barwę kwiatom i owocom. Zawarte w niebieskiej kukurydzy antocyjany mają silne działanie przeciwzapalne i regeneracyjne oraz stanowią skuteczną broń w walce z wolnymi rodnikami, a dzięki udziałowi w syntezie kolagenu pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Niebieska kukurydza to więcej niż zbiór witamin i mikroelementów. To skupisko silnych antyoksydantów, które chronią organizm przed m.in.: szybkim starzeniem się, chorobami(...)kukurydzy 100% natury; pełnoziarnista; całkowicie wolna od GMO; bogate źródło antyoksydantów; Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Mąka z niebieskiej kukurydzy zawiera 1985mg/kg antyoksydantów. idealna do tortilli, ciast, naleśników, chlebów i makaronów; produkt bezglutenowy. Popcorn – ziarno z niebieskiej kukurydzy po uprażeniu śnieżnobiały i pysznie chrypiący; bogate źródło antyoksydantów; Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Ziarno
Słodkie okruszkiDziś moja kochana pociecha przyniosła do domu cały kosz pięknych, świeżutkich truskawek zerwanych prosto z krzaczka. A że wszyscy uwielbiamy, te małe czerwone słodkości, powstało z
Słodkie okruszkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Rolada jest bardzo smaczna i jednocześnie prosta w przygotowaniu. Galaretka daje fajny efekt wizualny. Do środka można również dodać świeże owoce, warstwę dżemu, czy ulubiony krem. Biszkopt: 3 jajka 50g cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 galaretka(...)nią upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Następnie szybko zwinąć razem z ręczniczkiem (zaczynając zwijanie od krótszego boku) i odłożyć do wystudzenia. (Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.) Po tym czasie ciasto odwinąć ze ściereczki. Wyłożyć na nie warstwę galaretki i zwinąć z taki sam sposób jak była
Di gotujeGdy nie mam czasu na długie wypieki lub nachodzą mnie niespodziewani goście wyjmuję ze spiżarni paczkę korpusów do babeczek i napełniam je kremem, do tego trochę
Mania WypiekaniaNasza grupa wsparcia kulinarnego nie mogła przejść obok takiego wydarzenia, jakim jest Halloween, obojętnie. Wiadomo, że jest to doskonała okazja do przygotowywania strasznych smakołyków, nie tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto z morelami bez mąki... a z kaszy manny (u mnie: razowej orkiszowej) z dodatkiem wiórek kokosowych, słodzone cukrem kokosowym. Jest to z pewnością zdrowsza alternatywa
Kuchnia MagdaLenyśniadanie na ciepło gotowe. Miałam lekkie obawy przed mąką jaglaną, ale jak spróbowałam placuszków, przestałam. Podawaj placuszki ze śmietanką, owocami, dżemem, ulubioną konfiturą, zajadaj z dodatkiem suszonych owoców, pestkami dyni, orzechami, posypane cukrem pudrem, lub.. po prostu jedz same i rozkoszuj się ich delikatnym smakiem. O! Uwaga! mąka jaglana często bywa gorzka, musicie popróbować i poszukać(...)olej do smażenia - można też bez dodatku tłuszczu usmażyć na patelni do naleśników Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki, świetnie sprawdza się ręczna trzepaczka, ciasto ma być bez grudek - łatwe? Łatwe i szybkie! Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju, czekamy aż jedna strona dobrze się usmaży, a brzegi będą rumiane i suche, wtedy delikatnie przekręcamy
Zasmakuj Kuchniotartą skórkę z cytryny, zmiksuj. Następnie dodaj suche składniki podczas miksowania. Tortownice wysmaruj masłem. Napełnij równomiernie masą i piecz w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Patyczek po nakłuciu ciasta i wyjęciu powinien być suchy. Ostudź spody po czym każdy przekrój na dwa placki. Przygotuj mus z borówki. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 20 minut. Jeśli nie dysponujesz żelatynowymi(...)cukier i zagotuj. Gotuj przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przełóż owoce na sito i przetrzyj. Włóż z powrotem do garnka, zagotuj i dodaj odciśniętą żelatynę. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietankę na półpłynnie, dodaj twarożek i ubijaj dalej. Śmietana stanie się szybko sztywna. Dodaj połowę owocowego musu energicznie mieszając aby nie porobiły się grudki. Resztę
