zdjęcia. Zawsze piekłam muffiny w specjalnych papilotkach, które można kupić bez problemu praktycznie w każdym sklepie. Kiedyś robiąc bardzo późnym wieczorem zabrakło mi papilotek, a sklepy miałam już pozamykane ciasta zostało mi bardzo dużo, a do tego moje ulubione - czekoladowe. Mam różne formy na babeczki metalowe (te wykorzystuję tylko do słonych) oraz silikonowe. Nie lubię w nich robić, choć(...)piekarnika dużo na raz nie włożę za jednym razem. Więc nie zastanawiając się długo włączyłam internet i znalazłam sposób na domowe papilotki. Wbrew pozorom jest to naprawdę prosty i szybki sposób ich wykonania. Najdłużej czasu schodzi na powycinanie kwadratów, ale po kilku dochodzi się do bardzo szybkiej wprawy. Ja mam zwyczaj zrobienia tych kwadratów dużo, dużo wcześniej np. oglądając swój
Ciastka - domowe słodkościdługie zimowe wieczory. Szwedzkie ciasto czekoladowe o błotnistej strukturze Kladdkaka to odpowiedź na wszelkie szarugi. Te zewnętrzne, jak i wewnętrzne ale także znakomity zaspokajacz ochoty na czekoladę pod inną postacią, niż kostka :) Tradycyjny domowy wypiek ze szwedzkich domów do przygotowania w jedyne 30min przy pomocy zaledwie szpatułki lub drewnianej łyżki. Prosty, szybki, ze składników, które w domu ma się prawie(...)jajka i dodaj ekstrakt waniliowy i połącz całość, do uzyskania jednolitej masy przy pomocy szpatułki. 5. Natłuść tortownicę masłem lub olejem i wysyp bułką tartą bądź mąką. 6. Wylej ciasto do formy, wyrównaj i piecz 17min w 180*C. Smacznego! Kladdkaka Ingredients: 130g butter 230g of sugar 115g flour 50g bitter cocoa 3 eggs pinch of salt 1 teaspoon vanilla
Kuchnia w Słońcu Skąpanaroli wielkanocnego ciasta świetnie sprawdzi się tarta cytrynowa czy też zielona babka szpinakowa . W dodatku nie miałam pomysłu w jaki sposób uzyskać charakterystyczne dla mazurków twarde kruche ciasto. Nadzienie też wydawało mi się nie lada wyzwaniem. No bo tradycyjna masa mazurkowa to masa cukrowa stanowiąca coś na kształt kajmaku. Taka opcja z oczywistych względów odpada na diecie ketogenicznej oraz Paleo(...)narzekać. Keto mazurek rozszedł się tak szybko, że moim postanowieniem było jak najszybsze jego odtworzenie. I pewnie by mi się to udało, gdyby nie to, że choróbsko przykuło mnie do łóżka i skutecznie pokrzyżowało szalone mazurkowe plany. Mazurek nie tylko od święta Ogólny wniosek jest taki, że to ciasto jest na tyle smaczne, że nie należy się z nim ograniczać
Modern Cave Girlspotykaną, ale jakże efektowną formę. Deser rodem ze słonecznej Italii na bazie kawy, migdałowego likieru i śmietanowego kremu smakuje obłędnie i świetnie wygląda na talerzu, co sprawia, że bardzo szybko znika pozostawiając na twarzach gości uśmiech zadowolenia. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3 łyżeczki cukru wanilinowego 100g cukru 90g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 15g kakao Krem(...)Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 36 x 30 cm i piec około 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić
Szalona Kuchnia Ewelinyjest on na bazie ciasta drożdżowego, lecz biszkoptowego. Prezentuje się jednak bardzo atrakcyjnie i smakuje wyśmienicie – reszta nie ma dla mnie specjalnego znaczenia… Keto rolada makowa Instrukcja obsługi maku do keto rolady makowej W przeciwieństwie do dzisiejszego konkurencyjnego bożonarodzeniowego wypieku, czyli piernika , keto rolada makowa nie jest już taka szybka i prosta w obsłudze. Nadzienie makowe należy przygotować(...)dobrze ubić białka, a potem delikatnie wymieszać je z mieszaniną żółtek, oleju kokosowego i mąki kokosowej . Na koniec kilka garści suchego maku i siup do piekarnika. Po kilkunastu minutach ciasto biszkoptowe jest gotowe! Należy pamiętać, żeby zrolować je jeszcze ciepłe. W przeciwnym razie uformowanie rulonu może być mocno utrudnione lub nawet niemożliwe… Środek nadziewamy masą makową i zostawiamy roladę
Modern Cave Girldomowe bułeczki, bez żadnych polepszaczy. Chrupiące z zewnątrz, a w środku mięciutkie i lekko wilgotne. Dzięki temu, że zawierają kefir długą utrzymują swoją świeżość i nie zsychają się tak szybko jak te kupne. Użycie mąki orkiszowej zamiast zwykłej pszennej sprawiło, że bułki stały się bardziej wartościowe odżywczo. Pszenica orkisz obok dużej zawartości białka zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz(...)ostawiamy na około 10 min. Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i dodajemy sól oraz rozczyn. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem. Ciasto powinno być luźne i klejące - nie ma potrzeby dodawania dodatkowej ilości mąki. Otrzymaną masę wykładamy do formy do bagietek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
Kuchnia MagdaLenywiemy co , i ja tak mam jakiś czas , długo nie myśląc wpadłam do kuchni i wyczarowałam takie muffiny , może nie kuszą zbyt swoim wyglądem , ale są smaczne , szybko zostały zjedzone . Składniki 3 szkl mąki ( typ 405 ) 1,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru pudru 3 jajka barwnik jadalny różowy brokat turkus 2 łyżeczki(...)dodaję mąkę ,proszek do pieczenia mleko,olej i wszystko mikserem mieszam do połączenia się składników . Następnie do naszej masy dodaję ubite białka i łyżką delikatnie mieszam aby połączyć ciasto z białkiem , kiedy już mamy masę gotową , z białej masy odlewam około 1,5 szklanki a do reszty wlewam nasz barwnik różowy i mieszam . Kiedy mamy już przygotowane ciasto
Mój Smakmalinami skorzystaliśmy z dobrodziejstwa przydomowych krzaczków malinowych. Już z daleka widać czerwone kuleczki wśród zielonych liści, jest ich tak dużo, że można je zrywać całymi garściami. Do naszego ulubionego ciasta, jakim jest brownie, dodaliśmy kilka garści tych sezonowych owoców. Dzięki temu ten czekoladowy wypiek zyskał nie tylko na smaku, ale także na wyglądzie, gdyż zatopione w brownie malinki uformowały kształt(...)jajek (wielkości M) 150 g cukru 125 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 250 g malin (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Maliny przebrać, szybko opłukać, pozostawić na sicie do osuszenia. Masło rozpuścić z czekoladą na niewielkim ogniu, nie doprowadzić do wrzenia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Powoli wlewać
niecodziennikparySkładniki / Ingredients: 1/2 kg mąki luksusowej do ciast drożdżowych / 1/2 kg flour luxury to the yeast cakes 1 opakowanie cukru waniliowego / 1 package vanilla sugar 3 łyżki cukru / 3 tablespoons sugar 2 jajka / 2 eggs szczypta soli / pinch of salt mleko (ok. 2 szklanki) / milk (about 2 cups) 9 g drożdży błyskawicznych / 9 g instant yeast olej(...)wyrośnięcia (szybko rosną). Do plastikowej miski wsypujemy resztę mąki, cukier waniliowy, resztę cukru, sól oraz jajka. Jak szklanka z rozczynem będzie pełna, przelewamy go do miski i mieszamy drewnianą łyżką wszystkie składniki, dopóki się nie połączą na idealną masę. W czasie mieszania dolewaj mleka (musi mieć temperaturę pokojową). Konsystencja powinna być nie za rzadka, nie za gęsta. Gotowe ciasto przykrywamy
Projekty ze smakiemJeśli lubicie słodkie ciasta, to Maxi King jest idealne dla Was. Już jednym kawałkiem można się zasłodzić. Ja trochę je zmodyfikowałam i nie zrobiłam polewy. Bez niej i tak jest wystarczająco słodkie. Myślę, że usatysfakcjonuje wszystkich miłośników krówek i batonów. Nie wymaga pieczenia, więc jest szybkie w wykonaniu. Powinno się go dobrze schłodzić w lodówce. Na polewę można użyć: dowolnie(...)zrobić mniej warstw herbatników- to już zależy od Was. Jeśli chcecie grubiej kremu wystarczą 3 warstwy ciastek. Tak jak pisałam, ja nie zrobiłam polewy. Ale jak chcecie ładnie wykończyć ciasto to czekoladę białą lub ciemną należy roztopić w mleku. Do przestygniętej polewy wsypcie połowę orzeszków. Polewę wylejcie na ciasto i posypcie resztą orzeszków. Ciasto najlepiej włożyć do lodówki. Schłodzić przez
potrawyregionalneżeby coś się nie dało z niego wystrugać . Polędwiczki to dodatkowo , mięsko , które nie przysparza najmniejszych problemów , nie dość że z przygotowaniem , to jeszcze z konsumpcją u dzieci . Idealny szybki obiad , który nie wygoni od stołu nikogo, a nawet sprawi ,że na niejednej twarzy zagości błogi uśmiech . Polecam . Składniki : 0,5 kg polędwiczek drobiowych 3 łyżki sosu sojowego ,jasnego(...)będzie gęstość po zamieszaniu . W osobnym woreczku połączcie ze sobą składniki posypki . Płatki śniadaniowe trzeba, lekko rozgnieść ,żeby nie było zbyt dużych kawałków . Teraz bierzemy polędwiczkę z marynaty , zanurzamy w cieście , po czym wkładamy do woreczka z posypką , zaciskamy otwór ,żeby posypka nie wydostała się na zewnątrz i energicznie potrząsamy . Jak już polędwiczka zostanie pokryta , wyciągamy ją z woreczka i identycznie
Ogrodnik w podróżyzdecydowanie najlepszy przepis na moim blogu. Dziś prezentuję Wam wersję inną, nie wiem czy "ulepszoną", bo oba serniki smakują bosko. Sernik otulony mnóstwem piankowych obłoczków, smakuje obłędnie i bardzo szybko znika. Składniki: 1kg sera białego śmietankowego 400g jogurtu naturalnego 2 budynie śmietankowe 6 jajek 1,5 szklanki cukru pudru Obłoczki: 6 białek 1 szklanka cukru pudru W misce ubijamy żółtka(...)dodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy i uderzamy formą w blat / deskę kuchenną około 3 razy. Wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 15-20minut w temperaturze 180* do momentu uzyskania pięknej jasno złotej skórki. Zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy około 2 godzin. Zaraz po upieczeniu uchylamy
Gotowanie i blogowaniekremówkę ubić z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. 2. Dodać szybko łyżkę startej grubo czekolady, wymieszać delikatnie 3. Układać śmietanę na stężałą warstwę serową. 4. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy śmietanowej. Może to zająć od 30 minut do 2 h w zależności od stopnia chłodzenia lodówki. Stężałe ciasto obficie posypać grubo startymi wiórkami czekolady. Podawać schłodzone Smacznego :) Zobacz
KreatywnePinyprzepisu na jakieś ciasto z białek, bo jak wiadomo, czasami trochę ich zostaje i nie wiadomo co z nimi zrobić. Szukałam, szukałam i znalazłam 2 przepisy na wielkiezarcie.pl. Ale jak to zawsze ze mną bywa musiałam je jakoś przekształcić i wyszło co wyszło :) Według mnie jest pycha ! I najważniejsze - bardzo szybko się robi(...)czarną i delikatnie wymieszać obie masy np. długą wykałaczką. Oczywiście tutaj możliwości jest dużo, można np. robić na zmianę z masy kleksy i wyjdzie nam wtedy łaciate ciasto :) Możliwości jest wiele :) Smacznego
charlotte gotujemaślane ciasto, aczkolwiek w tym przepisie dodałam kokosowego oleju aby podkreślić kokosowy smak ciasteczek. Poza tym ciastka obtoczyłam w kokosowych wiórkach. Wyglądają przez to jeszcze bardziej apetyczne zwłaszcza dla kogoś kto lubi kokos. Ja bardzo lubię kokosowe wypieki! Nie wiedziałam, że nagromadziłam do tej pory aż tyle przepisów na ciasteczka. Bardzo lubię drobne wypieki, bo piecze się je szybko(...)listki żelatyny Nastaw piekarnik na 200ºC. Zmiksuj miękkie masło i cukier na puszystą masę. Wymieszaj mąkę z wanilią i dodaj partiami do masy maślanej cały czas miksując. Podziel ciasto na 48 kawałków. Jeśli wolisz zrobić większe ciastka to odważ po 50 gram. Ja zrobiłam mniejsze thumbprint i przeznaczyłam po 25 gram ciasta. Rozmąć jajko w naczyniu, do drugiego wsyp kokosowe
codojedzenia