Lody wiśniowe Lody to idealny deser na ciepłe dni. W okresie wakacyjnym to właśnie po nie sięgamy najczęściej. A co lepiej orzeźwi w gorący letni
Fit Food BrunetkiTosty z kozim serem i żurawiną Przepis na dziś to popularne we Francji zapiekane grzanki z kozim serem, podawane na świeżych liściach sałaty
Wino Francja KuchniaNasze oczy przykuł nietypowy dla nas przepis, bo wcześniej nie znaliśmy tego tureckiego połączenia. Musakkę jedliśmy w Grecji, więc zdziwiliśmy się ogromnie, że istnieje jeszcze inna
R'n'G KitchenTosty z kozim serem i żurawiną Przepis na dziś to popularne we Francji zapiekane grzanki z kozim serem, podawane na świeżych liściach sałaty
Wino Francja KuchniaDzień dobry! Ależ pięknie za oknem, właśnie wróciłam z mroźnego spaceru z moim Narzeczonym, porobiliśmy trochę zdjęć, pochodziliśmy po lesie, teraz pijemy pyszną gorącą herbatę... To
TrufelkowoW takie upały zazwyczaj nie mamy ochoty na jedzenie ciężkich potraw. Szukamy schronienia nie tylko przed słońcem ale również poszukujemy nowych letnich smaków. Późna wiosna, lato
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Słoneczne dzień dobry 😃! Dziś od rana piękne słońce, aż chce się żyć ! To w takim razie doskonały moment, aby zająć się pracą w ogródku, popielić i
Kulinarne przygody GatityJaja faszerowane to obowiązkowy przysmak na wielkanocnym stole. Można je podać na wiele sposobów. Ta smaczna przystawka sprawdzi się również na weekendowe śniadanie. Dzisiejsze jaja faszerowane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyrabiają mieszankę obu wyżej wymienionych serów to zawsze z przewagą owczego; okres dojrzewania sera to co najmniej 3 miesiące; ser kruchy, który bardzo dobrze sprawdza się w wysokich temperaturach (szybko się topi), można go swobodnie dodawać do zapiekanek makaronowych lub faszerowania warzyw, np. papryk, bakłażanów, cukinii, które następnie zapiekamy w piecu; idealny dodatek do sałatek (słynna sałatka grecka składająca się(...)fety, kolorowych oliwek, niekiedy dodaje się kapary, anchois przyprawiając suszonym oregano; od 14 października 2002 nazwa feta jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji. Smacznego śniadania, przekąski w ciągu dnia lub kolacji z udziałem pasty :) Składniki: 200 g fety mały pomidorek mała cebulka 1 suszony pomidor świeżo zmielony pieprz, ostra papryka, majeranek i oregano do smaku świeży
Zasmakuj KuchniJajko w koszulce czyli jajko po benedyktyńsku – każdy o nim słyszał, ale nie każdy robił. Jest świetnym pomysłem na śniadanie albo kolację. Świetnie smakuje ze
Ostra na SłodkoOd wczoraj humor bardzo mi dopisuje, mam nadzieje, że utrzyma się jak najdłużej :) Dzisiaj wraz z moim mężczyzną idziemy w końcu wybawić się jak dzieci w
Be Fit Be StrongŹle przyrządzony szpinak zapewne dla wielu z was był zmorą dzieciństwa. Jeszcze kilka lat temu sama nie pomyślałabym, że zupa szpinakowa zagości na stałe w moim
upichcicNie wyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku. W
UgotujmyTo.plOstatnio jagody są wszędzie! Uwielbiają je wszyscy, jak maluchy tak i starsze osoby. Dziś mam dla Was pyszny przepis z wykorzystaniem jagód (borówek) - ciasto czekoladowe z
Kuchnia Łukaszazwanych fruitières , funkcjonujących na zasadach spółdzielni zarządzanych przez pasterskie wioski. Zebrane mleko podgrzewa się do 30˚C, a następnie dodaje do niego enzym zwany podpuszczką, który powoduje szybkie zsiadanie. Powstający skrzep oddziela się od serwatki i po rozdrobnieniu podgrzewa w celu usunięcia wody, po czym odsącza się masę serową, a następnie poddaje się ją prasowaniu pod ciśnieniem(...)ciekawsza paletę aromatów. Zastosowanie w kuchni Doskonale nadaje się do dań pieczonych, mięs, makaronów oraz warzyw. Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych sałatek, sosów oraz zapiekanek. Najlepiej smakuje z czerwonym, kalifornijskim winem. Proponowane wina Wina żółte
gutfut