szybkie ciasto z owocami - 5500 przepisów (strona:224/367)

TORT MOKA 139

moka doczekał się wielu unowocześnionych wersji. Podstawą tortu moka jest ciasto biszkoptowe, génoise , używane do wielu wypieków i deserów we Francji. W odróżnieniu od klasycznego biszkoptu, technika przygotowania tego ciasta polega na ubijaniu całych jajek z cukrem w kąpieli wodnej. Biszkopt jest przekładany maślanym kremem kawowym, choć dzisiaj coraz częściej krem maślany jest zastępowany lżejszym kremem, np. muślinowym. Porcja(...)kawowy: ● 300 g miękkiego masła ● 180 g drobnego cukru ● 80 ml wody ● 1 jajko+ 5 żółtek ● 2-3 łyżki ekstratu kawowego Do dekoracji: ● 150 g czekolady (kawowej lub gorzkiej) ** ● owoce physalis (opcjonalnie) Przygotowanie biszkoptu: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W metalowej misce ubij trzepaczką rózgową jajka z cukrem do białości. Następnie postaw miskę na garnku wypełnionym do połowy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Makaron z krewetkami i pomidorkami 196

Zapewne nie wszyscy lubią owoce morza , ale może warto się przełamać i spróbować :) Krewetki to owoce może, które możemy wykorzystać na wiele sposobów, są

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
FITLOVEBOX i moje przepisy 185

  Witajcie moi kochani! Dzisiaj przedstawiam wam FITLOVEBOX, czyli pudełko z niespodzianką! Prezenty uwielbiam, a szczególnie te jedzeniowe, wiec szybko wzięłam się za moje ulubione zdrowe

fitolarun.blogspot.com
Odrobina luksusu w każdym kęsie... Współpraca z Lidl. 173

"Luksus ma wiele twarzy i nie musi oznaczać przepychu dostępnego tylko dla wybranych. W dzisiejszym zabieganym świecie każdy zasługuje na odrobinę luksusu, którym może być chociażby

Słodkie okruszki
Shake&Bake 141

14.11 w zimny , choć słoneczny czwartek miałam niesamowitą przyjemność odwiedzić jedno z nowszych miejsc na krakowskiej kulinarnej mapie – a mianowicie Shake&Bake.Ul. Juliana Dunajewskiego 2

Ostra na Słodko
Kruszonka z malinami i kremem 193

               Letnia kruszonka z malinami. Fajne połączenie smaku kwaskowych malin z kremem na bazie serka Bieluch. Polecam. Ciasto: 3

Praktyczna pl
Czekoladowa lawa, czyli zdrowe śniadaniowe ciasto dla dwojga 183

zjedzenia czekoladowej pieczonej owsianki zmiksowanej z bananem... Tak odkryłam jak wspaniale smakuje gorące płynne nadzienie wylewające się spod spieczonej skórki... Po paru urozmaiceniach stwierdziłam, że dodatek mrożonych owoców pomaga zachować wilgotny środek no i tak narodziło się przepis na czekoladową lawę! Składniki dla dwóch osób: -80g mąki owsianej lub zmiksowanych płatków -białko jaja -szczypta sody -ok.1/4 szklanki mleka(...)garść jagód i posiekaną gorzką czekoladę. Wylewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i pieczemy ok 40 min tak by od zewnątrz ciasto ładnie się przypiekło, a w środku pozostało płynne.  Uwaga!  Jeśli wyjmiecie ciasto za szybko, ciężko będzie je wyjąć z formy bez zniszczenia, z kolei zbyt długie pieczenie powoduje brak płynnego środka... Więc pilnujcie ciacho i pieczcie

Gawron w rosole
Kap Kap Cafe - alternatywna kawiarnia 146

Chcą podnosić świadomość picia tego genialnego napoju. Co dostaniemy? Oczywiście oprócz świetnych kaw , herbaty zwykłe i smakowe, napoje, soki ze świeżych owoców. Można również przekąsić co nie co. Do powyższych świetnie pasuje cynamonowa szarlotka z lodami czy ciasto jogurtowe z wiórkami kokosowymi . Poza tym dostaniemy także tosty. Na początek w zupełności to wystarczy ale pewnie menu rozszerzą z czasem(...)prostu dobrze. Ta transparentność daje wrażenie, że jest się pośrodku ulicy. I to jest fajne. Można przy okazji pooglądać mniej lub bardziej zabieganych ludzi na ulicy. Doskonałe miejsce na szybkie espresso albo dłuższą chwilę przy szklance flat white i dobrym czasopiśmie. Klimatu z pewnością dodadzą stoliczki przed lokalem, które niebawem pojawią się przed witryną. A na upalne dni mają być

Right Behind The Kitchen
Karaibski chlebek kokosowy 134

Dawno go nie piekłam, a o przepisie przypomniałam sobie robiąc porządki w szafce z bakaliami i znajdując w niej wielką pakę wiórków kokosowych. Właściwie nie potrafię

Kuchenne zapiski Edyty
KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 449

   Przepis na tę szarlotkę dostałam od Babci Lali (trzeciej babci mojej najmłodszej Córci), dlatego tak ją właśnie nazwałam. Trochę podobna do tej, którą przygotowywałam

Smaczne Zdrowe
Szybkie ciasto czekoladowo-wiśniowe 9204

się jedynie forma podania, bo tym razem będzie to właśnie ciasto, w którym zastosowałam kilka sprawdzonych już rozwiązań. Szybki i bezproblemowy spód z ciasteczek przykryłam musem z gorzkiej czekolady, którego ukoronowanie stanowi owocowa, najlepiej kwaskowa galaretka. Prościzna! A efekt murowany :D Ciasto czekoladowo-wiśniowe z musem i galaretką przepis na formę o wymiarach 35x25 cm Na spód należy przygotować(...)wielskich jajek ze sprawdzonego źródła) szczyptę soli 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie - ja tym razem nie dałam) 3 łyżeczki żelatyny Na galaretkę: 370 g dżemu wiśniowego z dużą zawartością owoców (ja użyłam domowego) 2 galaretki owocowe - takie na 0,5 l wody każda (najlepiej wiśniowe lub o smaku owoców leśnych) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: trochę startej na grubych

Ratunku obiad
Jak zrobić idealne pączki? 3800

się w środku pączka. Nadziewanie pączków po usmażeniu powinno odbywać się wtedy, kiedy są one jeszcze ciepłe, a ciasto w środku mięciutkie, co ułatwia wprowadzenie nadzienia do pączka. Nadzienie powinno być zupełnie gładkie, więc jeśli korzystamy z konfitury z kawałkami owoców, należy ją najpierw rozdrobnić. Końcówkę do nadziewania należy włożyć z boku, od spodu lub z wierzchu pączka, wyciskając(...)wystarczy wrzucić do oleju skórkę chleba - przy odpowiedniej temperaturze skórka utrzymuje się na powierzchni, a wokół niej tworzą się bąbelki, nie rumieni się też zbyt szybko. Jeśli tłuszcz będzie zbyt mocno rozgrzany, pączki zbyt szybko zrumienią się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe, jeśli natomiast temperatura tłuszczu będzie zbyt niska, pączki nasiąkną tłuszczem, staną się cięższe i nie będą

Smakołyki Bereniki
GRYCZANE NALEŚNIKI Z JABŁKIEM 197

W te upały nie ma nic lepszego niż naleśniki na zimno i na dodatek w słodkiej wersji 😎 A czy wiecie, że naleśniki można wykonać bez jajka

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ptysie z wiśniowym kremem 134

Ptysie ogólnie są bardzo dobrym pomysłem na szybkie wypieki, a dzięki różnym nadzieniom za każdym razem mogą smakować inaczej. Te uroczo różowy krem zrobiłam na bazie wiśniowej frużeliny ze śmietanką. Wyszedł tak dobry, że nie raz wrócę do niego, np. przygotowując tort. Ptysie z wiśniowym kremem Składniki (na 20-25 sztuk): ciasto: 125ml wody 125ml mleka 1/4 łyżeczki soli 100g(...)cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny Przygotować frużelinę (można dzień wcześniej): żelatynę namoczyć w 1 łyżce wody. Wiśnie wypestkować, zasypać cukrem, podgrzewać na małym ogniu, aż owoce puszczą sok, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z pozostałą wodą, wlać do wiśni, gotować mieszając, aż powstanie gęsty kisiel. Kisiel zdjąć z ognie, wymieszać z żelatyną, pozostawić do całkowitego ostudzenia

