Czasem najprostrze rzeczy bywają najlepsze. Jak już pewnie wiecie, jestem ogromną fanką wszystkich dań, które są nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu, więc na blogu nie może zabraknąć...klusek leniwych :) W zasadzie wystarczą 3-4 składniki, które zazwyczaj mamy w swoich lodówkach i w kilkanaście minut możemy zrobić fajny obiad lub podwieczorek. Te kluseczki do najzdrowszych co prawda
Zawsze głodna!pewność, że w słoiczku mam 100% orzechów, bez dodatku wątpliwej jakości tłuszczu czy cukru. Każdemu miłośnikowi masła orzechowego polecam spróbować zrobić je samemu. Robi się naprawdę łatwo i szybko, w dodatku możemy zrobić kilka wersji,np. kremowe lub z kawałkami chrupiących orzechów, z cynamonem, z kawałkami czekolady...co kto lubi :) Przepis podstawowy 500 g orzechów ziemnych (waga orzechów bez łupinek
Zawsze głodna!też był wyjątkowy. Tak powstała panna cotta z białą czekoladą i wanilią z dodatkiem sosu z owoców leśnych. Deser idealny na romantyczny wieczór we dwoje (a już niedługo Walentynki). Szybki (nie licząc czasu chłodzenia) i nieskomplikowany w wykonaniu. I przede wszsytkim pyszny :) Żeby było jeszcze bardziej elegancko i wyjątkowo, deser podałam w kieliszkach do wina. Część nałożyłam też
Zawsze głodna!ciasto nie wchłaniało tłuszczu). Ciasto powinno wyjść gęste. Cały olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy na dużym ogniu, aż wrzucona do niego na probę odrobina ciasta zacznie skwierczeć i szybko się rumienić. Na tym etapie zmniejszamy ogień i zaczynamy smażyć pączusie. Łyżką nabieramy sporą ilość ciasta i i zsuwamy je (można sobie pomóc palcem) na goracy olej. Bardzo uwazamy
Zawsze głodna!Zaczynamy od kruchego ciasta: wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy przy pomocy ostrego noża, dodatkowo siekając masło na drobniejsze kawałki. Gdy będzie konsystencji mokrego piasku, szybko zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Teraz karmelizujemy pomarańcze - Na szeroką patelnię wsypujemy cukier puder, zalewamy wodą i podgrzewamy
My Culinary ArtSzybkie śniadano dające mnóstwo energii :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniadojrzałe banany - sok wyciśnięty z 1 cytryny - 300 ml śmietany 30 % Wykonanie: Herbatniki dokładnie rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć formę do tart przygotowanym "kruchym ciastem na szybko". Cukier rozpuścić w rondlu i delikatnie podgrzewać, aż zacznie zmieniać barwę na brązową. Następnie dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia, wystudzić. Pokrojone
Kuchenne syntezypiekarni. Sobota idealnie ku temu sprzyja. Wstałam wcześniej i przygotowałam nieco podkręconą wersję pospolitej kanapki. I tak oto powstał domowy burger z jajem sadzonym, którego mój mąż zjadł tak szybko, że nawet nie dał mi ani kawałeczka. Częstujcie się moi drodzy, bo wystygnie! :) Domowy burger z jajem sadzonym Receptura na jednego burgera: - 1 bułka wieloziarnista - 1 jajo od szczęśliwej
Sajkofanka smakuweekend szybka sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami, szynką, kukurydzą konserwową, pomidorami koktajlowymi. Czytaj więcej
Ana Mari's worlddłuższego czasu zaczęłam dość regularnie zamiast obiadu, jeść pełnowartościową sałatkę, można ją szybko przygotować i zabrać ze sobą do pracy. Jest bardzo smaczna, zdrowa i zdecydowanie mniej kaloryczna. A wiosna niedługo ;-) SKŁADNIKI: - garść rukoli - garść roszponki - jajko ugotowane na twardo - pomidorki koktajlowe - 3 czarne oliwki - kapary zielone - ogórek zielony - siemienie lniane - kilka kostek sera feta (o zmniejszonej ilości tłuszczu
SMYKWKUCHNISzybka i smaczna sałatka. Brokuł z kurczakiem doskonale współgra na półmisku. Poza tym sos czosnkowy z curry dodaje sałatce wyrazistego smaku. Polecam SKŁADNIKI: 1 brokuł 1 filet z kurczaka -mały 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurty naturalnego sól, pieprz WYKONANIE: Brokuł płuczemy, oddzielmy różyczki i gotujemy
W kuchennym oknie Ewyprzez chwilę. Podawać z łyżką śmietany i uprażonymi pestkami dyni. Dynia 'Blue Ballet' - niebieska z zewnątrz, żółta w środku Świeżą dynię wystarczy pokroić w grube kawałki - gotuje się bardzo szybko Dynia mlekiem i bulionem płynąca ;) Uprażone pestki dyni to doskonały dodatek do zupy kremu
W SMAKkurek (pieprznika jadalnego) jest jednym z moim ulubionych sosów grzybowych. Robi się go bardzo szybko, a przyprawiony tymiankiem smakuje naprawdę obłędnie. Świetnie pasuje do delikatnych mięs, takich jak polędwiczki wieprzowe. Sezon na kurki w pełni, więc koniecznie wybierzcie się do lasu! Wybierzcie się na kurki, sezon w pełni! Składniki: 1/2 małego pora 250 g kurek 1 łyżka masła 1 łyżeczka
W SMAKczasie przygotowałem sos pieczarkowy i wstawiłem do gotowania ryż). Na dużym ogniu rozgrzać na patelni olej (używam tego z pestek winogron - nie przypala się i jest pawie bezwonny) i szybko obsmażyć mięso z obu stron (dzięki temu będzie ono bardziej soczyste). Zmniejszyć ogień do średniego i smażyć po ok. 4 - 5 minut z obu stron. Gdy mięso będzie prawie gotowe
W SMAKrybą z rodziny łososiowatych. Duże okazy mają prawie identyczne właściwości użytkowe i smakowe jak łososie. Łuska pstrąga jest bardzo drobna, nie ma potrzeby jej usuwania. Dzięki szybkiemu wzrostowi pstrąg zaczął być hodowany na wszystkich kontynentach. Do Polski trafił w XIX w. Przygotowując pstrąga, doprawiam go tylko nieznacznie, żeby nie przytłumić jego wyrazistego smaku. Składniki (dla dwóch osób
W SMAK