szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1492/2080)

Straccatiella na maślance 267

Łatwa i szybka kremówka na maślance straccatiella z Biedronki.     Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka octu Krem: 3 szklanki maślanki Stracatiella 1 opakowanie (330g) śmietany 30% 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżemu brzoskwiniowy kilkanaście wiśni z alkoholu(...)cukrem zmiksować na puch. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia i ocet, następnie olej. Delikatnie połączyć z mąką.Upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto lekko przestygnie zdrapać z wierzchu skórkę. Okruchy zachować do dekoracji. Ciepłe ciasto posmarować dżemem.         Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić dodając

Praktyczna pl
Jagodzianki 301

jagodzianek, bo dacie radę spokojnie je zjeść :) Poza tym są tak pyszne, że na 1 jagodziance na pewno się nie skończy ;) Poniższy przepis na jagodzianki jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Z białek, które Wam zostaną po przygotowaniu drożdżówek z jagodami , możecie stworzyć pyszne, małe, domowe bezy , domowe ptasie mleczko lub np. bezę Dakłas . Moje domowe jagodzianki możecie przygotowywać(...)polecam mój przepis na lukier królewski . Wypróbujcie koniecznie nasz sprawdzony przepis na jagodzianki ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe jagodzianki – Składniki na 16 sztuk: Składniki na zaczyn z drożdży i ciasto: 30 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 1 jajko 5 żółtek pól szklanki drobnego cukru do wypieków

Kulinarne Przeboje
Puszyste pączki z marmoladą 101

grupy na fejsbuku , tak tej ostatnio okupowanej przeze mnie Ciut zmieniłam składniki i sposób wykonania. Co dla mnie ważne, nie ma tutaj 10 żółtek, bo to trochę przegięcie. W cieście jest olej, dzięki czemu pączki nie czerstwieją i są smaczne nawet drugiego dnia. No i w tym roku mimo, że zarzekałam się, chciałam smażyć pączki z termometrem. Niestety okazało się(...)kiedy ostygną. Oczywiście, jeśli używacie jakiś kremów czy nutelli, to nadziewamy pączki po smażeniu. Ja do smażenia używam oleju z niewielkim dodatkiem smalcu. Taki tłuszczowy miks nie przypala się szybko. Przyznam szczerze, że pączki robię raz, no może dwa w roku i to tylko w okresie karnawału. Prawdę mówiąc, to tylko z powodu ich kaloryczności. Nie są one zbyt skomplikowane

Mieszam w Garnku
Sałatka z kiszonych ogórków z majonezem 95

Sałatka z kiszonych ogórków z majonezem najlepsza sałatka do kotletów mielonych Sałatka z kiszonych ogórków z majonezem i musztardą. Klasyka gatunku i najlepszy dodatek do obiadu

Cztery Fajery
Mini serniczki na zimno z serków waniliowych 102

Nie należę do osób, które kształtują trendy kulinarne w polskiej blogosferze, nie wstydzę się przyznać, że uwielbiam wszystko co słodkie, dobrej jakości ceramikę i książki kucharskie

Cztery Fajery
dietetyczne placki z łososiem 151

Proponuję Wam przepis na dietetyczne placki otrębowe - możecie je zrobić w swojej ulubionej wersji, ja lubię te placki z dodatkiem pieczarek i szczypiorku albo kawałkami gotowanego

babka w formie
bulki żytnie z ziarnami 122

Miękkie bułeczki, bardzo smaczne, z dużą ilością różnych ziaren oraz dodatkiem płatków owsianych. Pieczone późnym wieczorem na śniadanie smakowały wybornie. Jak każde drożdżowe pieczywo potrzebują trochę

babka w formie
Babeczki jogurtowo-waniliowe 56

wypiekach. Część z Was już wie, że mam dwie lewe ręce do tego typu rzeczy i raczej od nich stronię. Ale… Parę tygodni temu opublikowałam przepis na ciasto jogurtowe i od razu wiedziałam, że to właśnie z tego przepisu zrobię małe babeczki. Przepis jest prawie identyczny, dodałam do niego jedynie laskę wanilii i zrobiłam lukier wg przepisu wcześniej wspomnianej(...)zwykle nie jest zainteresowany. Nawet alkohol z lukru go nie zachęca. Cóż. Napiszę jeszcze coś o ilości cukru, jeżeli będziecie babeczki robić z lukrem, dajcie mniej cukru. Ja, robiąc ciasto, też dałam jedynie 120 g cukru – dla mnie to wystarczająca ilość. Z tego co pamiętam w oryginale było 150 g. Ale tak jak mówię, jeżeli dodacie do nich lukier

Kardamonovy
Bananowe gofry na kefirze 73

domową konfiturą i świeżymi owocami. Polecam Takie gofry to także fajna propozycja dla najmłodszych. Mój 7 miesięczny synek chętnie się nimi zajadał Przygotowanie jest jak zwykle bardzo proste i szybkie, aby wszystkie zabiegane Mamy mogły spokojnie skorzystać z przepisu. Jak myślicie, ile kalorii kryje w sobie jeden taki goferek? Sprawdźcie na końcu wpisu Składniki (10 sztuk): kefir, 400g, mąka orkiszowa(...)żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Następnie pozostałe składniki zblenduj na gładką masę np. za pomocą ręcznego blendera. Na koniec wmieszaj delikatnie łyżką ubitą pianę z białek. Ciasto nakładaj do gofrownicy za pomocą chochelki. Nie trzeba dodatkowo smarować jej olejem. Gofry piecz do zarumienia. W zależności od rodzaju gofrownicy trwa to kilka minut. Podawaj z ulubionymi owocami. WARTOŚCI ODŻYWCZE