Obiad gotowy
Ciasto jaglane z czerwoną porzeczką 155

Cosik na słodko! Warto spróbować bo jest na prawdę szybkie i pyszne:) SKŁADNIKI : 300g kaszy jaglanej (suchej) 160 ml mleka 30 ml oleju 2 jajka Cukier wanilinowy (20 g) 1 łyżeczka sody "dwie garści porzeczki" bo nie mam pojęcia ile jej miałam :D Kaszę wypłukać i gotować w 500ml osolonej wody, gotować do czasu-aż kasza wciągnie całą wodę. Radze(...)zblendować na dość gładką masę (mówię "dość gładką" bo mi nigdy idealnie gładka nie wychodzi:)) Masę przekładamy do wyłożonej papierem kwadratowej formy, posypujemy wierzch owocami. Pieczemy w temp. 180 C przez godzinę. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Mamuśka wraca do formy
Ciasto z rabarbarem i pianką budyniową 168

delikatne ciasto na kruchym spodzie i z puszystą pianką budyniową. Bazę ciasta można przygotować z różnymi innymi owocami. Wszystko wg uznania. Mi najbardziej przypadła do gustu wersja z rabarbarem, ponieważ doskonale równoważy smak kwaśny ze słodkim. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła, zimnego 5 żółtek, dużych 5 łyżek cukru(...)łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodać zimne masło, pokrojone w kostkę, cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrobić kruche ciasto. Jeśli będzie za suche, w końcowym etapie wyrabiania, należy dodać kolejną łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 jedna i 1/4 druga

Świat Ciasta
tartaletki z mascarpone i czarną porzeczką 143

nadziać czymkolwiek, zarówno na słodko jak i na słono. Najczęściej robię je z budyniem i owocami ale tym razem postanowiłam wykorzystać zapas serka mascarpone.To był strzał w dziesiątkę, bo lekkie i kremowe nadzienie doskonale komponowało się z kruchym mocno kakaowym ciastem. Całość przełamałam dżemem z czarnej porzeczki, którego kwaśna nuta dodała tym ciastkom charakteru. Spody tarteletek zawsze smaruję czekoladą(...)kruche ciasto: 130 g mąki 20 g ciemnego kakao 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka  szczypta soli  na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml schłodzonej kremówki łyżka cukru pudru 6-7 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 50 g czekolady deserowej  dodatkowo: masło i mąka do foremek Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść, gotowe ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Anielska szarlotka 189

drodzy, dziś zapraszam po przepis na nieskomplikowaną i szybką szarlotkę. Ciasto pięknie pachnie cynamonem i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis podaję z moimi zmianami. Składniki: Kruche ciasto (blaszka 20x35cm): 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Jabłka: 1 i 1/2 kg jabłek(...)mąki ziemniaczanej Dodatkowo: bułka tarta cukier puder Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię lub woreczek i włożyć do lodówki na ok 30 minut. 2. W międzyczasie umyć jabłka, obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Pokrojone owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny. 3. Wyjąć

Kuchnia domowa Ani
Dżem z Czerwonej Porzeczki 226

mnie bywa z truskawkami, czy malinami. Przerabiam tylko tyle ile zerwę z krzaków na działce. Część owoców mrożę, a część wkładam do słoików. Obie wersje wykorzystuję potem do ciast. Porzeczki zawierają dużo pektyn, więc nie ma potrzeby dodawania środków żelujących, zresztą ja od jakiegoś czasu unikam takich środków. Co mi tam wyszło? Taka porzeczkowa coś a`la galaretka(...)czerwonej porzeczki 500 g cukru Wykonanie: Porzeczkę opłukałam, obrałam, znaczy się pozbyłam się ogonków, gałązek. Tak przygotowane owoce zmiksowałam w blenderze, przelałam d woka i smażyłam na malutkim płomieniu. W trakcie smażenia wsypałam cukier. Ze smażeniem porzeczek idzie szybko. W momencie, w którym porzeczki stały się gęste przełożyłam je do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i ostawiłam na ściereczce dnem

Blondynka Gotuje