masę ręką, aż wszystkie składniki się wymieszają.Pracując z ciastem filo pamiętajmy, aby płaty z których nie korzystamy w danym momencie, były nakryte zwilżoną ściereczką (ciasto po otwarciu opakowania szybko wysycha). Każdy płat kroimy na dwie części aby uzyskać dwa prostokąty. Każdy smarujemy bardzo cienko, za pomocą pędzelka lub dłoni rozpuszczonym masłem. Nakładamy farsz i zwijamy brzegi, a następnie toczymy
Poezja smaku759Mija właśnie kolejny rok. Też odnosicie wrażenie, że niesamowicie szybko? Przez te dwanaście miesięcy tyle się wydarzyło, aż niepojęte.Sylwester to czas dobrej zabawy, żegnania sporów, podsumowywań i kończenia pewnych spraw. Przewracamy kartkę, aby rozpocząć nowy rozdział w życiu, wraz z wybiciem północy, lejącym się strumieniami szampanem, wiwatami na cześć Nowego Roku i wirującymi w powietrzu serpentynami. Przydałoby się też
W kuchni Karmel-itkiciasta wałkujemy bardzo cieniutko i specjalnym nożykiem kroimy faworki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz (ja smażę na oleju). Na rozgrzany olej wrzucamy po kilka faworków. Gdy będą miały złoty kolor szybko wyjmujemy i posupujemy cukrem pudrem.Smacznego
Salonik smakówtwardo jajkami) kroimy w dość drobną kostkę. Cebula musi być naprawdę drobniuteńka. Dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy i... gotowe! :)Nie ma nic pyszniejszego niż sos tatarski! Szczególnie ten konkretny (szybki, łatwy, mocno grzybowy). Grzyby grają pierwsze skrzypce i tak ma być! :) Borowiki i podgrzybki czarują pod pierzynką z majonezu a pieczarki i korniszony to od zawsze para idealna
Wypisz Wymalujrodziny. Aby rok 2015 przyniósł nowe, ciekawe wyzwania, rozwój w wielu dziedzinach życia i miłe momenty. Do zobaczenia w styczniu!A wiecie, że blog właśnie kończy 2 lata? Szybko minęło
CoolinarniePLroku kompot wzbogaciłam suszonymi gruszkami, a także jedną wędzoną oraz śliwkami "zwykłymi" i suską sechlońską. Smak oczywiście był bardzo wyrazisty, ale wypiliśmy go ze smakiem i bardzo szybko zniknął ze stołu :-).Oczywiście do swojego kompotu możecie dodać ulubione owoce, nawet i świeże jabłka czy gruszki, ja prezentuję Wam wersję, którą przygotowałam w tym roku.Czytaj więcej »Ten i więcej
Pora coś zjeśćmiksowałam z cukrem do czasu, aż cukier przestał zgrzytać. Potem dodawałam po jednym jajku nadal miksując, w następnej kolejności była kremówka, mąka ziemniaczana i ekstrakt waniliowy. Miksowałam krótko i szybko, tylko do połączenia się składników, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Na samym końcu dodałam pokruszoną chałwę i wmieszałam ją w masę łyżką. Masę serową wlałam do tortownicy na spód ciasteczkowy
Blondynka GotujeZbliża się Sylwester i na pewno jeśli przygotowujecie imprezę u siebie w domu, szukacie pomysłu na szybkie i łatwe przystawki. Dlatego przedstawiam dzisiaj klasyk, który sprawdzi i obroni się wszędzie, a i na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Klasyczna włoska bruschetta, czyli drobno pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylią i pietruszką, zapiekane z mozzarellą i parmezanem na chrupiącej bagietce
karmelowytylko czekać drugiej serii.Tym samym dzisiejszy post to mała porada dla naszych przyszłych Bohaterek, którą przygotował Brasileiro szczerze rozbawiony mą opowieścią o zdolnościach kulinarnych Bohaterek pierwszej serii. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu, zawiera ulubiony składnik - spaghetti ale też i kawałek mięsa. Podsumowując Drogie Panie - zapunktujecie.Zacznijmy od przygotowania Spaghetti:Do garnka wlewamy oleju tak aby przykryć dno. Na rozgrzany olej wsypujemy
Smaki BrazyliiBrazylii generalnie temperatury są wysokie, dla ochłody zaczęto dodawać lodu. No ale że większość Brazylijczyków kocha napoje słodkie a nie cierpkie, zaczęto myśleć czego dodać słodkiego? Odpowiedź przyszła szybko - oczywiście tego czego na plantacji trzciny cukrowej było pod dostatkiem czyli cukru z trzciny cukrowej. I tak powstała caipirinha a nazwa jej wzięło się od twórców tego drinku czyli caipiras
Smaki Brazyliijajka- 3 łyżki słodkiej śmietanki- 3 łyżki rumu- esencja migdałowa Do przesianych sypkich składników ścieramy na tarce margarynę. Rozcieramy palcami na drobną kruszonkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i łączymy, szybko zagniatając. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc (a minimum – 2 godziny). Orzechy, do masy, zawsze wcześniej podpiekam na patelni lub w piekarniku, wydobywa
mojewypiekiinietylkotortelloni. Zupa wyszła pyyysznie ostra, z delikatnie łagodzacą nutą cynamonu. Idealna na jesienno zimowe i zakatarzone dni - baaaaardzo rozgrzewająca i tak samo pożywna. Z gatunku obiadów „jednogarnkowych, na szybko”. Więcej czasu zajęło mi przygotowanie wspisu na bloga, niż gotowanie tej zupy. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Zupa pomidorowa z tortelloni i cynamonem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkospiżarni”. Kolejny produkt, to mleko kokosowe. Posiadając te dwa – obiad mamy, „jak w banku” – a może nawet pewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego
mojewypiekiinietylkookresie karnawału zawsze furorę robią przystawki. Ich wielką zaletą jest to, że możemy je przygotować szybko i prawie ze wszystkiego, oczywiście warunkiem jest świeżość składników. Przygotowując, musimy jednak trochę więcej uwagi poświęcić na sposób ich podania. Idealnie do przygotowania przystawek nadają się krakersy i … Składniki: - opakowanie krakersów solonych- łosoś wędzony w plastrach- ser feta- serek mascarpone- rukola, skórka z limonki
mojewypiekiinietylkopewno o nim słyszał. Dania chińskie słynne są na całym świecie ze swoich smaków, oryginalnych przypraw i sposobów przygotowywania. Chińszczyzna – prosta, pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki: - 2 filety drobiowe (ok.600g)Marynata:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól, pieprz, czosnek, chilliWarzywa:- 1 marchew- 2 cebule (biała i różowa)- 1 główka czosnku- papryka czerwona i zielona
mojewypiekiinietylko