Drożdżowe wypieki mają jeden minus – czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wbrew pozorom, można je także przygotować pomijając etap czekania. Zapewniam, że efekt będzie tak samo pyszny
Proste-przepisy.plProsty deser przygotowany z jogurtu, brzoskwini, banana i orzechów. Nawet na diecie można sobie pozwolić na coś słodkiego. Robi się go bardzo szybko, także na przygotowanie
Pink Envelopemojprzepisna.pl | Sernik kokosowy bez pieczenia Serniczek pochodzi z blogu Kwestia smaku . Robi się go bardzo szybko i jest smaczny. Jednak warto użyć tutaj aromatycznego mleczka kokosowego
moj przepis na29 października 2019 roku w pensjonacie "Pan Tu Nie Spał" na Mazurach odbyło się kulinarne wydarzenie. W przepięknych i inspirujących okolicznościach przyrody Gałkowa, razem z
kulinarnyJaNa moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na różne serniki, zarówno te pieczone jak i na zimno. Tym razem mam dla Was propozycję na szybki sernik
Zrób to smacznieMaj nie rozpieszcza nas w tym roku pogodą. Dlatego dla osłody warto upiec coś, co przywoła do nas lato. Tym razem będzie to znów szybkie i
Kuchnia co dniaLuty jest moim z jednych ulubionych miesięcy – wypadają w nim moje urodziny, jest Tłusty Czwartek i góra pączków. Do tego kończy się szybko, dni są
Pink EnvelopeTarty rustykalne, czyli takie pieczone bez formy pokochałam za ich prostotę i wygląd, bo zawsze wyglądają bardzo zachęcająco ;) Nie ma potrzeby wyklejania ciastem formy ani podpiekania
HealthyCreationsNiedzielnie popołudnia to dla mnie idealny czas dla rodziny. A jak spotkania z rodzinką to kawka i ciastko. Najlepiej jeszcze jak ciastko szybko się zrobi i
Gotowanie z pasjąNiedzielnie popołudnia to dla mnie idealny czas dla rodziny. A jak spotkania z rodzinką to kawka i ciastko. Najlepiej jeszcze jak ciastko szybko się zrobi i
Gotowanie z pasjąKrem do tortów z mascarpone i bitej śmietany - jest to przepis, z którego najczęściej korzystam przekładając torty. Krem jest wyśmienity, prosty i szybki do przygotowania. Jest
Krokusowy DomNaleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej mogą być jedzone ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami, gdyż mają bardzo neutralny smak. Delikatne, a zarazem łatwo je składać lub zawijać
Kuchcik gotujePrzepis, który dziś przedstawiam, nie jest mojego autorstwa, znalazłam go na youtube ( klik ), zachwycił mnie swoją prostotą i pysznym smakiem , także musiałam go wypróbować. Danie jest
Kawa z mlekiemTakie babeczki świetnie sprawdzają się na przyjęciach dla dzieci. Są małe i naprawdę pyszne :) Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają :) Składniki: 1,5
kuchnia doskiPolecam sernik gotowany tzw. gotujemy masę serową zamiast ją piec. Zalety? Sernik nie opada, ma zwartą i gęstą konsystencję sernika pieczonego, jest szybki do przygotowania. Oprócz
Ugotujmy CośOstatnio coraz trudniej znaleźć mi czas na gotowanie:( maleństwo, które trzy miesiące temu pojawiło się w naszym domu, zdominowało nasze życie. Jednak bardzo chciałam sprawić słodką
Ania i Marcin gotująMasz ochotę na szybką przekąskę dodającą energii – na przykład po treningu – lub pożywne i oryginalne śniadanie? Bananowe babeczki to właśnie Ci zaoferują! Są wegańskie
Via GustoTego koloru jeszcze nie mam w swoim zbiorze serników.... Smak upieczonych winogron idealnie współgra z waniliowym serem i słodkim musem.... Sernik jest łatwy i
Wypieki ReneCzasem do różnych potraw potrzebne jest mleczko kokosowe , a nie zawsze ma się takie mleczko w domu..no i postanowiłam zrobić sama..prosto i szybko...potrzebne
Moje domowe kucharzenieUwielbiam rabarbar. Pamiętam, że jako dziecko mogłam go jeść od tak - rabarbar w rączkę i do buzi, ewentualnie maczany w cukrze. Teraz raczej preferuję go w
