No właściwie z czterech składników, bo jeszcze wiórki kokosowe, choć używa ich się tylko do obtoczenia i jeśli chcemy to można je pominąć :) Kuleczki są mocno
Healthy food explorerTapas do małe, wywodzące się z Hiszpanii przystawki. Są one podawane na zimno albo na ciepło. Może to być zarówno kawałek omletu, zapiekana bagietka, kawałek hiszpańskiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Na samym początku chciałbym zaprosić na świeżo otwartego, mojego instagrama, na którym wcześniej dowiecie się co ciekawego można zrobić na obiad. Tam również pokazuję swoje podróże
Taste of imaginationSałatka znana prawie przez wszystkich i stara jak świat 😉 Ja znam ją od dzieciństwa, odkąd pamiętam gościła u nas w domu na świętach i różnego rodzaju
Kuchnia MagdaLenySkładniki na ciasto mąka, 200g masło, 100g żółtko jajka, 1 szt śmietana 18%, 2 łyżki Składniki na farsz por, 1 duża szt boczek, 200g śmietana 18
Gotowanie moimi oczamiDziś przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis na pyszne, korzenne ciasto na miodzie, czyli na ekspresowy piernik. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego piernika
Rozpustne gotowanieOstatnio na grupie kulinarnej „ Tradycyjne potrawy” pojawił się przepis na kanapeczki z wędzonym łososiem i sadzonym jajkiem. Jako, że ja uwielbiam łososia
Passion of CookingNiedawno będąc w IKEA natrafiliśmy na przydatne pojemniki na lunch w dwóch wersjach. Jednej na sałatki (Pojemnik na sałatkę, sos, pieczywo wyposażony w nóż i
cookplwięc chęci na długie gotowanie raczej maleją. I tu z pomocą przychodzi ten świetny wynalazek-sałatka . Często przygotowuję sałatki na bazie prostych i sezonowych składników , do tego szybki dresing i nasze danie jest gotowe. W moich sosach często podstawą jest oliwa z oliwek, sok z cytryny i świeże zioła. Natomiast dziś chciałbym Wam polecić mój(...)ocet z białego wina dla podkręcenia smaku. Moją propozycję kremowego sosu a'la Cezar możecie użyć również jako dodatek do dań z grilla lub dip do warzywnych przekąsek . Zachęcam do zapoznania się z przepisem i życzę smacznego. Jeśli szukacie ciekawych inspiracji na wiosenno-letnie sałatki, to zapraszam Was -> TUTAJ <- Czas przygotowania
kulinarnyJaPrzez najbliższe dni pozostanę zapewne w świątecznym klimacie. Uwielbiam ten magiczny czas i nie chcę by szybko przeminął. Jednak w ten niezwykły klimat wkrada się codzienność, czemu nie należy się dziwić. W kuchni też niby jak zwykle, a jednak inaczej. Zapewne wielu z Was przetrzymuje w lodówce poświąteczne resztki. Kto to zje? Ciekawe czy macie jeszcze siłę wcisnąć coś(...)resztek nie ma zbyt wiele. Może myślicie już co nowego przygotować? Moja dzisiejsza propozycja jest prosta i do wykorzystania w wielu okolicznościach. Może być śniadaniem lub przekąska w ciągu dnia. Po dodaniu do niej porządnej garści sałaty staje się fajną i ciekawą propozycja. Można tez wykorzystać ją na drugie śniadanie. Sprawdzi się również w Sylwestra. Muffinki
Przysmaki KarolkiPodczas jednego z takich wieczorów, miałem okazję uczestniczyć w pewnym wydarzeniu organizowanym przez tapas bary w pobliskiej dzielnicy. Było to tour de tapas , czyli po naszemu wycieczka po przekąskach, podczas, której można było chodzić od baru do baru i poznawać lokalne smaki, wydając przy tym niewiele. Niezwykle pysznie wspominam ten wieczór i chciałbym Wam przybliżyć te smaki. Jednym z takich(...)tego podawana była konfitura truskawkowa. Razem z doskonałym czerwonym winem tworzyło to prawdziwą bombę kulinarną. Polecam wypróbować to połączenie w domu podczas różnych okazji, kiedy trzeba wykonać coś na szybko, a jednocześnie zachwycić naszych gości lub domowników. Co będziemy potrzebować? drylowane daktyle ser gorgonzola (lub inny o podobnym smaku, np. lazur) jamón de serrano, szynka parmeńska lub bardzo cienkie plastry
Food SquareTłusty czwartek w tym roku (2016) obchodzimy 4 lutego. Czyli dziś! Tłusty czwartek, to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty . W ten dzień
