Szynka i ser to takie podstawowe połączenie, które zawsze fajnie smakuje. Szynka i ser na kanapce? Ok. Jako dodatek do mięsa? Pewnie. Razem z ciastem francuskim
Smaki Na TalerzuSklepowa tortilla, choć ułatwia życie to zawsze budzi we mnie mieszane uczucia. Patrząc na skład i wygląd placków mam przekonanie, że takie jedzenie nie może być
Dieta bez mlekaJeśli jesteście aktualnie na diecie, albo chcecie zmienić swój sposób odżywiania to polecam na początek naszą propozycję. Sałatka z pomidorami i mozzarellą to bardzo prosta propozycja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiejszy dzień nie mogę zaliczyć do udanych…. byłam u dentysty…. jejku jak ja nie lubię swoich zębów. Na obiad planowałam przygotować życzenie dzieci –
Magiczny GarnekWszyscy uwielbiamy słodycze i to pod różną postacią (dlatego pewnie wpisy właśnie o nich cieszą się największą popularnością). Ostatnio chodziły mi po głowie różne przepisy. Jeden
PaleoLifeŚledzie z selerem, jakoś nie bardzo mi pasowało to połączenie ale jak zapewniała osoba od której jest przepis że są znakomite i warte spróbowania i że
Moje Małe CzarowaniePrzyznam się, że kalafiora jeszcze do niedawna przygotowywałam tylko w postaci gotowanej. Pierwsza surówka okazała się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę, więc teraz gości u nas dość
Codzienna kuchnia niecodziennaZamiast chipsów możemy zjeść chrupiące boczniaki z przepysznym dipem. Składniki 2 garści świeżych liści bazylii 120 g majonezu 2 łyżki startego parmezanu mąka 2 jajka 30
R'n'G KitchenPrzepis na niemiecki "fastfood", czyli kiełbaski w pomidorowym sosie curry. W Berlinie knajpki z tym przysmakiem można znaleźć właściwie na każdej ulicy. Ja jem za każdym
My Culinary ArtPyszny, smaczny, solony ogóreczek, na pewno każdy marzy o tym chłodnymi zimowymi wieczorami. My z rodziną przetwory z ogórków zaczęliśmy robić zaledwie tydzień temu, bo
Kuchnia Łukaszapomysł po głowie, więc w końcu nowy cykl na blogu: jedzenie w Kronikach Seinfelda (1990-1998). Moja ulubiony serial (kto nie wie, co to, niech szybko nadrabia zaległości!), który zdarza mi się cytować na co dzień (choć mało osób wie, o co mi właściwie chodzi...). Polskie tłumaczenie nie jest najlepsze, więc jeśli tylko możecie, obejrzyjcie oryginał (angielski amerykański(...)żywnościowych lub dań, np. The Big Salad , The Soup Nazzi , The Butter Shave lub The Junior Mint . Oczywiście skupię się na posiłkach i przekąskach wegetariańskich, a jest ich mnóstwo… P. S. Posty dotyczące jedzenia będą publikowane w jednej wersji językowej (angielskiej). Postacie z serialu na ścianie w moim pokoju dziennym/ Seinfeld characters
Qlinarnie i QlinarnieSzybkie, smaczne i cieszące oko. Składniki: pomidory pęczek zielonych szparagów serek kremowy Arla Apetina pomidory z bazylią 150 ml octu balsamicznego 2 g agaru oliwa z oliwek Wykonanie: Doprowadzamy do wrzenia wodę w garnku, delikatnie ją solimy i gotujemy nasze szparagi ok 5 min. W tym samym czasie łączymy ocet balsamiczny z agarem i zagotowujemy. Po chwili wylewamy cześć(...)płaską tacę cienką warstwą i odstawiamy do zastygnięcia. Pomidory kroimy w plastry i przechodzimy do złożenia naszej przekąski. Na talerzu układamy plaster pomidora następnie ukrojony kawałek żelki balsamicznej, serek kremowy, szparagi, pomidor, żelka, serek, szparagi, pomidor. Dekorujemy wedle naszego gustu i upodobania. Na koniec skrapiamy oliwą z oliwek. W ten sposób w ciągu niecałych 30 min możemy zaserwować świetna Przekąskę
Malinowe PocałunkiDziś będzie bardzo kaloryyycznie, bo prezentuję sałatkę ziemniaczaną z jajkiem! Taka sałatka to coś niesamowitego, smakuje po prostu pysznie. Jest bardzo zbilansowana w smaku, z
Kuchnia ŁukaszaDomowe nachosy z gotowych placków tortilli o smaku słodkiej chili, pieczone w piekarniku. Pikantne chipsy z nutą słodyczy z pewnością przypadną do gustu wielbicielom ostrych smaków
Kuchnia MagdaLenyDomowe nachosy z gotowych placków tortilli o smaku słodkiej chili, pieczone w piekarniku. Pikantne chipsy z nutą słodyczy z pewnością przypadną do gustu wielbicielom ostrych smaków
Kuchnia MagdaLenySałatka z pieczonych buraków i awokado to pyszna i zdrowa propozycja Madzi na romantyczną kolację we dwoje :) Idealnie dobrane składniki świetnie łączą się ze sobą smakami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!W takie upalne dni jak dziś mam apetyt na lekkie dania. Oczarowana Donną Hay i jej książką Fast Fresh Simple upiekłam kieszonki z ricottą, fetą i
Pieguskowa KuchniaKilka tygodni temu stałam się posiadaczką blendera kielichowego, od tamtego czasu w naszym domu zaczęły się częściej pojawiać różnego rodzaje koktajle. To świetna, a przede
Simply FoodJuż niejednokrotnie widzieliśmy na różnego rodzaju przyjęciach, spotkaniach babeczki z kruchego ciasta podane w postaci wytrawnej. Tym razem Madzia postanowiła przygotować domową wersję babeczek z pastą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tuż tuż. Dla spodziewanych gości polecam dzisiaj pyszną tartę z łosiem i szpinakiem lub tartaletki. Farsz szpinakowy można przygotować dzień wcześniej, podobnie jak kruche ciasto. Tartaletki będą świetną zimną przekąską, tartę możemy podać na ciepło. Tarta z łososiem i szpinakiem Składniki na formę 26cm: Na kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 żółtko pół łyżeczki soli(...)muszkatołowa Na masę śmietanowo - serowa: 3 jajka szklanka kwaśnej śmietany 18% przyprawy: sól, pieprz 100g startego żółtego sera 1 cebula dymka ze szczypiorem Wykonanie: Kruchy spód: wszystkie składniki zagniatamy szybko w gładkie ciasto, ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm do rozmiaru formy, wykładamy dno i boki formy, dociskamy i nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na pół godziny
Smak mojej kuchniPomarańczę można obrać, podzielić na cząstki i podać do podjadania. Pomarańczę można pokroić w krążki i podać z pestkami granatu i wodą różaną i to już
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj proponujemy alternatywę dla żurawiny, która w połączeniu z camembertem stanowią klasyczny duet. Zamiast żurawiny postanowiliśmy wykorzystać owoc granatu, który również charakteryzuje się
Kuchnia od dwojgaŚledzia możemy przygotować na wiele sposobów, także w postaci tatara. Nie do końca mi pasuje to określenie, bo tatar (czyli befsztyk tatarski) to potrawa z wołowiny
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś mam dla Was absolutny HIT! Przepis stał się ogromnie popularny wśród moich przyjaciół i zrobił furorę nie na jednym przyjęciu i grillu! Jestem pewna, że
Garniec Magaliewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Co prawda wymagają czasu i pracy, ale efekt wszystko wynagrodzi. Są rewelacyjne! Jedna z moich ulubionych przekąsek - szkoda, że niedostępna w polskich sklepach... skórki wieprzowe sól tłuszcz do smażenia Skórki (najlepiej najcieńsze) ugotować w osolonej wodzie. Po tym czasie pociąć je na kwadraciki/prostokąty (mniej więcej 2 x 2 cm) i ułożyć (równo(...)zrobią się lekko brązowe i mocno twarde. (W międzyczasie kilkakrotnie poprzewracać na drugą stronę.) Osuszyć na ręczniku papierowymi i lekko osolić. Smażyć na głębokim tłuszczu (najlepiej wieprzowym). Pęcznieją bardzo szybko, więc na patelnię (polecam frytkownicę) wrzucać po kilka sztuk. (*) Skórki suszyłam w 120 stopniach przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
Di gotujemamy ochotę ;) Praktykuję to nie tylko w czasie wyjazdów, ale również na co dzień. Żeby nie kupować bezsensownie jakiegoś zapychacza, wolę przynajmniej na trochę zaspokoić głód zdrową przekąską. Wafle ryżowe - mój drugi przegryzacz. Jak wiadomo są bezglutenowe, lekkostrawne, więc również noszę je w pogotowiu w plecaku. A dostępne są w prawie każdym sklepie. Można skorzystać także z batoników wegańskich(...)Wegańskie Pyszności - jeżeli już nie mamy co jeść, a potrzeba nam cukrów, zdecydowanie można po nie sięgnąć. Poza tym zajmują mało miejsca i nie psują się w tak szybkim tempie co owoce, więc spokojnie można je wozić w torebce czy plecaku. Dlatego warto mieć choćby jeden. To samo tyczy się gorzkiej czekolady. Jeżeli nie wiemy, czy w okolicy będą sklepy
Bananowe PoleŚledzie według tego przepisu zrobiłam pierwszy raz na Święta dwa lata temu i od tego czasu jest to jeden z moich ulubionych przepisów na tą rybkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki