świąt zostały tylko 3 tygodnie? Nie mogłam w to uwierzyć, kiedy spojrzałam w kalendarz. Śmiać mi się chce z samej siebie, bo ostatnio czas mnie zaskakuje. Za szybko biegnie, za mało jest mi go dane, by być z bliskimi, zawsze mnie zdumiewa jego błyskawiczny upływ. Mimo tego zaskoczenia, akceptuję to, bo przecież nie ma innego wyjścia. A skoro do Wielkanocy(...)błyskawicznie można przygotować. Smakują wyśmienicie i pięknie się prezentują wśród innych, świątecznych wypieków. Każdy je lubi, każdy ma na nie ochotę. A Wy? Przekonajcie się. Składniki: • 1 duży płat ciasta francuskiego • powidła śliwkowe • 150 g orzechów włoskich • 50 g chałwy waniliowej • cukier puder do posypania • 1 jajko • 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: 1. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwinąć i poczekać
W mojej kuchniTotalnie słodka mieszanka smaków:) Pomysł na to ciasto powstał w mojej głowie po emisji jednego z programów kulinariach, których w telewizji ostatnio pod dostatkiem Sernik jest bardzo delikatny i kremowy. W środku znajdziemy pyszne cukierki Schoko Bons a wszystko powstało na spodzie z pokruszonych ciasteczek Oreo. ok. 7 godzin mała foremka o średnicy 16 cm składniki: 150 g ciasteczek Oreo(...)serowej i szybko zmiksować. Ubić śmietanę kremówkę na sztywną masę. Delikatnie dodać do masy serowej mieszając szpatułką. Cukierki pokroić w ćwiartki, zostawiając 3-4 do dekoracji. Zmieszać z masą serową. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przygotować polewę. Kremówkę podgrzać w garnku, nie zagotowując. Dodać pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać Ciasto udekorować polewą
Ania i Marcin gotująPani Domu z 1996 roku – “Świąteczne Wypieki”. Można powiedzieć, że przepis jest leciwy i zasługuje na prezentację Babka jest mięciutka, ma świetną konsystencję i jest rewelacyjnie szybka w przygotowaniu Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki masła 1/2 szklanki bakalii Przyrządzanie: Rozpuszczamy masło. Z białek ubijamy(...)cukier. Kiedy piana będzie sztywna, łączymy ją delikatnie łopatką z mąką, proszkiem do pieczenia a na koniec roztopionym masłem. Dodajemy bakalie (u mnie tylko płatki migdałów) i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę (25cm x 15 cm) wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 190 stopni, do suchego patyczka. Możemy zrobić polewę, albo posypać babkę cukrem pudrem. Smacznego:) Artykuł
Słodki sentymentstąd wzięła się nazwa bloga O tym jak było naprawdę przeczytacie w zakładce „Kilka słów o mnie i o blogu” Ale… to że uwielbiam ciasteczka, ciasta i inne desery oraz ogólnie wszystko co związane z kuchnią i gotowaniem, to w 100% prawda. Z czego cieszy się bardzo moja rodzina i znajomi. Smakołyków na naszym stole nigdy(...)mówią „dla każdego coś dobrego” Jednak, aby móc troszku „poszaleć” w kuchni muszę mieć odpowiednie produkty. Bardzo często zamawiam produkty przez internet. Dlaczego? Zakupy są szybkie, dostarczone pod same drzwi i ten wybór… No właśnie z tym ostatnim różnie bywa. Jednak ostatnio znalazłam miejsce, które na pewno jeszcze nie raz odwiedzę – Bee.pl To sklep
Słodkie okruszkiczekoladowymi dropsami ciacha… Tak dobre, że pamiętam po dziś , a przepis na ciastka które widzicie, to moim zdaniem, udana próba odtworzenia belgijskich pyszności. Kruche, ale nie twarde, czekoladowo-waniliowe. Szybkie łakocie 😊 Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ kostki prawdziwego masła ½ szklanki cukru pudru cukier waniliowy 1 duże jajo 1 łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku(...)proszku do pieczenia garść rodzynek + 100 g dobrej czekolady mlecznej Z podanych składników ( oprócz czekolady!!!) zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na około godzinę do zamrażalnika . Całą czekoladę także wkładamy do zamrażalnika. Po upływie czasu , ciasto przekładamy a stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy na grubość około1
Domowe ciastaBułki z makiem, które nazywamy pieguskami:) Puszyste, mięciutkie z dodatkiem maku super na śniadanie z dżemem rabarbarowym, czy pomarańczowym. Jak większość bułek również i te są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, ale przechowane w szczelnie zamkniętym pojemniku następnego dnia smakują równie dobrze. Bułeczki można opiekać w tosterze co dodaje im wspaniałego smaku i delikatnej(...)suchych drożdży 10 g świeżych 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki maku Dodatkowo żółtko 1 łyżka mleka mak do posypania bułek Instructions Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części, uformować okrągłe bułeczki, które należy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce. Odstawić