Natka Pietruszki
Baked Alaska – deser w którym lód spotyka się z ogniem 99

Deser lodowy przyrządzony z lodów otoczonych bezą, którą następnie się zapieka, podstawą ciasta u mnie jest warstwa biszkoptu. Deser jest wspaniałym połączeniem smakowym i kolorystycznym i zdecydowanie robi wrażenie na gościach. Czas przygotowania: 60 min Czas pieczenia biszkoptu: 20 min Czas oczekiwania: min. kilka godz. na dobre schłodzenie lodów   * Do przygotowania deseru potrzebny będzie palnik kuchenny, taki jak tutaj(...)szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej przesiej mąkę i zmiksuj krótko na małych obrotach miksera. Dodaj roztopione i przestudzone masło, ponownie krótko zmiksuj. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piecz w temp. 160°C przez ok. 20 min. Lody: Miseczkę o górnej średnicy 17 cm, wysokości 8 cm i pojemności

Słodki Blog
Pizza z pesto z suszonych pomidorów 138

polecam dodać na wierz trochę zielonych listków i kilka plasterków świeżych pomidorów. Jest jeszcze smaczniej. Może kiedyś uda mi się i takie zdjęcie zamieścić. U nas pizza znika tak szybko, że często nie mam czasu na zdjęcia Składniki: 3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oleju(...)podania Dodatkowo: duża blacha z piekarnika papier do pieczenia odrobina oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, cukier, suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Wyrabiamy ciasto dłonią tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Warto je wyrabiać ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy a la kulę i odstawiamy

Słodkie okruszki
Muffinki z czekoladą 139

Propozycja na szybkie małe co nieco, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Składniki na 12 babeczek: 300 g mąki 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 150 ml wody mineralnej gazowanej 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g posiekanej czekolady Sposób wykonania: 1. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i cukry(...)drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, jajko i wodę gazowaną. 3. Wszystko wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec delikatnie wmieszać kawałki czekolady. 4. Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości. Muffinki bardzo ładnie wyrosną. 5. Pieczemy w 180 st.C przez około 20-30 minut - do suchego patyczka. Smacznego!!! Źródło: Domowe wypieki

Kuchnia domowa Ani
Babka gotowana 148

Ciasto na babkę gotowaną jest już prawie gotowa. babka gotowana forma Zanim babka gotowana trafi do formy wysmaruj ją masłem lub margaryną, a blachę oprósz delikatnie bułką tartą, wtedy ciasto nie przywiera do formy. Babka gotowana! Przygotuj teraz sprzęt do gotowania. Wstaw wodę do dużego garnka i doprowadź ją do wrzenia. Następnie do gotującej wody, włóż szczelnie zamkniętą formę(...)zdjęcie poniżej. jak gotować babkę gotowaną Babkę gotuj w garnku z wodą przez 1 godz. 30 min – sprawdzaj co jakiś czas ilość wody w garnku, gdyż w szybkim tempie jej ubywa. Po tym czasie Twoja babka będzie na pewno dobra. Babkę gotowaną możesz udekorować lukrem cytrynowym, lub polewą czekoladową .   Zapraszam Was do pozostałych przepisów, i udanej babki gotowanej

ugotuj-przepis.pl
Chleb 18 godzinny 103

Chlebek smakuje wybornie, chrupka skórka, mięciutki w środku i bardzo apetycznie wygląda. Znika równie szybko, proponuję podwoić porcję. Jak nazwa wskazuje czeka się na chlebek dość długo. Proponuję robić na noc i następnego dnia wypiekać. Można zrobić 2 mniejsze lub jeden duży bochen. Najlepiej w żeliwnym naczyniu lub innej żaroodpornej formie do pieczenia. Ze świeżym masełkiem smakuje najlepiej. Zapraszam(...)łyżeczki soli suche drożdże 8 g 700 ml ciepłej wody Do dużej miski wsyp mąkę i sól. Drożdże wymieszaj w 100 ml ciepłej wody i wlej do mąki. Mieszaj ciasto, najlepiej drewnianą łyżką i dolewaj resztę wody.Ciasto musi być elastyczne nie za rzadkie, dlatego wodę dodajemy powoli i mieszamy ciasto. Kiedy składniki połączą się, miskę przykrywamy i odstawiamy

gotuj ze mną
Szybkie pączki 176

czasu po prostu muszą pojawić się na stole. Dziś zapraszam Was na mój sprawdzony przepis na szybkie pączki. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. A efekt? My je uwielbiamy. Moje szybkie pączki przygotowuję na bazie półtłustego sera twarogowego, który nadaje im wyjątkowego smaku. Wystarczy dobrze wymieszać składniki, uformować w dłoniach małe kuleczki i już można zacząć smażyć Idealny deser dla zabiegany(...)kilku minutach pączki już były na stole. Spróbujcie i Wy, polecam. Składniki: 200 g półtłustego sera twarogowego 200 g mąki pszennej + około 3 łyżki do podsypania podczas wyrabiania ciasta – użyłam  mąki pszennej TOTA 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki naturalnego jogurtu 2 jajka klasy M 3 łyżki cukru olej do smażenia cukier puder do oprószenia pączków Przygotowanie: Mąkę

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania