głębokiej patelni. Podgrzewamy. 5. Z ciasta robimy wałek. Kroimy go na kromki o grubości 2 cm. Każdą rolujemy. 6. Paluchy wrzucamy na średnio rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. 7. Wyjmujemy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zimne oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! Kategoria: Przekąski , Przepisy Tagged: dla niejadka , dynia , na szybko , pure , ser , smak dzieciństwa , soda , Tłusty
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatybardzo mocny smak czekolady. Nie jest za słodkie a w połączeniu z rozpływającym się w ustach musem ze świeżych truskawek jest wręcz obłędne w smaku. Szybkie w przygotowaniu, chociaż trzeba trochę poczekać aż truskawkowy mus zastygnie. Składniki: Składniki na brownie: 300 g gorzkiej dobrej czekolady 3 jajka 200 g masła 270 g cukru 135 g mąki Składniki(...)wsypałam cukier i zmiksowałam na puszystą masę. Przestudzoną masę czekoladową wlewałam stopniowo do masy jajecznej. Mieszając połączyłam składniki. Pozostało jeszcze wsypać mąkę i dokładnie zmiksować wszystko razem. Przelałam ciasto do brytfanki ( 28 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piekłam przez około 35 minut. Mus można przygotować wcześniej i wstawić
potrawyregionalnestraganach ciągle możemy spotkać soczyste śliwki , które kuszą nas swoim wyglądem i smakiem. Robiłam już oczywiście ciasta z ich dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką , muffinki i różne inne przetwory. Dziś zapraszam Was na pyszne knedle ze śliwkami. Ale nie takie zwykłe knedle, bo będą one dietetyczne oraz zdrowe i wskakują do działu BE FIT. Przygotowane(...)zdrowej i bardzo smacznej kaszy jaglanej ( którą ja uwielbiam ), chudego twarogu i odrobiny mąki żytniej. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają. Są fantastycznym pomysłem na słodki jesienny obiad! Ps. z przyjemnością zjedzą je nawet Ci, którzy kalorii liczyć nie muszą. Polecam! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 15 szt ) * kasza jaglana – 3/4 szkl * chudy twaróg
Ostra na Słodkobazie ciasta z gotowanych ziemniaków. Trochę jednak z nimi zachodu i pewnie częściej gościły by na naszych letnich talerzach, gdyby nie dodatkowe gotowanie ziemniaków, przeciskanie przez praskę... Dzisiejsza propozycja to knedle expresowe, przygotowane z gotowanego grysiku, a ten gotujesz dosłownie 2 minuty. Użyłam grysiku orkiszowego. Nic już nie stoi już na przeszkodzie, by przygotować smaczne, szybkie knedle z truskawkami! Składniki(...)cały czas mieszając zawartość rondla rózgą. Grysik mieszać przez kilka minut, aż kasza zacznie odchodzić od dna. Wmieszać jajka i odstawić do przestudzenia truskawki umyć, pozbawić szypułek z przestudzonego ciasta grysikowego, lekko wigotnymi dłońmi uformować 10 knedli. Najpierw formować placuszek, na środku ułożyć truskawkę i zwinąć w kulkę zagotować w dużym garnku wodę z 2 łyżkami cukru i szczyptą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!całość mieszamy. Po wymieszaniu ciasta formujemy z niego wałeczki, a następnie kroimy kluseczki (najlepiej kroić je pod skosem). Przygotowane kluseczki wrzucamy do wrzątku i gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajmy bułkę tartą i cukier. Kluski leniwe podajemy okraszone masełkiem z bułką tartą. Post Kluski leniwe – szybki przepis pojawił się poraz pierwszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ścian miski. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce i nakryłam je ściereczką. Ciasto odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po tym czasie przełożyłam je na stolnicę lekko podsypaną mąką i podzieliłam na osiem równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 10x15cm. Obydwa krótsze końce ciasta zwijałam w rulonik do środka ciasta. Następnie całą bułkę(...)przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html), szybkie bułki śniadaniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/szybkie-buki-sniadaniowe.html), mini chlebki z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/mini-chlebki-z-patelni.html), nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html). SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeUwielbiam kluski. :) W tych szpinaku w zasadzie nie czuć, przynajmniej mi w ogóle nie przeszkadzał. Co do koloru - byłby ładniejszy, gdybym użyła gładszego szpinaku. Wspominałam o tym już przy cieście szpinakowym - szpinak powinien być dobrze rozdrobniony, ewentualnie warto dodatkowo go zblendować. Mój blender nie za bardzo sobie z tym zadaniem ostatnio radził, w ogóle coraz gorzej działa, chyba się stępił(...)rozmróź i odsącz lekko z nadmiaru wody. Ja zbyt późno zdecydowałam się na robienie tychże klusek, więc gdy robiłam je, szpinak był jeszcze częściowo rozmrożony. Pod wpływem gorących ziemniaków szybko zmiękł. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały. Zalej wrzątkiem, posól solą morską i gotuj do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedź i zostaw bez pokrywki
Anioszek w kuchnistołach wiodąc prym pośród rozmaitych deserów. Dla mnie to ciasto na „dzień dobry” i na „do widzenia”, to ciasto przywitanie i pożegnanie, ciepłe i tworzące atmosferę przytulności. Szarlotka to ciasto babcine, przywodzące na myśl zagrzebane w zakamarkach wspomnienia, dobre wspomnienia, milutkie jak puchaty kocyk w chłodną noc, jak kominek, w którym buzują płomienie i strzelają wesoło iskierki, jak aromatyczna herbata(...)mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę, szybko zagnieść. Podzielić na dwie części 1/3 do 2/3, większą schować do lodówki, mniejszą do zamrażarki, owinięte szczelnie folią spożywczą. Jabłka obrać i utrzeć na tartce o grubych oczkach, uprażyć w garnku razem z brązowym cukrem i żurawiną bądź rodzynkami. Większą porcję ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki posmarowanej masłem i lekko
Przepysznik - BLW i nie tylkopracy i oczywiście będziecie potrzebowali pomoc silnej osoby przy otwarciu kokosa. Napiszę Wam dwa sposoby przygotowania tego ciasta. Z orzechem kokosa i z mleczkiem kokosowym z puszki. Pyszne ciasto, a biszkopt puszek Na drugi dzień jest lepsze, wszystkie składniki super się łączą. Przygotowanie biszkoptu – patrz tu Biszkopt mojej mamuśki, zawsze wychodzi . Upiec i ostudzić. Blaszka okrągła o średnicy(...)mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy z żółtkami. Szybko mieszać. Następnie dodać ubite białka i dokładnie wymieszać, trzymając garnek cały czas na ogniu. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Wykonanie – biszkopt przeciąć na pół lub na trzy warstwy. Na każdą warstwę rozłożyć ciepły krem budyniowy i obsypać potartym kokosem. Na górę ciasta położyć ostatnią warstwę kremu budyniowego i rozłożyć wiórkami
Kuchnia Pokoleńpszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) + kilka łyżek 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki zimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj ręką(...)krem kokosowy i borówki. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez 25-35 minut w 170°C. Następnie przełóż do formy masę jaglaną i wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku
Qlinarnie i Qlinarniedeser na każdą okazję. Jest wilgotna, idealnie smakuje do popołudniowej kawy czy herbaty. Możemy podawać ją obsypaną cukrem pudrem lub polaną lukrem/polewą czekoladową. Babka jogurtowa jest prosta i szybka w przygotowaniu :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jajka w temperaturze pokojowej 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń o dowolnym smaku u mnie czekoladowy, możemy użyć śmietankowego lub waniliowego, 1/2 szklanki(...)cukier i cukier wanilinowy, następnie cały czas miksując dodajemy olej oraz jogurt naturalny, na koniec partiami dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką, gotowe ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowaną masłem i obsypaną kaszą manną, babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i pieczemy ok 50 min do suchego patyczka, upieczoną, przestudzoną
Blog kulinarny S9.PLWitam Was w poniedziałek :) Co powiecie na rozpoczęcie tygodnia pysznymi słodkościami. Zapraszam Was na puszyste muffiny z jogurtem i mango , niezwykle lekkie, aromatyczne a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Pięknego tygodnia Wam życzę ;):) **** Buongiorno a Tutti :) Iniziamo la settimana con dei golosi muffin allo yogurt e mango, un dolcetto da realizzare in poco tempo, che delizierà(...)misce ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym; dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy. Do jogurtowej masy stopniowo dodajemy mąkę. Na sam koniec dodajemy mango pokrojone w kostkę. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny. Muffiny pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego
La grande e la piccola cuocaWymieszać wszystko razem szybko i byle jak - przypominam: zbyt długie i dokładne mieszanie, a już na pewno miksowanie spowoduje, że muffinki nie wyrosną, będą zbite, twarde i ciężkie. Nalać mniej więcej 1/3 wysokości muffinkowych foremek (jeśli używamy metalowych powinniśmy wyłożyć je papierowymi papilotkami), następnie wyłożyć po odrobinie masła orzechowego i dżemu lub nutelli. Nałożyć resztę ciasta tak, by sięgało
6nieboidealnie komponują się z deserami czy jako dodatek do ciast. Przy okazji warto pamiętać, że są bardzo bogatym źródłem witaminy C, zawierają jej cztery razy więcej niż pomarańcze. W kuchni robione są z niej też przetwory na zimę w postaci dżemów czy galaretek - mają dużo pektyny, więc szybko tężeją. Są również bardzo smacznym i aromatycznym dodatkiem do dziczyzny. Dziś(...)Witamina A – 230 IU Witamina E - 1 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Czarna porzeczka na blogu koktajl z czarnej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami domowy kisiel z czarnej porzeczki dietetyczny jogurtowiec na zimno sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki ------------------------------ ------------------------------- Semifreddo z czarną porzeczką Czas przygotowania: Proporcje na keksówkę Składniki: 3 białka
Kulinarne przygody Gatitywersji pszennej, by "wyczuć" konsystencję ciasta, następne będą już orkiszowe. Te choć z niezbyt zdrowej pszennicy i tak zdrowsze są od tych kupnych, gdzie oprócz pszenicy jest mnóstwo innych dziwnych dodatków. Dlatego ich nie kupuję. Najczęściej opiekam Córci kawałki chleba na zakwasie, dziś dałam się namówić na takie prawdziwe tosty. Chlebek bardzo szybko się przygotowuje, dobrze się kroi (nożem(...)siemienia lnianego (można pominąć) + ziarna do posypania (u mnie siemię lniane i słonecznik) Drożdże wkruszyć do miski, dodać wodę, miód, oliwę i sól. Zamieszać. Dodać mąkę, semolinę i zagnieść ciasto. Pod koniec dodajemy ziarna. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ja moje wyrabiałam mikserem z hakiem. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na ok.40 minut do wyrastania. Formę keksową
Smaczne Zdrowe