Słodkie okruszkiFuczki to potrawa podkarpacka a ściślej łemkowska. Jest to podgotowana kapusta kiszona wymieszana z ciastem podobnym do naleśnikowego. Różne źródła różnie podają ale według mnie kapusta
Moje Małe CzarowanieDziś mam swoje małe święto, częstuję więc tortem :) Bo kto powiedział że torty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc
Na Ciasteczkowych PapierachPłatki owsiane... czy wiecie jak wiele można z nich stworzyć? Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Szykując się do obejrzenia finału "The Voice of Poland" przygotowałam pyszne
Słodkie okruszkiKtóż nie lubi pierwszej, młodej kapusty? Jej nie powtarzalny smak, kolor... to danie tak smakuje tylko na początku sezonu, szybko się ją przyrządza i to przemawia
kgwjanczewoW trakcie przeglądu spiżarni natrafiłam na puszkę mleka skondensowanego słodzonego, którą kupiłam dawno temu i która w związku z tym wymagała szybkiego już zużycia. Postanowiłam zrobić
Zdrowa Kuchnia Sowyponiższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Maślane bułki do burgerów są bardzo proste w przygotowaniu. Z ciastem na bułeczki bardzo przyjemnie się pracuje, bo zawiera mleko i sporą ilość masła - przypomina ciasto na tradycyjne drożdżówki. Z podanych proporcji upieczecie sporą, familijną porcję. Jeśli nie potrzebujecie tylu bułek, możecie je upiec z połowy porcji, ale można(...)też zamrozić i wykorzystać wtedy, gdy najdzie nas ochota na domowe hamburgery. Pamiętajcie jednak, że domowe bułeczki pszenne znikają bardzo szybko i naprawdę warto upiec ich więcej :) Kiedy przygotowuję burgery, przecinam bułki na pół i kładę je wnętrzem na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Ściągam, gdy się zrumienią i zrobią delikatnie chrupiące. Takie chrupiące, ale wciąż miękkie na zewnątrz bułeczki
Lekcje w kuchniNastępnie przygotowujemy masę śmietankową, którą dekorujemy ciasto. :) Masa śmietankowa: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki (30-36%) 1 laska wanilii 4 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Do miski przelewamy śmietankę, dodajemy ziarenka z laski wanilii i cukier puder. Ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mascarpone i kilkoma szybkimi ruchami miksera mieszamy całość. Gotowe! Masę możemy
Cooking Monstersoli do ubijania), stopniowo dodajemy cukier puder a następnie łączymy ze zmielonymi migdałami. Ciasto rozkładamy po równo do obu blaszek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Uwaga- ciasto mocno się napompuje, ale potem straci swoje gabaryty. Ja po wyjęciu chwilkę ostudziłam, okroiłam brzegi, posypałam zwykłym cukrem z wierzchu (jakieś pół łyżeczki), odwróciłam do góry nogami i zdjęłam pergamin(...)doświadczenia z wyjmowaniem całkowicie wystudzonej bezy, więc wolałam to zrobić od razu. Blaty odkładamy do całkowitego wystudzenia. Czas na krem. Śmietankę zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, szybko ubijając trzepaczką. Masę ponownie stawiamy na piecu, tym razem na niewielkim ogniu. Powoli podgrzewamy, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Piszą, że to 5 minut- u mnie było dłużej
les mirabellespierniczki. Szaleństwo przedświąteczne? Raczej nie. To szybciej sentyment do korzennych wypieków, które o tej porze smakują najlepiej. I napełniają dom niesamowitym zapachem :) A dla Was mam dzisiaj przepis na szybką babkę drożdżową. Przepis zaczerpnęłam (i lekko zmodyfikowałam) z magazynu "Moje Smaki Życia" nr 11/2016. Dodałam od siebie lukier na bazie kawy i cynamonu, ale możecie babkę posypać tylko cukrem pudrem(...)się rozpuści.Masa powinna być ciepła, ale niegorąca. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodać żółtka i puree z dyni. Wlać masę mleczno-maślaną i wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąkę. Ciasto należy zagniatać kilka minut, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk i będzie sprężyste. Przekładamy je wówczas do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
My simple kitchenJedz , kolejna po książce Zielona uczta: wiosna, lato Zielona uczta: jesień, zima to kontynuacja bestsellerowych książek Jedz i Zielona uczta: wiosna lato . Cała seria to zbiór wegetariańskich przepisów na szybkie i proste dania z sezonowych składników. Gdy zaczyna się jesień, nasz organizm domaga się potraw sycących i rozgrzewających. Potrzebujemy pożywienia, które utrzyma nas w zdrowiu i wprawi w dobry nastrój(...)talerza, w cieście, chochlą, na kuchence, na deser. Tak, jak w poprzedniej części każde danie opatrzone jest apetycznym zdjęciem, a przepisy wyszukujemy, tak jak najbardziej lubię, po składnikach. “ Nigel to cholerny geniusz! ” – Jamie Oliver Nigel Slater jest autorem książek, artykułów prasowych i programów telewizyjnych. Jego książki kucharskie, w tym Appetite, Jedz. Mała księga szybkich dań, Kitchen Diares
Tajemnice Smakudomu, przygotowana własnoręcznie smakuje zdecydowanie lepiej niż ta ze sklepu. Przygotowanie ciasta to bardzo prosta sprawa, a kiedy mamy do dyspozycji robot kuchenny ciasto przygotujemy bez większego wysiłku. Długie wyrabianie ciasta jest konieczne w tym przepisie, dzięki temu ciasto chałki będzie sprężyste i miękkie. Podana ilość ciasta pozwala przygotować dwie spore chałki, choć ja zaryzykowałam i zrobiłam jedną i muszę(...)upiec w takim rozmiarze tylko dlatego, że piekarnik jest olbrzymi, jeśli posiadacie standardowy rozmiar piekarnika, przygotujcie dwie mniejsze. Podczas pieczenia kontrolujcie stan przypieczenia skórki, jeśli zauważycie, że chałka zbyt szybko nabiera kolorów, zmniejszcie temperaturę o 10-20 st C, to zapobiegnie nadmiernemu przypieczeniu skórki. Jeszcze słowo o formowaniu chałek można zrobić to na wiele sposobów. Zaplatając ją w klasyczny warkocz
SprawdzonaKuchnia.plzapiec do zrumienienia - już testowaliśmy ten przepis - o ile da się dużo masła czosnkowego, są o niebo lepsze niż ze sklepu. Kanapki lub naleśniki z pastą szpinakowo-jajeczną Szybka i łatwa sałatka makaronowa z ciecierzycą gotowaną, którą możesz zastąpić ciecierzycą z puszki. Jeśli masz ochotę na słodkiego Sylwestra, sprawdź te przepisy: Biszkopty w czekoladzie z orzechami laskowymi Mleczne przekładańce(...)ciasta. Ułożone na blaszce posyp niewielką ilości soli gruboziarnistej. Piecz do zrumienienia w 170-180°C przez 8-12 minut. Moje krakersy były bardzo małe i nie do końca tej samej wielkości (ale w tym ich urok), część zrobiłam w formie ciasteczek jak na markizy, więc piekły się raptem 8-9 minut w 170°C. W wyższej temperaturze szybko się
Anioszek w kuchniNastępnie dokładamy owoce, pianę z białek i delikatnie mieszamy, wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy około 40 minut, po tym czasie wyłączamy grzanie, delikatnie uchylamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na około 20-30 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy (w foremce). Truskawki i rabarbar myjemy, rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy wszystko(...)naprawdę szybko gęstnieje). Jeśli chcemy, żeby śmietana nam się dobrze ubiła musi być ona naprawdę dobrze schłodzona. Ja godzinę przed ubijaniem wyjmuję ją z lodówki, przelewam do wąskiej, wysokiej miski i razem z miską chowam do lodówki. Gdy galaretka już zaczyna tężeć ubijamy śmietanę, aż będzie sztywna. Następnie cienką strużką, pomalutku, ciągle ubijając wlewamy galaretkę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, częścią
Rozpustne gotowanieDokładnie mieszamy. kakaowe: ¼ bazy 1 łyżka mąki 1 łyżka kakao Do ¼ bazy dodajemy łyżkę kakao. Dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupkami po łyżce każdego rodzaju ciasta, jedno obok drugiego, potem jedno na drugim aż do wykończenia całości. Wyrównujemy. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwie równe części: Składniki(...)drewnianą łyżką. * masa szybko tężeje* Polewa: 120 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao( czubate) 4 łyżki mleka 1 czubata łyżeczka żelatyny Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty. Polewamy ciasto. WYKONANIE: blat ciasta
Domowe ciastachleb czy bułki, ale również ciasto na pizzę, makaron żytni, zakwas na żurek, gofry czy nawet ciasto na naleśniki. Pamiętajmy również o pozytywnym wpływie zakwasu na nasze zdrowie. Jest on naturalnym konserwantem pieczywa. Również wpływa korzystnie na utrzymanie wyrównanego poziomu cukru we krwi czy też poprawia strawność pieczywa. Samo przygotowanie zakwasu jest proste i szybkie. Należy tylko cierpliwie poczekać kilka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePlacki gryczane – 2 składniki – BLW to mój pomysł na danie dla niemowlaka przy rozszerzaniu jego diety. Można je podać od 7 miesiąca, choć tak
Dorota Smakujekilka dni. Mleko mocno podgrzać, wsypać 2/3 szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Żółtka rozetrzeć z pozostałym cukrem, ziarenkami wanilii i skórką z cytryny. Mąkę przesiać, dodać zaczyn i żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące. Odstawić na 10 minut, następnie dodać
Obiad gotowyciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 wałeczki, spleść chałkę i pozostawić do ponownego rośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 175 st C bez termoobiegu. Zimne masło na kruszonkę posiekać nożem z mąką i cukrem, a następnie szybko zagnieść kruszonkę. Wyrośniętą chałkę posmarować za pomocą pędzelka białkiem, a następnie
Krylowa KuchniaPrzy ozdabianiu wielu ciast i ciasteczek wykorzystywany jest lukier. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, my przedstawiamy jeden z nich – lukier na białkach. Doskonale sprawdził
niecodziennikparyTłusty czwartek bez domowych pączków nie istnieje. Znikają ze stołu zanim zdążą wystygnąć. Każdy się nimi zajada i zapomina o kaloriach. Są po prostu pyszne.
Prosty przepis nadelikatny i długo świeży. Jedyna wada to to, że za szybko znika. Składniki: 0,5kg mąki pszennej chlebowej paczka suchych drożdży około 7g 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 20g roztopionego masła 2 łyżeczki cukru 1-2 łyżeczki soli Przepis: W dużej misce wymieszać wszystkie składniki. (Ciasto powinno mieć lepką konsystencję), Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
tyfranboxSzybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące orzechami i mleczną czekoladą to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co do świątecznej kawusi. Wspólne przygotowanie ciasteczek to również świetna zabawa i wprowadzenie do kulinarnego świata Bożego Narodzenia dla najmłodszych. Składniki: Ciasto na ciasteczka: 260g mąki pszennej 200g zmielonych orzechów włoskich 200g masła extra 80g cukru pudru 2 żółtka 3 łyżeczki cukru
Szalona Kuchnia EwelinyPeach cobbler to szybki przepis na smakowity deser, który najlepiej podawać na ciepło prosto z piekarnika. Jako że często piszecie do mnie z pytaniami o bezglutenową wersję moich słodkich przepisów, to pomyślałam, że tym razem od razu ją opracuję dla tego ciasta zanim zapytacie Ale można użyć również zwykłej mąki pszennej i ciasto też będzie pyszne. Polecam Dla amatorów deserów
Lamarida.plciasta drożdżowego z owocami i kruszonką lubimy najbardziej właśnie owoce i kruszonkę. Crumble z owocami to tradycyjny angielski deser - masa ulubionych owoców z warstwą kruszonki. Najlepszy na ciepło z kulką lodów lub z bitą śmietaną. Pyszne, łatwe i szybkie. Przepis pochodzi z programu Nigelli Lawson i jest to porcja na duże naczynie żaroodporne. Składniki na warstwę owoców
Kocham..lubię..gotuję..Francuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami na jednej z naszych domówek okazały się hitem :) Zniknęły w mgnieniu oka! Jeśli planujecie imprezę w domu, to koniecznie je
Kulinarne Przebojekoniec dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze chwilę. Na ciasto wyłóż masę kajmakową, a na nią ubitą śmietankę z mascarpone. Wyrównaj całość za pomocą łyżki lub szpatułki. Na górę ułóż maliny i borówki. Możesz oprószyć górę cukrem pudrem lub rozpuścić łyżkę kajmaku w garnku i za pomocą szybkich ruchów łyżką polać górę tarty. Gotową tartę przełóż do lodówki. Wartości odżywcze
Przepisy na widelcuteż muffiny, tarty, sernik, ciasteczka, jabłecznik, rolada, desery, czy ciasta z owocami. Jest bardzo smacznie :-) Podsumowując: Świetna książka z ciekawymi propozycjami. Wszystkie przepisy nowe, większości nie robiłam, jest w czym wybierać. Każdy znajdzie coś dla siebie. Do tego książka pięknie wydana z cudnymi zdjęciami. Wszystkie przepisy proste, szybkie w wykonaniu, a składniki ogólnodostępne. Książka idealna na prezent. Polecam :-) Tytuł: "Przepisy
kruche babeczkimlekiem kokosowym, olejem z kokosa i kokosowymi wiórkami. Łatwe i szybkie do przygotowania, idealne na podwieczorek lub weekendowe śniadanko. Można posypać je tylko cukrem pudrem lub podać z domową marmoladą wieloowocową, dżemem malinowym i świeżymi malinami. Opcjonalnie - aby było jeszcze bardziej kokosowo - udekorować płatkami kokosa. Pamiętajcie, aby wykładać ciasto na mocno rozgrzaną gofrownicę (10 minut) im większa
cool and mintyschować do zamrażalnika na ok. 30 minut, z lekko stwardniałego ciasta brać kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachować odstępy 3-4cm, ciastka lekko spłaszczyć, pieczemy w 170-180 stopni przez 15-18 minut, ciepłe przekładamy łopatką na kratkę, szybko stwardnieją. Lukier: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i utrzeć z cukrem
KUCHNIA POLSKAmikserem. Forma silikonowa z kominkiem 25 cm, do formy wyłożyć ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, babkę w formie dobrze wystudzić. Cukier puder, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą i polać babkę lukrem - pyszna, łatwa, szybka babka ucierana kakaowa z orzechami jest bardzo lekka, aksamitna, smakuje wyśmienicie
W Mojej Kuchni LubięMini tarty ze szpinakiem i serem Pyszne mini tarty ze szpinakiem i szynką . Doskonały farsz, szynka i pyszny sos . Genialne danie lub przystawka . Smakuje zarówno na
Ogrodnik w podróżykebab to jedne z najpopularniejszych wpisów w Niedzielnym Kucharzu. Dania szybkie jak fast foody Mamy nadzieję, że menu w tym tygodniu również Wam się spodoba. Przepisy są bardzo proste do zrobienia i nie wymagają dużo czasu i zachodu – każdy można zrobić w kilkanaście minut (wyłączając czas na rośnięcie ciasta). Dania są naprawdę smaczne i nie jest to tylko nasze zdanie
Niedzielny kucharzjest przeznaczone do pieczenia mięsa, a także gofrów z ciasta biszkoptowego i wytrawnego, warzyw oraz kanapek. Dzięki niemu można przygotować naprawdę mnóstwo lekkich, zdrowych i smacznych potraw, ponieważ zarówno mięso, jak i warzywa po takiej obróbce termicznej nie zmieniają swoich wartości odżywczych. Płyty grzewcze nagrzewają się bardzo szybko, a doskonała moc opiekacza, czyli 1600W sprawia
Di gotujeTort Brukselski Pyszny i prosty przepis na zimowy tort ” Brukselski ” . Dlaczego ” Brukselski ” bo Belgowie robią najlepsze słodycze i czekoladę . Jest w nim
Ogrodnik w podróżyDwie blaszki o wym. 22/11 cm smarujemy smalcem, obsypujemy otrębami. Ciasto dzielimy na pół, przekładamy do blach, gładzimy zmoczoną ręką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy prawie zrówna się z blachą chleby smarujemy wodą, obsypujemy dowolnymi ziarenkami. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy 200 st. C. Jeśli chlebek szybko się przypieka możemy skręcić temp. na 180 st.C. Pieczemy
