córcię w domu doceniam ciasta bez miksera, ciche i od ręki gdy za ścianą dziecko śpi Szybkie ciasto czekoladowe przygotowałam z domową polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Można posypać tartymi orzechami lub innymi bakaliami. POLECAM ciasto czekoladowe! SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)Szklanka u mnie ma pojemność 250 ml. Składniki są w temp. pokojowej. U mnie foremka do babki, dwie keksówki też będą ok. PRZYGOTOWANIE CIASTA CZEKOLADOWEGO: Nagrzać piekarnik do temp. 180°C – grzałka góra plus dół, bez termoobiegu. W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki, robię to drewnianą łyżką. W drugiej misce łączymy mokre składniki – roztrzepujemy najpierw jajka
Zasmakuj Kuchniwszelakich. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki (250ml) mąki pszennej • 250 g masła • 6 żółtek • 3 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie • 500 g śliwek węgierek Beza • 6 białek • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania Wykonanie: • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia(...)grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. • Ciasto trudno się zagniata i należy
To co kochamschowa. Dno form wykładamy papierem do pieczenia i gotowe! Piekarnik nastawiamy na 175*C. Z białek ubijamy pianę (można dodać szczyptę soli do ubijania), stopniowo dodajemy cukier puder a następnie łączymy ze zmielonymi migdałami. Ciasto rozkładamy po równo do obu blaszek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Uwaga- ciasto mocno się napompuje, ale potem straci swoje gabaryty(...)góry nogami i zdjęłam pergamin. Mam po prostu średnie doświadczenia z wyjmowaniem całkowicie wystudzonej bezy, więc wolałam to zrobić od razu. Blaty odkładamy do całkowitego wystudzenia. Czas na krem. Śmietankę zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, szybko ubijając trzepaczką. Masę ponownie stawiamy na piecu, tym razem na niewielkim ogniu. Powoli podgrzewamy, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Piszą
les mirabellesblaszkę o wym. 25x40 cm Ciasto kruche na spód : 2 szklanki mąki 20 dkg masła 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1 kg twarogu(...)śmietankowe lub waniliowe bez cukru szczypta soli Przygotuj także : około 60 dkg malin 2 galaretki malinowe Sposób wykonania : C iasto kruche na spód - Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, cukier oraz żółtka, wszystko razem posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę
Przepisy i porady kulinarneśrodku każdego ciasta układamy kiszkę w którą wkładamy jedno ziarenko pieprzu marynowanego, całość doprawiamy pieprzem czarnym. Ciasto składamy w sakiewkę i układamy w foremkach do pieczenia babeczek. Pieczemy w 180°C ok. 15 min. Z pozostałych 3 płatów ciasta i kiszki ziemniaczanej można przygotować smaczną roladę. Płaty ciasta wysmarowane wodą z olejem posypujemy pieprzem i układamy jeden(...)rozkruszamy 3 -4 szt. kiszki ziemniaczanej (bez jelita) i dodajemy kilka ziaren pieprzu zielonego marynowanego. Ciasto zaczynając od dłuższego brzegu zwijamy na roladę, układamy łączeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C ok. 30 min, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby ciasto nie spiekło się za szybko
Moniki SmakołykiPrzepis na truskawkowy sernik na zimno z serków homogenizowanych jest bardzo prosty i pozwala szybko przygotować deser z tych sezonowych owoców. Podczas mojego wyjazdu na Podlasie
niecodziennikparyPyszne i proste ciasto bez pieczenia.Świetnie komponuje się z brązowymi herbatnikami,ja akurat nie miałam więc dodałam jasne.W smaku jest super,nie jest
Mała w garnku mieszaZapraszam na coś słodkiego bez pieczenia, pyszne i kremowe rafaello, po prostu niebo w gębie :) Ciasto to można zrobić też na herbatnikach jednak jak
Mała w garnku mieszaTaki serniczek to my lubimy, trzeba czasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko. Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują.
Takie tam pichceniedalej ? Jak to co! pieczemy łatwe i szybkie ciasto z jabłkami , kocham jabłka pod każdą postacią, a najbardziej w słodkich ciastach. Dlatego dzielę się tym przepisem –pyszny i łatwy . Do jego zrobienia i podania przyda się parę rzeczy, jedną z nich widzicie na zdjęciu J Formy do pieczenia różnego rodzaju ciast to z pewnością niezbędny element w kuchni każdego(...)można po upieczeniu wyjąć go bez problemu. Formy są niesamowicie wygodne w użytkowaniu solidne , blaszki są także niezwykle trwałe i wytrzymałe na wgniecenia, należy pamiętać aby nie myć ich w zmywarce i nie kroić ciasta wewnątrz blaszki , gdyż można uszkodzić powłokę nieprzywieralną. Ten rodzaj form do pieczenia, szybko i równomiernie się nagrzewa , dlatego mamy pewność
Wanilia i KardamonCiasto na jedną keksówkę, bez miksera, wręcz ekspresowe w przygotowaniu. To jedno z moich ulubionych ciast, zawsze się udaje, jest na nie masa pomysłów. Pasować do niego będą wszelakie inne owoce, świeże lub mrożone, rozmaite bakalie, kakao, zamiast mleka można dodać jogurtu lub maślanki. Jest naprawdę proste i szybkie! Polecam do popołudniowej kawy SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej(...)PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Wybieram grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się trzyma papier). Ciasto wlewam, na wierzch wysypuję mrożone wiśnie, lekko wtykam je w ciasto. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika
Zasmakuj KuchniŚwięta już za pasem, więc powoli na blogu będą pojawiać się moje świąteczne propozycje. Dzisiaj, specjalnie na Waszą prośbę, zamieszczam przepis na szybkie pierniczki świąteczne , które
Moja Delicjajednej z moich ulubionych przepisów na szybkie ciasto bez użycia miksera. Ciasto przygotowuje się dosłownie w kilka chwil. Wychodzi wilgotne i wyjątkowo smaczne. Kilka podstawowych składników, płaska łyżka kakao i ulubiony dżem (u mnie truskawkowy), który nadaje ciastu wilgoci. Potem wystarczy już tylko wszystko wymieszać łyżką i do piekarnika Takie ciasto kakaowe wychodzi zawsze miękkie, pyszne, dosłownie rozpływające się(...)rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, kakao, wbijamy jajka, dodajemy olej, wodę i dżem. Składniki mieszamy łyżką tylko do ich połączenia (nie mieszamy za długo (!) bo ciasto wyjdzie zbite). Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką (można ją również wyłożyć papierem do pieczenia). Wykładamy ciasto do formy. Ciasto wkładamy
Słodkie okruszkiwilgotne muffinki z kawałkami słodkich jabłek. Ciasto jest z dodatkiem masy kajmakowej i masła orzechowego. Dzięki temu muffinek już nie ma potrzeby dosładzać, a mają delikatny posmak krówek przełamany ciekawą nutą masła orzechowego. Szybkie do przygotowania i bez użycia miksera. 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1/2 szklanki mleka(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie połączyć z mokrymi składnikami, a na końcu wmieszać pokrojone jabłka. Nakładać do foremek na muffinki, wyrównując wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 25 min. Po upieczeniu muffinki można dodatkowo polać podgrzaną masą kajmakową. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Ciasta z owocami , Dla dzieci
https:KKuchniaMniamręcznym, wszystko jedno – w cieście nie może być żadnych grudek! Ciasto lekko się spieni, będzie rzadkie – i takie ma być. Dutch baby i popoversy wyjdą z prawie każdej mąki (poza kaszkowatą mąką krupczatką i mąkami pełnoziarnistymi). Ja używam do tych naleśników zawsze lekkiej mąki tortowej – taki trik sprawia, że naleśnik szybko puchnie, mocno się napowietrza, szybko się przypieka(...)glutenu. Gdy piekarnik i patelnie w nim już rozgrzane, bez wyjmowania ich do każdej wlewamy po łyżce oleju kokosowego i poruszając patelniami (pamiętając o grubych ochronnych rękawicach!) rozprowadzamy go szybko po dnie. Wlewamy do każdej patelni po połowie ciasta i zamykamy piekarnik. Od tego momentu piekarnika nie wolno otwierać – pieczemy dutch baby przez 18-20 minut
Karo in the Kitchen