Muffinki śliwkowe na szybkiego. Bardzo je lubię, bo są puszyste, mięciutkie i robi je się naprawdę szybko. Przyszłam dzisiaj z pracy dosyć późno ale już w drodze do domu miałam plan, że właśnie upiekę muffinki ze śliwkami . Muffinki śliwkowe Składniki: 10 muffinków 180 g mąki 100 ml oleju 150 ml crème fraîche 1 duże jajko 40 g trzcinowego cukru(...)duże śliwki Jak zwykle suche składniki i mokre wymieszaj w oddzielnych miskach, a następnie połącz miksując lekko lub mieszając łyżką. Papierowe papilotki umieść w muffinkowej formie i napełnij ciastem. Pokrój śliwki w kostkę i wciśnij w ciasto. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 175ºC, nastawionego na termoobieg i piecz przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ostudzone muffinki oprósz
codojedzeniamnie sesja. Uczelniana sesja sama w sobie nie jest niczym przyjemnym, więc żeby umilić sobie ten okropny czas - dzisiaj śniadanie mistrzów, czyli placuszki kakaowe typu pancakes. Robi się je szybko, nie wymagają ubijania żadnych białek ani innych nieco bardziej skomplikowanych czynności, więc są na ten czas po prostu idealne. Smacznego! Składniki: 100 g mąki 3 łyżeczki kakao 4 łyżeczki cukru(...)Jajko roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy olej, mleko, a następnie wszystkie suche składniki. Dokładnie całość mieszamy, a potem smażymy na suchej patelni placuszki (przewracamy je na drugą stronę, gdy na górze ciasta zrobią się takie małe bąble czy dziurki). Podajemy z ulubioną konfiturą, lub po prostu z cukrem pudrem, owocami czy bitą śmietaną
psgotujemyjuż wiem że lepiej było dać 36%) i dosypałem cukru pudru. Ubiłem na sztywno i wyłożyłem na muffinki a całość posypałem skórką z cytryny. Całość wyszła bardzo smaczna gdyż słodycz ciasta nieźle komponowała się z kwaskowością budyniu Spostrzeżenia? 1. Budyń trzymamy w kąpieli aż faktycznie zacznie gęstnieć – zdejmując za wcześnie doczekamy się prędzej siwych włosów niż jego stężenia(...)Śmietanę należy używać jak najgęstszej żeby się lepiej ubiła. W pierwszej kolejności wziąłem 18% ale to była masakra. 30% okazała się lepsza ale i tak nie wystarczajaca bo bardzo szybko zaczęła zmieniać swój kształt
Kuchenne WariacjePyszne chrupiące naleśniki i ostre bogate w warzywa nadzienie czegóż chcieć więcej? Szybko, smacznie i fit... Myślę że skusi osoby będące na diecie i nie jedzące mięsa...:) Składniki opakowanie mieszanki MEKSYKAŃSKIEJ np z Hortexu 1 cukinia młoda 1 cebula 2 łyżki masła sól morska do smaku papryka ostra do smaku pieprz kolorowy z młynka do smaku Ketchup paprykowy-(u mnie(...)szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oliwy folia aluminiowa do zawinięcia Sposób przygotowania Naleśnikowe ciasto: Jajka ubić na pianę z solą połączyć z mlekiem,mąką dokładnie zmiksować do gęstego ciasta wlać wodę gazowaną ,dokładnie zmiksować i odstawić ciasto na 20 minut. Patelnię ceramiczną rozgrzać
Wanilia i Kardamonformy na tartę lub szerokiej keksówki, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 ºC . Ciasto ponakłuwaj dokładnie widelcem i piecz przez około 30-35 minut , aż będzie brązowozłote. Cr ème pâtissière: 3 żółtka 300 ml pełnego mleka 1/2 laski wanilii 20 g mąki pszennej(...)wysoką temperaturę, wyjmij wanilię, a garnek zdejmij na chwilę z ognia. W osobnym garnuszku połącz żółtka z 50 ml mleka oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka szybkim ruchem wlej otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadź. Wstaw z powrotem na palnik i cały czas mieszając, doprowadź zgęstnienia . Górę garnka przykryj folią spożywczą (by nie utworzył się kożuch
Food Squareobyło się więc bez lekkiej modyfikacji przepisu i drugiego podejścia. Tym razem udało mi się wygrać ;) Moje uwagi Jeżeli gniazdka podczas smażenia lekko się porozwijają, można spróbować je szybko jeszcze raz uformować tuż po wyjęciu np. dwoma widelcami Z jednego placka wychodzi ok. 3-4 gniazdek Ciastka nie powinny być ciasno pozwijane Składniki: 2 szklanki mąki luksusowej (z małym czubkiem(...)Mąkę przesiać do miski. Żółtka ubić. Pośrodku mąki zrobić zagłębienie i dodać wszystkie składniki. Wszystko razem mieszać, zagarniając powoli trochę mąki do środka. Gdy składniki się połączą, mocno zagnieść ciasto (przez ok. 5-8 minut). Zagniecione ciasto podzielić na 6 porcji. Każdą porcję bardzo cienko rozwałkować (jak najcieniej się da), nadając jej kształt prostokąta (można użyć maszynki do makaronu). Placki
Pełny talerzprzykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli jest lepkie dodajemy nieco mąki. Z gotowego ciasta formujemy ręcznie pączki lub wałkujemy ciasto i wykrawamy pączki szklanką (pierwsza metoda jest jest według mnie lepsza, gdyż pączki mają wtedy po upieczeniu ładniejszy kształt). Uformowane pączki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między mini dość(...)fazie to sekret złotej obwódki (ringu) jaką ma większość pączków. Pączki pieczemy w niezbyt gorącym tłuszczu, z każdej strony po około 4 minuty. Jeśli będą się zbyt szybko piekły, najlepiej zmniejszyć ogień lub go na chwilę wyłączyć. Upieczone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny lub siatkę do frytek, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po upieczeniu wszystkich pączków, nadziewamy
Smakowy RajAmerican cookies – jedne z moich ulubionych ciastek! Fantastyczne, kruche ciastka wypełnione po brzegi czekoladą. W smaku przypominają nasze ” pieguski „. Idealne zarówno na słodką
Ostra na Słodkopyszne, są mięciutkie i lekko wilgotne. Jak widać pracy nie jest wiele więc naprawdę warto spróbować… A najlepiej przygotować od razu podwójną porcję… na pewno zniknie dość szybko ;)! Bułki drożdżowe całonocne Składniki: 200 g mąki chlebowej pszennej 120 g mąki pszennej zwykłej 72 g mąki pełnoziarnistej 300 ml wody 1 g drożdży suchych lub 3 g świeżych(...)przesiać do miski. Dodać mąkę pełnoziarnistą. Wlać wodę i rozpuszczone drożdże. Wymieszać i dodać sól. Wymieszać dobrze ręką, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na całą noc. 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obficie posypany mąką blat/stolnicę. Ciągniemy za każdy bok i składamy jak paczkę. Przykryć miską w której rosło ciasto i zostawić na 45 min. 4. Wyrośnięte ciasto, posypać
UgotujmyTo.plmleka 1/2 łyżeczki cukru sól jajko do smarowania 2 łyżki kminku Wykonanie. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem. Dodać sól. Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Połączyć z drożdżami i szybko wyrobić. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki. Ułożyć na blaszce natłuszczonej i odstawić na 30 minut. Posmarować jajkiem, posypać kminkiem i upiec na złoty kolor w temperaturze(...)twarożku śmietankowego 1 łyżka śmietany 1 łyżka cukru wanilia Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać sól. Drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać i po 1 łyżeczce nałożyć na każdy krążek. Dobrze skleić. Posmarować jajkiem. Piec 10 minut w temperaturze
Kulinarny karnet Christopherawyje. Dziękuję, Mamo- Babciu! Krótkie międzylądowanie. To szybkie śniadanie. Nie ma czasu na dumanie. Przy garach stanie. Z piekarnika. Z piernika. Mam ochotę na naleśnika. Co szybko znika. W ustach mych ;) Szwedzi najechali mi kuchnię. Pan Kaka dowodzi. szklanka mąki 1,5 szklanki mleka 4 łyżki stopionego masła 2 jajka 3 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy(...)masło. Wsypałam kakao i przyprawę do piernika. Zmiksowałam do uzyskania jednolitej masy ( najlepiej gdy jest o konsystencji rzadkiej śmietany ). Formę do zapiekania porządnie wysmarowałam masłem. Przelałam naleśnikowe ciasto. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika. Piekłam 25-30min. Serwowałam oprószony cukrem pudrem. Zdjęcia bez nadęcia. Ale kubki i tak z zachwytu oszalały. Naleśnik nieco przypominał murzynka z zakalcem mojej
bastalenaBardzo często pozostaje nam serwatka i zawsze szukamy ciekawego pomysłu jak ją wykorzystać. Oto właśnie przepis! Pyszne, smaczne, pulchne placuszki na serwatce, które są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Placuszki na serwatce uwielbiam podane z dżemem z czarnej porzeczki lub z dżemem truskawkowym, lub kwaśną śmietaną z odrobiną cukru. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 350 ml serwatki(...)olej, sól, cukier i dokładnie mieszamy, po tym dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy aby nie było grudek, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub serwatki, aby ciasto było dosyć gęste. Placuszki smażymy na średnim ogniu, na rozgrzanej patelni z olejem przez ok. 2 min z każdej strony, aby były ładnie zrumienione. Placuszki na serwatce serwujemy
Kuchnia Łukaszawagaruję troszeczkę. Jakoś tak poddałam się pogodzie, słoneczku i wolałam wyjść na spacer, niż stać przy garach :) Oj, czasem można ! A żeby głodnym nie wychodzić na ten spacer, na szybko przygotowałam placuszki twarogowo-bananowe. Polecam, są pyszne ! Składniki: 200 g twarogu półtłustego 2 mocno dojrzałe banany 3 łyżki mąki pełnoziarnistej, np Lubella 1 jajko dodatkowo: 2 łyżki pestek słonecznika(...)przy pomocy miksera z nakładką do rozdrabniania. Ser nie musi utrzeć się na gładko, może pozostać lekko grudkowaty. Patelnię posmarować lekko olejem rzepakowym. Na rozgrzanej patelni kłaść łyżką porcję ciasta - placuszki smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Przekręcając placuszki należy być ostrożnym, gdyż ciasto jest bardzo miękkie i łatwo placuszki rozerwać. Na drugiej patelni uprażyć pestki słonecznika
kolorowotorcikowoPędzę, biegnę, wciąż gdzieś spieszę. Poznaję życie studenckie w liceum, gdzie spomiędzy stery książek, nieśmiało zerkam w stronę kuchni. W sercu się kotłuje, nie ma czasu
W kuchni Karmel-itkiGrillowanie to nieodłączny element spotkań towarzyskich na świeżym powietrzu w okresie letnim. Na pewno większość z nas przynajmniej raz w roku brała udział lub organizowała spotkanie
Kuchnia MagdaLeny