Witam Was w sobotę! Nie ma nic piękniejszego, niż rozpoczęcie weekendu pysznymi słodkościami. Zapraszam Was na kokosowe babeczki z żurawiną i biał ą czekolad ą, proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycające smakiem i zapachem . Smacznego :) **** Buon sabato a Tutti! Iniziamo il weekend con dei golosi muffin al cocco con cioccolato bianco e mirtilli rossi, un dolcetto da realizzare(...)ubijamy żółtka z cukrem. Stopniowo dodajemy olej oraz rozpuszczon ą czekoladę z mlekiem. Do mlecznej masy stopniowo dodajemy mąkę z żurawiną i wiórkami kokosowymi. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny
La grande e la piccola cuocaciasta też smarujemy białkiem. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego brzegu korzystając z papieru, na którym leży. Zwinięte - dzielimy i kroimy ostrym nożem na 16 porcji. Układamy na dwóch blaszkach. Pierwszą przeznaczoną do pieczenia zostawiamy i bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem – boki i wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez 25 minut. Jeżeli za szybko się rumienią przykrywamy arkuszem papieru(...)próchnicy. Indeks glikemiczny [IG=3]. Zawiera także witaminy (kwas foliowy, witamina C), składniki mineralne (wapń, potas, magnez, żelazo) oraz silne antyoksydanty (związki fenolowe). Stevia może być używana do pieczenia ciast, ale w temperaturze do 200ºC, bo później ulega rozpadowi. * Ksylitol to wysokiej jakości naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy. Smakuje i wygląda jak zwykły cukier. Ma niski indeks glikemiczny
mojewypiekiinietylkociasta użyłam mąki pełnoziarnistej i owsianej (sprawdzą się też zmiksowane na mąkę płatki owsiane). Muffinki są mięciutkie i puszyste, a dzięki dodatkowi banana słodkie i wilgotne. Zamiast malin można użyć innych owoców, ale maliny pasują tu chyba najlepiej (polecam je napierw oprószyć mąką, żeby nie puściły zbyt dużo soku podczas pieczenia). Muffinki dealnie sprawdzą się na szybkie śniadanie(...)blenderze zmiksować na gładką masę banany, masło orzechowe, mleko, jajka i ksylitol. Przelać mokre składniki do suchych i dokładnie połączyć. Na koniec wsypać maliny i delikatnie wymieszać. Nakładać ciasto do foremek na muffinki do około 2/3 wysokości (ja używam silikonowych). Piec przez ok. 20-25 minut, aż muffinki się przyrumienią
Healthy food explorertemu było bardzo słonecznie jak na ten miesiąc, bardzo miło wspominam to ciepłe słońce. Na co sobotnim targu można kupić wspaniałe owoce, mnie zainteresowały truskawki. Postanowiłam upiec coś lekkiego, szybkiego i pysznego, aby te słoneczne dni zagościły u mnie w domu. Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do ubitego białka kolejno dodajemy (wciąż mieszając) żółtka i przesiane mąki. na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wylewamy na największą prostokątną blaszkę (na spód warto położyć silikonową matę do pieczenia aby ciasto ładnie odchodziło po upieczeniu). Pieczemy w 180'C przez ok. 10 min. ( ważne aby pilnować
cookplsoli Słodzik do smaku – słodzik wybrać taki, żeby ładnie zmiksował się z białkami (u mnie ksylitol) Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania jabłek, bo to chyba najbardziej pracowita część tego ciasta. Jabłka można obrać ze skórki, ja jednak nie chciałam pozbywać się ich najbardziej wartościowej części i skórkę starłam na tarce. Resztę jabłek pokroiłam niedbale na kawałki – nie za duże(...)czasu do czasu trzeba zamieszać naszą masę, a jabłuszka powoli będą się rozpadać. UWAGA: nie można postawić ich na zbyt dużym ogniu, bo się przypalą. A niestety bardzo szybko się przypalają. Gdy jabłuszka już się nam rozpadły i zmieniły kolor na ciemniejszy dodajemy cynamon – tyle, ile uważamy za stosowne, bo każdy lubi inaczej ;) – nasze słodzidło i sok z cytryny. Mieszamy
