piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 50 min. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za szybko rumienił trzeba przykryć sernik od góry arkuszem papieru do pieczenia. Po wystudzeniu środek sernika może się trochę zapaść – ale to normalne bo ta pyszność jest bez proszku do pieczenia. Podawać ze świeżymi owocami, bitą śmietana lub kleksem jogurtu naturalnego
Gotujemy i jemyDziś przychodzę do Was z kolejnym ekspresowym ciachem bez pieczenia! Zrobiłam je tak naprawdę „przez przypadek”, ze składników, które miałam dostępne w kuchni, a zrobiło tak niesamowitą furorę, że postanowiłam pochwalić się przepisem! Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie! Robi się je błyskawicznie! Warto zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce ” do przegryzienia
Ostra na Słodkoobyć bez czegoś słodkiego , dlatego też powstało to ciasto . Bez pieczenia , bez dodatkowego podnoszenia temperatury w kuchni , co w czasie ciepłych letnich dni też ma znaczenie. Solidna porcja delikatnej , puszystej masy kokosowej na czekoladowym spodzie i mnóstwo kwaskowatych , pachnących latem owoców. Szybko się robi i szybko znika :) Składniki: foremka -tortownica 22cm Spód : 300 g pokruszonych
Malinowa KawiarenkaSernik bez pieczenia – lekki, mocno kwiatowy przez dodatek zielonego kardamonu, z rozpływającą się w ustach wiśniową delikatną jak chmurka pianką. Prosty i szybki deser
Karo in the Kitchenmojego przepisu na biszkopt. Ten biszkopt piekę gdy robię torty, torciki z owocami, czy też biszkoptowe rolady. A tym razem wymyśliłam sobie, że dodam do niego tartą marchewkę i bakalie. Powidła do przełożenia ciasta są oczywiście domowe bez dodatku cukru, ale mogą być kupne. Ten biszkopt z marchewką p rzygotowuje się bardzo szybko, po lekkim przestudzeniu można je podawać(...)się z powidłami, orzechami i suszonymi wiśniami. Jest to ciasto, które każdemu będzie smakować. A na Święta Bożego Narodzenia polecam przepis na Świąteczne ciasto marchewkowe , które wygląda jak piernik z powidłami, poza sezonem możecie upiec też ciasto marchewkowe z tego przepisu. To ciasto marchewkowe z powidłami jest łatwe do przygotowania ciasto, każdy sobie s nim poradzi. Ostatnio przygotowywałam z tego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNic mi ostatnio nie wychodzi tak jak trzeba...tym razem z braku czasu [ musiałam iść do pracy] za szybko wylałam ostatnią galaretkę na wierzch ciasta ..i
Moje domowe kucharzenieproszku do pieczenia. Dodajemy masło, szybko siekamy je nożem. Następnie wbijamy jedno jajko i dodajemy płynny miód. Całość szybko zagniatamy, tworzymy kulę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę lub krócej do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blat/matę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około(...)można zrobić ciut grubsze). Foremką wycinamy ciasteczka. Układamy je w odstępach (niedużych, ciasteczka mocno nie rosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 8-10 minut. Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika oraz wielkości i grubości ciasteczek. Ciasteczka należy obserwować powinny mieć lekko
Słodkie okruszkiChrupiąca granola pieczona w piekarniku z ziarnami sezamu, pestkami dyni i cynamonem. Słodzona miodem i syropem z agawy. Prosta i szybka w przygotowaniu. To nasza ulubiona
Moja DelicjaLekki, puszysty i nieprzesłodzony. Taki jest właśnie ten sernik :) bo ciasta niezbyt słodkie lubię najbardziej. Jest prosty i szybki (nie licząc chłodzenia) do zrobienia
Walijskie Pichcenieprzekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zjada jeszcze szybciej ;) Składniki(...)ciepłego mleka i 4-5 łyżek mąki. Rozmieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mleka, przesianą mąkę i sól. Lekko zagnieść. Dodać kawałki margaryny i przesiekać nożem aż ciasto połączy się. Kiedy będzie już tworzyło w miarę zwartą bryłę, w której będą widoczne drobinki tłuszczu, zagnieść w kulkę. Starać się jak najmniej zagniatać rękami, żeby tłuszcz
Codzienna kuchnia niecodziennabaldachu czarnego bzu 5 świeżych moreli Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Margarynę pokrój na mniejsze kawałki. 2. Dodaj do niej resztę składników i szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 3. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30min. 4. Po tym czasie wyłóż ciastem foremki do babeczek, ponakłuwaj widelcem i piecz 10min(...)Krem: 1. Do garnka wlej 1/4 szklanki wody, dodaj 2,5 łyżki cukru i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. 2. Do cukrowego syropu włóż kwiaty czarnego bzy baldachami do dołu i ogonkami do góry, tak, żeby białe kwiatuszki w całości były zanurzone w syropie - podgrzewaj na małym ogniu przez ok.5-7min. 3. Wyjmij kwiaty, zdejmij garnek z palnika
Kuchnia w Słońcu Skąpanapolecam Wam kolejne szybkie i pyszne ciasto, które przygotujecie bez użycia miksera. Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową powstało na podstawie przepisu znanej na całym świecie Nigelli Lawson. Wystarczy kilka składników, dobrej jakości konfitura oraz łyżka Nigella poleca konfiturę wiśniową czy śliwkową (ciasto jest ciemniejsze), ale ja Wam proponuję dodać konfiturę pomarańczową (polecam tą z Eterno ). Ciasto nabiera dzięki niej(...)Ciasto czekoladowe wg Nigelli wychodzi delikatne i co najważniejsze pyszne. Przepis podaję Wam z moimi zmianami. Spróbujcie. Składniki: (na keksówkę) 125 g masła 100 g czekolady* 220 g konfitury pomarańczowej Eterno (w oryginale 300 g) 110-120 g cukru (w oryginale 150 g drobnego) 2 jajka (u mnie M) szczypta soli 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Słodkie okruszkiSzybkie i proste ciacho na zimno do którego można wykorzystać mrożone truskawki. Oczywiście w sezonie lepiej dodać świeże, najlepiej pokrojone w mniejsze kawałki żeby ciasto lepiej
Ze smakiem i z pasjąpokrojone w kawałeczki zimne masło i szybko posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Formę o wymiarach 24×24 cm (najlepiej z prostopadłymi brzegami) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na dno formy i piec w temp. 160ºC przez ok. 35 min. Wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, następnie(...)koniec dodać sok z cytryny i chwilę miksować. Drugą część ciasta wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć bezę robiąc fikuśne kleksy i oprószyć płatkami migdałowymi. Piec w temp. 160ºC przez ok. 30 minut. Jeden blat ciasta (bez bezy) ułożyć w formie, wyłożyć na niego mocno tężejącą galaretkę (fot.1) i wstawić do lodówki
Świat CiastaSkładniki na sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła (schłodzić) 5 żółtek 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg białego sera twarogowego 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru 3/4 szklanki cukru 125 g masła 1 łyżka cukru waniliowego Piana z białek(...)łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie? Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtka i masło. Masło posiekać nożem na mniejsze kawałeczki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Następnie szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części, które zawinąć w folię i schować na co najmniej godzinę do zamrażarki. Zagniatając ciasto zbyt
Kuchcik gotuje