szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1494/2080)

Szybka sałatka z makaronem. 301

chwile, gdy przed kolacją mamy ochotę na małą pychotkę. Kanapki nam się znudziły, jajka w różnej postaci również. W takim przypadku najlepszą przekąską jest szybka sałatka z makaronem. Prosta w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczna. Składniki: por szczypiorek puszka kukurydzy jajka makaron małe kokardki  małe cebulki marynowane majonez musztarda sól, pieprz Por i jajka pokroić na małą kosteczkę. Szczypiorek(...)potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage --->  My world by Dagmara Rek Zapraszam również do przeczytania innych postów: 1.  Ciasto z karmelem i słonecznikiem. 2.  Zapiekanka jednogarnkowa z makaronem i piersiami z kurczaka. 3.  Naleśniki/krokiety z warzywami i parówką

My World by Dagmara Rek
CHLEBEK BANANOWY 139

chlebek. Można go jeść z różnymi dodatkami typu: ulubiony dżem, krem czekoladowy, świeże owoce... i co tam jeszcze chcecie. Idealny na śniadanie, jak i do kawy. Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Już go więcej nie zachwalam, ale szczerze polecam :) SKŁADNIKI: 3 mocno dojrzałe banany 3 łyżki naturalnego jogurtu 1/2 szkl oleju 1 jajko 2 szkl mąki 2 łyżki cukru(...)widelcem. Dodać jajko, olej i jogurt, wymieszać do połączenia składników. W drugim naczyniu połączyć pozostałe suche składniki. Wlać do nich masę bananową i całość dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu chlebek wystudzić na kratce

Kuchnia w opałach
Chrust lany czyli chrupiące wywijańce. 616

pączuszki , oponki , gniazdka ,faworki  i tym podobne wypieki.  Jedne łatwiejsze , drugie trudniejsze , jedne pracochłonne  ,drugim wystarczy poświęcić jedynie kilka minut . I właśnie do tych prostych i szybkich w wykonaniu należą te chrupiące wiwijańce. Śmieszne esy floresy , każdy inny , każdy smaczny. Składniki : 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy 200 g mąki(...)Żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko , mąkę ,proszek do pieczenia i wódkę  Utrzeć do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę . Dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką. Olej rozgrzać w rondlu . Za pomocą szprycy , rękawa cukierniczego lub też zwykłej łyżki wlewać ciasto na gorący olej tworząc zawijańce. Gdy tylko zrumienią się od spodu

Malinowa Kawiarenka
Amoniaczki z Krzemienicy – kuchnia podkarpacka 208

mieszamy żółtka, śmietanę i amoniak. Mieszankę dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, każdą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm na stolnicy oprószonej mąką. Wycinamy z niego ciastka o dowolnym kształcie. Każde ciastko po wierzchu smarujemy pędzlem zamoczonym w roztrzepanym białku, a potem maczamy(...)zależności od grubości ciastek powinno to zająć 15-18 minut. Podczas pieczenia z ciasteczek uwalnia się bardzo charakterystyczny zapach amoniaku. Jednak nie ma się czym martwić, bo zapach szybko się ulatnia. Inne potrawy KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ

Trzeci talerz
Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit 227

zdrowia i cennej energii, witamin oraz mikroelementów i świetnie dobrane smaki! W oryginale została doprawiona kuminem, ponieważ nie przepadam za tą przyprawą w dużej ilości podmieniłam na ulubioną kolendrę. Szybka, łatwa, nie może się nie udać. Obłędnie smaczna, także bez dokładki się nie obejdzie! Składniki: 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 6 łyżek oleju 1 jajko 400 g dyni 1 cytryna(...)łodyżek melisy, mięty   Wykonanie:     olej, mąkę, jajko i 1/2 łyżeczki soli zagnieść do połączenia składników i uformować kulę. Jeśli jest taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Ciastem wyłożyć dno torownicy o przekroju 26 cm , wyłożonej papierem do pieczenia, mocno docisnąć ręką. Wstawić do lodówki piekarnik nastawić na pieczenie góra-dół na 200`C dynię obrać, przekroić wzdłuż

