konkretnym przypadku wymagało to naprawdę duuuużo cierpliwości. Kuszący wygląd, nieziemski zapach. Jest to najlepszy z serników i najlepszy ze sposobów jego pieczenia. Kto nie spróbował jeszcze, niech szybko nadrobi zaległości, bo naprawdę warto. A przede mną, jeszcze sernik czekoladowy z wiśniami… Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sernik „Zebra” appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoCiebie Internet?Danie, które króluje, Twoim zdaniem, nad wszystkimi.Najlepszy program kulinarny…Bez czego się chleba nie upiecze?Jakie masz korzyści z prowadzenia bloga?Ciasto, z którym najbardziej lubisz „pracować”.Szybkie danie dla zabieganych…Twoja ulubiona książka, to…Twój kulinarny majstersztyk.Zapraszam do zabawy! *******************************************************************************************************************************To moja III nominacja, za którą serdecznie dziękuję. Tym razem od Autorki bloga Ciasteczkologia. Oto zadane mi pytania
mojewypiekiinietylkoKażdy w domu ma coś, z czego może szybko przygotować deser. Mogą to być bezy, ciasteczka, śmietana… itp. Oprócz tego, co najważniejsze, ja zawsze mam… zamrożone cytryny. Z takich składników błyskawicznie zrobimy deser z mrożoną cytryną. Składniki: - 250ml śmietanki fresh cream- 1 łyżeczka cukru pudru- bezy (mogą być gotowe)- ciasteczka amaretti (gotowe)- mrożona cytryna- do ozdoby kawałek świeżej cytryny
mojewypiekiinietylkoponownie delikatnie łyżką wymieszać. Racuszki z twarogu smażyłam na patelni naleśnikowej, z niewielka ilością oleju kokosowego, na średniej temperaturze (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron, na rumiano.Racuszki z twarogu podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem owoców, kleksem śmietany, czy też
mojewypiekiinietylkowody- listki mięty Galaretkę kroimy na kawałki, zalewamy 285ml wrzącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia. Dolewamy 215ml zimnej wody, ponownie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Jeżeli deser chcemy „na szybko”, to kieliszki z galaretką ustawiamy, przechylone w zamrażarce. Można też ustawić je w lodówce, czy innym chłodnym miejscu – w ten sam sposób i zostawić do rana, do zastygnięcia. Śmietanę ubijamy
mojewypiekiinietylkoChyba najbardziej uwielbiane przez dzieci, ale nie tylko. Mielone kotlety rybne, to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Sama ich dawno nie robiłam, ale moja koleżanka Ala, mieszkająca w Norwegii, mająca stały dostęp do świeżej ryby, ostatnio mi o nich przypomniała. I stąd właśnie dzisiejszy przepis. Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza- 1 czerstwa bułka- 1 jajko
mojewypiekiinietylkoPotrawa z grilla lub z piekarnika. Jak kto lubi, jak kto woli lub, jak… pogoda pozwoli. Szybkie, proste i uwzględniające nasze ulubione smaki danie – szaszłyki drobiowe z… morelami. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)- marynata:- olej sezamowy, sos sojowy, sos ostrygowy, cytryna, mleko kokosowe- pieprz, chilli w płatkach, papryka wędzona, czosnek granulowany Dodatkowo: - ok. 200g suszonych moreli- 1 czerwona
mojewypiekiinietylkogalaretka pomarańczowa i, ewentualnie, brzoskwiniowa. Cytrynową w zasadzie też możemy użyć, ale wrzątek musimy zabarwić lekko herbatą w saszetce, bo żółty kolor do piwa raczej nie pasuje. Tak więc szybki deser na niedzielę, dzięki anonimowemu autorowi, któremu gratuluję pomysłu. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Piwo z galaretki appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkosolą morską, grubo zmielonym pieprzem oraz posiekaną bazylią. Na wierzch kładziemy plasterki zrumienionej szynki parmeńskiej. Ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem na 15 minut.Danie praktycznie w pół godziny. Lekki, szybki obiad lub kolacja. Dla amatorów ciasta francuskiego, pomidorów… i nie tylko. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską bardziej kojarzy się z latem, kiedy słońce wydobywa słodycz pomidorów
mojewypiekiinietylkozagotowujemy i podajemy.Mój poświąteczny bigos ze słodkiej kapusty jest lekki, bez zbędnego tłuszczu, czy dodatków smażonych. W smaku bogaty, a także pożywny. Podany z rogalikiem sezamowym będzie stanowić szybki obiad lub kolację. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Bigos ze słodkiej kapusty appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkokluski. Gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. Z podanych proporcji wyszło mi 20 sztuk klusek śląskich.Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym, to danie proste, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Moja wersja powinna zaspokoić apetyt wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej… i nie tylko. Danie jest kolejnym przykładem na wielkość prostoty nad przepychem. Jest
mojewypiekiinietylkokilka kropli esencji cytrynowej ) Przesianą mąkę, proszek i cukier mieszamy w misce. Dodajemy margarynę (o temp. pokojowej) i palcami łączymy z mąką na kruszonkę. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zarabiamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części, umieszczamy w woreczkach i wkładamy do zamrażarki na 45 minut. W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka. Umyte obieramy i wydrążamy
mojewypiekiinietylkosmakoszy… i nie tylko – brie panierowany, na sałatce z cukinii. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu. Wiecej czasu zajmie chyba opracowanie przepisu, niż samo jej przygotowanie. Składniki: - serek brie- panierka (migdały, sezam)- 1 jajko- olej arachidowy Sałatka: - cukinia- sok z ½ cytryny- różowa sól himalajska- olej sezamowy Z umytej cukinii odcinamy końcówki i szatkujemy na cienkie długie plastry (najlepiej
mojewypiekiinietylkociasta)- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki- sól, świeżo zmielony pieprz Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło – siekamy (ja zimne masło ścieram na tarce). Dodajemy sól żółtko i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Gotujemy w posolonej wodzie kaszę (zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli
mojewypiekiinietylkodomowy)- 4 jajka- 2 łyżki cukru z wanilią- ok. 400g mąki tortowej (ilość zależy od wilgotności twarogu) + do podsypywania- sól Dzień wcześniej zrobiłam twaróg. Ponieważ leniwe robi się szybko, na wstepie wstawamy w dużym, szerokim garnku, posoloną wodę do zagotowania. Kolejno, twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem (domowy jest tak delikatny, że nie wymaga mielenia), dodajemy żółtka, cukier
mojewypiekiinietylko