codojedzenialekkie, bo na bazie serka śmietankowego, stąd też smakuje bardzo sernikowo. Mieści sporo owoców, także idealna do upłynnienia jeżynowych zbiorów. Tartę z tego przepisu piekłam już dwa razy z rzędu. Prezentowana dzisiaj jest z dodatkiem mąki razowej i idealnie smakowo pasuje do jeżyn. Jednak ciasto w całości upieczone z jasnej mąki orkiszowej było dużo bardziej kruche, jednak delikatniesze(...)Składniki na nałożenia: 350 g serka śmietankowego 3 łyżki jogurtu greckiego 1 op. budyniu waniliowego 2 małe jajka 45 g ksylitolu lub cukru 700-800 g jeżyn Wykonanie: składniki ciasta szybko zagnieść, rozwałkować i podsypując odrobiną mąki, przełóż do natłuszczonej foremki na tartę ( z wyjmowanym dnem). Spód ciasta nakłuj widelcem i piecz w 180`C 25 minut do zrumienienia. Przestudź
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie sesja. Uczelniana sesja sama w sobie nie jest niczym przyjemnym, więc żeby umilić sobie ten okropny czas - dzisiaj śniadanie mistrzów, czyli placuszki kakaowe typu pancakes. Robi się je szybko, nie wymagają ubijania żadnych białek ani innych nieco bardziej skomplikowanych czynności, więc są na ten czas po prostu idealne. Smacznego! Składniki: 100 g mąki 3 łyżeczki kakao 4 łyżeczki cukru(...)suche składniki. Dokładnie całość mieszamy, a potem smażymy na suchej patelni placuszki (przewracamy je na drugą stronę, gdy na górze ciasta zrobią się takie małe bąble czy dziurki). Podajemy z ulubioną konfiturą, lub po prostu z cukrem pudrem, owocami czy bitą śmietaną
psgotujemytakie owoce i warzywa, które dostępne są cały rok, i przez okrągłe dwanaście miesięcy jemy je z największą przyjemnością. Któż by bowiem wyobrażał sobie czekać na jabłka czy ziemniaki do jesieni...? No nikt ( chyba ; poprawcie mnie, jeśli się mylę). Są też takie, które niby są dostępne, ale poza sezonem smakują jak woda; w najlepszym przypadku. W dodatku(...)szukać. Uwielbiam je oczywiście za ten urzekający, krwisty kolor, który sprawia, że ciasta i desery z nimi niesamowicie zyskują na aparycji. W dodatku mają nieco głębszy smak - o ile tak można to określić. Dla mnie są zupełnie wyjątkowe. Sezon zacznie się już niedługo (czas pędzi tak szybko, że lutowa kartka z kalendarza opadnie, nim zdążymy się obejrzeć), wygrzebałam więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo dobra tarta, super smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych, oraz na zimno. Formę do tarty o średnicy 28 cm, wysmarować masłem i obsypać kaszką
Kuchnia PokoleńPyszne ciasto z rabarbarem bez pieczenia to prosty deser na każdą okazję. Przepis na ciasto, które nie wymaga dużych zdolności kulinarnych i na pewno posmakuje osobom
Kuchcik gotujeBardzo dobry dodatek do ciast i deserów, szybkie i łatwe do zrobienia. Można zawekować i cieszyć się ich smakiem znacznie dłużej. Pięknie pachną i smakują wanilią, cynamonem i goździkami :) A już w kolejnym wpisie pokażę Wam do czego możecie je na przykład wykorzystać ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres(...)cukru sok z 1 cytryny ziarenka z 2 lasek wanilii 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 laska cynamonu 2 goździki Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Owoce umieścić w garnku, zalać wodą, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, wanilię, cynamon, goździki i ekstrakt waniliowy. Gotować na bardzo małym ogniu (przez połowę czasu pod przykryciem) przez około
Domowa cukiernia EwyRozkosznie luksusowe, bo pełne czekolady i suszonych owoców. Idealne popołudniowa pora, kiedy potrzeba zastrzyku odrobiny energii, potrzebanej do przetrwania dnia... Przepis z bloga Mirabelki . Składniki: (na 12 sztuk) szklanka = 250ml 2 szklanki mąki 2/3 szklanki drobnego cukru 1/4 szklanki kakao 100g kropelek z mlecznej czekolady, lub posiekanej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody(...)180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre. Wlej mokra mieszankę do suchej i wymieszaj łyżką - szybko i delikatnie, nie za długo. Ciasto powinno być gęste (w razie potrzeby można dodać jeszcze ze 2 łyżki maślanki). Nakładaj ciasto do mniej więcej ¾ wysokości foremek. Piecz 15-20 minut (zależy
Lejdi of the house