SprawdzonaKuchnia.plsitka lub durszlaka - no chyba że ktoś jest zaopatrzony w specjalny koszyk wyrostowy - i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Z wierzchu ciasto chlebowe należy przykryć kolejna ściereczką. Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką - albo garnek żeliwny - i ustawić temperaturę na 250C - u mnie maksimum mocy piekarnika(...)deskę drewnianą - robić to żwawo, aby piekarnik się nie wyziębił . Pokrywkę też zdejmować na deskę, bo jakikolwiek kontakt nagrzanego szkła z zimnym metalem i... trzask!... popęka. Szybkim ruchem przełożyć wyrośnięty chleb z durszlaka do naczynia, odwracając omącząną ściereczkę z chlebem do góry nogami. Przykryć pokrywką. Piec w temp 250C pod przykryciem przez 15 minut - dolny poziom piekarnika
Ukojenie Podniebieniasitka lub durszlaka - no chyba że ktoś jest zaopatrzony w specjalny koszyk wyrostowy - i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Z wierzchu ciasto chlebowe należy przykryć kolejna ściereczką. Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką - albo garnek żeliwny - i ustawić temperaturę na 250C - u mnie maksimum mocy piekarnika(...)deskę drewnianą - robić to żwawo, aby piekarnik się nie wyziębił . Pokrywkę też zdejmować na deskę, bo jakikolwiek kontakt nagrzanego szkła z zimnym metalem i... trzask!... popęka. Szybkim ruchem przełożyć wyrośnięty chleb z durszlaka do naczynia, odwracając omącząną ściereczkę z chlebem do góry nogami. Przykryć pokrywką. Piec w temp 250C pod przykryciem przez 15 minut - dolny poziom piekarnika
Ukojenie Podniebieniacałość do sitka lub durszlaka - no chyba że ktoś jest zaopatrzony w specjalny koszyk wyrostowy - i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Z wierzchu ciasto chlebowe należy przykryć kolejna ściereczką. Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką - albo garnek żeliwny - i ustawić temperaturę na 250C - u mnie maksimum mocy piekarnika . Nagrzewać około(...)piekarnika na deskę drewnianą - robić to żwawo, aby piekarnik się nie wyziębił . Pokrywkę też zdejmować na deskę, bo jakikolwiek kontakt nagrzanego szkła z zimnym metalem i... trzask!... popęka. Szybkim ruchem przełożyć wyrośnięty chleb z durszlaka do naczynia, odwracając omącząną ściereczkę z chlebem do góry nogami. Przykryć pokrywką. Piec w temp 250C pod przykryciem przez 15 minut - dolny poziom piekarnika
Grunt to przepis!W kulinarnym świecie szparagi to oznaka, że wiosna zawitała na dobre. To idealny czas, aby stworzyć nowe inspiracje ze świeżych sezonowych składników. Moje
kulinarnyJaChipsy z jabłek to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska, która powinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i
Kuchcik gotujePrzepis na tradycyjne drożdżowe racuszki - mięciutkie i delikatne w środku, otoczone pyszną chrupiącą skórką. Bliżej im do pączków niż do placuszków, tym bardziej w karnawale
babka w formiezawsze się udaje, a po upieczeniu rozpływa się w ustach. Prosty w wykonaniu, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Jest sycący i bardzo podzielny... idealny do filiżanki espresso. Masa szybko gęstnieje i nie wymaga chłodzenia w lodówce. Spód jest kruchutki, ale nie łamie się i nie kruszy. Mazurek ozdabiamy póki masa kajmakowa jest ciepła i całkowicie nie stężeje. SKŁADNIKI SPÓD(...)przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy mieszadłem lub w dłoniach, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i wyrabiamy do połączenia składników w gładkie ciasto. Formujemy kulę, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozpłaszczamy. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Zimne
cool and mintyNajsmaczniejsze pierogi, które są jedzone u mnie w domu zazwyczaj tylko na Wigilię, to pierogi z kapustą i grzybami. Ile by się ich nie zrobiło, znikają
Kuchcik gotujeDo przygotowania uszek potrzebujemy: farsz: – grzyby – cebulę – sól, pieprz Grzyby moczymy przez noc. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni po czym dodajemy odcedzone
Szybko Tanio Smacznie