Pani na deserPizza „Gyros” Kolejna pizza , która podbiła serca moich dzieciaków . Nawet nie muszę się zastanawiać dlaczego . Przecież to pizza i gyros w jednym . Nie ma
Ogrodnik w podróżyHome Made” od Krasilnikoff. Idealny do serwowania pysznych domowych ciast, w szczególności tych mocno czekoladowych Czy polecam Wam zakupy w Liliko.pl ? Zdecydowanie tak. Dlaczego? Duży wybór, wysokiej jakości produkty, znane marki, zachwycające piękne wzory, przemiła obsługa i dbałość o szczegóły (produkty są dobrze zapakowane, wysyłka jest naprawdę szybka). Produkty wspaniale nadają się również na prezent. Zajrzycie do sklepu
Słodkie okruszkiokrągły wieniec tylko z mąki kukurydzianej z jagodami i kruszonką. Ciasto jest bardzo smaczne, podobne w smaku do klasycznej babki cytrynowej. Dodatkową zaletą jest to, że nie ma ono w swoim składzie odrobiny tłuszczu, co oczywiście obniża jego kaloryczność i nie jest mocno słodkie. Robi się je bardzo szybko i prosto, dlatego gorąco polecam przepis. Składniki: 400 g mąki
Walijskie Pichceniełyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować (grubość wedle upodobań). W razie problemów podsypać mąką. Wykrawać foremką dowolne kształty i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 12-15 min w temp. 180 st. Pierniczki bezpośrednio po upieczeniu są miękkie, jednak szybko twardnieją. A następnie z czasem kruszeją. Smacznego
My sweet a lifeDziś przepis na szybki i tani obiad z wykorzystaniem mięsa z rosołu. Racuszki nadziewane mięsem są pyszne na ciepło jak i na zimo, a w towarzystwie czerwonego barszczu smakują jeszcze lepiej. A tu kilka przepisów na wykorzystanie mięsa z rosołu. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek jogurtu naturalnego 5 łyżek oleju
magiczna kuchnia KasiPSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki Jak przygotować szybki i chrupiący chleb pszenno-żytni w domu -wypróbowany przepis krok po kroku. Bardzo prosty w przygotowaniu chleb domowy , wystarczy połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić i poczekać, aż drożdże zrobią swoją robotę ;) Potem do piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb
Moja Książka Kucharskałyżki do dekoracji) i wyrównać. Dowolnie udekorować. Wskazówka; Ciasto zawsze chłodzę przez całą noc w lodówce wtedy bardzo ładnie daje się pokroić na porcje. Po upieczeniu nie zdejmuję papieru ze spodu biszkoptu, dopiero gdy jest już gotowy do przełożenia na paterę. Z masą trzeba postępować dość szybko aby nie zdążyła za bardzo stężeć zanim położymy górną warstwę. Normal
W garach u Gosiwystudzeniu delikatnie zsunąć ciasto na docelową tacę. Ciasto jest bardzo kruche, więc należy bardzo uważać, aby się nie rozpadło. Jeśli pęknie, to nic się nie stanie, bo masa serowa je sklei. Masa serowa – Na garnku z gorącą wodą rozpuścić białą czekoladę, lekko przestudzić i wymieszać szybko z serkiem mascarpone. – Masę serową wyłożyć
To co kochamdłużej się rozpuszcza trzeba potem lekko przestudzić, u mnie poszło szybko, bo wyjęłam je odpowiednio wcześniej z lodówki). Dodajemy cukier, wkruszamy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut. do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, robimy wgłębienie i wlewamy mieszankę z garnuszka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte ściereczkę na około godzinę w ciepłe miejsce
Kolorowy Przepisownikskładamy w pół i tak przez około 7 minut (ciasto ma być elastyczne, ale nie powinno rozlewać się po stolnicy) - po uformowaniu bochenka, ten powinien zachować swój kształt. W razie potrzeby, podsypujemy mąką orkiszową* . * robimy to w miarę ostrożnie, gdyż mąka orkiszowa powoli wchłania wodę więc można szybko przesadzić z nadmiarem mąki Formujemy