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PANCAKES - AMERYKAŃSKIE ŚNIADANIE 404

polewam gęsto roztopioną czekoladą i posypuję borówkami, malinami czy jeżynami (poza sezonem używam mrożonych owoców).  Do tego śniadania nie trzeba nikogo długo namawiać :) Pancakes'y smaży się naprawdę szybko, także możecie pokusić się o ich przygotowanie przed pracą albo zaplanować leniwy poranek z pysznym śniadaniem dla swoich bliskich w weekend :) SKŁADNIKI: 1 i 1/3 szklanki maślanki lub kefiru(...)pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej WYKONANIE: Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę, o konsystencji gęstej śmietany. Wykładaj na rozgrzaną patelnię po około 2 pełne łyżki ciasta i smaż pancakes'y najpierw z jednej strony na zloty kolor (na powierzchni placka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza), a następnie z drugiej strony również na złocisto. Postępuj

Słodko-Słony Świat Ilony
Placki kukurydziane z czereśniami (bezglutenowe) 188

Dziś propozycja śniadaniowa :-) Bardzo szybkie, pyszne i lekkie placuszki, które tym razem proponuję Wam z czereśniami, ale równie dobrze będą smakowały z każdymi innymi owocami. Niewątpliwa zaleta? Placki są bezglutenowe :-) Jeśli nie jesteście zwolennikami mąki kukurydzianej możecie ją zastąpić inną, ale na początek dajcie szansę mojej wersji ;-) SKŁADNIKI 6 łyżek mąki kukurydzianej 150 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki(...)syropu klonowego 1 łyżeczka sody czereśnie dodatkowo: 2 - 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Wszystkie składniki (oprócz czereśni) miksujemy razem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wlewamy po łyżce ciasta na każdy placek. Smażymy aż brzegi placuszków zaczną odstawać od dna patelni, a następnie na każdym placku układamy kawałki wydrylowanych czereśni i przekładamy na drugą stronę; smażymy na złoty kolor

Czary - gary w kuchni
"Chleba naszego poprzedniego..." 158

aktywnego zakwasu.  Obsypuję stolnicę mąką i delikatnie przekładam ciasto, najlepiej użyć silikonowej szpatułki, aby lekko zsunąć ciasto z miski.     Kiedy obrabiam cały kilogram maki, dzielę teraz ciasto na połowę.  Każdą część zawijając jak kopertę składam, potem delikatnie odwracam złożeniem w dół i przy użyciu szerszej łopatki formuję owalny bochenek.  W tym czasie naczynia w piekarniku(...)ostrożność i ćwiczenie szybkości. Naczynia są bardzo gorące, wyjmuję je pojedynczo z piekarnika i używając łopatki przekładam wyrośnięty chleb do gorącego naczynia i natychmiast przykrywam równie gorącą pokrywą i szybko wkładam do piekarnika. Drugi bochenek tak samo. Piekę 30 minut w temperaturze 240 stopni. Zmniejszam do 200 i zdejmuję ostrożnie pokrywy, a chleb dopiekam kolejne 15 minut. Gotowy chleb studzę

I tu będę miała takie te
Ciasteczko pocieszenia dla podłego blogera kulinarnego 191

jednak nie z samej logiki się składa. Gdzieś tam bulgoczą również odczucia rozgoryczenia, rozżalenia i zdeprymowania. Tyle się mówi o równouprawnieniu, wolności poglądów i równości wobec innych. Chyba za szybko uwierzyłam w te szlachetne wartości. Stan rzeczy taki, że jako bloger kulinarny poczułam się potraktowana jako osoba gorszego sortu i podlejszego gatunku . Czy to faktycznie dyskryminacja ze względu na blogowanie(...)wiecznie żywe" wartości... Nic to, zjem sobie ciasteczko na pocieszenie :)  Dawka słodyczy na podły humor to zawsze skuteczne lekarstwo :) Składniki na 1 blachę ciasteczek: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 słoik domowego dżemu z czarnej porzeczki - musi być gęsty, mięsisty, odparowany 1 jajko - roztrzepane do posmarowania po wierzchu przed pieczeniem Z ciasta francuskiego powykrajać kieliszkiem małe koła. Połowę

Grunt to przepis!
Babeczki owsiane na Dzień Dziecka 160

ulubione dania, spędzamy razem więcej czasu na zabawy i rozmowy. Dzisiaj upiekłam dla mojej córci babeczki z owocami, wróci ze szkoły będzie miała niespodziankę ;) Babeczki są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu więc upieczecie je w niewiele ponad pół godziny. A wszystkim Dzieciakom, tym dużym i małym, życzę wspaniałych, radosnych i beztroskich chwil :) 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl płatków(...)łyżek jagód kilka małych truskawek W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Wymieszać wszystkie składniki łyżką. Do silikonowych foremek na babeczki lub papilotek nakładać po łyżeczce ciasta, kilka jagód i wypełniać do 3/4 wysokości ciastem. Na koniec wcisnąć do każdej babeczki truskawkę i posypać odrobiną płatków. Babeczki piec ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Rada: Owoce

Smakołyki Asi
Tarta ze szparagami i chorizo 144

które wśród domowników nie znajdują zrozumienia jeśli chodzi o miłość do szparagów, są w ekonomicznym raju. Jeden pęczek szparagów wystarcza bowiem na 2-3 nietuzinkowe obiady :) Czar jednak szybko pryska, bo pozostałe gęby mniejsze i większe też trzeba nakarmić. Na ratunek przychodzą wtedy zamrożone gołąbki od teściowej albo kupne pierogi ruskie.  Tartę polecam bardzo. Porcja nie jest wielka(...)woli na brunch czy lunch ;) Kiedyś nie podpiekałam spodu, ale czasami zdarzało się, że pozostawał niedopieczony. Teraz podpiekam i taki sposób zdecydowanie bardziej polecam. Dodatek twardego sera w cieście sprawia, że brzegi ciasta są bardzo chrupiące a w smaku rewelacyjne.   Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany

bistro mama
chleb pszenno-żytni z siemieniem (na drożdżach) 114

zaletach domowego chlebka pisać chyba nie trzeba, bo są oczywiste. Ja bardzo lubię chleby na drożdżach, bo są szybkie w przygotowaniu, idealne kiedy nie chce nam się iść do sklepu. Taki świeży chleb zjadamy jeszcze ciepły, a najlepiej smakuje z samym masełkiem. Dodałam do niego czarnuszkę, ulubioną przyprawę mojego męża.  Składniki: 225 g mąki pszennej 225 g mąki żytniej(...)siemienia lnianego łyżka czarnuszki Mąki wymieszać i przesiać. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier, łyżkę mąki i odstawić na kilka minut. Następnie wlać do mąki, dodać siemię i czarnuszkę. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę. W połowie wyrastania przemieszać ciasto ręką, aby je odgazować. Wyrośnięte ciasto uformować w okrągły bochenek lub przełożyć do keksówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
chleb litewski (na drożdżach) 138

Sprzątając kuchenne szuflady znalazłam torebkę przyprawy do chleba litewskiego. Na opakowaniu był przepis na chleb na zakwasie ale ponieważ akurat nie posiadam zakwasu upiekłam szybki chlebek na drożdżach z dodatkiem tej przyprawy. Chleb wyszedł przepyszny: sprężysty, pulchny i miał grubą chrupiącą skórkę. Był bardzo aromatyczny, z wyraźnym smakiem czarnuszki. Jeśli nie posiadacie gotowej mieszanki możecie taką przyprawę zrobić sami(...)łyżeczki soli łyżka cukru łyżka przyprawy do chleba litewskiego Mąkę przesiać i wymieszać z solą i przyprawą. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i wlać do mąki. Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż całkowicie będzie odchodzić od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto uformować w kształt bochenka,  umieścić na blaszce do pieczenia i odstawić jeszcze

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placuszki chłopskie z sosem grzybowym - przepis 203

różnych przepisów. Do placuszków możemy wykorzystać ziemniaki, które nam pozostały z obiadu. Placuszki chłopskie, delikatnie w konsystencji, a zarazem konkretne w połączeniu z aromatycznym sosem grzybowych. Sos robi się bardzo szybko. Także danie obiadowe, możemy wyczarować w kilka chwil.  SKŁADNIKI(...)SPOSÓB WYKONANIA :   Ziemniaki ugotować (lub wykorzystać z obiadu) zemleć lub przecisnąć przez praskę, dodać jajka, mleko i mąkę. Składniki zmiksować, w razie potrzeby dodając nieco mąki lub mleka(ciasto powinno być nieco gęstsze od naleśnikowego). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć małe placki z obu stron na złoty kolor. sos Grzyby suszone ugotować w 2 szklankach wody

Basia w kuchni
placki z borówką 147

Pancakes z borówką amerykańską Delikatny placek z jagodowym nadzieniem, jest daniem, które możemy szybko  przygotować, ale znika ono jeszcze prędzej. Składniki Danie dla dwóch osób 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny Sposób(...)pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie  do niewielkiego rondla

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania