kilka dni. Mleko mocno podgrzać, wsypać 2/3 szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Żółtka rozetrzeć z pozostałym cukrem, ziarenkami wanilii i skórką z cytryny. Mąkę przesiać, dodać zaczyn i żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące. Odstawić na 10 minut, następnie dodać
Obiad gotowyciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 wałeczki, spleść chałkę i pozostawić do ponownego rośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 175 st C bez termoobiegu. Zimne masło na kruszonkę posiekać nożem z mąką i cukrem, a następnie szybko zagnieść kruszonkę. Wyrośniętą chałkę posmarować za pomocą pędzelka białkiem, a następnie
Krylowa KuchniaPrzy ozdabianiu wielu ciast i ciasteczek wykorzystywany jest lukier. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, my przedstawiamy jeden z nich – lukier na białkach. Doskonale sprawdził
niecodziennikparyTłusty czwartek bez domowych pączków nie istnieje. Znikają ze stołu zanim zdążą wystygnąć. Każdy się nimi zajada i zapomina o kaloriach. Są po prostu pyszne.
Prosty przepis nadelikatny i długo świeży. Jedyna wada to to, że za szybko znika. Składniki: 0,5kg mąki pszennej chlebowej paczka suchych drożdży około 7g 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 20g roztopionego masła 2 łyżeczki cukru 1-2 łyżeczki soli Przepis: W dużej misce wymieszać wszystkie składniki. (Ciasto powinno mieć lepką konsystencję), Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
tyfranboxSzybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące orzechami i mleczną czekoladą to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co do świątecznej kawusi. Wspólne przygotowanie ciasteczek to również świetna zabawa i wprowadzenie do kulinarnego świata Bożego Narodzenia dla najmłodszych. Składniki: Ciasto na ciasteczka: 260g mąki pszennej 200g zmielonych orzechów włoskich 200g masła extra 80g cukru pudru 2 żółtka 3 łyżeczki cukru
Szalona Kuchnia EwelinyPeach cobbler to szybki przepis na smakowity deser, który najlepiej podawać na ciepło prosto z piekarnika. Jako że często piszecie do mnie z pytaniami o bezglutenową wersję moich słodkich przepisów, to pomyślałam, że tym razem od razu ją opracuję dla tego ciasta zanim zapytacie Ale można użyć również zwykłej mąki pszennej i ciasto też będzie pyszne. Polecam Dla amatorów deserów
Lamarida.plciasta drożdżowego z owocami i kruszonką lubimy najbardziej właśnie owoce i kruszonkę. Crumble z owocami to tradycyjny angielski deser - masa ulubionych owoców z warstwą kruszonki. Najlepszy na ciepło z kulką lodów lub z bitą śmietaną. Pyszne, łatwe i szybkie. Przepis pochodzi z programu Nigelli Lawson i jest to porcja na duże naczynie żaroodporne. Składniki na warstwę owoców
Kocham..lubię..gotuję..Francuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami na jednej z naszych domówek okazały się hitem :) Zniknęły w mgnieniu oka! Jeśli planujecie imprezę w domu, to koniecznie je
Kulinarne Przebojekoniec dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze chwilę. Na ciasto wyłóż masę kajmakową, a na nią ubitą śmietankę z mascarpone. Wyrównaj całość za pomocą łyżki lub szpatułki. Na górę ułóż maliny i borówki. Możesz oprószyć górę cukrem pudrem lub rozpuścić łyżkę kajmaku w garnku i za pomocą szybkich ruchów łyżką polać górę tarty. Gotową tartę przełóż do lodówki. Wartości odżywcze
Przepisy na widelcuteż muffiny, tarty, sernik, ciasteczka, jabłecznik, rolada, desery, czy ciasta z owocami. Jest bardzo smacznie :-) Podsumowując: Świetna książka z ciekawymi propozycjami. Wszystkie przepisy nowe, większości nie robiłam, jest w czym wybierać. Każdy znajdzie coś dla siebie. Do tego książka pięknie wydana z cudnymi zdjęciami. Wszystkie przepisy proste, szybkie w wykonaniu, a składniki ogólnodostępne. Książka idealna na prezent. Polecam :-) Tytuł: "Przepisy
kruche babeczkimlekiem kokosowym, olejem z kokosa i kokosowymi wiórkami. Łatwe i szybkie do przygotowania, idealne na podwieczorek lub weekendowe śniadanko. Można posypać je tylko cukrem pudrem lub podać z domową marmoladą wieloowocową, dżemem malinowym i świeżymi malinami. Opcjonalnie - aby było jeszcze bardziej kokosowo - udekorować płatkami kokosa. Pamiętajcie, aby wykładać ciasto na mocno rozgrzaną gofrownicę (10 minut) im większa
cool and mintyschować do zamrażalnika na ok. 30 minut, z lekko stwardniałego ciasta brać kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachować odstępy 3-4cm, ciastka lekko spłaszczyć, pieczemy w 170-180 stopni przez 15-18 minut, ciepłe przekładamy łopatką na kratkę, szybko stwardnieją. Lukier: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i utrzeć z cukrem
KUCHNIA POLSKAmikserem. Forma silikonowa z kominkiem 25 cm, do formy wyłożyć ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, babkę w formie dobrze wystudzić. Cukier puder, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą i polać babkę lukrem - pyszna, łatwa, szybka babka ucierana kakaowa z orzechami jest bardzo lekka, aksamitna, smakuje wyśmienicie
W Mojej Kuchni LubięMini tarty ze szpinakiem i serem Pyszne mini tarty ze szpinakiem i szynką . Doskonały farsz, szynka i pyszny sos . Genialne danie lub przystawka . Smakuje zarówno na
Ogrodnik w podróży