Moja Książka KucharskaNaleśniki black end white z owocami Wspaniały duet naleśnikowy , który u nas z powodzeniem zastępuje obiad . Naleśnik waniliowy z gruszką i ciemną czekoladą , oraz czekoladowy naleśnik
Ogrodnik w podróżydrobno posiekane grzyby. Ogień musi być duży, grzyby mają się szybko podsmażyć. Grzyby dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprze, kminkiem i cząbrem. Kminek dobrze jest podprażyć wcześniej na suchej patelni. Jak mamy już gotowy i przestudzony farsz, to zaopatrujemy się w trzy płaty ciasta francuskiego (nie jestem tyranem i nie karzę wam robić własnoręcznie ciasta
ladykitchenFrancuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami na jednej z naszych domówek okazały się hitem :) Zniknęły w mgnieniu oka! Jeśli planujecie imprezę w domu, to koniecznie je
Kulinarne PrzebojePaszteciki z pieczarkami, to hit ostatnich tygodni. Przygotowane na szybko, bez szczególnych starań, tak naprawdę, żeby kupione pieczarki nie zalegały w lodówce;) Ku mojemu zdziwieniu zniknęły zaraz po upieczeniu, głównie za sprawą syna. Minęły 2 dni i miałam ponowne zamówienie na paszteciki z pieczarkami. Paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, to danie dla zapracowanych. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie pieczarek
Codziennik KuchennyWiejski kisz z karkówką Kisz i tarta to dla większości ludzi to samo , a jednak nie … Różnica polega w zasadzie na tym ,że kisz zawsze
Ogrodnik w podróżykruszył. Warto znać ten przepis bo jest naprawdę łatwy i szybki. składniki: 400 g mąki (moja mieszana, opisałam wyżej) 250 ml wody z kiszonych ogórków 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli Wodę z ogórków lekko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, wyrobić elastyczne ciasto (moje wyrabiałam w mikserze). Foremkę natłuścić, wysypać otrębami żytnimi, włożyć ciasto
6niebosłodkie, trochę kokosanki mi przypominają i pomimo takiej ilości szybko znikają. Im są mniejsze tym fajniejsze. Polecam je przygotować, na pewno nie będziecie żałować. Składniki: nadzienie: 350 g bardzo drobnych wiórek kokosowych, 50 ml syropu klonowego, 200 ml mleka 3,2%, 70 g cukru trzcinowego, 2 jajka, ciasto: ok. 800 g mąki, typ 480, 25 g świeżych drożdży
Moniki Smakołykinajbardziej podoba mi się sposób ich lepienia ;-) , bardzo szybki i prosty. Każdy sobie z nimi poradzi. Uszka są idealne do barszczu czerwonego. Przepis na barszcz znajdziecie tutaj Zresztą spróbujcie sami. Z podanych składników wyszło mi ok. 70 uszek, ale wszystko zależy od wielkości kieliszka. Zapraszam!!! Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki, 1 jajko, 2/3 szkl. wody, Farsz
Passion of CookingUwielbiam robić tarty. Nie tylko świetnie smakują ale również są szybkie do przygotowania. Moi przyjaciele oraz mąż uwielbiają wszystkie wersje tarty. Tym razem proponuję tartę na kruchym spodzie z karmelizowaną cebulką, suszonymi pomidorami w zalewie z kaparami oraz mozzarellą. TARTA Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I SUSZONYMI POMIDORKAMI Składniki na Ciasto( 2 szt) 3 Szklanki Mąki 2 jajka 4 łyżki
Gotowanie Patkibabcią zostawały w kuchni same. Robiły soki oraz kompoty, na szybko jakiś koktajl dla dzieci i oczywiście na obiad pierogi. A my z siostrą siedziałyśmy w pokoju odpoczywając po ciężkim dniu i co chwila krzycząc: No kiedy te pierogi będą gotowe? Składniki: (z tej ilości wyjdzie ok.25 pierogów) Ciasto: 420g mąki pszennej ( najlepiej tortowej), plus troszkę do podsypania. jajko, szczypta
W kuchni u Monikiszybko, szybko, bo gorąco! To będzie ciacho szybkie. Składniki można zapisać w głowie..a owoce? Każde. Ja miałam jabłka w domu, jeżyny i maliny zasypane cukrem. Wiem, że odpalić piekarnik w ten upał to zbrodnia,ale..ale..zawsze można otworzyć w biegu drzwiczki, wsunąć błyskawicznie ciasto...i uciec na około 40 minut... Potem wyłączyć piekarnik, wyciągnąć ciasto i uciec....poczekać
