drodzy, dziś zapraszam po przepis na nieskomplikowaną i szybką szarlotkę. Ciasto pięknie pachnie cynamonem i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis podaję z moimi zmianami. Składniki: Kruche ciasto (blaszka 20x35cm): 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Jabłka: 1 i 1/2 kg jabłek(...)mąki ziemniaczanej Dodatkowo: bułka tarta cukier puder Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię lub woreczek i włożyć do lodówki na ok 30 minut. 2. W międzyczasie umyć jabłka, obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Pokrojone owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny. 3. Wyjąć
Kuchnia domowa Animnie bywa z truskawkami, czy malinami. Przerabiam tylko tyle ile zerwę z krzaków na działce. Część owoców mrożę, a część wkładam do słoików. Obie wersje wykorzystuję potem do ciast. Porzeczki zawierają dużo pektyn, więc nie ma potrzeby dodawania środków żelujących, zresztą ja od jakiegoś czasu unikam takich środków. Co mi tam wyszło? Taka porzeczkowa coś a`la galaretka(...)czerwonej porzeczki 500 g cukru Wykonanie: Porzeczkę opłukałam, obrałam, znaczy się pozbyłam się ogonków, gałązek. Tak przygotowane owoce zmiksowałam w blenderze, przelałam d woka i smażyłam na malutkim płomieniu. W trakcie smażenia wsypałam cukier. Ze smażeniem porzeczek idzie szybko. W momencie, w którym porzeczki stały się gęste przełożyłam je do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i ostawiłam na ściereczce dnem
Blondynka GotujeSzybka smaczna rolada z jabłkami, które można podmienić na inne owoce. Jabłka zatopione w puszysty biszkopcie, po upieczeniu delikatnie miękkie ale pozostają w całości. 6 jabłek 6 jajek 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dużą prostokątną blachę wyzłoci papierem do pieczenia. Jabłka obrać wyciąć(...)grubsze plasterki. Owoce ułożyć gęsto na blaszce (jeden kawałek jabłka powinien dotykać następny). Żółtka oddzielić od białek, z białek ubici sztywną piane. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na jabłka, wyrównać
RAROSSAtakich leniuchów jak ja. Zawsze zaopatrzam się na zimę i gorsze czasu w kilkanaście słoików przetartych jabłek i innych owoców kompotów itp. Dzięki temu mam dostęp do owoców i przecierów. Polecam wszystkim, kilka godziny pracy w sezonie letnim a radocha cały rok. I tak jak dzisiaj mogłam sobie zrobić pyszny jabłecznik bez problemu:) Na ten przepis natrafiłam(...)migdałów sprawdziło się niezawodnie a do tego wsypałam jeszcze cynamon i kardamon. Naprawdę polecam, ta kompozycja smaków zdecydowanie przypadła mnie do gustu no i oczywiście wszystkim domownikom:) Pewnie ciasto zniknie bardzo szybko:) Składniki: ciasto: 50 g drożdży 500 g mąki graham 4 łyżki cukru jajko 250 g margaryny 4 łyżki mleka jabłka: 1 litr przetartych jabłek 2 łyżeczki cynamonu
ciastkarnia na kruchym spodzieBardzo często piekę muffinki, bo to prosty i smaczny deser. Podstawowy przepis, z którego korzystam, pochodzi z dodatku kulinarnego "Palce lizać". Można go dowolnie modyfikować, dodawać owoce, kakao, bakalie, kawałki czekolady, a jeśli pominiemy cukier i dorzucimy szynkę, ser, oliwki, szynkę i doprawimy ziołami otrzymamy pyszne wytrawne babeczki. Składniki: * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli(...)misce mieszam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i masło). 3. Do miski z suchymi składnikami wlewam mokre składniki, dorzucam wybrane dodatki i całość mieszam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników, w cieście mogą pozostać małe grudki (zbyt długie i dokładne mieszanie może spowodować, że muffiny będą twarde). 4. Ciasto nakładam do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając
Kulinarny PamiętnikCiasto jest po prostu rewelacyjne w smaku i przygotowuje się je błyskawicznie. Bardzo kruchy spód wypełniony kwaskowym, chrupiącym rabarbarem dopełnia wyśmienita, lekko zapieczona beza włoska. To
