może szybko się zepsuć jeśli będzie nieodpowiednio przechowywana. Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce? Co nam pomoże w przedłużeniu jej przydatności do spożycia? Jak układać jedzenie w lodówce? Górna półka. Tu przechowujemy produkty, których data ważności jest najdłuższa. Na szczytowej półce warto ustawiać żywności w słoikach jak dżemy, powidła itd. Jest to też odpowiednie miejsce do przechowywania ciast np. sernika(...)wiązać się z dużymi kosztami czy ogromną ilością miejsca w kuchni. Polecam Wam małą poręczną zgrzewarkę próżniową FFS001X FoodSaver. Prosta w obsłudze, zajmuje niewielką ilość miejsca w kuchni, w szybki sposób zapakujecie swoje produkty i zachowacie ich przydatność do spożycia na dłuższy czas. Pakować próżniowo można naprawdę różne produkty: pieczywo (chleby, bułki) drób ser żółty warzywa owoce mięso ryby Zapakowane
Słodkie okruszkiHistoria tego ciasta jest krótka. Chodził za mną sernik na zimno. Zaraz za nim szedł moralny niepokój z niespełnionej obietnicy zrobienia dla koleżanki czekoladowego ciasta z buraka. Myśl taka z tego wyszła, by koleżankę uraczyć burakiem (buraczyć?) w zupełnie innej formie. Spód: 100 g herbatników pełnoziarnistych 50 g kremu orzechowego lub zwykłego masła opcjonalnie: łyżeczka proszku z buraka Wypełnienie(...)Następnie dodajcie pokruszoną czekoladę i wymieszajcie, by się cała rozpuściła. Twaróg miksujemy lub mielimy, aż będzie gładki. Porcjami przekładamy ser do przygotowanej masy. Przelanie masy do twarogu może spowodować szybkie ścięcie agaru lub żelatyny i powstaną grudki. Mieszamy energicznie. Próbujemy – jeśli masa wydaje się Wam za mało słodka, dodajcie słodziwa wedle uznania. Twaróg jest kwaśny i nie każdemu wystarczy
KucharzycaPyszne i delikatne ciasto z truskawkami, a do tego zamiast śmietanki, do ciasta została użyta truskawkowa maślanka, co sprawiło ,że ciasto nie jest za tłuste i ciężki, można by powiedzieć ,że to taka mała wersja fit :) Składniki: Biszkopt : 3 jajka 60 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody(...)wysoka aby nam się warstwy zmieściły), wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku góra i dół w 175 *C przez ok. 20 minut. Studzimy. Ważne aby za szybko nie wyciągać biszkoptu bo może nam opaść. Truskawki myjemy, pozbawiamy zielonej części i przecinamy na połówki, które układamy przeciętą stroną na biszkopt. Dwie galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody
W Moim Magicznym Domukuchni. Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub spodziewacie się gości, a nie chcecie znów spędzać dużo czasu "przy garach", polecam zrobić blok czekoladowy. Robi się go szybko, łatwo i przyjemnie i choć jest istną bombą kaloryczną to czasem można sobie pozwolić na kawałeczek ;) SKŁADNIKI: (na małą keksówkę, u mnie forma rynienkowa - ćwibakówka) 3/4 kostki margaryny* 1 szkl cukru(...)rozpuści i wszystkie składniki połączą. Zdjąć z kuchenki, przestudzić (aż będzie lekko ciepła). 2. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo mleko w proszku, ciągle mieszając (łyżką, okrągłym wałkiem do ucierania ciasta lub mikserem). Gdyby masa była bardzo gęsta, można dodać troszkę wody. 3. Herbatniki i orzechy drobno pokruszyć (np. wyspać do woreczka i rozgnieść wałkiem do ciasta). Dodać do masy, dokładnie
Kto ugości moich gości?receptury na makaron powstałam między innymi grahamowy ale to już innym razem. Codziennie słyszę mamooo daj mi coś słodkiego więc powstało kilka rodzai muffinek. Robi się je bardzo szybko są pyszne można szaleć za każdym razem robić inne :)) Przy produkcji muffinek świetnie bawią też się dzieci. Dziś króluję babeczka mocno czekoladowa z budyniem ma lekko chrupiący wierzch a środek(...)suche osobno i mokre tzn mleko, masło, jajka - łączymy ze sobą i dodajemy pokruszoną czekoladę mieszamy do połączenia składników - nakładamy do papilotek lub sylikonowych foremek na muffinki łyżkę ciasta na to łyżkę budyniu i ponownie łyżkę ciasta, wypełniamy do 3/4 wysokości foremki aby nam nie wypłynęło podczas pieczenia - nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut
Basia w kuchnikoniecznie trzeba nadrobić zaległości. Historia cebularzy sięga przełomu XIX wieku, kiedy to Żydzi zamieszkujący Stare Miasto wypiekali cebulowo-makowe placki. Dostępność składników i niskie koszty sprawiły, że cebularze szybko zyskały popularność. Przed wojną można było je kupić w każdej żydowskiej piekarni oraz od ulicznych sprzedawców zarówno w Lublinie, jak i w Kazimierzu Dolnym czy Zamościu. Od 2007 roku znajdują się(...)zachowaniem określonych norm, dotyczących wyglądu cebularza. Prawdziwy cebularz mieć ok 15-20cm średnicy, grubość 1,5cm, nadzienie cebulowo-makowe znajdować się powinno w środku, otoczone rumianymi brzegami ciasta. I choć te tradycyjne przepisy owiane są zwykle tajemnicą mi udało się od koleżanki z wakacji dostać ten najbliżej zbliżony oryginały ( podobno! ). Zbliżony do oryginały czy nie – jest genialny! Ciasto