Jak gotować i nie zwariowaćprzykład ciasto dyniowe czy nawet dodatek do koktajli. Z pewnością pojawi się u mnie klasyczny krem z dyni, który jest chyba najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie tego warzywa. Tym razem miałam jednak ochotę na coś nowego. Padło więc na wytrawne bułeczki dyniowe. Jako bazę wykorzystałam przepis na bułeczki z suszonymi pomidorami , które niedawno piekłam. Są bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu(...)sody Słodka i ostra papryka, odrobina cynamonu, czosnek Upieczoną dynię pokroić na mniejsze kawałki Zblendować dynię z jogurtem i jajkami Dodać mąki, sodę i przyprawy i dokładnie połączyć Przelać ciasto do foremek (u mnie silikonowe na muffiny) Piec 35 - 40 minut w 180 stopniach
HealthyCreationsNasza polska truskawka może być wyjątkowym owocem. Szczególnie wtedy, kiedy czekamy na nią cały rok. Dziś przygotowałem dla Was kolejną słodką inspirację z truskawkami w roli głównej. Szybka i prosta w przygotowaniu tarta na kruchym spodzie z herbatników, a do tego truskawki skąpane w kremowej masie z białej czekolady. A to wszystko bez pieczenia. Szukacie więcej inspiracji(...)mielimy w malakserze lub blenderze i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy w rondelku i przelewamy do zblendowanych herbatników. Całość mieszamy i wykładamy do foremki na tartę wysmarowanej odrobiną masła. Ciasto ugniatamy palcami równomiernie na całej powierzchni formy, łącznie z brzegami. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie przygotowujemy masę do tarty. W rondelku na małym ogniu
kulinarnyJawertując bardzoooo stary zeszyt z przepisami mojej mamy. A co się kryło pod tą nazwą , a no przepis iście tłusto-czwartkowy ! Kule śniegowe, to nic innego jak pączusie z ciasta ptysiowego. Muszę przyznać, że większość pączków straciła swój kulisty kształt podczas smażenia. Stały się bardzo nieforemnymi kulami śniegowymi ... ale i tak są pyszne ! To taka alternatywa dla wszystkim znanych gniazdek(...)marki Bielmar ) lukier: 3/4 szkl. cukru pudru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka wody wiórki kokosowe Wykonanie: Wodę z masłem zagotować. Do gotującej się wody z masłem dodać mąkę - szybko i dokładnie wymieszać. Masę gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając - około 5 minut ( aż zacznie robić się szklista ). Gotową masę zdjąć z ognia. Do masy dodawać po jednym jajku
kolorowotorcikowogotowej masie makowej. Przez co znacznie ułatwiamy sobie pracę, a proszę nam wierzyć, że efekt jest przepyszny.... są mięciutkie, długo zachowują świeżość, ale niebezpieczne jest to, że bardzo szybko znikają ze stołu, przekonajcie się sami! Składniki: 1 kg mąki krupczatki 5 łyżek cukru 2 jajka 2 łyżki masła i 3 łyżki oleju pół litra mleka 50 g drożdży(...)Odstawić do wyrośnięcia drożdży. Kiedy rozczyn już podwoi swoją objętość, wbijamy jajka, mleko podgrzane z cukrem wlewamy i wszystko wyrabiamy, nie przejmować się , jeśli się będzie do rąk kleiło. Ciasto w miarę wyrabiania, lekko gęstnieje, dolać masło z olejem roztopione i ciepłe, może być nawet bardzo ciepłe. Po wlaniu tłuszczu ciasto jest już bardzo przyjemne w wyrabianiu, nie powinno się
kgwjanczewowrzenia). Dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia - mieszanka ma być letnia. Gdy taka już będzie, dodaj do niej mleko w proszku i bardzo dokładnie rozmieszaj całość rózgą kuchenną. SKŁADANIE CIASTA: Wyjmij tortownicę z lodówki i na spód wylej połowę masy mlecznej. Wstaw znowu tortownicę na 5 minut do lodówki. W tym czasie podgrzej w garnuszku lekko masę kajmakową, delikatnie, tylko(...)się na masę mleczną. Wyjmij znowu tortownicę i nałóż na masę mleczną kajmak. Na to wyłóż drugą cześć masy mlecznej. Musisz robić to w miarę sprawnie, bo masa mleczna szybko zastyga. Wyrównaj wierzch i schowaj ponownie formę do lodówki. POLEWA CZEKOLADOWA: Najpierw należy "obrać" orzechy laskowe ze skórki. W tym celu wrzuć je na bardzo dobrze rozgrzaną, suchą patelnię
Słodko-Słony Świat IlonyCudowne ciasto. Mokry biszkopt, słodki budyń, owoce które dodają lekkości i świeżości. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy(...)zagotuje zdejmujemy do z ognia, dolewamy budyń i szybko mieszamy. Ciepły budyń wykładamy na owoce. Ananasowa skorupka: 20 dag wiórków kokosowych 1/2 kost margaryny 1 szkl cukru 2 jajka W misce miksujemy margarynę a jajkami, dodajemy cukier. Gdy masa jest gładka dodajemy wiórki. Mieszamy chwilę. Wykładamy masę na budyń. Wkładamy ciasto do piekarnika na 10 min 200 stopni by skórka
MojaQchnia.plKolejna propozycja na truskawkowy weekend to proste muffinki z truskawkami. Ciasto zdecydowałam się zrobić z dodatkiem drobnych płatków owsianych, doprawiając świeżą limonką, na górze ekspresowa chrupiąca kruszonka. Jeśli macie więc ochotę na taką letnią, świeżą i zdrową kombinację smaków zapraszam do pieczenia :) Podane proporcje wystarczą na 6 babeczek. Składniki: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki drobnych płatków(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko skórka z połowy limonki kilka dużych truskawek Składniki na szybką kruszonkę: 1 łyżka masła 2,5 łyżki mąki 2 łyżki brązowego cukru Suche składniki mieszamy razem w misce. Limonkę dokładnie myjemy i z połowyocieramy skórkę. Do suchych składników dodajemy olej, mleko
Ciastkozercysody oczyszczonej 2 pełne łyżki Inki szklanka mleka 2 jaja - roztrzepane w miseczce 2 szklanki mąki pszennej tortowej trochę powideł śliwkowych do przełożenia (słoiczek powinien wystarczyć na całe ciasto) garść otrębów, płatków owsianych i siemienia lnianego do wysypania formy Polewa: tabliczka mlecznej czekolady (przekonałam się, że jednak Milka jest najlepsza zarówno do jedzenia, jak i topienia) 1 łyżka Inki(...)jaja. Szybko mieszamy masę , aż do jej spienienia, po czym zaczynamy dodawać przez sitko mąkę, cały czas mieszając. Upewniamy się, że w masie nie ma żadnych grudek mąki i przelewamy ją do keksówki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok.50 min, do godziny. I tu mam nadzieję, że wszyscy znają stary sposób babć sprawdzający, czy ciasto jest gotowe- wsadzamy drewniany
Gotowanie to kochaniemnóstwo pozytywnych komentarzy i myślę, że zasłużenie. Ciasto jest bardzo dobre, z lekko wyczuwalnym posmakiem kawy oraz mleka w proszku. Fajne na różne uroczystości rodzinne czy Święta, choćby z tego względu, że z biegiem czasu nie traci na smaku czy świeżości. Najciekawsza warstwa, a więc polewa z mleka w proszku dosyć szybko gęstnieje-przynajmniej u mnie tak wyszło. Mnie(...)wlewamy olej, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z kakao. W osobnej misce ubijamy pianę z białek. Łączymy ją, delikatnie mieszając, z masą żółtkową (najlepiej w 2-3 turach). Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę. Dodajemy
Smaki Na Talerzułyżeczka, mąka pszenna 60 dag, mąka pszenna - do podsypania, powidła śliwkowe 300 gram, smalec 2 kostki, cukier puder - ile potrzeba przygotowanie masy jajecznej do pączków było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "ZOBACZ-blender HR1677/90" szklankę letmiego mleka wlać do misy robota, wkruszyć drożdże, wsypać po 1 łyżce maki, cukru i zostawić na 30 minut- następnie(...)wsypać przesianą mąkę pszenną (użyłam typ 650:bułkowa), sól i hakiem zacząć wyrabiać jajka, cukier, aromat waniliowy rózgą blendera zmiksować do spienienia się masy i wlać do wyrabianego ciasta - wlać również stopione letnie masło, ocet i w robocie wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w misie ciasto krótko hakiem zamieszać i wyjąć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować
W Mojej Kuchni Lubię