeby nie skwaśniało. A jak już skwaśniało, to było tak pyszne, że teraz nic mu nie dorówna. Można było z niego zrobić swojski twarożek...mmmm

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron z białą kiełbasą, pomidorkami i śmietaną - pasta con salsicia, pomodorini e panna di soia 204

Bardzo łatwy przepis na  szybki obiad lub kolację na gorąco. Wystarczy wstawić wodę na makaron i w międzyczasie przygotować smaczny sos na bazie surowej białej kiełbasy,  kilku pomidorów i odrobiny śmietany.SKŁADNIKI200 g surowej białej kiełbasy200 g śmietany  ( najlepiej sojowej )pół szklanki białego wina ( lub odrobinę wody od gotowania makaronu )kilka pomidorów koktajlowych400 g makaronu typu cienkie

zielonacukinka
Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce 386

Dziś przedstawiam pomysł na przepyszną, łatwą i szybką zapiekankę. Ravioli, u mnie z pieczoną dynią, w gęstym, mięsnym sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku i zapieczone pod grubą warstwą mozzarelli i parmezanu. Użyłam ravioli bo akurat miałam je pod ręką, zamiast nich można dodać tortellini, dopasowane smakowo pierogi czy po prostu zwykły makaron. Sos z mięsem mielonym ze szpinakiem i dużą

karmelowy
Śniadanie dla dzieci 187

Bardzo szybkie i bardzo zdrowe śniadanko dla dzieci.Płatki kukurydziane z dodatkiem amarantusa eksponodowanego.Naturalnie wzbogacona całość Cynamonowym Rajem od ZiarenkowoJeszcze ciepłe mleko ! Szybciej nie można !Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Koktajl odchudzający z selera naciowego 2423

odchudzania  3 posiłki – śniadanie, obiad i kolację, w między czasie piję wodę z cytryną, sok pomidorowy, oraz jem twarożek z rzodkiewką, naprzemiennie urozmaicając twarożek jeszcze zielonym ogórkiem, mam nadzieję szybko zauważyć efekty. Potem zacznę wprowadzać bardziej zmodyfikowane, niskokaloryczne dania.Koktajl odchudzający  z selera naciowego i kiwiSkładniki:2 łodygi selera naciowego1 owoc kiwi1 łyżeczka miodu wielokwiatowego1/2 szklanki zimnej wodyPrzygotowanie:Łodygi selera naciowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię