Przerwa świąteczna minęła tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć moich wypieków :( W związku z tym dziś kolejny przepis na zdrowe ciasteczka. Są bardzo smaczne, chociaż lekko zmodyfikowałam oryginalny przepis. Miłośnikom bardziej słodkich smaków lub osobom, które nie lubią słonych wypieków polecam dodanie jedynie szczypty soli(w oryginalnym przepisie to aż łyżeczka, przez co ciastka przypominają krakersy). Ciasteczka(...)proszku do pieczenia 100 ml oleju słonecznikowego 2 jajka 1 łyżeczka soli (płaska) 1 łyżka miodu 2 łyżeczki stewii Wymieszać wszystkie sypkie składniki. Dodać olej, jajka, miód i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na równe kulki, a następnie spłaszczyć je tak aby powstały okrągłe ciasteczka. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do temp
FitKotMoja córcia ostatnio zażyczyła sobie omleciki z bitą śmietaną i musem truskawkowym . Muszę przyznać że wyszły pyszne :) Taki deser szybko się przygotowuje , super sprawdza się szczególnie teraz gdy jest ciepło na dworze i szkoda czasu na siedzenie w domu . Z dodatków wystarczy bita śmietana i dowolne owoce lub musy które zapewne macie w swoich zamrażarkach(...)mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową z proszkiem . Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować równe koła. Na koło nałożyć po 2 łyżki ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor do suchego patyczka . Po upieczeniu jeszcze ciepły omlecik złożyć na pół. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , przełożyć do szprycki
Sama słodycz i szczypta chiliJuż kiedy piekłam tartaletki z agrestem wymyśliłam, że z resztą owoców upiekę muffinki. Szybkie, proste, a nic się nie zmarnuje. Chcąc uzupełnić zapas agrestu wybrałam się do sklepu, a tam... Wszystko, tylko nie agrest. I nie porzeczki, bo na nie też miałam chrapkę. I co biedna miałam zrobić...? Kupiłam... A właściwie to nie powiem, co kupiłam. Coś, czego zupełnie(...)czas najwyższy resztkę owoców wykorzystać. Najpierw myślałam o muffinkach z bezą, która idealnie się z agrestem komponuje, ale... Tartaletki były z bezą, więc może lepiej co innego...? Pomyślałam o cieście, które piekłam w zeszłym roku - połączenie agrestu i marcepanu bardzo mi się spodobało. Ponieważ mam paczuszkę marcepanu na wyjątkowe okazje, nie zawahałam się jej użyć . I muszę powiedzieć, że bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWalentynki już jutro ! Jeśli nie macie żadnego pomysłu ani zbyt wiele czasu, żeby coś przygotować, to podpowiadam Wam dziś jak zrobić szybkie, wilgotne i pyszne babeczki. Magdalenki przygotowuje się bardzo łatwo, zawsze wychodzą, a więc są idealne nawet dla niewprawnej, jeśli chodzi o pieczenie ręki. Wszystkie składniki po prostu ubijamy mikserem. Klasyczne magdalenki, to francuskie ciastka o kształcie muszelki(...)olej, połowę mąki, mleko, proszek do pieczenia i resztę mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Silikonowe foremki w kształcie serca wypełniamy do 3/4 ciastem i ustawiamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika. Magdalenki pieczemy około 25 minut. Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatityniewinnie, lekki kapusniaczek. Pozniej jednak deszcz przybral na sile i rozpadalo sie na dobre. Z naszego wypadu na konie nic nie wszylo. By poprawic nam wszystkim nastroj przygotowalam bardzo szybkie i bardzo smaczne babeczki. Przepis na nie trafil do mnie juz dawno. Dostalam go pare ladnych lat temu od Siostry. Przez ten czas mala karteczka, na ktorej byl spisany, platala(...)konfitura wykonanie W rondelku roztapiamy maslo z woda, mlekiem i cukrem. Po wystudzeniu dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz zoltka. Wszystko dokladnie mieszamy. Na koncu dodajemy do ciasta bialka ubiete na piane i delikatnie laczymy. Foremeczki do babeczek napielniamy do polowy ciatem, nakladamy lyzke nutelli lub ulubionej konfitury, a nastepnie przykrywamy pozostalym ciatem. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym
Przysmaki Karolkiprzeciwnie, staram się od czasu do czasu wyczarować smaczne posiłki, bo w końcu coś jeść trzeba. Choć nie będę ukrywać, że moją kuchnię ostatnio zdominowały głównie dania w miarę szybkie. To też ma swoje plusy – będę mogła Wam pokazać (zresztą po raz kolejny), że aby dobrze zjeść, nie trzeba siedzieć pół dnia w kuchni albo korzystać z gotowych półproduktów(...)przyrządzeniem. Mogę Wam, więc śmiało powiedzieć, że nie pożałujecie, gdy je zrobicie! Są syte, więc idealnie nadają się na śniadanie tzw. w locie. Składniki na 10 sztuk: Ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko 1 szklanka mleka 5 dag świeżych drożdży (pół opakowania) ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli (do smaku) 2 płaskie łyżki masła Farsz: 1 mała cukinia