Ostra na Słodkogóry przepraszam jeśli to przepis kogoś z was:) W każdym razie, jeśli uwielbiacie snickersy, a nie mieliście okazji spróbować tych muffinek to mocno polecam! Są łatwe jak i szybkie w przygotowaniu i pieczeniu:) Przepis jest na 12 muffinek. Składniki suche: -cukier waniliowy -szczypta soli -2 łyżeczki proszku do pieczenia -90g ksylitolu -225g mąki orkiszowej Składniki suche wymieszać(...)oleju kokosowego(lub zwykłego) + 2 snickersy pokrojone na małe kawałki Składniki mokre wymieszać w drugiej misce. Następnie połączyć je ze składnikami suchymi. Do całości dodać pokrojone snickersy i zamieszać. Ciasto nakładać do formy od muffinek wyłożonej papilotkami(najlepiej nakłada się łyżką do nakładania lodów). Piec w temp. 190 stopni C przez ok. 20 minut(bez termoobiegu). Smacznego
Smaczne ZdroweSkładniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru pudru 3 żółtka na bezę: 3 białka 150 g cukru dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych (ok. 300 g) orzechy włoskie (ok. 100 g) Wykonanie: Zaczynamy od ciasta: białka oddzielamy od żółtek, żółtka wrzucamy do miski. Dodajemy mąkę, cukier i masło. Zagniatamy, aż powstanie zwarte ciasto. Chłodzimy(...)cukru powinna powstać gładka, lśniąca, biała piana z białek. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach foremki ( u mnie 36 cm x 24 cm). Foremkę wykładamy papierem, przekładamy do niej ciasto, a następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w temp. 180 C stopni przez 20 minut, aż ciasto się lekko zrumieni. Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piekarnika
Wiszniówkazepsutej mąki - ta jaglana niestety dość szybko się psuje. Naleśniki jaglane przygotowane z dobrej mąki zawsze wychodzą smaczne i nigdy nie są gorzkie. Nasze bezglutenowe naleśniki są cieniuteńkie, bardzo delikatne, wręcz koronkowe w strukturze, dlatego tak ważne, by były smażone na dobrej patelni - wtedy nie mają prawa się rozpaść, rozerwać czy przykleić. Uwaga: ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie, prawie
Lekcje w kuchniaktualnych okolicznościach związanych z epidemią, szybko się nigdzie nie udam. Nie pozostaje mi więc nic innego jak odtworzyć smaki, za którymi tęsknię w domowym zaciszu. Tym bardziej, że będzie to wersja niskoweglowodanowa tego włoskiego klasyka, jakim jest focaccia. Tak, tak – takie cuda można stworzyć będąc na diecie ketogenicznej ! Trzeba tylko bardzo chcieć! Ciasto powstało z mąki lnianej, a dokładniej
Modern Cave Girldodać jeszcze odrobinę mąki. Z zagniecionego ciasta uformować 18-20 jednakowych kulek o wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki obtoczyć najpierw w cukrze, a następnie w cukrze pudrze i delikatnie spłaszczyć. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15- 18 minut. Smacznego Szybkie ciastka pomarańczowe Szybkie ciastka pomarańczowe Szybkie
Smaki Arminekardamonem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na kilka części ( dla wygody krojenia ) , wałkujemy ( możecie zrobić to bardzo cienko – wtedy będą jeszcze bardziej chrupiące . ja wolę grubsze, w formie ciasteczek ). Kroimy na ok. 2 cm robiąc nacięcie w środku. Zaplatamy dwukrotnie przez ” pętelkę „. Smażymy na złoto po kilka minut. Uwaga! Smażą się szybko! Odsączamy na papierowym ręczniku. Możecie
Ostra na Słodkoprzypadł do gustu. Robi się szybko, jest delikatny i miękki. Całość, fajnie do siebie pasuje. Jeśli lubicie bardziej słodkie serniki, to możecie zwiększyć ilość cukru. Ja dodałam tylko 3/4 szklanki, ponieważ chałwa jest słodka i nie chciałam, żeby sernik był mdły. Wierzch, posypałam cukrem pudrem, a to dodatkowa słodycz. To co ? Pieczecie? Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki
Agusiowe smakołykichlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche. Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną patelnię i podpiekać przez kilka minut pilnując by się nie przypaliły. Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania
Ola la LCHFchlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche. Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną patelnię i podpiekać przez kilka minut pilnując by się nie przypaliły. Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania
Ola la LCHF