szybkie - 4648 przepisów (strona:117/310)

Konfitura z pomarańczy 137

oznacza to jednak, że przez 3 dni nie wychodzimy z kuchni:) dlatego nie ma się co zniechęcać tylko wziąć za przygotowanie bo warto. Poza tym tak naprawdę szybko się ją robi. Najbardziej czasochłonny jest pierwszy dzień ze względu na przygotowanie owoców i syropu. Tak przygotowane konfitury możemy potem dodawać do lodów, smarować chleb czy świeże bułeczki (mniam, mniam) albo

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa pomidorowa w 5 minut 161

pracy:) Składniki: 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% ok. 1 1/2 litra wody 1 kostka rosołowa drobiowa (wiem, że to grzech :) ale ma być szybko) 1 woreczek ryżu lub makaron-świderki (moja wersja ma ryż) 1 łyżeczka natki pietruszki do posypania Zrobić wywar na kostce rosołowej W oczekiwaniu na zagotowanie wywaru przygotować w kubeczku lub szklance

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
LIEBSTER BLOG AWARD 144

dosyć dziwne bo od czasu do czasu lubię zjeść tatara. Jednak mięsa usmażonego pół na pół nie przełknę choćby za sam wygląd... 9. Twoja ulubiona potrawa ?  Taka, która szybko znika z talerza ;) 10. Wschód czy zachód słońca? Zachód 11. Owoce czy warzywa? Wypadło na owoce, bo są alfabetycznie przed warzywami :) Teraz pora na moje pytania: 1. Ulubiony film

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik na zimno z borówkami i brzoskwiniami 140

Żelatynę rozpuścić w mleku, wymieszać i odstawić Twaróg i cukier puder przełożyć do malaksera i zmiksować Żelatynę podgrzać w mikrofali lub kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki masy serowej i szybko wymieszać do połączenia składników (ja to robiłam sprężynką) Przełożyć do masy serowej i chwilę wymieszać do momentu połączenia składników Całą masę przełożyć na biszkopty, wygładzić i włożyć do lodówki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Drobiowa wątróbka z cebulką - po prostu:) 177

Rozgrzać olej na patelni i smażyć cebulę, aż zmięknie. Po usmażeniu zachować ten sam tłuszcz - usmaży się w nim wątróbkę Po upływie godziny odlać mleko z wątróbki i szybko ją opłukać pod bieżącą wodą Oczyścić starannie z błonek i pokroić na małe kawałki, przyprawić pieprzem i oprószyć mąką.  UWAGA: wątróbkę soli się dopiero na talerzu, już usmażoną. W przeciwnym

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Waniliowy sernik na zimno z truskawkami i galaretką 197

wystudzenia Żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl. wody, wymieszać i odstawić Serek z cukrem pudrem przełożyć do malaksera i wymieszać Żelatynę podgrzać w mikrofali, dodać 2 łyżki masy serowej i szybko wymieszać do połączenia składników (ja to robiłam sprężynką) Przełożyć do masy serowej i chwilę wymieszać do momentu połączenia składników Masę serową przełożyć do prostokątnej brytfanki i włożyć do lodówki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa pieczarkowa 162

zwykle zabielona śmietaną. Po prostu lubię takie zupy. Uwielbiam śmietanę, nic na to nie poradzę:) Co z tego, że tłusta?:) Zupę robi się szybko. Wszystkie składniki się kroi i zalewa wodą. Gotuje do miękkości i dodaje ugotowany makaron (można z niego zrezygnować).  Ot, cała filozofia:) Składniki: 30 dag pieczarek 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pietruszka kawałek pora

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szaszłyki z suszonymi pomidorami (tapenadą pomidorową) 158

taka potrzeba dolewamy troszkę oleju, ale niedużo) i na małym ogniu smażymy szaszłyk z każdej z czterech stron. Dzięki temu, że mięso było bardzo mocno ubite - szaszłyk smaży się szybko Podałam z ziemniakami ubitymi z koperkiem i kiszoną kapustą. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Serce na... talerzu - jajecznica w parówce 197

Szybkie śniadanie dla lubiących parówki i jajecznicę. Inspiracją było zdjęcie znalezione u Broni , ale ponieważ ja nie lubię pływającego jajka, to zrobiłam w parówce jajecznicę:) Skladniki: 2 parówki 2 jajka szczypiorek sól dwie wykałaczki Parówki obieramy i rozcinany wzdłuż zostawiając jeden koniec nieprzecięty Wywijamy parówki lewą stroną do zewnątrz i "spinamy" wykałaczką Rozgrzewamy masło na patelni i układamy na niej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Paprykarz 161

Danie jednogarnkowe, szybkie w wykonaniu i sycące. Miałam trzy czerwone papryki, które musiałam już wykorzystać. Podobnie było z boczkiem. Wpadłam więc na pomysł wykonania paprykarza. Dokupiłam tylko pieczarki. Paprykarz robiłam wczoraj, ale d ania jednogarnkowe mają to do siebie, że są lepsze na drugi dzień gdy przez noc przejdą wszystkimi składnikami. Składniki: 3 czerwone papryki 1 puszka pomidorów

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kompot z jabłek 127

jeśli kompotu nie wypijemy od razu, to należy go trzymać w lodówce. W przeciwnym razie, przy takiej temperaturze jaka jest na zewnątrz, kompot zacznie pleśnieć. Takie proste.  Takie szybkie. I jakie zdrowe... Smacznego :) Biorę udział w akcjach

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pasta jajeczna 129

pasta to kolejny smak dzieciństwa. Mama często robiła taką pastę. Wczoraj na kolację kanapki z nią zjadła moja córka:) Prosta i szybka do wykonania. Kanapki z pastą jajeczną można zjeść na śniadanie i na kolację. Składniki: 3 jajka 1 łyżka posiekanego szczypiorku kawałek (nieduży) cebuli 1 łyżeczka masła sól pieprz Jajka ugotować na twardo (żeby ładnie się obrały - gorące wyjąć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tatar z łososia ze smaczliwką. Kilka porad dotyczących awokado 211

mojego brata). Bardzo zdrowe, bogate w witaminy A i C oraz żelazo, awokado zalecane jest dla osób z anemią. Poza tym nie zawiera dużej ilości cukrów. Robi się bardzo szybko i nieskomplikowanie:) Składniki: 100 gramów wędzonego łososia 1 dojrzałe awokado  sól plasterki cytryny do dekoracji (opcjonalnie) W tym miejscu chcę podpowiedzieć, co zrobić gdy zakupione awokado nie jest zbyt

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tarta z budyniem i borówkami 163

Był już sernik na zimno z borówkami , a dzisiaj, również z tymi owocami, bardzo prosty i szybki deser. Jedynie czas oczekiwania na schłodzenie ciasta w lodówce może uczyć nas cierpliwości:), ale uważam, że warto. Czas na tartę z budyniem śmietankowym i borówkami! Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm: 200 gramów mąki 100 gramów miękkiego masła

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com