Fabryka pomysłówGrecka sałatka wiejska. Przepis na horiatiki salata czyli najprostszą sałatkę grecką. Grecka sałatka wiejska znana jest niemal każdemu. Klasyczne połączenie świeżych warzyw i sera feta pasuje
Cztery FajeryZawsze miałam ochotę na coś takiego, ale jednocześnie bałam się że nie wyjdzie. Robienie rolad na słodko czy słono owiane jest mgiełką grozy... Zupełnie niepotrzebnie :-) Owszem
peggiwkuchniDawno, dawno temu, gdy byłam kilkuletnią dziewczynką, a w sklepach nie było batoników, czekolad i cukierków mama robiła mi czasem owsiaczki - pyszne ciasteczka kakaowo-owsiane bez
peggiwkuchniTak, tak, tak właśnie - Lord Somersby szaleje, częstując nowym, nietuzinkowym smakiem. Orzeźwiający, lekki, kuszący. Idealny na wiosnę! Nie sądziłam, że połączenie bzu i limonki w
W kuchni Karmel-itkibułeczką w drugiej. Mamy teraz taki czas, że z tego marzenia mogę sobie zafundować swój własny taras, trochę słońca, własną kawę i świeżą bułeczkę. Bułki te robi się bardzo szybko i są dość tanie . Ponadto jak są świeże drożdże to dwie godziny z rośnięciem w zupełności na wszystko wystarczy. Z tego przepisu wyszło mi 8 bułek, takiej tradycyjnej wielkości(...)drożdże mogą być nieświeże. W dużej misce wymieszałam część mąki z solą - drożdże jej za bardzo nie lubią , tak bezpośrednio. Zrobiłam w mące wgłebienie i dałam zaczyn. Zaczęłam wyrabiać ciasto. Przy cieście drożdżowym wytrawnym, za radą pewnej Włoszki, żeby za dużo mąki nie dawać smaruję przy wyrabianiu ręce oliwą lub olejem. Kiedy ciasto ładnie odchodzi od ręki i jest elastyczne
Kuchnia Pełna EmocjiPlacuszki z kabaczkiem i ziemniakami Placuszki z kabaczkiem i ziemniakami, to pyszne danie, które możemy przygotować na obiad lub kolacje. Szybkie i proste w wykonaniu, a do tego jeszcze takie smaczne. Składniki : kabaczek lub cukinia - 700 g ziemniaki duże - 2 szt jajka - 2 szt mąka - 4 łyżki cebula - 1 szt słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka pieprz i sól(...)drobną kostkę. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć do miski na tarce o dużych otworach, dodać startego kabaczka i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką wykładać porcję ciasta, smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym, aby placki ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać z jogurtem naturalnym. Smacznego ? (function
Kuchnia DanusiDzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka, które wczoraj robiłam z dziećmi z okazji Walentynek. Są proste i szybkie w wykonaniu, smażymy je na patelni, smakują rewelacyjnie. Jedyny ich minus jest taki, że szybciutko znikają. Są mięciutkie, u mnie wersja z żurawiną, możecie dodać rodzynki lub inny dodatek. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), ciasteczek wychodzi w zależności(...)cynamonu szczypta soli 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier, jajka, sól i cynamon, oraz posiekane zimne masło. 2. Sprawnie ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, dodajemy posiekaną żurawinę i zagniatamy do momentu, aż będzie jednolite. 3. Stolnicę lekko oprószamy mąką, patelnię przecieramy wacikiem, który nasączmy olejem, później wacik wyrzucamy, bo ciasteczka będziemy smażyć już
kruche babeczkimną coś słodkiego, ale takiego, co by powodowało we mnie mniejsze wyrzuty sumienia, niż klasyczny deser 😀. No i wymyśliłam sobie, żeby zrobić gofry żytnie pełnoziarniste. Robi się je bardzo szybko i są pyszne, no i przy okazji zdecydowanie zdrowsze niż te klasyczne na mące pszennej. A podać je można ze swoimi ulubionymi dodatkami. I jedna uwaga: przy gofrach(...)szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju + olej do posmarowania gofrownicy szczypta soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W międzyczasie rozgrzewamy gofrownicę. Delikatnie malujemy ją olejem i wylewamy na nią odpowiednią ilość ciasta. Pieczemy, az do uzyskania chrupiących gofrów. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Kulinarne przygody Gatitytakie moje ciasteczka awaryjne. Idealne kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a przy okazji zdrowego i prostego w wykonaniu. Ś wietnie sprawdzą się jako przekąska albo szybkie śniadanie. Do zrobienia ciasteczek wystarczą płatki owsiane, dojrzałe banany i czekolada albo jakiś inny ulubiony dodatek np. orzechy lub suszone owoce. Podobne ciasteczka pojawiły się już na blogu(...)muszą być drobne jak mąka). Banana rozgnieść i dodać zmielone płatki. Składniki wymieszać. Masa powinna być gęsta i wilgotna. Czekoladę pokroić na małe kawałki, wsypać do miski z ciastem i wymieszać. Łyżką nabierać masę i formować okrągłe ciasteczka. Piec przez 10-12 minut w 180ºC
Healthy food explorer