Paprykowe krakersy z kminkiem. 177domowe, dziecinnie proste w wykonaniu. Wystarczy tylko pół godziny, żeby je przygotować. Zapewniam, że są dużo lepsze od kupnych i można zrobić je tak cieniutkie jak chcemy. Polecam na przekąskę. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 10 dag serka topionego ( u mnie szczypiorkowy ) pół małej łyżeczki soli Dodatkowo: 1 małe jajko papryka(...)każdego krakersa za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy papryką i kminkiem. 3. Krakersy pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Trzeba ich pilnować ponieważ bardzo szybko się pieką. Upieczone studzimy i podajemy. 4. Smacznego życzę. Rady: Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki krakersów
Izabelawkuchni
ZIELONY KETO KOKTAJL (keto, LCHF, paleo, bez cukru, glutenu i laktozy) 331Wiele osób po wakacyjnych grillach, wyjazdach, lodach, piwie itp. jesienią zaczyna diety i odchudzanie. Pewnie dlatego coraz częściej otrzymuję od Was pytania o możliwość zastępowania posiłków
Ola la LCHF
Pieczone pieczarki 190Często mówię, że w prostocie tkwi siła. I tu daję Wam tego najlepszy dowód. Dwa składniki, dwie przyprawy i oliwa. Radzę zakupić dużo pieczarek, bo bardzo
Cook&Love
Zboża i przekąski w zdrowym odżywianiu :) 218foremki, bo dostajesz ją wraz z produktem! Jestem ciekawa jak to wyjdzie w praktyce. A więcej o tych produktach przeczytacie wkrótce TUTAJ. ZBOŻA BŁYSKAWICZNE Super produkt na szybki i zdrowy posiłek. W środku znajdują się miksy ziaren zbóż z dodatkiem przeróżnych przypraw. Po zalaniu gorącą wodą tworzą ciepły i sycący posiłek. Więcej już wkrótce TUTAJ. BATONY OWOCOWO-OWSIANE(...)tych zdrowych batoników TUTAJ. PIECZONE MŁODE FASOLKI SOI Napisze tak - było pysznie :) A dlaczego czas przeszły, bo po prostu po fasolkach nie ma już śladu. Bardzo smaczna przekąska, co ciekawe zrobiona z młodziutkich ziaren soi, które charakteryzują się zieloną barwą. Dodatkowo obsypane pysznymi przyprawami powodują, że ciężko oderwać się od paczuszki :) Więcej o nich przeczytacie już wkrótce TUTAJ
Zdrowie na języku :P
Clafoutis ze szparagami. 278Clafoutis (klafuti) wiśniowe to tradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu. Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe. Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami. 500g szparagów zielonych 3 łyżki koperku 100g sera gruyere 60g mąki pszennej 4 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 200ml mleka sól ,pieprz(...)stopniowo dolewać mleko. Dodać przyprawy do smaku. Ciasto ostrożnie wlać na szparagi ,posypać resztą sera. Piec w temp.190stop.C ,35-40 min ,aż ciasto się zetnie i podrośnie. Jeżeli zbyt szybko wierzch się zrumieni ,przykryjmy folią aluminiową. Podajemy po kilku minutach od wyjęcia z pieca lub po całkowitym ostudzeniu
Kulinarny karnet Christophera
OTWARCIE SIŁOWNI XTREME FITNESS TARNÓW BŁONIE I MÓJ COOKING SHOW 258Nieprawdopodobne jak ten czas szybko leci! Dopiero co był 8 grudnia i otwarcie siłowni Xtreme Fitness Gyms w Tarnowie , a tu już minęły 3 tygodnie od tego dnia! #szok Xtreme Fitness Gyms to dynamicznie rozwijająca się sieć siłowni i klubów fitness, która powstala w 2012r. Posiada 30 klubów w 29 miastach, nie tylko w Małopolsce. Najnowszym „dzieckiem” jest(...)bawić się” ciekłym azotem i to właśnie ciekły azot i lody z jego dodatkiem były tym, czym zachwycić miałam odwiedzających siłownię gości. Ale nie tylko! Nie zabrakło tez przekąsek dla wielbicieli słonych i wytrawnych smaków! Tartaletki z kozim serem, wędzonym łososiem i koperkiem oraz genialna sałatka krabowa znikały ze stołu w równie błyskawicznym tempie, jak słodkie czekoladowe, waniliowe
Ostra na Słodko
Krokieciki z szynki 244Cebulowy beszamel plus szynka usmażona w złocistej panierce. Idealna przekąska na towarzyskie spotkanie. Podana z ulubionym sosem, będzie genialnym punktem imprezowego menu. Potrzebujemy: 600 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania 4 łyżki masła 2 drobno posiekane cebule 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Do panierowania: mąka 2 jaja bułka tarta/panko(...)mielimy w malakserze lub blenderze wysokoobrotowym, nada się do tego również maszynka do mielenia mięsa. Do podsmażonej cebulki dodajemy mąkę i ją zaparzamy. Dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i szybko energicznie mieszamy całość trzepaczką, starając się pozbyć się ewentualnych grudek. Beszamel zagotowujemy, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Do ugotowanego beszamelu dodajemy mieloną szynkę i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy
MamaOskarka
Scandinavian Love Fika, czyli warsztaty o szwedzkich przekąskach z Electrolux i Ikea 239Scandinavian Love Fika, czyli warsztaty o szwedzkich przekąskach z Electrolux i Ikea Jedno z sierpniowych popołudni spędziłam na przepysznych warsztatach w Electorlux Taste Center . Spotkaliśmy się tam na zaproszenie marki Electrolux i Ikea . Tematem przewodnim warsztatów była kuchnia szwedzka, a dokładniej sandwicze i słodkości na przerwę kawową. Gotowaliśmy z przesympatycznym Michałem Godyniem, który jest Szefem(...)szwedzkich raków, ponieważ akurat następnego dnia w Szwecji przypadało Święto Raka. Do tego oczywiście schłodzone białe wino ! W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: Kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe z kardamonem Kladdkaka, czyli szybkie ciasto czekoladowe z bitą śmietaną Toast Skagen, czyli klasyczny sandwich z białego chleba tostowego z krewetkami zimnowodnymi Roastbeef podany na chrupkim chlebie z marynowanymi burakami i BIO kiełkami Hitem
Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z łososia, brokuła i mozzarelli 210Witajcie po kolejnej dłuższej przerwie. Świat gna do przodu a ja razem z nim bez chwili wytchnienia. 😋 No, ale jak mam co do minuty wypełniony dzień
Zdrowie i pysznie na talerzu
Wegańskie pomidory faszerowane ryżem 210To taka skondensowana w smaku pomidorowa z ryżem, którą je się nożem i widelcem :) Bez grama tłuszczu i soli, bo dania z ryżu smakują mi najbardziej
Weekendy w domu i ogrodzie
Flatbread z gruszką, serem camembert i buraczkiem 176Flatbread to bardzo fajny pomysł na przekąskę, która świetnie sprawdzi się do zabrania ze sobą do pracy, ale także na imprezę jako tak zwane finger food
HealthyCreations
Twarogowe placki z patelni 193Obiad na słodko inspirowany przepisami na rosyjskie syrniki. Moją wersję przygotowałam z dodatkiem mąki kukurydzianej oraz kokosowej, co nadało im lekko kokosowego posmaku. Poniższy przepis
HealthyCreations
Sushi po polsku, czyli sushi z kaszą jaglaną 195Zdaję sobie sprawę, że tym przepisem narażam się na oskarżenia o profanację. Ale ponieważ lubię eksperymenty i lubię dzielić się tymi udanymi, zdecydowałam się podjąć to
HealthyCreations
Śledź w curry – duńskie Smørrebrød ze śledziem 354kieliszka akwawitu. Samo przygotowanie sałatki jest banalnie proste, efekt – przepyszny. Jeśli chcecie w tym roku wypróbować nowy przepis na śledzie na świąteczny stół lub szukacie pomysłu na imprezową przekąskę – szczerze polecam! Smørrebrød to dosłownie ‘posmarowany chleb’ – to rodzaj otwartej kanapki na żytnim chlebie, podawanej do zjedzenia nożem i widelcem – z racji piętrzących się na kromce dodatków: zimnych i ciepłych(...)można je było zabrać ze sobą na lunch! Kanapki bazowo budowane są na ciężkim, żytnim ziarnistym chlebie – rugbrød, posmarowanym masłem lub smalcem. Powstały zaraz po rewolucji przemysłowej jako potrzeba szybkiego, sytego, robotniczego posiłku – nieskomplikowanego i sycącego na tyle, żeby po jego zjedzeniu w pracy jakoś wytrzymać do wieczornej kolacji. Dzisiaj Smørrebrød, podawane na kromce nie większej niż talia kart
Karo in the Kitchen
Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado 421przygotowana przekąska zachwyci każdego z gości. Pasta z awokado idealnie pasuje do krewetek i dodatków takich jak papryka, pomidory koktajlowe i pietruszka. Właśnie do tego dania użyłabym blendera Braun MQ9. Idealnie poradziłby sobie z pastą z awokado. SKŁADNIKI Na kruche ciasto: 260 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) duża szczypta soli 125 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki(...)cytryna 1 ząbek czosnku sól, pieprz WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, żółtko, sok z cytryny i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, którymi następnie wylepiać foremki do mini tart. Foremki włożyć ponownie do lodówki na 15 minut
Passions hobbies life