Proziaki to rodzaj pieczywa z dodatkiem sody. W moich stronach są bardzo znane, gdyż są Podkarpackim specjałem . Nasze babcie wypiekały proziaki na blasze pieca kuchennego. Można
Pani na deserHummus z burakiem i pieczoną, pikantną ciecierzycą H ummus ostatnimi czasy szturmem zdobywa polskie stoły i podniebienia. Nic dziwnego- ta prosta pasta ciecierzycy z dodatkiem
olalacookingWłaśnie zjadłam 3 krokiety i pękam w szwach! Są tak pyszne, że ciężko im się oprzeć. Jak dla mnie mielone z mięsa mogą nie istnieć. Niepalona
MamaOskarkaCiężko się wraca po tak długiej przerwie, ale gdy się już tego dokona, to uczucie jest wspaniałe. Przez ostatnie dwa miesiące totalnie zapomniałam o gotowaniu – omlet
Fill The BowlPASTA JAJECZNA Z AWOKADO – Nie lubię nudnych kanapek, więc często przygotowuję do nich pasty z tego co akurat wpadnie mi w ręce. Niedawno znalazłam w
Gotowanie-ukN ajlepsze kurki to te świeże i najlepiej prosto z lasu :). Już są więc pora na kilka prostych przepisów z tymi pysznymi grzybami. Dziś pierwsza propozycja
SzczyptaSmaQOmlety , naleśniki , racuchy ….Mmm … jak wicie jest to coś , co najbardziej uwielbiam!Na takie pomarańczowe omleciki miałam już ochotę od kilku tygodni .Wczoraj (wkońcu
Ostra na SłodkoTarteletki z kremem ryżowym na mleku kokosowym w towarzystwie czereśni. Taka mała przekąska do kawy. Nie za słodkie więc można jeść bez wyrzutów. ciasto kruche: 120 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 2 żółtka nadzienie: 1 woreczek ryżu białego 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 1 łyżeczka cukru pudru(...)wydrylowanych czereśni 1 łyżeczka pełna mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody 1 łyżka miodu cynamon szczypta mięta Do miski przesiewam mąki, dodaję masło zimnie pokrojone, wodę, żółtka i zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem, ciasto dzielę na cztery części i ugniatam w foremkach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopi i piekę około
wesoła kuchniarodzaju eventy dla renomowanych, dużych spółek. Kompleksowa obsługa każdego wydarzenia oraz niepowtarzalna atmosfera panująca w Klubie sprawiają, że poważny i sztywny nastrój, jaki zwykle obowiązuje na eventach znika tak szybko jak kręgle rozbite jednym celnym rzutem! Co więcej, wielu uczestników firmowych spotkań chętnie wraca do Klubu ARCO, po to, by zlecić zorganizowanie swojej prywatnej, rodzinnej imprezy, a to chyba najlepsza(...)Gości, m.in.: · Koncert Zespołu The Chance · Koncert Dizzy Boyz Brass Band · Pokaz burleski · Pokaz tańca Rock & Roll z elementami akrobatycznymi · Casino · Bowling · Loteria z nagrodami · Atelier fotograficzne · Amerykańskie przekąski Na urodzinach ARCO bawić się będzie znakomite grono przyjaciół i bywalców Klubu. Wyjątkowy klimat imprezy z pewnością zapewni również styl Pin- up, który będzie motywem przewodnim imprezy. Urodziny poprowadzi znany
Roślinna - blog wegańskikilku dni "chodził" za mną szpinak. Naoglądałam się różnych szpinakowych pyszności na blogach i postanowiłam sama też coś upichcić. Padło na fritatę, możemy ją potraktować jako lekką kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Pamietajmy, że szpinak lubi czosnek i dużo pieprzu ! Frittata ze szpinakiem Składniki: 300 g świeżego szpinaku 6 jajek 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, świeżo(...)rogrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek i pokrojony szpinak. Smażymy przez 5-6 minut, aż szpinak zmięknie i będzie al dente. W misce ubijamy jajka, podajemy przyprawy i wrzucamy szpinak. Szybko mieszamy, żeby jajka się nam od razu nie ścięły. Masę przelewamy na rozgrzaną i skropioną olejem patelnię. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, dopóki wierzch fritaty nie będzie lekko ścięty
Kulinarne przygody GatityCiecierzyca w pomidorach przypomina nieco fasolkę po bretońsku, ale za sprawą dodanego kuminu jest bardziej aromatyczna. Sama ciecierzyca jest też mniej mączysta i lżejsza do trawienia
Kuchcik gotujeMoi drodzy, dziś chciałabym zaprosić Was do wspaniałego świata zdrowej słodyczy, w który wprowadza nas firma "Raw and Happy" . Raw Food, czyli surowe zdrowie! Produkty od
Słodkie okruszkiNadają się rewelacyjnie na przystawkę ale pasują też jako dodatek do mięs, zwłaszcza mięsa wołowego. Krążki cebulowe Krążki cebulowe przygotowane w odpowiedni sposób są miękkie w
mecooksCzy są tu jacyś fani pomidorówki? Mam coś dla Was! Pomidorowa na drugie danie w formie pasztetu. W składzie nieodzowne składniki tej zupy, czyli: przecier pomidorowy
Jeść, by żyć w zdrowiuCzy są tu jacyś fani pomidorówki? Mam coś dla Was! Pomidorowa na drugie danie w formie pasztetu. W składzie nieodzowne składniki tej zupy, czyli: przecier pomidorowy
Jeść, by żyć w zdrowiuDacie wiarę, że jadłam ją pierwszy raz w życiu? Nie przypominam sobie, żeby którakolwiek część mojej rodziny robiła tę potrawę na święta. Zresztą to samo dotyczy
KardamonovyKolejne danie nie tylko na wigilijną wieczerzę Dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów bądź jak ja unikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów
Ola la LCHFCzym można lepiej zacząć tydzień niż od zjedzenia na poniedziałkowe śniadanie góry gofrów? I to gofry bezglutenowe , polane tym dżemorem z czerwonej porzeczki oraz chia. Dawno
PaleoLifeWiem, wiem, co zaraz powiecie: seitan nie może być bezglutenowy, bo ze swej natury seitan to gluten otrzymywany z mąki po wypłukaniu skrobi, odpowiednio przyprawiony, którego
Lamarida.plBardzo lubię marynaty z udziałem mocnych alkoholi. Są bardzo smacznie, pod warunkiem że się nie przesadzi z ilością. Karkówkę zawsze warto utłuc i zostawić chociaż na
Państwo Wojtczuk gotująZostał wam barszcz po świętach, a uszek już nie ma? To idealna okazja, by wypróbować przepis na te pyszne paszteciki drożdżowe. W święta mieliśmy pod dostatkiem
WiszniówkaPierwszy raz robiłam takie kotleciki z twarogu i bardzo żałuję, że dopiero teraz je odkryłam. Wcześniej smażyłam nieco podobne placki, ale na słodko ( Serniczki z patelni
BullioPomysł na tę przystawkę był prosty - jak zrobić coś dobrego i się nie narobić. Jeśli święta wielkanocne to jajka, ale te tradycyjne już się nam
Cooking MonsterWraz z erą modnego zdrowego odżywiania na co dzień możemy spotkać rożnego preparowane produkty. Obecnie poza tradycyjnym ryżem (także w wersji czekoladowej), bez trudu kupimy
Humanistka w kuchniDziś zatęskniłam za drożdżowym wypiekiem. Po rozpuście Świątecznej, szynkach, kiełbaskach, makowcach i sern ikach, miałam ochotę na jeszcze ciepłe, pachnące, mięciutkie bułeczki. Postanowiłam
Rozpustne gotowanieDostałam cynk, że za 15 minut przyjedzie gość. Co podać...co podać na szybko? Do pogaduch ? Coś małego, coś dobrego, coś zdrowego...coś fajnego! Jak na złość bułki się skończyły, chleb był "wczorajszy". A gość makaronu..nie je! Z 15-tu zrobiło się 10 minut i trzeba było działać! Składniki -krakersy -szprot w oleju u mnie GRAAL Ziołowo(...)pieprz ziołowy u mnie od SKWORCU szczypta szafranu ulubione ziółka do dekoracji papryka czerwona korniszony twaróg chudy I powiem Wam , że nic tak nie pasuje do podania krakersowych przekąsek jak Martha Gold Tacka 14 x 40 od PORCELANA BOGUCICE Jest długa i dość płaska, zatem krakersy oraz inne przekąski na siebie "nie wpadają". Ale do roboty! Do misy
Z Kuchni Do Kuchni