związku z rozpoczętą dla mnie majówką, mam dla Was szybki, prosty przepis na zbożowo-owsiane ciasteczka. Szczerze godne polecenia dla lubiących zdrowe przekąski, dobre do pracy, autobusu czy szkoły. Mam nadzieję, że wypróbujecie, bo naprawdę warto dla nich zgrzeszyć. Nie chcę nazywać ich dietetycznymi, ale w sumie, jak dla mnie takie właśnie są. Mają cukier, ale przeważa mimo wszystko
Słodkie Przyjemnościminut.W tym czasie przygotowujemy masę czekoladową.Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokruszona na kawałki czekoladę i gotujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy budyń rozprowadzony w 3 łyżkach mleka. Szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Zdejmujemy z gazu, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i nalewką na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy stopniowo zimny budyń czekoladowy. Masę
Słodkie Przyjemnościspędzę na działce, konstruując meble ogrodowe z palet. Mam nadzieję, że się uda. eM. w pełni gotowy stoi nade mną i czeka aż skończę pisać post. Więc, dziś będzie szybko i tradycyjnie idealne na weekend. Naleśniki z truskawkami i białym serem. Cudownie chrupiące nadające się na śniadanie, obiad, deser czy kolacje. Wybierzcie sami kiedy będziecie mieli na nie ochotę. Miłego
Słodkie Przyjemnościpogoda! Jak dalej będzie tak padać, to wszystkie owoce sezonowe znikną tak szybko jak się pojawiły. Mogłoby już przestać. Zima była na tyle długa, że wysoka temperatura mi jeszcze w tym roku nie przeszkadzała i mogłoby tak pozostać. No nic, pozostaje mieć nadzieję i liczyć, że wynikną jakieś pozytywy z deszczu. Na przykład więcej jagód! Nie obraziłabym się
Słodkie Przyjemnościchyba prostszego chleba niż ten drożdżowy. Szybki, prosty i co najważniejsze, bardzo smaczny! Choć nie jestem wychowana na domowym, wypiekanym w ceglanym piecu chlebie, zawsze gdy przygotowuje sobie ten bochenek, mam wrażenia jakbym znała ten smak od zawsze. Chrupiąca skórka, ziarenka maku i słonecznika, a do tego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb
Słodkie Przyjemnościcukru3,5 szklanki mąki4 łyżki wody3 gruszki2 duże brzoskwiniejajko+cukier do posypaniaSposób przygotowania:Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone na kawalki masło - całość zalewamy wodą i szybko ugniatamy - możemy to zrobić za pomocą malaksera lyb ręcznego miksera.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je do formy od tarty albo tortownicy.Na środek ciasta wykładamy umyte
Słodkie PrzyjemnościSzybki, prosty sposób na zjedzenie smacznego śniadania. Wystarczy jogurt naturalny, płatki ryżowe dostępne w każdym hipermarkecie i świeżutkie, słodkie maliny. Całość okraszona jest nutką cynamonu. Uwielbiam takie śniadania, szczególnie w piątkowe poranki, gdy za pasem weekend, a Ty?" Składniki na 1 porcje:1/3 szklanki płatków ryżowychszklanka świeżych malinmielony cynamonjogurt naturalny - 150 mlSposób przygotowania:Do wysokich, wąskich naczyń wlewamy zimny
Słodkie PrzyjemnościSzybko robi się ciemno, jest coraz zimniej, a ja? Ja czekam na ferie. Ferie, których w sumie mieć nie będę, bo nie jestem już w szkole podstawowej, tylko na studiach. A gdy na studiach mam wolne to jestem w pracy. Takie życie studenta, ale ja mimo wszystko czekam z niecierpliwością na wolny okres świąteczno-noworoczny. Ale na to jeszcze nadejdzie
Słodkie Przyjemnościwodą, albo mikrofali. Następnie dolewamy kieliszek espresso i mieszamy.Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i zmielonymi przyprawami, dodajemy cukier puder i ekstrakt cynamonowy, dolewamy ciepły miód i szybko zagniatamy.Przygotowane ciasto przekładamy do woreczków foliowych ( ja dla ułatwienia podzieliłam sobie je na 3 części aby po wyjęciu z lodówki móc wałkować mniejsze kawałki, można jednak włożyć do jednej torebki
Słodkie Przyjemnościcukru łyżka mąki kukurydzianejłyżka kakao1/2 puszki kajmaku ( 255 g )Sposób przygotowania:Przygotowujemy kruszonkę - Obie mąki (pszenna i kukurydziana) cukier i kakao mieszamy w niewielkiej miseczce, dodajemy mąkę i szybko zagniatamy tworząc małe okruszki. Gotową kruszonkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę na babeczki.Mąkę, oba cukry, kakao i proszek
Słodkie Przyjemnościmąki100 g masłapół łyżeczki soli2 żółtkajajko400 g sera białego tłustegozielony ogórekkilka łodyżek szczypiorku2 pomidorypaprykalistki świeżej bazyliiSposób przygotowaniaDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, żółtka, miękkie masło i jajko. Całość szybko zagniatamy – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.Gotowe ciasto wstawiamy owinięte folią spożywczą do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto
Słodkie Przyjemnościekstraktu cynamonowego6 jabłek3 łyżki cukru1,5 łyżeczki cynamonu200 ml śmietanki 30%garść orzechów arachidowychSposób przygotowaniaDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, miękkie masło, ekstrakt cynamonowy i jajko. Całość szybko zagniatamy – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.Gotowe ciasto wstawiamy owinięte folią spożywczą do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto
Słodkie Przyjemnościekstraktu np. cynamonowegoSposób przygotowania:Do miski wrzucamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, roztrzepane jajko i żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym (kogiel mogiel). Dodajemy ulubiony ekstrakt i całość szybko zagniatamy.Jeżeli przygotowujecie kruche spody pod ciasto lub babeczki – ciasto nie musi być zwarte, można posłużyć się kruszonką którą wysypujemy do formy i lekko zagniatamy, tak aby nie było dziur
Słodkie Przyjemnościpunkcie truskawek. Z początku korzystałam z zagranicznego importu, jednak nareszcie mogę bez ograniczeń zajadać się polskimi owocami. No może są pewne ograniczenia finansowe, ale wiecie o co chodzi! Dziś szybki weekendowy deser, idealny po sytym, rodzinnym obiedzie. Lekki, soczysty i mało słodki, choć głównym składnikiem jest kogiel mogiel. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo na pewno nie pożałujecie!Składniki:4 żółtka50
Słodkie PrzyjemnościChoć przede mną pełno pracy w ciągu najbliższego miesiąca, z taką pogodą jak wczoraj czy dziś czuję szybko zbliżające się lato i długie samochodowe podróże. Są tego plusy i minusy. Plusów wymieniać chyba nie muszę, z minusów to zdecydowanie lenistwo i niechęć do pracy, a przecież nikt za mnie pracy magisterskiej nie napisze do końca. Ale może znajdą się chętni
Słodkie Przyjemności