Z Kuchni Do KuchniPyszne, proste i szybkie danie na obiad, gorącą kolację lub przekąskę w ciągu dnia czyli naleśniki z pieczarkami i żółtym serem zapiekane w piekarniku. Są pyszną alternatywą dla mięsa a więc szczególnie polecam je dla jaroszów . składniki na około 10 naleśników ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka
Smakowite Daniabardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już po usmażeniu). Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać
Motylkowa Kuchniaminimum godzinę. Rozwiń stolnicę ( ja mam silikonową) i zacznij wałkować ciasto na bardzo cienki placek 2-3 mm.Wytnij koła - najlepiej sporą salaterką, ja wycięłam pucharkiem do lodów, bo jest dość spore kółko. Teraz zawijamy je wokół metalowych rurek ( do dostania w internecie). Rurki smażymy w oleju roślinnym, dosć szybko i przekładamy ręczniczkami papierowymi. Szprycą nakładamy serowy krem i kładziemy
AZgotuj!gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i na wierzchu układamy owoce (jeśli są duże należy pociąć je na kawałki). Owoce posypujemy z góry brązowym cukrem. Pieczemy ok. 50 minut. Blacha: kwadratowa o wymiarach 24x24cm Przepis pochodzi z książki Donny Hay "Szybkie, świeże, proste", zmieniłam w nim owoce i zwiększyłam ilość składników
Mania WypiekaniaSzybkie naleśniki na idealny początek dnia. W tym przepisie zwykła mąka została z powodzeniem zastąpiona orkiszową tylko nieznacznie zmieniając proporcję składników w daniu. Podstawę smaku tworzą czereśnie, które (jak większość owoców sezonowych) dobrze się komponują z tego typu ciastem
Milion SmakówParówka to szybki i tani sposób na śniadanie. Można ją zjeść na wiele sposobów: Ugotować, polać ketchupem i musztardą i zjeść. Usmażyć na patelni, polać ketchupem i musztardą i zjeść. Zjeść na zimno, polewając ją ketchupem i musztardą Zawinąć w ciasto francuskie i upiec w 220 stopniach Celsjusza, i… polać ketchupem i musztardą Pojechać na stację benzynową, kupić
WojnaNaSmaki.plsię tym silnym męskim ramionom lekko przyprószonym mąką, które rzeczone ciasto wyrabiają. Czar! W ogóle wszystkie zdjęcia w książce są piękne. Oszczędnie skomponowane, bez porozsypywanych po blacie przypraw… Trudniejsze wypieki są sfotografowane „krok po kroku” podczas procesu wyrabiania, łatwiejsze – operują tylko pokusą „gotowego”. Tym razem daliśmy się skusić szybko. Czasem się zdarza… Opanujcie antyglutenowy obłęd i pieczcie chleb! Click
GRUBY WAŁEKopakowanie gotowego ciasta kruchego i jabłko pokrojone na plastry. Z ciasta wycinamy np. za pomocą szklanki kółka, nadziewamy plastrem jabłka. Zlepiamy jak pierogi. Smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i po 35 minutach wyciągamy z piekarnika (temp. 180 st.). Tak to już koniec tego przepisu :) Świetnie smakują z poranną kawą :) Szybko, prosto i bezproblemowo, prawda
Mój Smak na Życiecałym pociągu słychać było. Na szczęście obie szybko się zreflektowały i przeprosiły za pomyłkę. Droga więc minęła nam radośnie, z kawą, czekoladkami, które dostałyśmy, i muffinami, które dla nas zabrałam (moje towarzyszki podróży, wcinając z apetytem, wyśmiewały się z tego, że zawsze mam ze sobą ciasto. Ciekawa jestem, czy by się tak śmiały, jakby musiały całą drogę jechać głodne...). Wróciłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChlebek idealny do TAHINI znajdziecie TUTAJ SŁODKI CHLEBEK Chlebek-ciasto- posmarowane z wierzchu TAHINI daje posmak chałwy...Połączenie kandyowanych owoców tropikalnych tylko wzmacnia smak sezamu. To był mój strzał w przysłowiową dziesiątkę! Mój indywidualny ekspryment i praca zwieńczona sukcesem. Caly problem w tym, że to wszystko tak szybko znika...! Smacznego ! Głodni ZDROWIA zajrzyjcie do PRIMAVIKA WIESZ CO JESZ
Z Kuchni Do Kuchni