Wrzosowa PolanaNONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto które uwielbiam, po pierwsze jest szybkie, po drugie proste, po trzecie wilgotne, po czwarte kakaowe, po piąte bez jajek i mleka , a po szóste za każdym razem może smakować inaczej dzięki dodatkom, piekłam różne kombinacje i za każdym razem wychodzi pyszne. A na dodatek ciasto należy do tych zdrowszych. Więc polecam na święta(...)mleka owsianego ⅓ kubka oleju np. kokosowego 1 łyżka octu np. jabłkowego dodatkowo garść np. suszonej żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej z firmy Helio ( generalnie do tego ciasta możecie użyć również owoców typu jabłko, banan czy maliny oraz innych waszych ulubionych suszonych owoców czy orzechów) Wykonanie: wszystkie suche składniki czyli mąkę, kakao, sól, sodę, cukier brązowy i waniliowy
Słodkie zapomnieniesięgam po wersję pudełkową. Szybko i smacznie. Jutro zabieram je ze sobą do koleżanki – będzie ekspresowe pieczenie Oczywiście lekko je urozmaicimy w dodatki. Ja na pewno zaproponuję jakieś owoce lub przygotuję owocową piankę na wierzch (śmietanka, jogurt, galaretki i puder). Polecam Wam taką wersję. Na pewno kiedyś podzielę się z Wami przepisem na takie brownie Składniki(...)Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy olej, mleko, wbijamy całe jajko. Całość mieszamy szybko łyżką. Masę przekładamy do dwóch filiżanek (max do 1/2 wysokości, bo ciasto rośnie). Filiżanki wkładamy do mikrofalówki na 2,5 do 3 minut. Jeśli robicie pierwszy raz warto włożyć filiżanki pojedynczo, wówczas łatwiej dostosować czas
Słodkie okruszkiłyżka masła 30 g suszonego berberysu Helio 45 g suszonej miechunki Helio Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę połączyć z zimnym masłem oraz cukrem i żółtkami, zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić dno wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o wym 22 cm. Umieścić w lodówce na czas przygotowania masy. Masa serowa: Zmielony twaróg umieścić w misie miksera wsypać cukier dodać(...)wylewamy na ciasto kruche, pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut –do leciutkiego zrumienienia wierzchu, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Polewa z białej czekolady: Czekoladę łamiemy na kawałki umieszczamy w misce, wlewamy śmietankę dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy masa się połączy, mieszamy, wsypujemy suszone owoce. Mieszamy łyżką
Wanilia i KardamonKiedy ostatnio piekłam kruszon, użyłam naczynia żaroodpornego (Pati to ten prezent od Ciebie). Wyszło, że ciasta było sporo. Od dłuższego czasu zastanawiałam się co zrobić
Szybko Tanio Smacznieszybko wyrabiamy na gładkie ciasto (można mikserem). Ciastem wylepiamy formę do tarty i gęsto nakłuwamy widelcem. Wylepioną formę umieszczamy w zamrażarce. Kiedy ciasto się mrozi przygotowujemy krem- łączymy jajko, mascarpone i mleko skondensowane (przed wlaniem trzeba je wymieszać, bo często jest bardziej gęste przy dnie). Miksujemy do otrzymania jednolitej masy (nie ubijamy). Jeżyny układamy na wyjętym z zamrażarki cieście, zalewamy(...)piekarnika. Po 30 minutach posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi i pieczemy jeszcze 15 minut w 180*C (można włączyć grzanie od spodu). Ciasto studzimy- masa w tym czasie trochę opadnie, i podajemy już zimne. Wersja z jeżynami podoba mi się bardziej niż brzoskwiniowa, bo znacznie łatwiej w tym cieście o kęs idealny- pojedyncze owoce idealnie wpasowują się w mniejsze
les mirabellesTen dzisiejszy dzień niczym nie nastraja do optymizmu :-( no po prostu niczym... jedyne co mnie dziś trzyma w pionie to myśl, że jeszcze tylko cztery dni
Czary - gary w kuchnijajecznego kremu, to już jest więcej niż dobrze ! Tarta choć z owocami kojarzonymi raczej z jesienią/zimą, fantastycznie wpisuje się na listę wypieków wiosenno-wielkanocnych. Żółciutka, niczym malusi kurczaczek, zachwyca i przywołuje uśmiech. Jest taki słodkim słoneczkiem na stole. Zróbcie taką tartę, nie będziecie żałować ! Składniki: Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 150 g mąki krupczatki(...)płatków migdałowych ( u mnie marki Helio ) sok z cytryny Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w razie potrzeby sok z cytryny. Ciasto najlepiej zarabiać siekając składniki nożem, następnie szybko zagniatać. Ewentualnie posłużyć się malakserem i zagnieść ciasto na pulsacyjnych obrotach urządzenia. Ciasto uformować
kolorowotorcikowoNa przyrządzenie tego deseru potrzeba niewiele czasu a przy tym efektownie wygląda i jest smaczny. Użyłam do jego przygotowania owoce, które znalazłam w ogrodzie. Składniki
Smaki Ewy