Kuchnia ŁukaszaSkładniki 400 g woda 400 g ocet jabłkowy tu 80 g cukier 20 g sól 4 g czarny pieprz ziarna 4 g nasiona kolendry ziarna
mojej kuchniBuraki to jedne tych warzyw, które uwielbiam wykorzystywać w mojej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do dań. Ja najbardziej lubię przygotowywać z nich sałatki i przekąski. Dziś jedna z moich przystawek z burakiem w roli głównej- carpaccio z gotowanych buraków. Buraki świetnie komponują się z serami, a najbardziej z tymi na bazie mleka owczego i koziego. Moje carpaccio(...)koziego. Dojrzewa przez co najmniej 3 miesiące. Ma aksamitne niewielkie dziurki, słodkawy i lekko słonawy smak o bogatym aromacie mleka. Carpaccio z buraka, to świetna propozycja na szybkie i smaczne danie. Czasem połączenie kilku prostych składników potrafi nas mile zaskoczyć. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 2 średnie ugotowane buraki
kulinarnyJaSkładniki 400 g woda 400 g ocet jabłkowy tu 80 g cukier 20 g sól 4 g czarny pieprz ziarna 4 g nasiona kolendry ziarna
w mojej kuchniJak to się stało, że blog istnieje od kilku lat, a taka szynka w galarecie pojawia się na nim dopiero teraz? Robiłam te roladki tak wiele
Smaczna PyzaBatony owsiane z masłem orzechowym są alternatywą dla sklepowych batonów musli. Są doskonałą przekąską na drugie śniadanie i po wysiłku fizycznym. Czas wykonania: 20 min (+3 h chłodzenia) Ilość porcji: 654 g = 16 sztuk (100g = 460 kcal) Składniki: 280 g domowego masła orzechowego niesłodzonego (Przepis) 1/3 szklanki miodu (7 łyżek) 1 1/3 szklanki płatków owsianych(...)masa będzie się chłodzić (u mnie naczynie żaroodporne) lekko wysmarować tłuszczem (oliwą, masłem lub olejem kokosowym). Masło orzechowe podgrzać w garnku (na najmniejszym ogniu, ponieważ lubi się szybko przypalić), dodać miód i wymieszać. Dodać płatki owsiane i orzechy. Ponownie wszystko dokładnie przemieszać. Przełożyć masę do naczynia i mocno ugnieść, aby batony nie kruszyły się
KuchniaWeDwoje.plSzukacie przebojowej sałatki na imprezy, szczególnie teraz latem gdy urządza się grille i pikniki? Jeśli tak to polecam idealną sałatkę zwana sałatką króla imprez. Dlaczego? Chyba
Bernika - moj kulinarny pamietnikPowracam po dłuższej przerwie. Wiem, że długo nie publikowałam żadnych postów, ale ostatnio nie miałam kompletnie czasu na blogowanie. Obiecuję jednak, że nadrobię zaległości :). Jako
Smiling ShrimpSzybkie sałatki to jest to ,co lubię najbardziej! One u mnie działają na zasadzie "mówisz!masz!". Szczególnie teraz kiedy stragany uginają się nam od dobroci. Składniki -mix zielonych sałat- jakie lubisz -pomidorki koktajlowe bądz śliwkowe -ogórek gruntowy -marchewka -ser wędzony -liście kolendry u mnie od Skworcu -szczypta soli - sos kebab-gyros FOLWARK Umyj składniki, pokrój, ser i marchewkę(...)zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj sól, liście kolendry i sos. Wymieszaj i podaj. U mnie piękny półmisek od Porcelana Bogucice Taka sałatka właściwie to dobry pomysł na ... zdrową przekąskę
Z Kuchni Do KuchniTen deser przygotowałam już jakiś czas temu. Tak naprawdę szukałam pomysłu na zagospodarowanie nektarynek i marakui, które kupiłam zupełnie bez celu - tylko dlatego, że wyglądały smakowicie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezałatwią sprawę. No i te nieszczęsne napoje gazowane.... Wydaje mi się, że w dobie internetu można postarać się bardziej i wyszukać jakieś fajne, zabawne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu przekąski dla małych imprezowiczów. Umówmy się, że to wszystko co zawiera puste kalorie i rozpycha żołądki naszych szkrabów będzie ich jeszcze kusiło przez długie lata,więc po co pokazywać(...)całą masę atrakcji, które mogą skończyć się pożarem, powodzią lub innym kataklizmem. Pomyśl i nie dawaj im powodu do nadkreatywności. Najlepsze piniaty zamówicie u Pani Anny. Nie dość, że szybko, tanio to jeszcze wykonała dokładnie taką, jaką wymarzyło sobie moje dziecko. Po siódme: PREZENTY Żyjemy w czasach, kiedy nasze dzieci mają wszystko. Jeśli masz dobry kontakt z rodzicami zaproszonych gości
Wielki apetyt